Szafran chroni przed rakiem

Szafran – najdroższa przyprawa świata, chroni przed rozwojem raka wątroby wywołanego przez nitrozoaminy, które występują w dymie papierosowym i smażonym oraz grillowanym mięsie. Szafran był cenioną przyprawą już w starożytności. Obecnie w kuchni stosowany jest w celu nadania intensywnej żółtej barwy wypiekom, potrawom z ryżu oraz alkoholom.

Szafran a rak wątroby

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że szafran hamuje namnażanie się komórek raka wątroby, a nawet niszczy komórki nowotworowe. Rak wątrobowokomórkowy (pierwotny rak wątroby) jest najczęściej występującym nowotworem wątroby, powodującym zgony wśród chorych.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Do czynników ryzyka rozwoju nowotworu wątroby zaliczane są:

  • Zapalenie wątroby typu B i C;
  • Czynniki kancerogenne obecne w żywności (nitrozoaminy);
  • Nadużywanie alkoholu;
  • Nadmiar żelaza w organizmie.

Naukowcy z Uniwersytetu Zjednoczonych Emiratów Arabskich podawali szafran szczurom codziennie przez 22 tygodnie. Po 2 tygodniach od rozpoczęcia profilaktyki zwierzętom wstrzyknięto nitrozoaminy, które występują w dymie tytoniowym oraz przetworzonym mięsie. Po zakończeniu badania okazało się, że w zależności od stężenia podawanego szafranu w organizmie szczurów guzy nowotworowe nie pojawiły się lub powstało ich mniej w porównaniu do grupy kontrolnej (szczury, którym nie podawano szafranu). Po wykonaniu szczegółowych badań wykazano, że szafran chroni komórki wątroby przed stresem oksydacyjnym, w trakcie którego powstają wolne rodniki. Ich nadmiar może powodować rozwój nowotworów. Ponadto drogocenna przyprawa przeciwdziała rozwojowi stanu zapalnego, który rozwija się podczas choroby nowotworowej. Z kolei badania in vitroprzeprowadzone na komórkach raka wątroby wykazały, że szafran również przeciwdziała uszkodzeniom DNA oraz hamuje cykl komórkowy, co zapobiega rozwojowi nowotworu oraz przerzutom.


Szafran w medycynie

Szafran jest cenioną przyprawą od czasów starożytnych. Pozyskiwany jest z kwiatów krokusa. Jego nazwa pochodzi z języka arabskiego, w którym oznacza „być żółtym”. Kiedyś służył do barwienia tkanin, a w medycynie stosowany był jako środek o działaniu poronnym, gdy podawano go w dużych dawkach. Szafran zawiera olejek eteryczny, który nadaje mu charakterystyczny gorzki smak oraz aromat. W szafranie obecne są również witaminy B1 i B2 oraz beta-karoten. Wyciąg z szafranu wykazuje zróżnicowane działanie lecznicze: spazmolityczne (ułatwia wykrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych), obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz stężenie cholesterolu. Wykazując właściwości przeciwskurczowe, szafran może być stosowany w bolesnych miesiączkach. Ponadto wykazuje działanie moczopędne oraz przeciwbólowe. Szafran zalecany jest w braku apetytu, a także w chorobach układu krążenia oraz nerwicach i stanach lękowych. Natomiast w kosmetyce wyciąg z szafranu wykazuje działanie przeciwzapalne i ściągające skórę.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta antyrakowa - przepisy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta antyrakowa - przepisy
Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne szafranu

Właściwości zdrowotne szafranu

, zup, owoców morza czy ciast. Warto wiedzieć, że ma też leczniczne właściwości. Zobacz również: Czy szafran chroni przed rakiem? Składniki odżywcze (...) Ekskluzywna przyprawa Szafran...

Medycyna naturalna

Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych

Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych

Walka z rakiem Immunoterapia to nowoczesna strategia leczenia nowotworów, która polega na aktywacji układu immunologicznego. O tym, że na odporność (...) w Kolorado potwierdziły, że regularne stosowanie ostropestu działa antyrakowo....

Produkty żywnościowe

Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem

Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem

Walka z rakiem Rak to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów na całym świecie. W krajach o średnich i niskich dochodach jest powodem śmierci aż w 70 (...) . Według danych Światowej Organizacji Zdrowia mężczyzn najczęściej...

Dieta antyrakowa - przepisy

Jedzenie, które walczy z rakiem

Jedzenie, które walczy z rakiem

w przeciwdziałaniu uszkodzeniom komórek, które mogą prowadzić do rozwoju raka. Woda chroni przed rakiem Picie dużej ilości wody chroni przed ryzykiem (...) Dieta kontra rak Dieta antynowotworowa...

Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że dieta bogata w produkty sojowe może chronić kobiety przed rakiem piersi. Wyniki badań zostały (...) - chronią przed rakiem...

Zdrowe odżywianie

Feta - składniki odżywcze

Feta - składniki odżywcze

: wapnia, sodu, fosforu i selenu. Sprawdźmy, jakie inne zalety skrywa w sobie biała kostka sera feta. Chroni przed rakiem i wzmacnia kości Ser feta (...) związanymi z nadmiarem stanu zapalnego. **Ser feta to także...

Produkty żywnościowe

Cibora jadalna - właściwości lecznicze

Cibora jadalna - właściwości lecznicze

, to bogactwo witamin i minerałów. Dzięki temu roślina wzmocni organizm w walce z wieloma schorzeniami, nawet z rakiem piersi. Ponadto cibora wspiera (...) z oliwek. Migdał ziemny działa moczopędnie i pomaga pozbyć się nadmiaru toksyn...

Produkty żywnościowe

Kilka ważnych faktów na temat orzechów pekan

Kilka ważnych faktów na temat orzechów pekan

się wolnych rodników, co chroni przed chorobami układu krwionośnego, rakiem i infekcjami. Budowa układu odpornościowego Orzechy są również bogatym źródłem (...) naukowców pełni funkcje ochronne układu nerwowego i komórek,...