Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Jak kupować ryby i owoce morza?

Avatar placeholder
17.10.2024 10:40
Jak kupować ryby i owoce morza?
Jak kupować ryby i owoce morza?

Mimo iż mrożone ryby i owoce morza są dostępne w każdym supermarkecie, wiele osób decyduje się na kupno świeżych, niedawno złowionych okazów. Niestety, nie wszystkie sprzedawane ryby i owoce morza są tak świeże, jak zapewniają sprzedawcy. Nie każdy kupujący jest w stanie rozpoznać, czy oferowane okazy są pierwszej świeżości. Na szczęście istnieją proste sposoby na sprawdzenie, czy ryby i owoce morza nadają się do spożycia.

spis treści

1. Jak rozpoznać świeżość ryb?

Jeśli masz okazję kupić całe ryby, koniecznie zajrzyj im w oczy. U świeżych okazów oczy są przejrzyste i niezmętnione. W przypadku ryb po złowieniu oczy szybko stają się szare i mętne. Ryba z takimi oczami może nadawać się jeszcze do spożycia, ale nie jest już świeża.

Następnie spójrz na łuski ryby. Cała ryba powinna błyszczeć i mieć metaliczny oraz świeży wygląd. Matowe łuski i odbarwienia to znak, że nie warto jej kupować.

Nie zapomnij o tym, by powąchać rybę. Powinna pachnieć jak woda z potoku lub zielone ogórki. Jeżeli zapach jest nieprzyjemny, daruj sobie ten zakup – nawet po przyrządzeniu ryba będzie wydzielała odór.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść owoce morza?"

Pamiętaj także o zerknięciu na skrzela. Powinny być krwistoczerwone. Skrzela w odcieniu wyblakłej ceglastej czerwieni wskazują na to, że ryba nie jest już świeża.

Podobne zasady oceniania świeżości ryb stosowane są w przypadku filetów. Mięso powinno mieć mocny kolor – wszystkie ryby tracą kolor w miarę utraty świeżości. Jeśli filet jest jeszcze powleczony skórą, powinna mieć ona tak dobry wygląd jak cała ryba – łuski powinny być lśniące i metaliczne.

Ważny jest również zapach. Wszelkie obce zapachy to znak, by nie kupować ryby. Oglądając filety, zwróć uwagę na to, czy na ich powierzchni widać wilgoć. Na świeżych filetach rybnych widoczny jest zwykle przezroczysty płyn.

Jeżeli płyn przypomina wyglądem mleko, jest to oznaka pierwszego stadium procesu gnilnego. Dla uzyskania większej pewności, czy filet jest świeży, naciśnij mięso palcem. Wklęśnięcie powinno samoistnie zniknąć. Jeśli tak się nie stanie, a odcisk palca zostanie na stałe, poszukaj innej ryby.

2. Jak kupować owoce morza?

W przypadku żywych ryb i owoców morza zadanie kupującego jest proste – wystarczy przyjrzeć się, czy okazy są aktywne i beztrosko poruszają się w wiaderku. Jeśli krab lub homar są zwinięte i nieruchome, po przygotowaniu do jedzenia może okazać się, że nie ma w nich mięsa, ponieważ tygodnie niewoli w zbiorniku sprawiły, że stworzenia te niemal zagłodziły się na śmierć.

Należy uważać również podczas zakupu skorupiaków. Najlepiej kupować je wtedy, gdy mamy pewność, że są świeże. W momencie zakupu są jeszcze żywe, dlatego należy sprawdzić ich reakcje. Wystarczy zapukać w muszlę – jeśli skorupiak zamknie ją mocniej, najprawdopodobniej nadaje się do spożycia.

Ostatecznym sprawdzianem ich świeżości jest gotowanie. Tylko żywe skorupiaki otwierają się po kontakcie z wrzącą wodą. Jeżeli po ugotowaniu w garnku zostaną zamknięte muszle, wyrzuć je i w żadnym wypadku nie próbuj ich otwierać i jeść.

Niektóre owoce morza najlepiej kupować, gdy są zamrożone. Tyczy się to przegrzebków oraz krewetek. Krewetki powinny być mrożone w całości, wówczas skorupka chroni mięso przed utratą wilgotności.

Proces mrożenia jest ogromnie istotny, ponieważ krewetki bardzo szybko gniją. Podobnie należy postępować z rakami, chyba że mamy dostęp do żywych, świeżo wyłowionych okazów, a także z kałamarnicami oraz ośmiornicami.

Ryby i owoce morza są zdrowe i bogate w cenne dla organizmu człowieka składniki odżywcze, na przykład kwasy tłuszczowe omega-3. Jednak aby w pełni skorzystać z ich właściwości i uniknąć zatrucia, należy spożywać wyłącznie świeże okazy. Przy odrobinie praktyki rozpoznanie świeżych ryb i owoców morza stanie się dziecinnie łatwe.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze