Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości cytryny

Cytryna jest owocem drzewa cytrynowego. Jest jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Cytryna zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz flawonoidy, które wykazują zróżnicowane właściwości prozdrowotne.

Charakterystyka cytryny

Cytryna jest owocem cytrusowym, rosnącym na drzewie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe osiąga do 10 metrów wysokości. Cytryna ze względu na zawartość składników odżywczych, olejków eterycznych i kwasów owocowych jest wykorzystywana zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, cytryna wzmacnia odporność, dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowo-wiosennym, kiedy zwiększa się ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych. Cytryna jest również bogata w polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna), które przeciwdziałają występowaniu chorób układu krążenia, jak miażdżyca, nadciśnienie. Rutyna zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, krwawieniu dziąseł oraz występowaniu siniaków. Bioflawonoidy wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne. Usuwają wolne rodniki, których nadmiar uszkadza komórki i tkanki, przyspieszając proces starzenia oraz może powodować rozwój chorób nowotworowych.

Ze skórki cytryny otrzymuje się olejki aromatyczne, które posiadają właściwości antyseptyczne oraz przeciwbakteryjne. Cytryna jest bogatym źródłem witamin (C, A) i składników mineralnych (potas, wapń), będąc jednocześnie owocem o małej wartości kalorycznej.

Zastosowanie cytryny

Cytrynę można spożywać jako dodatek do sałatek, napojów, gdyż posiada kwaśny smak. Skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu, co jest szczególnie ważne przy wypieku szarlotki. Cytryna jest często dodawana do herbaty, jednakże nie jest to dobre rozwiązanie. Pod wpływem wysokiej temperatury zawarta w cytrynie witamina C ulega zniszczeniu, a z liści herbaty zostaje uwolniony glin, który niekorzystnie wpływa na tkankę nerwową mózgu.

Picie soku z cytryny zaleca się w przeziębieniach, grypie, gdyż zawarte w cytrynie polifenole i witamina C wspomagają układ odpornościowy. Codzienne spożywanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny wpływa korzystnie na stan skóry. Wzmacnia bowiem syntezę kolagenu, który nadaje skórze odporność mechaniczną, magazynuje wodę, przez co wzrasta nawilżenie skóry, przyspiesza regenerację skóry.

Sok z cytryny znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Stosowany jest do płukania włosów, gdyż odświeża kolor włosów blond oraz nadaje im połysk. Wystarczy do ostatniego płukania dodać sok z połowy cytryny, aby włosy uzyskały efektowny wygląd. Poza tym pomaga usunąć przebarwienia na skórze, powstałe w wyniku opalania. Tonik zawierający sok z cytryny rozjaśnia, oczyszcza i orzeźwia cerę. Ponadto ściąga rozszerzone pory. W badaniach wykazano również, że sok z cytryny przyspiesza leczenie opryszczki wargowej, grzybic skóry oraz trądziku.

Obecność skórki cytrynowej w szafie odstrasza mole, chroniąc ubrania przed zniszczeniem.

Komentarze (4)
~Gabi 2121
~Gabi 2121

sok z cytryny wybiela skore gdy go pijemy a takze gdy uzywamy zewnetrznie. Ja nie uzywam zadnych kremow tylko sok z cytryny i olej kokosowy lub oliwe z oliwek. Dziala fantastycznie. Alkalizuje organizm, fantastyczna w leczeniu owrzodzenia zoladka.

Odpowiedz
~Jude
~Jude

@~Gabi 2121: Nie zgadzam się że alkalizuje organizm skoro ma odczyn kwaśny.

Odpowiedz
~klipper
~klipper

@~Jude: to ze jest cos kwasne w smaku nie znaczy ze ma kwasny odczyn, woda jest bezsmakowa a moze miec odczyn kwasny, polecam najpierw poczytac a potem sie wypowiadac

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

kontuzje?

~maxika • ostatni post wczoraj

11
Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości orzecha włoskiego

Właściwości orzecha włoskiego

(...) czy balsamów brązujących. Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która ... w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...

Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

(...) jedną z najlepszych dla zdrowia herbat. Jakie są jej właściwości? Zdrowe serce Owoce mangostanu są źródłem bardzo silnych ... zachować młody wygląd. Skuteczne odchudzanie Owoce mangostanu mają mało kalorii, ale za to dużo błonnika, dlatego polecane są ... wyzwaniem, ale suszone owoce możesz kupić przez Internet albo w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne są również gotowe...

Owoce

Właściwości oliwek

Właściwości oliwek

(...) oliwnego rosnącego w krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewko oliwne rośnie wolno, a pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 10 ... drzew oliwkowych, których owoce mają charakterystyczny smak i zapach, dlatego też oliwa z oliwek może posiadać smak...

Owoce

Właściwości aronii

(...) takiej możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Owoce w diecie Starzenie się ... antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze. Rozwiązaniem ... dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów ... aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały wzrost...

Owoce

Owoce leśne

(...) ich w lesie to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie. Właściwości poziomek ... . Takie smakują nam najbardziej. Niemowlakom można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce ... to owoce leśne, które są równie smaczne jak poziomki i równie szybko się psują. Leśne odmiany owocują w lipcu i sierpniu oraz...

Owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Dlaczego warto jeść owoce?

(...) w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby ... owoców Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu 0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz 41-50 kcal pomarańcza, brzoskwinia, jabłko 51-70 kcal ananas, winogrona 71-100 kcal banan Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane ... błonnika zawierają maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce,...

Owoce

Wpływ żurawiny na zdrowie człowieka

(...) jednak ich najbogatszym źródłem są spożywane owoce oraz warzywa. Dotyczy to zwłaszcza okresów wzmożonego stresu i przeziębienia, kiedy osłabiony ... powodujących próchnicę zębów. Warto wykorzystać sezon na żurawinę, kiedy w sklepach dostać możemy świeże owoce –...

Owoce

Pyszne i zdrowe przepisy owocowe!

Owoce zawierają mnóstwo witamin i błonnika. W swoim składzie mogą się poszczycić bogactwem minerałów. Kwasy owocowe wpływają pozytywnie na naszą urodę i pomagają odmłodzić skórę. Owoce, wraz z warzywami powinny pojawić się na naszych talerzach około 5 razy dziennie. Prezentujemy przepisy, które nie pozwolą Wam znudzić się pysznymi i zdrowymi owocami!Zobacz, jakie wyśmienite dania można przygotować z jabłek: ciasto jabłkowe z dodatkami; mus jabłkowo-miętowy; kisiel jabłkowy; włoski placek z jabłkami; mus...