Dieta a rak

Dieta a rak - wpływ sposobu odżywiania na ryzyko chorób nowotworowych jest badany od wielu lat. Wiadomo, że istnieją produkty, które mają właściwości przeciwnowotworowe oraz takie, których spożywanie zwiększa ryzyko nowotworów. Jest to szczególnie widoczne w przypadku nowotworów układu pokarmowego. Jakie założenia ma dieta antyrakowa, co należy jeść, a czego trzeba unikać w profilaktyce nowotworowej?

Polecane wideo:

1. Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie antyrakowej

Według Światowej Organizacji Zdrowia jedna trzecia nowotworów jest spowodowana niewłaściwym odżywianiem. Współczesny styl życia i złe nawyki żywieniowe: zbyt duża ilość mięsa, cukru i tłuszczu, zaburzyły równowagę naszego organizmu.

Badania SUVIMAX przeprowadzone na 13000 osób wykazały, że spożywanie 5 porcji owoców i warzyw dziennie zmniejsza o jedną trzecią ryzyko chorób nowotworowych. Jakie jeszcze znaczenie ma dieta w chorobie nowotworowej?

  • Ryzyko chorób nowotworowych jest 1,5, a nawet 2 razy większe u osób, które nie spożywają regularnie owoców i warzyw.
  • 20% nowotworów można uniknąć dzięki spożywaniu większej ilości owoców i warzyw.
  • Należy spożywać jak najwięcej owoców i warzyw pod każdą postacią: surowe, gotowane, konserwowe itd.
  • Zaleca się spożywanie co najmniej 5 owoców i warzyw dziennie, niektórzy specjaliści zalecają nawet od 5 do 8.
  • Wędliny i czerwone mięso zwiększają ryzyko raka jelita grubego.
  • Picie alkoholu przyczynia się do powstawania nowotworów jamy ustnej, krtani i przełyku.
  • Sól zwiększa ryzyko raka żołądka.
  • Badania wykazały, że suplementy diety nie zapobiegają chorobom nowotworowym.

2. Podstawowe zasady diety antyrakowej

Choroba nowotworowa to niezwykle groźny i podstępny przeciwnik. Jednak człowiek może zapobiegać jej wystąpieniu. Poniższe zalecenia odnoszą się zarówno do osób chorych na choroby nowotworowe, jak i do tych, którzy chcą im zapobiegać.

  • Uprawiaj sport lub inną formę aktywności fizycznej codziennie przez 30 minut.
  • Unikaj nadwagi, staraj się utrzymywać swoje BMI (współczynnik masy ciała) między 21 a 23.
  • Unikaj słodzonych napojów, ogranicz spożycie produktów wysokokalorycznych, a w szczególności bogatych w cukry i tłuszcze oraz ubogich w błonnik.
  • Zwiększ spożycie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych.
  • Ogranicz spożycie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina, baranina) do 500 g tygodniowo, unikaj wędlin, w szczególności wędzonych i solonych.
  • Ogranicz spożycie alkoholu.
  • Ogranicz spożycie soli i słonych przekąsek.
  • Nie zażywaj suplementów diety.
  • Jeśli to możliwe, noworodek powinien być karmiony wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia.

Profilaktyka nowotworowa to przede wszystkim właściwy styl życia i zrównoważona dieta, bogata w przeciwutleniacze, witaminy i zdrowe tłuszcze. Stosując dietę antyrakową, możemy obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory, w szczególności nowotwory układu pokarmowego, oraz poprawić ogólny stan zdrowia i nasze samopoczucie. Wypróbuj przepisy z diety antyrakowej, wykorzystujące produkty o właściwościach przeciwnowotworowych.

Ewa Jastrzębska, ponad rok temu

Bibliografia

  • Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8
  • Jensen B. Poradnik dietetyczny - prawidłowa dieta receptą na zdrowie, Mada, Warszawa 2000, ISBN 83-86170-61-1
  • Magee E. Co jeść, aby zapobiec nowotworowi jelita grubego, KDC, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-404-7
  • Beliveau R., Gingras D. Dieta w walce z rakiem, Delta, Warszawa 2007, ISBN 83-7175-601-1

Źródła zewnętrzne

Dieta antyrakowa

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta antyrakowa - przepisy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta antyrakowa - przepisy
Dieta w chorobach prostaty

Profilaktyka raka gruczołu krokowego

się bardzo trudne, a czasami wręcz niemożliwe. Profilaktyka w leczeniu raka gruczołu krokowego to m.in.: aktywność fizyczna, zdrowa dieta bogata w błonnik, owoce i warzywa oraz zmiana stylu życia. (...) Rak...

Choroba wrzodowa - przyczyny, objawy, rozpoznanie, leczenie, powikłania, rokowanie

Wrzody a rak

Profilaktyka raka żołądka obejmuje m.in. wyeliminowanie czynników powstania choroby. Przyczyny powstania raka żołądka to m.in.: dieta uboga

Rak żołądka - powstawanie, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, profilaktyka

Profilaktyka raka żołądka

w nadmiernej ilości. Ponadto nieodpowiednia dieta bogata w substancje toksyczne, wędzoną żywność i uboga w owoce i warzywa może być czynnikiem (...) sprzyjającym powstaniu raka żołądka. Dodatkowo zakażenie Helicobacter pylori prowadzi...

Rak żołądka - powstawanie, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, profilaktyka

Jak objawia się rak żołądka?

w tych krajach. Dieta bogata w azotany i azotyny (potrawy solone, marynowane i wędzone) zwiększa ryzyko zachorowania. Rak żołądka najczęściej (...) występuje u osób starszych, a możliwości jego wyleczenia...

Rak nerki - przyczyny, objawy, diagnostyka, klasyfikacja, przerzuty, leczenie

Rak nerki - rokowania

Rak nerki pojawia się u osób powyżej 50 roku życia; częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet. Statystyki dowodzą, że zajmuje on szóste miejsce (...) u mężczyzn, a dziewiąte u kobiet. Jednym z rodzajów raka nerki...

Rak prostaty - gruczoł krokowy, czynniki ryzyka, diagnostyka, leczenie

Leczenie raka prostaty

Jednym ze złośliwych nowotworów jest rak prostaty, który jak się ocenia występuje u większości mężczyzn po 80-tym roku życia, a jego ryzyko (...) krokowego, choroby pęcherza moczowego, a także pojawienia...

Onkologia

Jakie są pierwsze objawy raka jajnika?

Jakie są pierwsze objawy raka jajnika?

zapominać o profilaktycznych badaniach, a każde nieuzasadnione dolegliwości zgłaszać lekarzowi. Trudny do wyleczenia Rak jajnika jest trudny (...) Podstępny wróg Rak jajnika najczęściej dotyczy kobiet...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dlaczego nie możemy schudnąć?

Otyłość jest bardzo istotnym problemem medycznym, społecznym, a także ekonomicznym. Jej obecność predysponuje do wystąpienia wielu chorób zwłaszcza (...) układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy oraz niektórych chorób nowotworowych (np....

Czynniki ryzyka raka piersi

Rak piersi - czynniki ryzyka

Czynniki ryzyka w każdym schorzeniu, jak np. w raku piersi, dzieli się na modyfikowalne i niemodyfikowalnie. Do tych drugich zaliczamy wszystkie (...) , wszystkie takie, które w jakiś sposób możemy zmienić, np.: nałogi, dieta,...