Jabłka - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

Jabłka to bez wątpienia najbardziej popularne owoce. Cenimy je za smak, łatwość jedzenia w każdych warunkach oraz uniwersalność, ponieważ pozwalają na przygotowanie wielu różnych dań na słodko i słono. Każdy z nas wie, że jabłka są zdrowe, ale czy wiemy, co tak naprawdę znajduje się wewnątrz okrągłego owocu o czerwonej skórce?

Jabłka - charakterystyka

Jabłka to owoce jabłoni, które nadają się do spożycia. Mają charakterystyczny kulisty kształt i smaczny miąższ, który kryje się pod skórką. W zależności od odmiany jabłka mają różne wielkości, różne kolory skórek (od jasnozielonych po intensywnie czerwone) oraz różny smak – kwaśne świetnie sprawdzają się w słodkich wypiekach oraz do produkcji cydru, a słodsze najchętniej jemy na surowo jako przekąskę.

Polecane wideo:

Jabłka mają same zalety – są dostępne przez cały rok, są tanie i występują w wielu odmianach, dzięki czemu każdy na pewno znajdzie owoc najbardziej odpowiadający swoim kubkom smakowym. Eksperci polecają sięgać po jabłka zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mają najwięcej wartości oraz po to, by naturalnie wzmocnić odporność organizmu narażony na sezonowe infekcje.

Jabłka - wartości odżywcze

W każdym jabłku znajdziemy bogactwo przeciwutleniaczy oraz praktycznie wszystkie występujące naturalnie witaminy. Po jabłka warto sięgnąć jednak głównie ze względu na pektyny i błonnik. Najwięcej tych cennych składników znajduje się w skórce i tuż pod nią. Pektyny oraz błonnik są ważne dla zdrowia jelit i pomagają pozbywać się z organizmu toksyn i metali ciężkich.

Jabłka zawierają też pewne ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko infekcji, a także walczy z wolnymi rodnikami i substancjami chorobotwórczymi. Jeżeli chodzi o minerały, jabłko dostarcza głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo.

Jabłka - właściwości lecznicze

Anglicy mają słynne powiedzenie, które brzmi: „Jedno jabłko dziennie pozwoli uniknąć wizyt u lekarzy”. Jest w tym dużo prawdy, ponieważ jabłka są jednymi z najzdrowszych owoców. Na co mogą nam pomóc jabłka? Przede wszystkim na problemy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika, jabłka usprawniają pracę układu pokarmowego oraz zapobiegają nieprzyjemnym dolegliwościom, takim jak biegunki, wzdęcia czy zaparcia.

Błonnik to ważny składnik dla wszystkich osób, które próbują schudnąć. Substancja ta nie tylko oczyszcza jelita i przyspiesza trawienie, ale również daje uczucie sytości i hamuje ataki głodu. Jabłka to jeden z najbardziej polecanych produktów na diecie, ponieważ ma mało kalorii (w 1 jabłku jest ok. 70 kcal), przyspiesza przemianę materii i dostarcza wielu witamin.

Istotne są też pektyny znajdujące się w jabłkach. To właśnie one obniżają poziom cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi. Najważniejsza jest jednak ich zdolność do oczyszczania organizmu. Badacze uważają, że pektyny potrafią „wymiatać” z naszych jelit resztki niestrawionych pokarmów oraz usuwać szkodliwe substancje, które wywołują groźne schorzenia.

Pektyny sprawiają, że jabłka są bardzo polecane wszystkim mieszkającym w dużych miastach, na co dzień mającym do czynienia z różnymi rodzajami zanieczyszczeń. Poza tym pektyny są ważne dla zdrowia jelit i naszego systemu trawiennego. Jeśli będziemy jeść 1–2 jabłka dziennie, znacznie poprawimy skład mikroflory jelitowej, wspomożemy trawienie i zmniejszymy ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, rozwijających się właśnie w przewodzie pokarmowym.

Zaskakujące korzyści z jedzenia jabłek

Jedno średnie jabłko to około 4 gramy błonnika. Część tej substancji występuje w formie pektyny, która obniża zły cholesterol. Dzieje się tak, ponieważ...

Warto wspomnieć również o polifenolach znajdujących się w jabłkach. Te cenne, naturalne substancje chronią organizm przed wieloma schorzeniami, m.in. chorobami układu krążenia, różnymi rodzajami nowotworów (w tym raka piersi i płuc), cukrzycą, chorobą Alzheimera czy parkinsonem.

Dzięki jabłkom możemy schudnąć i poprawić stan zdrowia, ale czerwone owoce działają również na naszą urodę. Duża dawka witaminy C jest bardzo ważna dla skóry – jako silny przeciwutleniacz, substancja ta hamuje procesy starzenia i zabezpiecza komórki skóry przed uszkodzeniami. To właśnie dzięki niej możemy cieszyć się młodym wyglądem przez długie lata, ponieważ uelastycznia i ujędrnia skórę.

Regularne jedzenie jabłek ułatwia wchłanianie wapnia, który odpowiada nie tylko za dobry stan kości i zębów, ale również włosów i paznokci. Warto wiedzieć, że jabłka dobrze wpływają na naczynia krwionośne – uszczelniają je i wzmacniają, dzięki czemu na skórze nie pojawiają się pajączki.

Jabłka - zastosowanie w kuchni

Najwięcej wartości dla zdrowia mają surowe jabłka. Skórka jabłek zawiera najwięcej błonnika i pektyn, dlatego zaleca się nie obierać owoców przed spożyciem. Świeże jabłka można jeść jako przekąskę, dodawać do owsianki na śniadanie, wyciskać z nich sok. Do obiadu świetnie sprawdzi się surówka z marchewki i jabłka, a na deser warto podać szarlotkę albo pieczone jabłka z cynamonem.

Możliwości jest naprawdę bardzo dużo – jabłka dobrze komponują się z mięsem wieprzowym i kaczką, można z nich zrobić cydr albo ususzyć. Jabłko to owoc uniwersalny, dlatego tylko nasza wyobraźnia może nas ograniczać w wymyślaniu sposobów na wykorzystanie go w kuchni.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Owoce z „drzewa życia" Daktyle to owoce jednego z najstarszych drzew na świecie - palmy daktylowej. Są słodkie i pozytywnie wpływają na zdrowie, a (...) . Stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy i są polecane sportowcom....

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Jakie właściwości ma rambutan?

Jakie właściwości ma rambutan?

Tajemniczy rambutan Małe, różowe kulki otoczone kolcami to owoce rambutanu. Przypominają nieco liczi, z którymi są spokrewnione. Jagodzian rambutan (...) - bo tak brzmi jego pełna nazwa - to drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości....