Jak obniżyć cholesterol bez leków?
Ponad 70 proc. Polaków ma podwyższony cholesterol całkowity we krwi. Gdy cholesterol ten jest bardzo wysoki, a do tego mamy podniesiony LDL-cholesterol to często oznacza to większe ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału, bo blaszki miażdżycowe odkładają się w naczyniach krwionośnych. Jak zmniejszyć poziom cholesterolu? I czy można zbić cholesterol bez leków?
1. Miażdżyca – czym jest?
Miażdżyca jest chorobą tętnic w układzie krwionośnym, w którym dochodzi do postępującego zwężania światła naczynia w wyniku odkładania się tzw. blaszki miażdżycowej w śródbłonku tętnic. Blaszkę miażdżycową można sobie wyobrazić jako coś, co "dusi" nam naczynia krwionośne.
Próbowałeś kiedyś wlać wodę do naczynia o dużej powierzchni (np. miski) i naczynia o małej średnicy otworu (np. plastikowej butelki)? Łatwiej leje się wodę, gdy otwór jest duży. Podobnie jest z naszą krwią, łatwiej jej płynąć przez naczynia, gdy te są elastyczne i mają odpowiednią średnicę.
Kiedy dochodzi do uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych, do ścian naczynia zaczynają napływać i wnikać substancje krążące we krwi. Wnika również cholesterol.
2. Dieta na cholesterol
Jeśli masz podwyższony poziom "złego" cholesterolu (LDL), jak najszybciej zmień jadłospis. W twojej diecie obowiązkowo powinny się znaleźć wysokobłonnikowe otręby owsiane Sante , zawierające jak najwięcej beta-glukanów.
W wielu badaniach wykazano, że beta-glukany występujące w owsie, spożywane w ilości 3 g (czyli ok. 5 łyżek) dziennie, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Co jeszcze jeść, by zbić cholesterol?
Produkty takie jak: ryby morskie (łosoś, halibut, dorsz) i owoce morza, oliwa i oliwki, nasiona chia, len mielony czy masło orzechowe Go On powinny na stałe zagościć w Twoim jadłospisie, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.
Badania mówią, że zdrowe tłuszcze zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych, a ponadto obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. W diecie antycholesterolowej należy ograniczyć produkty smażone, dania typu fast-food, alkohol i napoje słodzone. Zamiast zwykłej soli lepiej stosować sól z potasem o obniżonej zawartości sodu Sante, ponieważ potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
3. Co jest cholesterol?
Cholesterol to ograniczy związek chemiczny, który jest składnikiem błon komórkowych. Jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu nerwowego i gromadzi się w osłonkach mielinowych neuronów. Występują dwa rodzaje cholesterolu – ten "dobry" i ten "zły" (cudzysłowie bo oba są niezbędne do życia):
- HDL (ang. High Density Lipoprotein), czyli lipoproteiny o wysokiej gęstości – potocznie: dobry
- LDL (ang. Low Density Lipoproteins), lipoproteiny o małej gęstości – potocznie: zły
Zadaniem cholesterolu HDL jest odprowadzanie cholesterolu z krwi do wątroby. Niebezpieczny dla zdrowia jest zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL i zbyt niski HDL. Lipoproteina LDL odkłada cząsteczki cholesterolu we włóknach mięśni gładkich ścian tętnic. Zwiększa to ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału.
4. Czy dieta na cholesterol działa?
Odpowiedź brzmi: tak! Dzięki beta glukanom występującym w największej ilości w otrębach owsianych, organizm zwiększa usuwanie kwasów żółciowych, które produkuje właśnie z cholesterolu.
Jedząc produkty z beta glukanami, stymulujemy więc proces usuwania nadmiaru cholesterolu z organizmu. Nie zawsze odstawienie leków na cholesterol jest możliwe i w każdym przypadku decyduje o tym lekarz, jednak warto pamiętać, że poprzez dietę bogatą w beta-glukany i nienasycone kwasy tłuszczowe można naprawdę poprawić swój stan zdrowia. Dlaczego nie spróbować?
Artykuł sponsorowany
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.