Wpływ toksyn na organizm

Badania naukowe wykazały, że mieszkańcy krajów rozwiniętych mają w swoim ciele nawet 400-800 różnych związków chemicznych, pochodzących z pożywienia lub wdychanego powietrza. Nieustanna, wieloletnia ekspozycja organizmu na działanie toksyn może przyczyniać się do rozwoju groźnych schorzeń, między innymi chorób nowotworowych.

1. Jak toksyny oddziałują na organizm człowieka?

Skutki kontaktu człowieka z groźnymi związkami chemicznymi są zależne od rodzaju substancji:

Nadmiar toksyn zgromadzonych w naszym organizmie może prowadzić do rozwoju wielu schorzeń, np. nowotworów. Dlatego najlepiej ograniczyć spożywanie żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz dbać o rozwój naturalnego środowiska.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

  • Pestycydy znajdują się w śladowych ilościach w 50-95% żywności produkowanej na skalę przemysłową. Związki te mogą powodować raka, chorobę Parkinsona, poronienie, uszkodzenie nerwów, wady wrodzone u dzieci i upośledzenie wchłaniania składników odżywczych.
  • Ftalany (związki chemiczne, które wydłużają trwałość zapachów i zmiękczają plastik) uszkadzają układ hormonalny człowieka. Źródłem styczności z ftalanami są plastikowe pojemniki i opakowania na żywność.
  • Pleśń – znajduje się w zanieczyszczonej żywności i na ścianach zawilgoconych pomieszczeń. Nawet ograniczony i krótkotrwały kontakt z zarodnikami pleśni może przyczyniać się do rozwoju raka, choroby serca, astmy, stwardnienia rozsianego lub cukrzycy.
  • Lotne związki organiczne występują w wielu produktach gospodarstwa domowego (płyny do czyszczenia, dezodoranty, kosmetyki, preparaty odstraszające ćmy, odświeżacze powietrza itp.). Związki tego typu mogą powodować podrażnienie dróg oddechowych lub oczu, choroby nowotworowe, bóle i zawroty głowy, zaburzenia widzenia i problemy z pamięcią.
  • Dioksyny – ponad 95% związków tego typu przyjmujemy, spożywając tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Dioksyny mogą wywoływać endometriozę, zaburzenia rozwojowe, niepłodność, raka, wysypki i przebarwienia skóry, nadmierne owłosienie oraz łagodne uszkodzenie wątroby.
  • Metale ciężkie (ołów, rtęć, arsen itd.) mogą gromadzić się w tkankach miękkich ciała, wpływając negatywnie na układ nerwowy, pracę serca i układ krwiotwórczy. Źródłem metali ciężkich może być woda pitna, ryby, szczepionki, pestycydy, antyperspiranty i materiały budowlane.
  • Chlor – ten wysoce toksyczny, zielono-żółty gaz wchodzi w skład wielu produktów do czyszczenia, jest również dodawany w niewielkich ilościach do wody pitnej. Obecność chloru w organizmie wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia bólu gardła, kaszlu, podrażnienia skóry lub oczu, problemów z oddychaniem, bólu w okolicach płuc lub zapaści płuc.

2. Jak ograniczyć styczność z toksynami?

Najlepszym sposobem na uniknięcie kontaktu z groźnymi związkami chemicznymi jest wyeliminowanie z jadłospisu żywności przetworzonej, zawierającej konserwanty, sztuczne barwniki i dodatki smakowe. Warto postawić na organiczne produkty spożywcze, zwłaszcza organiczne jaja i mleko.

Kolejnym krokiem do zmniejszenia styczności z toksynami jest zastąpienie chemicznych środków do czyszczenia naturalnymi. Do sprzątania można użyć mieszanki wody z sokiem z cytryny, octu lub sody oczyszczonej. Wskazane jest również stosowanie naturalnych kosmetyków oraz preparatów hipoalergicznych, które nie mają w swoim składzie parabenów, substancji zapachowych i innych związków chemicznych, potencjalnie szkodliwych dla zdrowia.

Ważnym elementem przeciwdziałania skutkom obecności toksyn w organizmie jest zapewnienie sobie sprawnego funkcjonowania układu pokarmowego. Gdy proces trawienia przebiega prawidłowo, groźne związki chemiczne są bowiem regularnie usuwane z organizmu, dzięki czemu nie powodują groźnych schorzeń. Najskuteczniejszą bronią w walce z toksynami jest błonnik nierozpuszczalny, obecny między innymi w otrębach i suplementach diety, zawierających wysoko skoncentrowany błonnik z łusek ziaren pszenicy. Nierozpuszczalny błonnik wspomaga pracę jelit, przyczyniając się tym samym do efektywnego usuwania szkodliwych związków z organizmu. Wybierając suplement z błonnikiem, warto zdecydować się na preparat zawierający składniki, których działanie zostało potwierdzone naukowo, dzięki czemu znajdują się na liście EFSA (European Food Safety Authority – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Zalety głodówki

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!