Dieta a rak

Dieta a rak - wpływ sposobu odżywiania na ryzyko chorób nowotworowych jest badany od wielu lat. Wiadomo, że istnieją produkty, które mają właściwości przeciwnowotworowe oraz takie, których spożywanie zwiększa ryzyko nowotworów. Jest to szczególnie widoczne w przypadku nowotworów układu pokarmowego. Jakie założenia ma dieta antyrakowa, co należy jeść, a czego trzeba unikać w profilaktyce nowotworowej?

Polecane wideo:

1. Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie antyrakowej

Według Światowej Organizacji Zdrowia jedna trzecia nowotworów jest spowodowana niewłaściwym odżywianiem. Współczesny styl życia i złe nawyki żywieniowe: zbyt duża ilość mięsa, cukru i tłuszczu, zaburzyły równowagę naszego organizmu.

Badania SUVIMAX przeprowadzone na 13000 osób wykazały, że spożywanie 5 porcji owoców i warzyw dziennie zmniejsza o jedną trzecią ryzyko chorób nowotworowych. Jakie jeszcze znaczenie ma dieta w chorobie nowotworowej?

  • Ryzyko chorób nowotworowych jest 1,5, a nawet 2 razy większe u osób, które nie spożywają regularnie owoców i warzyw.
  • 20% nowotworów można uniknąć dzięki spożywaniu większej ilości owoców i warzyw.
  • Należy spożywać jak najwięcej owoców i warzyw pod każdą postacią: surowe, gotowane, konserwowe itd.
  • Zaleca się spożywanie co najmniej 5 owoców i warzyw dziennie, niektórzy specjaliści zalecają nawet od 5 do 8.
  • Wędliny i czerwone mięso zwiększają ryzyko raka jelita grubego.
  • Picie alkoholu przyczynia się do powstawania nowotworów jamy ustnej, krtani i przełyku.
  • Sól zwiększa ryzyko raka żołądka.
  • Badania wykazały, że suplementy diety nie zapobiegają chorobom nowotworowym.

2. Podstawowe zasady diety antyrakowej

Choroba nowotworowa to niezwykle groźny i podstępny przeciwnik. Jednak człowiek może zapobiegać jej wystąpieniu. Poniższe zalecenia odnoszą się zarówno do osób chorych na choroby nowotworowe, jak i do tych, którzy chcą im zapobiegać.

  • Uprawiaj sport lub inną formę aktywności fizycznej codziennie przez 30 minut.
  • Unikaj nadwagi, staraj się utrzymywać swoje BMI (współczynnik masy ciała) między 21 a 23.
  • Unikaj słodzonych napojów, ogranicz spożycie produktów wysokokalorycznych, a w szczególności bogatych w cukry i tłuszcze oraz ubogich w błonnik.
  • Zwiększ spożycie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych.
  • Ogranicz spożycie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina, baranina) do 500 g tygodniowo, unikaj wędlin, w szczególności wędzonych i solonych.
  • Ogranicz spożycie alkoholu.
  • Ogranicz spożycie soli i słonych przekąsek.
  • Nie zażywaj suplementów diety.
  • Jeśli to możliwe, noworodek powinien być karmiony wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia.

Profilaktyka nowotworowa to przede wszystkim właściwy styl życia i zrównoważona dieta, bogata w przeciwutleniacze, witaminy i zdrowe tłuszcze. Stosując dietę antyrakową, możemy obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory, w szczególności nowotwory układu pokarmowego, oraz poprawić ogólny stan zdrowia i nasze samopoczucie. Wypróbuj przepisy z diety antyrakowej, wykorzystujące produkty o właściwościach przeciwnowotworowych.

Ewa Jastrzębska, 11 miesięcy temu

Bibliografia

  • Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8
  • Jensen B. Poradnik dietetyczny - prawidłowa dieta receptą na zdrowie, Mada, Warszawa 2000, ISBN 83-86170-61-1
  • Magee E. Co jeść, aby zapobiec nowotworowi jelita grubego, KDC, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-404-7
  • Beliveau R., Gingras D. Dieta w walce z rakiem, Delta, Warszawa 2007, ISBN 83-7175-601-1

Źródła zewnętrzne

Dieta antyrakowa

Polecane wideo:

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta antyrakowa
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta antyrakowa
Dieta antyrakowa

Jedzenie, które uchroni cię przed rakiem piersi

Jedzenie, które uchroni cię przed rakiem piersi

Brokuł Badania na myszach przeprowadzane na Uniwersytecie w Michigan dowiodły, że sulforafan, związek znajdujący się w brokułach, zmniejszał liczbę komórek macierzystych raka piersi. W przypadku ludzi wartość sulforafanu zawartego w brokułach może nie...

Dieta antyrakowa

Antyrakowa dieta 5:2

Antyrakowa dieta 5:2

, rozregulowana gospodarka hormonalna, a nawet nieprawidłowa praca nerek czy wątroby. Pojawiła się jednak dieta, której efekty uboczne są obce (...) . Czym jest dieta 5:2? Dieta...

Dieta antyrakowa

Jak zapobiegać nowotworom?

żywieniowe mają działanie przeciwnowotworowe. Zalecenia są łatwe do zapamiętania i do wprowadzenia w życie. Oto, co zakłada dieta antyrakowa. Żywienie (...) nowotworowe każdego roku, obecnie wynosi...

Dieta antyrakowa

Dieta zasadowa

Czy dieta cud istnieje? ma na celu przywrócenie i utrzymanie odpowiedniego pH w organizmie. Żywność zasadowa jest bezpieczna i dobra dla organizmu (...) sposób w zależności od osoby i może trwać dłużej lub krócej. Dieta...

Dieta antyrakowa

Dieta alkaliczna

Skuteczna dieta zakłada, że skoro pH organizmu ludzkiego jest lekko zasadowe, to pokarmy, które spożywamy również powinny być zasadowe. Źle (...) zrównoważona dieta, w której przeważa żywność kwasowa (białko zwierzęce,...

Dieta antyrakowa

Dieta makrobiotyczna a rak

- yin i yang. Najnowsze badania donoszą, że dieta makrobiotyczna pozytywnie wpływa na profilaktykę raka, ponieważ dieta antyrakowa wyklucza tłuszcze (...) z niewłaściwej diety. Dieta...

Dieta antyrakowa

Co jeść, aby zapobiegać nowotworom?

Sprawdź, co warto jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Jak wspomagać swój układ immunologiczny, który w dużej mierze odpowiada m.in. za zachorowania na nowotwory? Zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem przedstawia dietetyk Agata...

Dieta antyrakowa

Jedzenie, które walczy z rakiem

Jedzenie, które walczy z rakiem

Dieta kontra rak Dieta antynowotworowa składa się z wielu produktów, które zawierają składniki zmniejszające ryzyko rozwoju raka. Sprawdź, co jeść