Szafran chroni przed rakiem

Szafran – najdroższa przyprawa świata, chroni przed rozwojem raka wątroby wywołanego przez nitrozoaminy, które występują w dymie papierosowym i smażonym oraz grillowanym mięsie. Szafran był cenioną przyprawą już w starożytności. Obecnie w kuchni stosowany jest w celu nadania intensywnej żółtej barwy wypiekom, potrawom z ryżu oraz alkoholom.

1. Szafran a rak wątroby

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że szafran hamuje namnażanie się komórek raka wątroby, a nawet niszczy komórki nowotworowe. Rak wątrobowokomórkowy (pierwotny rak wątroby) jest najczęściej występującym nowotworem wątroby, powodującym zgony wśród chorych.

Do czynników ryzyka rozwoju nowotworu wątroby zaliczane są:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

  • Zapalenie wątroby typu B i C;
  • Czynniki kancerogenne obecne w żywności (nitrozoaminy);
  • Nadużywanie alkoholu;
  • Nadmiar żelaza w organizmie.

Naukowcy z Uniwersytetu Zjednoczonych Emiratów Arabskich podawali szafran szczurom codziennie przez 22 tygodnie. Po 2 tygodniach od rozpoczęcia profilaktyki zwierzętom wstrzyknięto nitrozoaminy, które występują w dymie tytoniowym oraz przetworzonym mięsie. Po zakończeniu badania okazało się, że w zależności od stężenia podawanego szafranu w organizmie szczurów guzy nowotworowe nie pojawiły się lub powstało ich mniej w porównaniu do grupy kontrolnej (szczury, którym nie podawano szafranu). Po wykonaniu szczegółowych badań wykazano, że szafran chroni komórki wątroby przed stresem oksydacyjnym, w trakcie którego powstają wolne rodniki. Ich nadmiar może powodować rozwój nowotworów. Ponadto drogocenna przyprawa przeciwdziała rozwojowi stanu zapalnego, który rozwija się podczas choroby nowotworowej. Z kolei badania in vitroprzeprowadzone na komórkach raka wątroby wykazały, że szafran również przeciwdziała uszkodzeniom DNA oraz hamuje cykl komórkowy, co zapobiega rozwojowi nowotworu oraz przerzutom.


2. Szafran w medycynie

Szafran jest cenioną przyprawą od czasów starożytnych. Pozyskiwany jest z kwiatów krokusa. Jego nazwa pochodzi z języka arabskiego, w którym oznacza „być żółtym”. Kiedyś służył do barwienia tkanin, a w medycynie stosowany był jako środek o działaniu poronnym, gdy podawano go w dużych dawkach. Szafran zawiera olejek eteryczny, który nadaje mu charakterystyczny gorzki smak oraz aromat. W szafranie obecne są również witaminy B1 i B2 oraz beta-karoten. Wyciąg z szafranu wykazuje zróżnicowane działanie lecznicze: spazmolityczne (ułatwia wykrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych), obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz stężenie cholesterolu. Wykazując właściwości przeciwskurczowe, szafran może być stosowany w bolesnych miesiączkach. Ponadto wykazuje działanie moczopędne oraz przeciwbólowe. Szafran zalecany jest w braku apetytu, a także w chorobach układu krążenia oraz nerwicach i stanach lękowych. Natomiast w kosmetyce wyciąg z szafranu wykazuje działanie przeciwzapalne i ściągające skórę.

Następny artykuł: Przeciwutleniacze w diecie

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy