Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Owoce morza i ryby to jedno z najzdrowszych rodzajów pokarmów. Niestety wciąż odgrywają zbyt małą rolę w codziennym żywieniu Polaków. Potrawy z ryb i owoców morza spożywane są głównie w krajach śródziemnomorskich i na południu Europy. Tymczasem owoce morza są dobrym źródłem wysokowartościowego białka oraz witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Ryby, szczególnie morskie, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego.

Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść?

Walory zdrowotne ryb odkryto w latach 60 XX wieku, kiedy stwierdzono, że Eskimosi, którzy głównie odżywiają się rybami, bardzo rzadko zapadają na choroby serca. Od tego czasu ryby są polecane przez wszystkich lekarzy i dietetyków, a to dlatego, że są one źródłem pełnowartościowego białka.

Zawartość białka w rybach jest zróżnicowana, np. w mięsie łososia znajduje się ok. 15 g na 100 g produktu, a w śledziu około 12 g. Ponadto potrawy z ryb zawierają bardzo wiele cennych aminokwasów egzogennych, dlatego są niezastąpionym elementem diety wegetariańskiej. W mięsie ryb odnaleźć możemy także bardzo dużą ilość witamin i składników mineralnych: witamin A i D, witamin z grypy B, potasu, fosforu, wapnia, magnezu i sodu.

Krewetki

Owoce morza bogatym źródłem białka, mają zaledwie 2% tłuszczu.

Ponadto ryby morskie zawierają niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3). Mają one niekwestionowany korzystny wpływ na zdrowie serca i stan naczyń krwionośnych. Pomagają obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL, a podwyższyć korzystnego – HDL, a to z kolei ma ogromny wpływ na profilaktykę miażdżycy. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają także istotną rolę w:

  • utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia tętniczego i elastyczności naczyń krwionośnych;
  • poprawianiu sprawności myślenia;
  • opóźnianiu rozwoju choroby Alzheimera.

    Owoce morza - wartości odżywcze

Owoce morza są zdrowe i zawierają wiele składników mineralnych. Podobnie jak ryby, mają dużą wartość odżywczą. Należy jednak pamiętać, że gotowane, smażone lub duszone często tracą wiele substancji odżywczych, dlatego ważne jest, aby nasza dieta była urozmaicona, a sposób przygotowania nie pozbawiał ich walorów odżywczych. Owoce morza są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dużą zaletą owoców morza jest ich niskokaloryczność i mogą być spożywane nawet przez osoby z nadwagą i otyłe. Ponadto znajdują się w nich cenne:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe, tzw. kwasy omega-3;
  • witaminy z grupy B;
  • witamina PP;
  • witamina B12;
  • witamina B1;
  • witamina B2.

Owoce morza zawierają także szereg składników mineralnych, takich jak:

  • jod – niezbędny do produkcji hormonów tarczycy;
  • selen – zapewnia działanie wszystkich komórek, działa przeciwnowotworowo;
  • fluor – niezbędny dla zdrowia zębów i kości;
  • żelazo – odpowiada za aktywność fizyczną, koncentrację i sprawność umysłową, jego brak powoduje anemie, zaburzenia łaknienia i wpływa na obniżenie odporności;
  • magnez – wzmacnia mięśnie, koi nerwy; jego brak w organizmie powoduje bezsenność i uczucie zmęczenia;
  • cynk – bierze udział w mineralizacji kości, przyspiesza gojenie się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, odpowiada za prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę;
  • wapń – niezbędny budulec kości.

    Owoce morza - rodzaje

Najważniejsze rodzaje owoców morza to:

  • homar – z wyglądu przypomina raka rzecznego; podczas gotowania jego pancerz zmienia kolor na czerwony; homar zawiera białe, delikatne, chude mięso; często jest poddawany na zimno; możemy go przygotować poprzez duszenie, gotowanie, pieczenie;
  • krab – w Polsce kraby dostępne są rzadko i to tylko mrożone; mięso kraba jest delikatne, białe w szczypcach i ciemne w pancerzu; krab jest przygotowywany w postaci sufletu i często podaje się go do sałatek; czasem można spotkać w sklepie paluszki krabowe, które są najczęściej imitacją mięsa krabowego;
  • krewetki – najpopularniejsze są szare krewetki, jednak smaczniejsze są krewetki różowe i czerwone; możemy rozróżnić krewetki małe – koktajlowe, i większe – królewskie; na rynku możemy spotkać tylko krewetki ugotowane i zamrożone, obrane albo w skorupce, całe lub same ogony; krewetki podajemy na zimno i na gorąco; doskonale nadają się do zupy, naleśników, omletów, sałatek, musów i past;
  • małże jadalne – w Polsce głównie możemy spotkać małże wędzone, marynowane i mrożone; mięso małży bywa twarde i ma intensywny smak; dodaje się je do zup, sałatek;
  • ostrygi – sprzedawane są żywe w zamkniętych muszlach; ich mięso jest kremowoszare, soczyste; możemy je podpiec na ruszcie, obgotować, podsmażyć, ale najlepiej smakują na surowo;
  • muszle św. Jakuba – te owoce morza możemy dodać do sałatek, sosów i dań rybnych; przygotowujemy je poprzez smażenie w głębokim tłuszczu, pieczenie na grillu, zapiekanie, gotowanie; ich mięso jest kremowobiałe o intensywnym morskim smaku;
  • mule – ich mięso jest białe, delikatne, o słodkawym smaku; możemy je spotkać w postaci mrożonych i świeżych, w muszlach i obrane; gotujemy je na parze, dusimy we własnym sosie, pieczemy w piekarniku;
  • ośmiornice – ich mięso jest sprężyste i o morskim zapachu; robimy z nich zupy, sałatki, możemy je udusić z warzywami lub podawać z makaronem; spotykamy na rynku ośmiornice już oczyszczone lub duże pokrojone na kawałki; możemy je spotkać w mrożonkach mieszanek owoców morza;
  • kalmary – zazwyczaj smażymy je na głębokim tłuszczu, pieczemy na ruszcie, dusimy, gotujemy z nich zupę; ich mięso jest delikatne o słodko-morskim smaku; w sklepie spotkamy kalmary mrożone, całe lub pokrojone w pierścienie; doskonale smakują kalmary faszerowane ryżem lub bułką namoczoną w mleku z dodatkami.

Owoce morza są doskonałe na każdą okazję, a na dodatek są smaczne i zdrowie. Dlatego może warto sięgnąć po nie przy najbliższym przyjęciu. Znajomi na pewno będą zachwyceni.

Prowadzona od pewnego czasu w Polsce kampania społeczna ma spowodować, żeby jedzenie ryb stało się jednym z głównych nawyków żywieniowych Polaków. Ale nie tylko potrawy rybne powinny stać się jednym z głównych składników naszej diety. Podobnie powinno być z owocami morza.

Komentarze (3)
~Zyczliwy dietetyk
~Zyczliwy dietetyk ponad rok temu

Jestem ciekaw,czy pani magister wie co pisze i czy zrobila jakies badania, czy tylko przepisala.To co jest tu napisane to bylo dobre ale jak Rockefeller jeszcze byl biednym czlowiekiem, dzis jego chemikalia, sa doslownie we wszystkim,nawet w tym co na drzewo ucieka.Proponuje troche wiece j wiedzy na temat tego zdrowia ,wystarczy obojrzec dwa dokumentalne filmy, a pozniej przestac wypisywac takie artykuly ktore szkodza moga wiecej zaszkodzic, jak pomoc. https://www.youtube.com/watch?v=XomF1er9mLc a drugi to tytul "chemiczny baltyk' , w polsce chodowcy ryb stosuja podobna karme jak w Norwegii, o chorbach popromiennych (Focushima, proby jadrowe) juz nie chce wspominac.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Krewetki

Krewetki

Owoce morza bogatym źródłem białka, mają zaledwie 2% tłuszczu.

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Pieczone ryby

Pieczone ryby

Kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości pieczonej ryby, były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca.

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Cała prawda o łososiu (WIDEO)

Cała prawda o łososiu (WIDEO) Odtwórz wideo

, którego kupujemy w naszych sklepach, posiada jakiekolwiek wartości odżywcze? Ten materiał rozwieje wszelkie wątpliwości!

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Ryby, które nam szkodzą? (WIDEO)

, nie wszystkie ryby są dla naszego organizmu tak dobre. Ze wzgledu na** dużą zawartość metali ciężkich** jest kilka rodzajów ryb, których lepiej unikać. Oto one: rekin, miecznik, tuńczyk i merlin. (...) Ryby...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Jak kupować ryby i owoce morza?

Mimo iż mrożone ryby i owoce morza są dostępne w każdym supermarkecie, wiele osób decyduje się na kupno świeżych, niedawno złowionych okazów (...) . Niestety, nie wszystkie sprzedawane ryby...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Najgorsze gatunki ryb

Najgorsze gatunki ryb

, m.in. rtęć. I dlatego też łosoś cieszy się ostatnio złą sławą. Czy słusznie? Autorzy pracy „Ryby i owoce morza jako źródło narażenia człowieka (...) , że panga traci swoje wartości odżywcze,...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Ryby na wigilijnym stole Święta to czas rodzinnych spotkań i tradycyjnych potraw. Na wigilijnym stole z pewnością nie zabraknie ryb, zwłaszcza karpia (...) w tygodniu, gdyż ich mięso to jedno z najbogatszych źródeł dwóch rodzajów...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Dlaczego warto jeść śledzie?

Dlaczego warto jeść śledzie?

ciężkimi. A w jakiej postaci powinno się je jeść? Kto powinien ich unikać? Śledzie idealne na diecie Śledzie to ryby tłuste, nie dostarczają (...) je ze śmietaną i olejem, choć i te w zalewie octowej mają wielu zwolenników....

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Kiedy jedzenie ryb szkodzi?

Ryby to doskonałe źródło chudego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Dieta bogata w ryby i owoce morza pomaga zmniejszyć stany zapalne i ograniczyć (...) korzystnie na stan zdrowia...