Jak obniżyć cholesterol bez leków?

Ponad 70 proc. Polaków ma podwyższony cholesterol całkowity we krwi. Gdy cholesterol ten jest bardzo wysoki, a do tego mamy podniesiony LDL-cholesterol to często oznacza to większe ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału, bo blaszki miażdżycowe odkładają się w naczyniach krwionośnych. Jak zmniejszyć poziom cholesterolu? I czy można zbić cholesterol bez leków?

1. Miażdżyca – czym jest?

Miażdżyca jest chorobą tętnic w układzie krwionośnym, w którym dochodzi do postępującego zwężania światła naczynia w wyniku odkładania się tzw. blaszki miażdżycowej w śródbłonku tętnic. Blaszkę miażdżycową można sobie wyobrazić jako coś, co "dusi" nam naczynia krwionośne.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Próbowałeś kiedyś wlać wodę do naczynia o dużej powierzchni (np. miski) i naczynia o małej średnicy otworu (np. plastikowej butelki)? Łatwiej leje się wodę, gdy otwór jest duży. Podobnie jest z naszą krwią, łatwiej jej płynąć przez naczynia, gdy te są elastyczne i mają odpowiednią średnicę.

Kiedy dochodzi do uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych, do ścian naczynia zaczynają napływać i wnikać substancje krążące we krwi. Wnika również cholesterol.

2. Dieta na cholesterol

Jeśli masz podwyższony poziom "złego" cholesterolu (LDL), jak najszybciej zmień jadłospis. W twojej diecie obowiązkowo powinny się znaleźć wysokobłonnikowe otręby owsiane Sante , zawierające jak najwięcej beta-glukanów.

W wielu badaniach wykazano, że beta-glukany występujące w owsie, spożywane w ilości 3 g (czyli ok. 5 łyżek) dziennie, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Co jeszcze jeść, by zbić cholesterol?

Produkty takie jak: ryby morskie (łosoś, halibut, dorsz) i owoce morza, oliwa i oliwki, nasiona chia, len mielony czy masło orzechowe Go On powinny na stałe zagościć w Twoim jadłospisie, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.

Badania mówią, że zdrowe tłuszcze zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych, a ponadto obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. W diecie antycholesterolowej należy ograniczyć produkty smażone, dania typu fast-food, alkohol i napoje słodzone. Zamiast zwykłej soli lepiej stosować sól z potasem o obniżonej zawartości sodu Sante, ponieważ potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

3. Co jest cholesterol?

Cholesterol to ograniczy związek chemiczny, który jest składnikiem błon komórkowych. Jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu nerwowego i gromadzi się w osłonkach mielinowych neuronów. Występują dwa rodzaje cholesterolu – ten "dobry" i ten "zły" (cudzysłowie bo oba są niezbędne do życia):

  • HDL (ang. High Density Lipoprotein), czyli lipoproteiny o wysokiej gęstości – potocznie: dobry
  • LDL (ang. Low Density Lipoproteins), lipoproteiny o małej gęstości – potocznie: zły

Zadaniem cholesterolu HDL jest odprowadzanie cholesterolu z krwi do wątroby. Niebezpieczny dla zdrowia jest zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL i zbyt niski HDL. Lipoproteina LDL odkłada cząsteczki cholesterolu we włóknach mięśni gładkich ścian tętnic. Zwiększa to ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału.

4. Czy dieta na cholesterol działa?

Odpowiedź brzmi: tak! Dzięki beta glukanom występującym w największej ilości w otrębach owsianych, organizm zwiększa usuwanie kwasów żółciowych, które produkuje właśnie z cholesterolu.

Jedząc produkty z beta glukanami, stymulujemy więc proces usuwania nadmiaru cholesterolu z organizmu. Nie zawsze odstawienie leków na cholesterol jest możliwe i w każdym przypadku decyduje o tym lekarz, jednak warto pamiętać, że poprzez dietę bogatą w beta-glukany i nienasycone kwasy tłuszczowe można naprawdę poprawić swój stan zdrowia. Dlaczego nie spróbować?

Artykuł sponsorowany

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy