Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości orzechów

Właściwości orzechów są znane od dawna. Zawierają one liczne składniki odżywcze, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Orzechy uchodzą za symbol szczęścia i mądrości. Nie bez powodu goszczą często na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Istnieje powszechny pogląd, że orzechy to kaloryczne produkty, które tuczą. Dlatego też rzadko która dieta odchudzająca pozwala na ich spożywanie. Nic bardziej mylnego, kuracja odchudzająca wręcz nie powinna obyć się bez orzechów, jedzonych, oczywiście, z umiarem.

1. Wartości odżywcze orzechów

Zarówno orzechy włoskie, jak i orzechy laskowe są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Już kilka orzechów wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędnej dziennej dawki tych kwasów. Szczególnie cenny jest kwas alfa-linolowy zawarty w orzechach włoskich oraz ubichinon, którego bogatym źródłem są migdały. Obydwa związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesteroluwe krwi (LDL).

Ponadto, orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Już 30 g orzechów lub migdałów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez. Warto włączyć orzechy do zdrowej diety, bo dzięki witaminie E przyczyniają się do poprawy wyglądu skóry, wzmacniają włosy i paznokcie oraz pomagają zachować smukłą talię. Poza tym, orzechy laskowe obniżają poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz mają działanie antydepresyjne. Skutecznie przeciwdziałają smutkom i lękom, dlatego zaleca się je osobom przemęczonym i mającym skłonność do melancholii czy depresji. Naukowo udowodniono, że osoby jadające orzechy w różnej postaci pięć razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na choroby serca i nowotwory.

Składniki odżywcze orzechów

Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto są bogate w liczne składniki mineralne, m.in. magnez, potas czy fosfor oraz witaminę E.

2. Kaloryczność orzechów

Orzechy mogą być nie tylko ozdobą stołu czy smaczną przekąską, ale również stałym składnikiem zrównoważonej i zdrowej diety. Zwłaszcza diety odchudzającej. Orzechy bowiem – wbrew temu, co twierdzą niektórzy – nie powodują gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie. Chociaż zawierają dość sporo kalorii, to jednak za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych, które są w nich obecne, nie tuczą tak, jak hamburger czy kawałek tortu czekoladowego.

Najpowszechniejsze i najczęściej używane w przepisach kulinarnych są orzechy włoskie. Jeśli jednak za nimi nie przepadasz, masz do wyboru: orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, orzechy ziemne, nerkowce, migdały i kasztany jadalne. Są one nie tylko smaczne, ale jako składnik zdrowej diety mogą wspomóc pracę układu pokarmowego.

Jak wygląda zawartość kalorii w 100 g każdego z rodzajów orzechów?

  • orzechy włoskie – 645 kcal;
  • orzechy laskowe – 640 kcal;
  • orzechy pistacjowe – 589 kcal;
  • orzechy ziemne – 560 kcal;
  • orzechy nerkowca – 560 kcal;
  • migdały – 630 kcal;
  • kasztany jadalne – 174 kcal.

3. Orzechy w diecie

Orzechy można jeść na wiele sposobów, na przykład jako:

  • Muesli po włosku – wymieszaj dwa orzechy włoskie, trzy łyżki zarodków pszennych, dwie łyżki płatków owsianych, łyżeczkę ziarenek słonecznika, kilka rodzynek i suszonych śliwek. Wieczorem zalej wszystko 100 ml gorącej wody i pozostaw na noc. Rano dodaj kilka świeżych owoców, np. jabłko, pokrojonego banana. Zjedz z gorącym mlekiem, maślanką lub naturalnym jogurtem.
  • Sałatkę owocowo-laskową – do jej sporządzenia potrzebne będą: jedna pomarańcza, dwie mandarynki, pół melona, gruszka, jedno jabłko, banan, łyżeczka miodu i garść orzechów laskowych. Owoce należy drobno pokroić, można również rozdrobnić orzechy laskowe. Całość wymieszać i zaprawić do smaku miodem.
  • Kanapkę pini-pini – dwie kromki razowego chleba posmaruj chudym twarożkiem z rzodkiewką, obłóż plastrami pomidora, kiełkami rzodkiewki i słonecznika. Po wierzchu posyp kanapkę orzeszkami pini.

Orzechy występują w wielu różnych odmianach, dlatego każdy z łatwością znajdzie taki rodzaj orzechów, który będzie mu odpowiadał. Jeśli nie jesteś na nie uczulony, koniecznie włącz orzechy do swojej diety. Mimo iż są dość kaloryczne, orzechy tozdrowa żywność w czystej postaci.

Joanna Krocz,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

Właściwości aronii

(...) możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Spis treści Owoce w diecie Starzenie się ... , a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze ... jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu ... . Badania aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały...

Owoce

Sok z aronii

(...) Kobiety często łudzą się, że to pomoże im zachować młodość i urodę. Tymczasem wszystko zaczyna się wewnątrz organizmu. Owoce ... . Poza tym, te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii. Właściwości soku z aronii Właściwości soku z aronii są nieocenione. Sok ... właściwości neutralizujące szkodliwe działanie promieniu UV. Można stosować te owoce w diecie także pod inną postacią. Można wzbogacić jej smakiem sok z brzozy. Popularna jest także nalewka z aronii. Owoce i przyprawy (goździki, laska wanilii, mielony kardamon,...

Owoce

Owoce leśne

(...) to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie. Spis treści Właściwości ... . Takie smakują nam najbardziej. Niemowlakom można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce ... to owoce leśne, które są równie smaczne jak poziomki i równie szybko się psują. Leśne odmiany owocują w lipcu i sierpniu oraz...

Owoce

Właściwości orzecha włoskiego

Właściwości orzecha włoskiego

(...) czy balsamów brązujących. Spis treści Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych ... w wielu krajach w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...

Owoce

Właściwości ananasa

Właściwości ananasa

(...) z puszki. Obecnie możesz kupić świeże owoce nawet w osiedlowym warzywniaku. O właściwościach ananasa wiedzieli już Francuzi ... . Plantatorzy rozmnażają ananasy, odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Owoce są wykorzystywane w przemyśle ... owoce) i witaminę C. Zawierają też kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz estry kwasu kawowego i p ... . Ananas w kosmetyce Ananas to nie tylko zdrowa dieta, ale także ważny składnik kosmetyków. Owoce ananasów cenione...

Owoce

Właściwości żurawiny

Właściwości żurawiny

(...) infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. Wszystko to dzięki bardzo silnym przeciwutleniaczom, poliantocyjanidom. Te owoce ... zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną. Działanie żurawiny Owoce żurawiny mają działanie ... , układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL...

Owoce

Właściwości gruszki

Właściwości gruszki

(...) Kwiaty gruszy zebrane są w baldachogrona, a płatki kwiatowe prawie zawsze mają biały kolor. Owoce gruszy są często wydłużone ... średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Można dzięki temu stosować te owoce w diecie...

Owoce

Bakalie

Migdały - cenne źródło białka to wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe przekąski. Właściwości bakalii sprawiają, że może je jeść każdy, także osoby dbające o linię. Oczywiście, mowa tu głównie o orzechach, gdyż rodzynki i inne suszone owoce zawierają ... Orzechy włoskie są to owoce drzewa często spotykanego w naszym klimacie. Doskonale stymulują pracę mózgu i koncentrację - zaleca ... B. Właściwości bakalii Inne bakalie to różnego rodzaju kandyzowane lub suszone owoce. Nie są to już dietetyczne...