Jak działa cholesterol?

spis treści
rozwiń

Cholesterol jest związany z problemami układu krążenia. Jeśli w osoczu krwi zwiększa się tzw. zły cholesterol, to wzrasta ryzyko zachorowania na miażdżycę. Zmienienie nawyków żywieniowych i prawidłowa dieta sprawiają, że w wielu przypadkach udaje się usuwać cholesterol i cofać miażdżycę...

1. Jak powstaje miażdżyca?

Jeśli krew przepływa swobodnie przez naczynia krwionośne, to spełnia swoje funkcje i dostarcza tlen i niezbędne substancje do każdej żywej komórki naszego organizmu. Niestety nie zawsze krew ma swobodę przepływu. Dzieje się tak wtedy, gdy wolne rodniki – substancje znajdujące się w krwi – uszkadzają tętnice. Wtedy w miejscach uszkodzeń zaczynają się osadzać tłuszcze, przede wszystkim cholesterol i płytki krwi. Właśnie w ten sposób tworzą się złogi i krew nie może dopływać do wielu narządów. Następstwem jest niewydolność niedotlenionych organów. Miażdżyca zazwyczaj pojawia się w tętnicach wieńcowych, odpowiedzialnych za doprowadzenie krwi do serca.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

2. Dobry i zły cholesterol

Cholesterol jest jedną z niezbędnych substancji odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie związków takich jak: hormony płciowe, hormony kory nadnercza, witaminy D, kwasów żółciowych.

  • Zły cholesterol – to negatywna forma cholesterolu osadzająca się na ścianach tętnic i przyśpieszająca rozwój miażdżycy. Wysoki cholesterol zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny zwrócić większą uwagę na swoją dietę i zrezygnować z jedzenia tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, frytek, chipsów, tłustych przetworów mlecznych.
  • Dobry cholesterol – działa korzystnie, ponieważ obniża całkowity poziom cholesterolu we krwi i transportuje go do wątroby, a stamtąd jest wydalany. Dobry cholesterol przyczynia się do cofania miażdżycy.

3. Poziom cholesterolu

  • Cholesterol całkowity [mg/dl] – jego wskazanie dla wszystkich osób wynosi poniżej. Poziom graniczny to 201-239, a zaniepokoić powinien nas wynik 240 i powyżej.
  • Dobry cholesterol (HDL) [mg/dl] – wskazanie poniżej 45, poziom graniczny to 41-45, niewskazanie to poniżej 40.
  • Zły cholesterol (LDL) [mg/dl] – norma to poniżej 130, poziom graniczny to 131-159, a niebezpieczeństwo grozi, jeśli poziom cholesterolu wynosi 160 i powyżej.

Serce i układ krążenia potrzebują dobrego cholesterolu. Pamiętajmy, że dzienne spożycie cholesterolu nie powinna przekraczać 300 mg.

Następny artykuł: Leki przeciwpadaczkowe starej generacji a ryzyko miażdżycy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!