Chcesz schudnąć? Dieta niskowęglowodanowa daje lepsze rezultaty niż niskotłuszczowa
Szukasz najlepszego sposobu na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów do nowego roku? Naukowcy z kliniki Mayo twierdzą, że dieta niskowęglowodanowa daje lepsze rezultaty niż dieta niskotłuszczowa, gdy potrzebujemy szybko zrzucić nadmiar wagi.
Patrząc na olbrzymią ilość dotychczas opracowanych diet, możemy poczuć się zagubieni. Również diety niskowęglowodanowe spotkać można pod różnymi nazwami – dieta Atkinsa, dieta Plaż Południowych, paleo czy ketogeniczna. Która z nich pozwoli nam najskuteczniej spalić tłuszcz? Czy są one bezpieczne i jak wielka jest pomiędzy nimi różnica?
Naukowcom z kliniki Mayo trudno było wyszczególnić jedną definicję diety niskowęglowodanowej, gdyż ta różni się w zależności od diety. Na podstawie poprzednich badań uznano, że jest to dieta w której 45 proc. dziennego spożycia kalorii pochodzi z węglowodanów.
Analiza 41 prób pozwoliła stwierdzić, że uczestnicy eksperymentu korzystający z diety niskowęglowodanowej stracili od 1 do 4 kilogramów więcej niż ci spożywający produkty niskotłuszczowe.
„Możemy zatem wywnioskować, że krótkotrwałe przestrzeganie diety niskowęglowodanowej jest bezpieczne i może wiązać się z utratą wagi” – mówi dr. Heather Fields, autorka badań.
„Jest to jednak tylko niewielka utrata wagi o mniejszym znaczeniu klinicznym niż ta związana z dietą niskotłuszczową. Zachęcamy naszych pacjentów do spożywania pełnowartościowej żywności i unikania pokarmów wysoko przetworzonych, w szczególności mięsa takiego jak bekon, kiełbasa, wędliny, parówki czy szynka, niezależnie od tego jaką stosują dietę” – dodaje.
Aby przeanalizować potencjalnie szkodliwe efekty diety niskowęglowodanowej, Fields i inni naukowcy przyjrzeli się badaniom przeprowadzonym pomiędzy lutym 2005 roku a kwietniem 2016. Według nich, osoby ograniczające węglowodany spożywają więcej mięsa, co może zwiększyć ryzyko śmierci z wielu przyczyn, w tym raka.
Większość z tych badań nie podaje jednak źródeł oraz jakości protein i tłuszczów, które spożywane były w przypadku diet niskotłuszczowych, co utrudnia jednoznaczne powiązanie zwiększonej konsumpcji mięsa ze zwiększoną śmiertelnością oraz ryzykiem wystąpienia nowotworu.
Badania te jednak pokazały, że, w porównaniu z innymi dietami, dieta niskowęglowodanowa pozwala efektywnie stracić na wadze, nie mając przy tym złego wpływu na ciśnienie krwi, poziom glukozy czy cholesterolu.
Dr. Fields zaznacza jednak, że wyciąganie tak daleko idących wniosków może być utrudnione ze względu na ograniczone informacje na temat samych badań. Niektóre z nich nie uwzględniły takich informacji, jak typ utraconej wagi – mogły być to mięśnie, tłuszcz lub woda.
Podstawą wielu z tych badań były również relacje uczestników na temat produktów spożytych przez nich w ostatnim czasie, co może powodować nieścisłości.
Dr. Tiffany Lowe-Payne, specjalista z dziedziny osteopatii, wyszczególnia kilka czynników które mogą mieć wpływ na skuteczność diety u różnych osób, w tym geny, historia osobista czy ich zdolność do przestrzegania diety.
„Jako osteopata, powtarzam pacjentom, że nie ma jednego właściwego podejścia do zdrowia. Gdy myślimy o tym, czego oczekują osoby na diecie – i czego potrzebują, aby pozostać zmotywowanymi – to jest to satysfakcja z rezultatów. Chcą widzieć znaczącą i szybką utratę wagi. Dla wielu to właśnie dieta niskowęglowodanowa jest najlepszym wyborem” - mówi dr Lowe-Payne.
Dr. Lowe-Payne zdaje sobie sprawę z tego, że węglowodany składają się na znaczącą część diety wielu ludzi. Podkreśla ona także, że po 6 miesiącach utrata wagi jest dokładnie taka sama u osób niezależnie od tego, czy są oni na diecie niskowęglowodanowej czy niskotłuszczowej. Dla osób, które chcą obniżyć poziom cukru we krwi oraz zwalczyć insulinoodporność, dieta niskowęglowodanowa jest uznawana za korzystniejszą.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.