Jak kupować ryby i owoce morza?

Mimo iż mrożone ryby i owoce morza są dostępne w każdym supermarkecie, wiele osób decyduje się na kupno świeżych, niedawno złowionych okazów. Niestety, nie wszystkie sprzedawane ryby i owoce morza są tak świeże, jak zapewniają sprzedawcy. Nie każdy kupujący jest w stanie rozpoznać, czy oferowane okazy są pierwszej świeżości. Na szczęście istnieją proste sposoby na sprawdzenie, czy ryby i owoce morza nadają się do spożycia.

Jak rozpoznać świeżość ryb?

Jeśli masz okazję kupić całe ryby, koniecznie zajrzyj im w oczy. U świeżych okazów oczy są przejrzyste i niezmętnione. W przypadku ryb po złowieniu oczy szybko stają się szare i mętne. Ryba z takimi oczami może nadawać się jeszcze do spożycia, ale nie jest już świeża. Następnie spójrz na łuski ryby. Cała ryba powinna błyszczeć i mieć metaliczny oraz świeży wygląd. Matowe łuski i odbarwienia to znak, że nie warto jej kupować. Nie zapomnij o tym, by powąchać rybę. Powinna pachnieć jak woda z potoku lub zielone ogórki. Jeżeli zapach jest nieprzyjemny, daruj sobie ten zakup – nawet po przyrządzeniu ryba będzie wydzielała odór. Pamiętaj także o zerknięciu na skrzela. Powinny być krwistoczerwone. Skrzela w odcieniu wyblakłej ceglastej czerwieni wskazują na to, że ryba nie jest już świeża.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Podobne zasady oceniania świeżości ryb stosowane są w przypadku filetów. Mięsopowinno mieć mocny kolor – wszystkie ryby tracą kolor w miarę utraty świeżości. Jeśli filet jest jeszcze powleczony skórą, powinna mieć ona tak dobry wygląd jak cała ryba – łuski powinny być lśniące i metaliczne. Ważny jest również zapach. Wszelkie obce zapachy to znak, by nie kupować ryby. Oglądając filety, zwróć uwagę na to, czy na ich powierzchni widać wilgoć. Na świeżych filetach rybnych widoczny jest zwykle przezroczysty płyn. Jeżeli płyn przypomina wyglądem mleko, jest to oznaka pierwszego stadium procesu gnilnego. Dla uzyskania większej pewności, czy filet jest świeży, naciśnij mięso palcem. Wklęśnięcie powinno samoistnie zniknąć. Jeśli tak się nie stanie, a odcisk palca zostanie na stałe, poszukaj innej ryby.

Jak kupować owoce morza?

W przypadku żywych ryb i owoców morza zadanie kupującego jest proste – wystarczy przyjrzeć się, czy okazy są aktywne i beztrosko poruszają się w wiaderku. Jeśli krab lub homar są zwinięte i nieruchome, po przygotowaniu do jedzenia może okazać się, że nie ma w nich mięsa, ponieważ tygodnie niewoli w zbiorniku sprawiły, że stworzenia te niemal zagłodziły się na śmierć. Należy uważać również podczas zakupu skorupiaków. Najlepiej kupować je wtedy, gdy mamy pewność, że są świeże. W momencie zakupu są jeszcze żywe, dlatego należy sprawdzić ich reakcje. Wystarczy zapukać w muszlę – jeśli skorupiak zamknie ją mocniej, najprawdopodobniej nadaje się do spożycia. Ostatecznym sprawdzianem ich świeżości jest gotowanie. Tylko żywe skorupiaki otwierają się po kontakcie z wrzącą wodą. Jeżeli po ugotowaniu w garnku zostaną zamknięte muszle, wyrzuć je i w żadnym wypadku nie próbuj ich otwierać i jeść.

Niektóre owoce morza najlepiej kupować, gdy są zamrożone. Tyczy się to przegrzebków oraz krewetek. Krewetki powinny być mrożone w całości, wówczas skorupka chroni mięso przed utratą wilgotności. Proces mrożenia jest ogromnie istotny, ponieważ krewetki bardzo szybko gniją. Podobnie należy postępować z rakami, chyba że mamy dostęp do żywych, świeżo wyłowionych okazów, a także z kałamarnicami oraz ośmiornicami.

Ryby i owoce morza są zdrowe i bogate w cenne dla organizmu człowieka składniki odżywcze, na przykład kwasy tłuszczowe omega-3. Jednak aby w pełni skorzystać z ich właściwości i uniknąć zatrucia, należy spożywać wyłącznie świeże okazy. Przy odrobinie praktyki rozpoznanie świeżych ryb i owoców morza stanie się dziecinnie łatwe.

Komentarze (5)
~lrr
~lrr 6 miesięcy temu

@~Aldona: proponujesz żeby zjeść na żywca? Inteligencja - nad tym tematem popracuj, zacznij od dodawania jodu do diety, na pewno brakowalo, a to dla Ciebie ważny pierwiastek, nie wierzysz? Spytaj ludzi z Twojego otoczenia.

Odpowiedz
~d23
~d23 ponad rok temu

Ale pieprzenie głupot, Jezu Smaria... Pisane przez idiotę. Czyli lepiej zjeść kebab, bo tu jest tak mało ryb, że nic to nie da. Dno. Jem sushi codziennie. Uczucie lekkości na żołądku jest nieprawdopodobne. Pani Aldono - Można na żywca, można ubić wcześniej. Nie ma różnicy w smaku. :-) Propagowanie czego? Bestialstwa? A co z aborcją? Takie samo bestialstwo... Obcinanie rączek, potem nóżek.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
Kuchnia i gotowanie

Ryby i owoce morza - co warto o nich wiedzieć?

Ryby i owoce morza - co warto o nich wiedzieć?

Ryby samo zdrowie? Ryby i owoce morza według dietetyków powinny gościć na naszych talerzach regularnie. Jak się jednak okazuje,** o dobrej jakości (...) rybę dzisiaj...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Polscy rybacy zdradzają, które ryby kupować (WIDEO)

Czy ryby z dużych sklepów są lepsze niż te z małych targowisk? Jak rozpoznać świeżą rybę? Na te pytania odpowiedzą polscy rybacy. W końcu to oni (...) są w tej dziedzinie ekspertami. Jak sami twierdzą, ryby...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Krewetki

Krewetki

Owoce morza bogatym źródłem białka, mają zaledwie 2% tłuszczu.

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Najgorsze gatunki ryb

Najgorsze gatunki ryb

, m.in. rtęć. I dlatego też łosoś cieszy się ostatnio złą sławą. Czy słusznie? Autorzy pracy „Ryby i owoce morza jako źródło narażenia człowieka (...) Ryby na polskich stołach Na świątecznym...

Dieta kardio

Źródło kwasów omega-3

Źródło kwasów omega-3

Ryby i owoce morza są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Najwięcej dobroczynnych kwasów zawierają łosoś, sardynki i wszystkie skorupiaki.

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze

Ryby w Polsce W wielu rejonach i zakątkach świata mieszkańcy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia zdrowych ryb czy pysznych owoców morza. Chociaż (...) , że kaloryczność ryby wzrasta, a wartości zdrowotne...

Dieta przyszłej mamy

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

Mrożone owoce morza Są one niebezpieczne ze względu na możliwość zakażenia listerią. Dozwolone jest spożywanie owoców morza w wersji ugotowanej (...) , że spożywanie trunków w czasie ciąży prowadzić może...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Pieczone ryby

Pieczone ryby

Kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości pieczonej ryby, były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca.

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergia na owoce morza - fakty i mity

Alergia na owoce morza - fakty i mity

reakcję uczuleniową. Fakt: Osoby uczulone powinny stosować suplementy Ryby oraz owoce morza są źródłem wielu ważnych składników, niezbędnych (...) reakcje alergiczne na kalmary oraz ostrygi. Często...