Cytryna - charakterystyka, witaminy, zastosowanie

Cytryna jest owocem drzewa cytrynowego. Jest jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Cytryna zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz flawonoidy, które wykazują zróżnicowane właściwości prozdrowotne.

1. Cytryna - charakterystyka i składniki odżywcze

Cytryna jest owocem cytrusowym, rosnącym na drzewie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe osiąga do 10 metrów wysokości. Cytryna ze względu na zawartość składników odżywczych, olejków eterycznych i kwasów owocowych jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, cytryna wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowo-wiosennym, kiedy zwiększa się ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych. Cytryna jest również bogata w polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna), które przeciwdziałają występowaniu chorób układu krążenia, jak miażdżyca, nadciśnienie. Rutyna zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, krwawieniu dziąseł oraz występowaniu siniaków. Bioflawonoidy wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne. Usuwają wolne rodniki, których nadmiar uszkadza komórki i tkanki, przyspieszając proces starzenia oraz może powodować rozwój chorób nowotworowych.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Ze skórki cytryny otrzymuje się olejki aromatyczne, które posiadają właściwości antyseptyczne oraz przeciwbakteryjne. Cytryna jest bogatym źródłem witamin (C, A) i składników mineralnych (potas, wapń), będąc jednocześnie owocem o małej wartości kalorycznej.

2. Cytryna - zastosowanie

Cytrynę można spożywać jako dodatek do sałatek, napojów, gdyż posiada kwaśny smak. Skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu, co jest szczególnie ważne przy wypieku szarlotki. Cytryna jest często dodawana do herbaty, jednakże nie jest to dobre rozwiązanie. Pod wpływem wysokiej temperatury zawarta w cytrynie witamina C ulega zniszczeniu, a z liści herbaty zostaje uwolniony glin, który niekorzystnie wpływa na tkankę nerwową mózgu.

Picie soku z cytryny zaleca się w przeziębieniach, grypie, gdyż zawarte w cytrynie polifenole i witamina C wspomagają układ odpornościowy. Codzienne spożywanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny wpływa korzystnie na stan skóry. Wzmacnia bowiem syntezę kolagenu, który nadaje skórze odporność mechaniczną, magazynuje wodę, przez co wzrasta nawilżenie skóry, przyspiesza regenerację skóry.

Sok z cytryny znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Stosowany jest do płukania włosów, gdyż odświeża kolor włosów blond oraz nadaje im połysk. Wystarczy do ostatniego płukania dodać sok z połowy cytryny, aby włosy uzyskały efektowny wygląd. Poza tym pomaga usunąć przebarwienia na skórze, powstałe w wyniku opalania. Tonik zawierający sok z cytryny rozjaśnia, oczyszcza i orzeźwia cerę. Ponadto ściąga rozszerzone pory. W badaniach wykazano również, że sok z cytryny przyspiesza leczenie opryszczki wargowej, grzybic skóry oraz trądziku.

Obecność skórki cytrynowej w szafie odstrasza mole, chroniąc ubrania przed zniszczeniem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!