Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości cebuli

Jak pozbyć się kaca? docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana była jako skuteczny lek na szkorbut. Ze względu na zawartą w niej witaminę C, na dalekie wyprawy zamorskie zabierali to warzywo marynarze, kupcy i wielorybnicy. Dziś cebula wykorzystywana jest jako składnik oraz przyprawa do potraw, którym nadaje charakterystyczny smak i aromat. Ponadto wiele mam podaje swoim dzieciom syrop z cebuli, który wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem i grypą.

1. Działanie cebuli

Cebula to niezwykle bogate źródło witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera ona takie składniki mineralne, jak fosfor, siarka, cynk, krzem. Dzięki temu warzywo to podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom, obniża cholesterol i poziom cukru oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Warto wiedzieć, że wywar z cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych, a wąchanie surowej cebuli odkaża zakatarzony nos i drogi oddechowe. Z kolei syrop z cebuli wzmacnia odporność, jest skuteczny w leczeniu przeziębienia i grypy. To domowy sposób na kaszel. Przygotowanie jest proste. Wystarczy obraną, pokrojoną cebulę zasypać cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Zimą taki syrop warto pić kilka razy dziennie.

Nie każdy wie, że zupa cebulowajest dobra na kaca, gdyż poprawia funkcjonowanie nadwyrężanej alkoholem wątroby. Warto korzystać z leczniczych właściwości cebuli i jeść jej jak najwięcej. W Polsce cebula pełni podrzędną rolę, służy jako przyprawa do zup, sosów i sałatek. W postaci surowej nie jest wskazana na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego.

2. Cebula na choroby skóry

W medycynie ludowej właściwości cebuli wykorzystywano w leczeniu wielu schorzeń. Okłady z rozgotowanej cebuli stosowane są przy leczeniu wrzodów na skórze. Lecznicze właściwości cebuli są potwierdzone w leczeniu trądziku różowatego, oparzeniach, odmrożeniach, czyrakach, przy stanach zapalnych żylaków. Aby zastosować cebulę na skórę, konieczne jest przygotowanie specjalnego roztworu. Jak przygotować taki roztwór? Wystarczy obraną cebulę włożyć do małego garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, zwracając uwagę, by się nie przypaliła. Chłodną masę nałożyć na chore miejsce i umocnić opatrunek. Terapia powinna trwać kilka dni. Cebula na trądzik ma szerokie zastosowanie w lekach i preparatach antytrądzikowych. Bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne właściwości cebuli są skutecznie wykorzystywane po ukąszeniu osy, pszczoły. Posmarowanie plasterkiem cebuli miejsca ukąszenia sprawia, że ranka szybko się goi (trzeba jednak najpierw usunąć żądło).

Cebula szczególnie wskazana jest zimą, gdy nasza odporność spada i jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje. Pamiętaj, że cebula na surowo lub duszona jest doskonałym lekiem na wiele schorzeń. Chociaż jej charakterystyczny smak i zapach nie każdemu odpowiadają, jednak warto dodawać ją do sałatek, kanapek i dań głównych. Miłośnicy cebuli niekiedy jedzą ją nawet jak jabłko.

Weronika Buczkowska,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Przeciwnowotworowe właściwości brokułów

Sulforafan to jeden ze związków fitochemicznych zawartych w brokułach i innych warzywach kapustowatych, dzięki którym rośliny te pomagają w zapobieganiu raka. W najnowszych badaniach udało się po raz pierwszy wykazać, iż substancja ta selektywnie atakuje...

Warzywa

Brokuły kontra rak

Jak chronić się przed rakiem? To pytanie zadaje sobie wielu ludzi, którzy chcą uniknąć tej choroby. Profilaktyka raka może wydać się banalna, jednak podstawą jest regularność i konsekwencja. Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta potrafi zdziałać cuda. Ostatnie badania wykazały, że brokuły w diecie to podstawa. Te zielone warzywa są uważane za źródło zdrowia, gdyż zawierają duże ilości fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Odkryto również, że zawierają sulforafan. Jest to związek fitochemiczny, dzięki...

Warzywa

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, nie powodując przy tym przybierania na wadze. Warto włączyć...

Warzywa

Czy czosnek obniża cholesterol?

Czosnek to roślina słynąca z niezbyt przyjemnego zapachu i licznych właściwości leczniczych. Mocny aromat sprawia, że zwykle stosuje się go do przyprawiania potraw. Ze względu na zawartość związku chemicznego o nazwie allicyna, czosnek ma działanie...

Warzywa

Właściwości czosnku

Właściwości czosnku

(...) tego warzywa. Trudno więc nie przyjrzeć się mu bliżej i nie sprawdzić, ile w tym prawdy. Co mówi nauka? Czosnek w świecie roślin ... sativum. Jego pobratyńcami są takie warzywa jak: cebula, szczypiorek, por, siedmiolatka, szalotka, które nie mają jednak...

Warzywa

Jedz więcej surowych warzyw!

(...) „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą - owoce, warzywa, kiełki, nasiona, orzechy" - mówi Elaine Bruce ... Poszukaj sklepu warzywnego lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź także dobrego ... absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go wypij. Nie kupuj...

Warzywa

Nieznane działanie pomidorów!

Antyoksydanty to niezastąpione składniki diety zwalczające wolne rodniki. Związki te zwiększają odporność organizmu na zakażenia i infekcje, a także chronią przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę oraz choroby stawów.

Warzywa

Zmień dietę dziecka podstępem!

(...) skuteczny sposób na wzbogacenie diety dziecka o warzywa – podstęp. Naukowcy przeprowadzili badania, w których systematycznie dodawali warzywa do ulubionych potraw maluchów. Te – nieświadome zawartości talerza – zjadały ukryte warzywa ze smakiem. Jak przemycić trochę warzyw do diety dziecka? Warzywa to niezbędne składniki diety, szczególnie w społeczeństwach, w których zwiększa się liczba dzieci otyłych. Warzywa pomagają zredukować ilość spożywanych kalorii. Problem w tym, że maluchy nie jedzą...

Warzywa

Właściwości pomidorów

Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Warzywa są małokaloryczne, więc mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby na diecie. Ponadto świeże warzywa można przygotować na wiele sposobów: na kanapki, w sałatce czy w przetworach, zawsze smakują równie wyśmienicie. Witaminy i minerały w...

Warzywa

Kiełki - wartości odżywcze

Kiełki - wartości odżywcze

Kiełki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Regulują pracę układów: nerwowego, hormonalnego i krążenia. Łagodzą nawet objawy klimakterium. Cudowne właściwości zdrowotne kiełków znane są już od 5 tysięcy lat. Dzięki swoim leczniczym...