Orzechy - wartości odżywcze, kaloryczność, zastosowanie w diecie

Właściwości orzechów są znane od dawna. Zawierają one liczne składniki odżywcze, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Orzechy uchodzą za symbol szczęścia i mądrości. Nie bez powodu goszczą często na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Istnieje powszechny pogląd, że orzechy to kaloryczne produkty, które tuczą. Dlatego też rzadko która dieta odchudzająca pozwala na ich spożywanie. Nic bardziej mylnego, kuracja odchudzająca wręcz nie powinna obyć się bez orzechów, jedzonych, oczywiście, z umiarem.

1. Orzechy - wartości odżywcze

Zarówno orzechy włoskie, jak i orzechy laskowe są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Już kilka orzechów wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędnej dziennej dawki tych kwasów. Szczególnie cenny jest kwas alfa-linolowy zawarty w orzechach włoskich oraz ubichinon, którego bogatym źródłem są migdały. Obydwa związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi (LDL).

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Orzechy zaliczane są do dość kalorycznych produktów, jednak ich wartość odżywcza jest bezcenna i należy wprowadzać je do diety. Orzechy pozytywnie wpływają na pracę mózgu, układu krwionośnego oraz przewodu pokarmowego.

Ponadto, orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Orzechy brazylijskie są bardzo dobrym źródłem selenu. Już 30 g orzechów lub migdałów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez. Warto włączyć orzechy do zdrowej diety, bo dzięki witaminie E przyczyniają się do poprawy wyglądu skóry, wzmacniają włosy i paznokcie oraz pomagają zachować smukłą talię. Poza tym, orzechy obniżają poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz mają działanie antydepresyjne. Skutecznie przeciwdziałają smutkom i lękom, dlatego zaleca się je osobom przemęczonym i mającym skłonność do melancholii czy depresji. Naukowo udowodniono, że osoby jadające orzechy w różnej postaci pięć razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na choroby serca i nowotwory.

Składniki odżywcze orzechów
Składniki odżywcze orzechów

Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto są bogate w liczne składniki mineralne,...

zobacz galerię

2. Orzechy - kaloryczność

Orzechy mogą być nie tylko ozdobą stołu czy smaczną przekąską, ale również stałym składnikiem zrównoważonej i zdrowej diety. Zwłaszcza diety odchudzającej. Orzechy bowiem – wbrew temu, co twierdzą niektórzy – nie powodują gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie. Chociaż zawierają dość sporo kalorii, to jednak za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych, które są w nich obecne, nie tuczą tak, jak hamburger czy kawałek tortu czekoladowego.

Najpowszechniejsze i najczęściej używane w przepisach kulinarnych są orzechy włoskie. Jeśli jednak za nimi nie przepadasz, masz do wyboru: orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, orzechy ziemne, nerkowce, migdały i kasztany jadalne. Są one nie tylko smaczne, ale jako składnik zdrowej diety mogą wspomóc pracę układu pokarmowego.

Jak wygląda zawartość kalorii w 100 g każdego z rodzajów orzechów?

  • orzechy włoskie – 645 kcal;
  • orzechy laskowe – 640 kcal;
  • orzechy pistacjowe – 589 kcal;
  • orzechy ziemne – 560 kcal;
  • orzechy nerkowca – 560 kcal;
  • migdały – 630 kcal;
  • kasztany jadalne – 174 kcal.

3. Orzechy - zastosowanie w diecie

Orzechy można jeść na wiele sposobów, na przykład jako:

  • Muesli po włosku – wymieszaj dwa orzechy włoskie, trzy łyżki zarodków pszennych, dwie łyżki płatków owsianych, łyżeczkę ziarenek słonecznika, kilka rodzynek i suszonych śliwek. Wieczorem zalej wszystko 100 ml gorącej wody i pozostaw na noc. Rano dodaj kilka świeżych owoców, np. jabłko, pokrojonego banana. Zjedz z gorącym mlekiem, maślanką lub naturalnym jogurtem.
  • Sałatkę owocowo-laskową – do jej sporządzenia potrzebne będą: jedna pomarańcza, dwie mandarynki, pół melona, gruszka, jedno jabłko, banan, łyżeczka miodu i garść orzechów laskowych. Owoce należy drobno pokroić, można również rozdrobnić orzechy laskowe. Całość wymieszać i zaprawić do smaku miodem.
  • Kanapkę pini-pini – dwie kromki razowego chleba posmaruj chudym twarożkiem z rzodkiewką, obłóż plastrami pomidora, kiełkami rzodkiewki i słonecznika. Po wierzchu posyp kanapkę orzeszkami pini.

Orzechy występują w wielu różnych odmianach, dlatego każdy z łatwością znajdzie taki rodzaj orzechów, który będzie mu odpowiadał. Jeśli nie jesteś na nie uczulony, koniecznie włącz orzechy do swojej diety. Mimo iż są dość kaloryczne, orzechy tozdrowa żywność w czystej postaci.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz także odpowiedzi na podobne pytania naszych użytkowników:

Lekarze odpowiedzieli także na inne pytania dotyczące tego tematu - pełną listę znajdziesz tutaj.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Warzywa

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!