Właściwości cytryny

Cytryna jest owocem drzewa cytrynowego. Jest jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Cytryna zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz flawonoidy, które wykazują zróżnicowane właściwości prozdrowotne.

Charakterystyka cytryny

Cytryna jest owocem cytrusowym, rosnącym na drzewie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe osiąga do 10 metrów wysokości. Cytryna ze względu na zawartość składników odżywczych, olejków eterycznych i kwasów owocowych jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, cytryna wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowo-wiosennym, kiedy zwiększa się ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych. Cytryna jest również bogata w polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna), które przeciwdziałają występowaniu chorób układu krążenia, jak miażdżyca, nadciśnienie. Rutyna zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, krwawieniu dziąseł oraz występowaniu siniaków. Bioflawonoidy wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne. Usuwają wolne rodniki, których nadmiar uszkadza komórki i tkanki, przyspieszając proces starzenia oraz może powodować rozwój chorób nowotworowych.

Ze skórki cytryny otrzymuje się olejki aromatyczne, które posiadają właściwości antyseptyczne oraz przeciwbakteryjne. Cytryna jest bogatym źródłem witamin (C, A) i składników mineralnych (potas, wapń), będąc jednocześnie owocem o małej wartości kalorycznej.

Zastosowanie cytryny

Cytrynę można spożywać jako dodatek do sałatek, napojów, gdyż posiada kwaśny smak. Skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu, co jest szczególnie ważne przy wypieku szarlotki. Cytryna jest często dodawana do herbaty, jednakże nie jest to dobre rozwiązanie. Pod wpływem wysokiej temperatury zawarta w cytrynie witamina C ulega zniszczeniu, a z liści herbaty zostaje uwolniony glin, który niekorzystnie wpływa na tkankę nerwową mózgu.

Picie soku z cytryny zaleca się w przeziębieniach, grypie, gdyż zawarte w cytrynie polifenole i witamina C wspomagają układ odpornościowy. Codzienne spożywanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny wpływa korzystnie na stan skóry. Wzmacnia bowiem syntezę kolagenu, który nadaje skórze odporność mechaniczną, magazynuje wodę, przez co wzrasta nawilżenie skóry, przyspiesza regenerację skóry.

Sok z cytryny znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Stosowany jest do płukania włosów, gdyż odświeża kolor włosów blond oraz nadaje im połysk. Wystarczy do ostatniego płukania dodać sok z połowy cytryny, aby włosy uzyskały efektowny wygląd. Poza tym pomaga usunąć przebarwienia na skórze, powstałe w wyniku opalania. Tonik zawierający sok z cytryny rozjaśnia, oczyszcza i orzeźwia cerę. Ponadto ściąga rozszerzone pory. W badaniach wykazano również, że sok z cytryny przyspiesza leczenie opryszczki wargowej, grzybic skóry oraz trądziku.

Obecność skórki cytrynowej w szafie odstrasza mole, chroniąc ubrania przed zniszczeniem.

Komentarze (9)
~Gabi 2121
~Gabi 2121

sok z cytryny wybiela skore gdy go pijemy a takze gdy uzywamy zewnetrznie. Ja nie uzywam zadnych kremow tylko sok z cytryny i olej kokosowy lub oliwe z oliwek. Dziala fantastycznie. Alkalizuje organizm, fantastyczna w leczeniu owrzodzenia zoladka.

Odpowiedz

DYSKUSJE NA FORUM

a

~ika555 • ostatni post 2 dni temu

2
Artykuły Owoce
Owoce

Wpływ żurawiny na zdrowie człowieka

(...) przez organizm, jednak ich najbogatszym źródłem są spożywane owoce oraz warzywa. Dotyczy to zwłaszcza okresów wzmożonego stresu ... owoce - najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia. Poza tym okresem warto sięgać po suszoną żurawinę, która również...

Owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Dlaczego warto jeść owoce?

(...) obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby w warunkach szklarniowych ... się zdrowiem. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika. Kaloryczność owoców Owoce (kaloryczność ... -70 kcal ananas, winogrona 71-100 kcal banan Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej ... maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce, kaloryczności - prawie 100...

Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

Właściwości aronii

(...) możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Spis treści Owoce w diecie Starzenie się ... , a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze ... jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu ... . Badania aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały...

Owoce

Sok z aronii

(...) Kobiety często łudzą się, że to pomoże im zachować młodość i urodę. Tymczasem wszystko zaczyna się wewnątrz organizmu. Owoce ... . Poza tym, te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii. Właściwości soku z aronii Właściwości soku z aronii są nieocenione. Sok ... właściwości neutralizujące szkodliwe działanie promieniu UV. Można stosować te owoce w diecie także pod inną postacią. Można wzbogacić jej smakiem sok z brzozy. Popularna jest także nalewka z aronii. Owoce i przyprawy (goździki, laska wanilii, mielony kardamon,...

Owoce

Właściwości winogron

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych - glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe. Zdrowe winogrona Winogrona są ... winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą...

Owoce

Cytryna

Cytryna

(...) ale najważniejsze są oczywiście owoce o jajowatym kształcie, intensywnie żółtym kolorze i grubej chropowatej skórce. Sok, skórka oraz...

Owoce

Maliny

Maliny

Maliny to obok truskawek ulubione rodzime owoce Polaków. Te czerwone, mięsiste i niezwykle pyszne owoce porastają ... . Co znajdziemy w malinach? Owoce malin bogate są przede wszystkim w cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy ... nie tylko owoce, ale także liście malin. Te z kolei bogate są w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy oraz związki żywicowe ... mieć je w swojej kuchni. Do wysuszenia wybierzmy najdojrzalsze i nieuszkodzone owoce. W przeciwnym razie zamiast odpowiednio...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...

Owoce

Bakalie

Migdały - cenne źródło białka to wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe przekąski. Właściwości bakalii sprawiają, że może je jeść każdy, także osoby dbające o linię. Oczywiście, mowa tu głównie o orzechach, gdyż rodzynki i inne suszone owoce zawierają ... Orzechy włoskie są to owoce drzewa często spotykanego w naszym klimacie. Doskonale stymulują pracę mózgu i koncentrację - zaleca ... B. Właściwości bakalii Inne bakalie to różnego rodzaju kandyzowane lub suszone owoce. Nie są to już dietetyczne...