Cholina – charakterystyka, funkcje, występowanie, dawkowanie, niedobór, nadmiar

Cholina zwana jest też witaminą B4. Dzisiaj uznaje się ją za produkt witaminopodobny. Organizm człowieka regularnie wytwarza cholinę, jednak zbyt mało, aby mógł poprawnie funkcjonować. Co zatem zrobić, aby uzupełnić braki choliny i komu cholina jest najbardziej potrzebna?

1. Cholina – charakterystyka

Cholina to organiczny związek chemiczny białego koloru. Cholina bardzo mocno pochłania wilgoć i wodę. W organizmie człowieka cholina występuje w związkach fosfolipidowych. Cholina ściśle współpracuje z witaminą B12 oraz B9, dlatego należy tak zbilansować dietę, aby łączyła ze sobą te trzy witaminy.

2. Cholina – funkcje

Cholina pełni wiele ważnych ról w organizmie. Do funkcji choliny można zaliczyć:

Zobacz film: "Witamina C i kwas foliowy w trosce o naszą odporność"

  • dbanie o prawidłową strukturę komórek;
  • wpływ na poprawne funkcjonowanie mięśni;
  • poprawna praca układu oddechowego;
  • wspomaganie wątroby;
  • dbanie o poprawną pracę mózgu.

Poprzez przyjmowanie produktów bogatych w cholinę, można opóźnić procesy demencji, jak i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Cholina pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, ratują ją od przeciążeń (alkohol, niezdrowe jedzenie).

Witaminy obniżają ryzyko wystąpienia raka. Co należy włączyć do diety oraz jakich nowotworów można uniknąć?
Witaminy obniżają ryzyko wystąpienia raka. Co należy włączyć do diety oraz jakich nowotworów można uniknąć? [6 zdjęć]

Specjaliści twierdzą, że blisko 30 proc. zgonów spowodowanych nowotworami złośliwymi, można było uniknąć...

zobacz galerię

Osoby chorujące na chorobę Alzheimera i Parkinsona mają mniejszą zawartość choliny w organizmie. Dlatego bardzo ważne jest, aby suplementować się odpowiednio w czasie chorób, by spowolnić ich rozwój.

3. Cholina – występowanie

Cholinę można jak najbardziej suplementować w postaci proszku czy tabletek. Mało kto wie, że w postaci lecytyny występuje w wielu produktach spożywczych, takich jak:

Lecytyna wiąże bardzo dobrze wodę z tłuszczem, w związku z tym jest dodawana do wielu innych produktów, np.: masło, majonez.

4. Cholina – dawkowanie

Dawkowanie choliny uzależnione jest od wieku danej osoby i przedstawia się następująco:

  • niemowlęta do 6 miesiąca - 125 mg;
  • niemowlęta między 6 a 12 miesiącem - 150 mg;
  • dzieci między 1 a 3 r.ż. - 200 mg;
  • dzieci od 4 do 9 r.ż. - 250 mg;
  • dzieci pomiędzy 9 a 12 r.ż. - 375 mg;
  • dziewczynki między 13 a 18 r.ż. - 400 mg;
  • chłopcy od 13 do 18 r.ż. - 550 mg;
  • kobiety od 19 r.ż. - 425 mg;
  • kobiety ciężarne - 450 mg;
  • kobiety karmiące piersią - 550 mg;
  • mężczyźni od 19 r.ż. - 550 mg.

5. Cholina – niedobór

Niedobór choliny może powodować stany lękowe, bóle głowy czy problemy z wypróżnieniem się. Jeżeli w organizmie mamy za mało choliny, to może skutkować to otłuszczeniem się wątroby. Jeżeli niedobór choliny występuje u kobiet w ciąży, to może mieć to poważny wpływ na rozwój płodu. Noworodek może mieć słabą odporność, a także nieprawidłowo rozwinięty układ nerwowy.

6. Cholina – nadmiar

Nadmiar choliny może występować u niektórych osób i przejawiać się:

Bardzo ciężko jest dopuścić do przedawkowania choliny, ponieważ bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, w związku z tym bardzo szybko wydalana jest z organizmu razem z moczem. Tylko wzmożona suplementacja choliny może doprowadzić do jej przedawkowania.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy