Witamina D - właściwości, niedobór

Terminem „witamina D” określane są związki chemiczne z grupy steroidów, wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Spośród nich największe znaczenie dla człowieka ma witamina D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol).

Polecane wideo:

1. Witamina D - właściwości

Witamina D jest unikatowa, ponieważ obie postacie tej witaminy cholekalcyferol (syntetyzowany w skórze lub pozyskiwany z pożywienia) oraz ergokalcyferol (powstający z ergosterolu występującego w drożdżach i grzybach kapeluszowych), podlegają dalszym przemianom do związków wykazujących działanie podobne do hormonów.

Witaminy D (D2 i D3) nie wykazują działania biologicznego. Są one substancjami wyjściowymi, które w organizmie ulegają identycznemu cyklowi przemian z wytworzeniem czynnych metabolitów. Witamina D i jej aktywne formy są rozpuszczalne w tłuszczach. Krążenie ich w surowicy krwi jest możliwe dzięki białku wiążącemu witaminę D.

Dieta na mocne kości (prezentacja edukacyjna)

Silne i zdrowe kości

Nasze kości pozostają silne we wczesnej młodości, a kiedy osiągamy wiek średni, powoli zaczynają słabnąć. U kobiet proces ten nabiera...

Witamina D jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i mineralizację kości. Pełni ona istotną funkcję w regulacji gospodarki wapniowo-fosforowej ustroju. Zwiększa wchłanianie tych pierwiastków z przewodu pokarmowego oraz wyrównuje ewentualny nieprawidłowy stosunek wapnia do fosforu. Witamina D niezbędna jest w procesach kostnienia (ułatwia zamianę fosforu organicznego na nieorganiczny) i w powstaniu związków potrzebnych do budowy kości . Najogólniej mówiąc, budowa kości polega na tworzeniu tzw. matrycy kostnej zbudowanej z siatki kryształów (na podłożu tkanki łącznej) i odkładaniu jonów wapnia i fosforu w postaci hydroksyapatytu. Przy zbyt małej ilości witaminy D wapń zawarty w pożywieniu nie jest całkowicie wykorzystany, co może prowadzić do upośledzenia mineralizacji kości.

Źródłem witaminy D jest głównie biosynteza cholekalcyferolu z 7-dehydrocholesterolu w skórze (pod wpływem promieniowania ultrafioletowego), w mniejszym stopniu dieta, dostarczająca zarówno witaminy D3, jak i D2.

2. Witamina D - niedobór

Zapotrzebowanie na witaminę D zaspokajane jest zwykle takimi produktami, jak: ryby (śledzie, sardynki, makrele) wątroba, masło, jaja i mleko (ilość witaminy D w mleku zależy od sposobu żywienia krów i ich przebywania na słońcu).

Brak wystarczającej ilości witaminy D może być spowodowany różnymi czynnikami. Do najczęstszych z nich zalicza się:

  • niedostateczną ekspozycją na światło słoneczne,
  • upośledzoną syntezę aktywnych metabolitów w wątrobie (stany zapalne, marskość wątroby) i nerkach (ostra i przewlekła niewydolność nerek),
  • stosowanie niektórych leków, na przykład przeciwpadaczkowych.

Objawy niedoboru witaminy D mogą więc wystąpić u osób spożywających pokarm ubogi w prekursory tej witaminy, a także w chorobach prowadzących do zespołu złego wchłaniania.

Niedobór witaminy D jest także związany z wiekiem i ma różny wpływ na zdrowie. U dzieci prowadzi do krzywicy, a u dorosłych do osteomalacji (rozmiękczanie kości), w których dochodzi do zaburzeń mineralizacji macierzy kostnej ulegającej stopniowo mineralizacji i osteoporozy (zrzeszotnienia kości). Następuje wówczas zmniejszone uwapnienie kości i nadmierne odkładanie tkanki nieuwapnionej. Poza niedoborem witaminy D przyczyną krzywicy może być niskie spożycie wapnia i fosforu, nieprawidłowy ich stosunek w diecie, a z czynników zewnętrznych – obniżona ekspozycja na światło słoneczne.

Stan odżywienia organizmu witaminą D uwarunkowany jest przede wszystkim wielkością jej syntezy w skórze pod wpływem promieni słonecznych oraz wykorzystaniem z pożywienia. Naturalnie produkty powszechnego spożycia zawierają niewiele tej witaminy. Z tego względu nie ustala się wysokości zapotrzebowania na witaminę D dla zdrowych osób dorosłych, a jedynie dla niemowląt i dzieci (10 mcg/dobę) oraz osób starszych (5 mcg/dobę).

Komentarze (6)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witamina D - właściwości, niedobór
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Witamina D - właściwości, niedobór
Witamina E

Witamina E na zdrowie

Witamina E na zdrowie

Witamina E występuje w ośmiu różnych formach. Ostatnie badania wykazały, że szczególny rodzaj tej witaminy - tokotrienol - wykazuje właściwości

Leki i suplementy

Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C

Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C

do właściwości witaminy C, ustalmy najpierw, czym może skutkować jej niedobór w organizmie. Związek ten zwiększa wchłanianie żelaza, zatem niedobór (...) onkologiczni, ponieważ związek...

Witamina D

Niedobór witamin D i E zwiększa ryzyko demencji

, beta-karotenu, flawonidów. Jednak spośród nich tylko niedobór witaminy E łączył się z demencją. Czy witaminy D i E to eliksiry młodości? Z badań (...) osoby. Nie powinniśmy w...

Warzywa

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

- te są najzdrowsze. Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach. Co to oznacza? Po prostu - lubią tłuszcz i w jego towarzystwie znacznie lepiej (...) się wchłaniają. Aby wykorzystać w pełni właściwości...

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

zawartości witamin z grupy B. W sosie tym odnajdziemy tiaminę (witaminę B1), której niedobór sprawia, że jesteśmy senni, drażliwi, mamy obniżony nastrój (...) prozdrowotnych właściwości - spala tłuszcz,...

Grzyby

Pieczarki - dlaczego warto je jeść?

Pieczarki - dlaczego warto je jeść?

, witaminy i tłuszcze. Mają właściwości antynowotworowe Najważniejszym działaniem pieczarek z punktu widzenia leczenia chorób jest ich antynowotworowa (...) pieczarkom walczyć także: selen mający działanie przeciwzapalne...

Mięso

Dlaczego warto jeść mięso?

Dlaczego warto jeść mięso?

zawartością kreatyny znalazły się wieprzowina oraz pierś z indyka.Witamina D3 Witamina D pełni szereg funkcji w organizmie człowieka, m.in jest niezbędna (...) . dziennego zapotrzebowania na witaminę...

Naturalne środki poprawy odporności

Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu

Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu

, że obecna w nim witamina D może zmniejszać ryzyko zapadalności na przeziębienia oraz grypę.Miód Miód jest doskonale znany ze swoich właściwości (...) Czosnek Czosnek doskonale wpływa na na układ odpornościowy....