Przejdź na WP

Szafran chroni przed rakiem

Szafran – najdroższa przyprawa świata, chroni przed rozwojem raka wątroby wywołanego przez nitrozoaminy, które występują w dymie papierosowym i smażonym oraz grillowanym mięsie.

Zobacz film: "Przyprawy poprawiające pracę mózgu"

1. Szafran a rak wątroby

Szafran był cenioną przyprawą już w starożytności. Obecnie w kuchni stosowany jest w celu nadania intensywnej żółtej barwy wypiekom, potrawom z ryżu oraz alkoholom.

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że szafran hamuje namnażanie się komórek raka wątroby, a nawet niszczy komórki nowotworowe.

Rak wątrobowokomórkowy (pierwotny rak wątroby) jest najczęściej występującym nowotworem wątroby, powodującym zgony wśród chorych.

Szafran pozyskiwany jest z kwiatów krokusa
Szafran pozyskiwany jest z kwiatów krokusa

Do czynników ryzyka rozwoju nowotworu wątroby zaliczane są:

  • Zapalenie wątroby typu B i C;

  • Czynniki kancerogenne obecne w żywności (nitrozoaminy);

  • Nadużywanie alkoholu;

  • Nadmiar żelaza w organizmie.

Naukowcy z Uniwersytetu Zjednoczonych Emiratów Arabskich podawali szafran szczurom codziennie przez 22 tygodnie.

Po 2 tygodniach od rozpoczęcia profilaktyki, zwierzętom wstrzyknięto nitrozoaminy, które występują w dymie tytoniowym oraz przetworzonym mięsie.

Po zakończeniu badania okazało się, że w zależności od stężenia podawanego szafranu w organizmie szczurów guzy nowotworowe nie pojawiły się lub powstało ich mniej w porównaniu do grupy kontrolnej (szczury, którym nie podawano szafranu).

Po wykonaniu szczegółowych badań wykazano, że szafran chroni komórki wątroby przed stresem oksydacyjnym, w trakcie którego powstają wolne rodniki. Ich nadmiar może powodować rozwój nowotworów.

Ponadto, drogocenna przyprawa przeciwdziała rozwojowi stanu zapalnego, który rozwija się podczas choroby nowotworowej.

Z kolei badania in vitro przeprowadzone na komórkach raka wątroby wykazały, że szafran również przeciwdziała uszkodzeniom DNA oraz hamuje cykl komórkowy, co zapobiega rozwojowi nowotworu oraz przerzutom.

2. Szafran w medycynie

Szafran jest cenioną przyprawą od czasów starożytnych. Pozyskiwany jest z kwiatów krokusa. Jego nazwa pochodzi z języka arabskiego, w którym oznacza "być żółtym".

Kiedyś służył do barwienia tkanin, a w medycynie stosowany był jako środek o działaniu poronnym, gdy podawano go w dużych dawkach. Szafran zawiera olejek eteryczny, który nadaje mu charakterystyczny gorzki smak oraz aromat.

W szafranie obecne są również witaminy B1 i B2 oraz beta-karoten. Wyciąg z szafranu wykazuje zróżnicowane działanie lecznicze: spazmolityczne (ułatwia wykrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych), obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz stężenie cholesterolu.

Wykazując właściwości przeciwskurczowe. Szafran może być stosowany w bolesnych miesiączkach. Ponadto wykazuje działanie moczopędne oraz przeciwbólowe.

Zalecany jest w przypadku braku apetytu oraz chorób układu krążenia, nerwic i stanów lękowych.

Natomiast w kosmetyce wyciąg z szafranu wykazuje działanie przeciwzapalne i ściągające skórę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Następny artykuł: Przeciwutleniacze w diecie

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy