Cytryna - charakterystyka, witaminy, zastosowanie

Cytryna jest owocem drzewa cytrynowego. Jest jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Cytryna zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz flawonoidy, które wykazują zróżnicowane właściwości prozdrowotne.

Cytryna - charakterystyka i składniki odżywcze
 

Cytryna jest owocem cytrusowym, rosnącym na drzewie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe osiąga do 10 metrów wysokości. Cytryna ze względu na zawartość składników odżywczych, olejków eterycznych i kwasów owocowych jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, cytryna wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowo-wiosennym, kiedy zwiększa się ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych. Cytryna jest również bogata w polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna), które przeciwdziałają występowaniu chorób układu krążenia, jak miażdżyca, nadciśnienie. Rutyna zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, krwawieniu dziąseł oraz występowaniu siniaków. Bioflawonoidy wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne. Usuwają wolne rodniki, których nadmiar uszkadza komórki i tkanki, przyspieszając proces starzenia oraz może powodować rozwój chorób nowotworowych.

Ze skórki cytryny otrzymuje się olejki aromatyczne, które posiadają właściwości antyseptyczne oraz przeciwbakteryjne. Cytryna jest bogatym źródłem witamin (C, A) i składników mineralnych (potas, wapń), będąc jednocześnie owocem o małej wartości kalorycznej.

Polecane wideo:

Cytryna - zastosowanie
 

Cytrynę można spożywać jako dodatek do sałatek, napojów, gdyż posiada kwaśny smak. Skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu, co jest szczególnie ważne przy wypieku szarlotki. Cytryna jest często dodawana do herbaty, jednakże nie jest to dobre rozwiązanie. Pod wpływem wysokiej temperatury zawarta w cytrynie witamina C ulega zniszczeniu, a z liści herbaty zostaje uwolniony glin, który niekorzystnie wpływa na tkankę nerwową mózgu.

Picie soku z cytryny zaleca się w przeziębieniach, grypie, gdyż zawarte w cytrynie polifenole i witamina C wspomagają układ odpornościowy. Codzienne spożywanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny wpływa korzystnie na stan skóry. Wzmacnia bowiem syntezę kolagenu, który nadaje skórze odporność mechaniczną, magazynuje wodę, przez co wzrasta nawilżenie skóry, przyspiesza regenerację skóry.

Sok z cytryny znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Stosowany jest do płukania włosów, gdyż odświeża kolor włosów blond oraz nadaje im połysk. Wystarczy do ostatniego płukania dodać sok z połowy cytryny, aby włosy uzyskały efektowny wygląd. Poza tym pomaga usunąć przebarwienia na skórze, powstałe w wyniku opalania. Tonik zawierający sok z cytryny rozjaśnia, oczyszcza i orzeźwia cerę. Ponadto ściąga rozszerzone pory. W badaniach wykazano również, że sok z cytryny przyspiesza leczenie opryszczki wargowej, grzybic skóry oraz trądziku.

Obecność skórki cytrynowej w szafie odstrasza mole, chroniąc ubrania przed zniszczeniem.

Komentarze (12)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Dlaczego warto jeść kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi?

Owoc kiwi Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych, muesli czy koktajli. Regularne spożywanie tego owocu niesie wiele korzyści dla zdrowia człowieka....

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego.Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury.Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody goji...

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak.Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce?Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują.Jagoda kamczacka to przede wszystkim bogactwo (...) substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia (...) i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce, to...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) starzenie komórek. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia również, że owoce...