Właściwości cebuli

Jak pozbyć się kaca? docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana była jako skuteczny lek na szkorbut. Ze względu na zawartą w niej witaminę C, na dalekie wyprawy zamorskie zabierali to warzywo marynarze, kupcy i wielorybnicy. Dziś cebula wykorzystywana jest jako składnik oraz przyprawa do potraw, którym nadaje charakterystyczny smak i aromat. Ponadto wiele mam podaje swoim dzieciom syrop z cebuli, który wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem i grypą.

Polecane wideo:

1. Działanie cebuli

Cebula to niezwykle bogate źródło witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera ona takie składniki mineralne, jak fosfor, siarka, cynk, krzem. Dzięki temu warzywo to podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom, obniża cholesterol i poziom cukru oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Warto wiedzieć, że wywar z cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych, a wąchanie surowej cebuli odkaża zakatarzony nos i drogi oddechowe. Z kolei syrop z cebuli wzmacnia odporność, jest skuteczny w leczeniu przeziębienia i grypy. To domowy sposób na kaszel. Przygotowanie jest proste. Wystarczy obraną, pokrojoną cebulę zasypać cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Zimą taki syrop warto pić kilka razy dziennie.

Nie każdy wie, że zupa cebulowajest dobra na kaca, gdyż poprawia funkcjonowanie nadwyrężanej alkoholem wątroby. Warto korzystać z leczniczych właściwości cebuli i jeść jej jak najwięcej. W Polsce cebula pełni podrzędną rolę, służy jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. W postaci surowej nie jest wskazana na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego.

2. Cebula na choroby skóry

W medycynie ludowej właściwości cebuli wykorzystywano w leczeniu wielu schorzeń. Okłady z rozgotowanej cebuli stosowane są przy leczeniu wrzodów na skórze. Lecznicze właściwości cebuli są potwierdzone w leczeniu trądziku różowatego, oparzeniach, odmrożeniach, czyrakach, przy stanach zapalnych żylaków. Aby zastosować cebulę na skórę, konieczne jest przygotowanie specjalnego roztworu. Jak przygotować taki roztwór? Wystarczy obraną cebulę włożyć do małego garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, zwracając uwagę, by się nie przypaliła. Chłodną masę nałożyć na chore miejsce i umocnić opatrunek. Terapia powinna trwać kilka dni. Cebula na trądzik ma szerokie zastosowanie w lekach i preparatach antytrądzikowych. Bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne właściwości cebuli są skutecznie wykorzystywane po ukąszeniu osy, pszczoły. Posmarowanie plasterkiem cebuli miejsca ukąszenia sprawia, że ranka szybko się goi (trzeba jednak najpierw usunąć żądło).

Cebula szczególnie wskazana jest zimą, gdy nasza odporność spada i jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje. Pamiętaj, że cebula na surowo lub duszona jest doskonałym lekiem na wiele schorzeń. Chociaż jej charakterystyczny smak i zapach nie każdemu odpowiadają, jednak warto dodawać ją do sałatek, kanapek i dań głównych. Miłośnicy cebuli niekiedy jedzą ją nawet jak jabłko.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Bogactwo witamin i składników mineralnych To jeden z najzdrowszych soków - w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin...

Warzywa

Właściwości okry

Właściwości okry

z właściwości zdrowotnych tego małego zielonego warzywa o każdej porze roku.Astma Spożywanie nawet niewielkich ilości owoców i warzyw bogatych w witaminę C (...) w zapobieganiu chorobom nerek. Badania pokazały, że jedzenie tego warzywa...

Warzywa

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą?

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki

Warzywa

Właściwości roślin strączkowych

Właściwości roślin strączkowych

z Harvard School of Public Health wykazali, że kobiety, które jadły fasolę i inne warzywa strączkowe co najmniej dwa razy w tygodniu, rzadziej chorowały

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

i mung. W Polsce do najpopularniejszych dań z wykorzystaniem tego warzywa zalicza się: fasolkę po bretońsku, zupę fasolową oraz wegetariański pasztet (...) z rodzajów warzywa pomaga zwalczyć inne schorzenia i przypadłości.Właściwości...

Warzywa

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

zapalnym. Jak podają naukowcy, włączenie warzywa do codziennego jadłospisu może zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej. Jeśli bolą cię stawy

Warzywa

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

z daleka świeże, acz z konieczności konserwowane warzywa. Każdego dnia powinniśmy spożywać około 300-400 gramów jarzyn. Mrożenie to jedna z najlepszych (...) mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących.Ekologiczne...