Cynk - objawy niedoboru, właściwości, zawartość w pożywieniu

Zdrowa dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce, warzywa, chude mięso, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, orzechy i ryby – zdrowe jedzenie jest niezbędne dla twojego dobrego samopoczucia. Jeśli twój organizm jest osłabiony, to niepokojący sygnał niedoboru elementarnych składników odżywczych. Być może brakuje ci cynku? Mimo że w organizmie są go śladowe ilości, odgrywa ważną rolę. Jak cynk wpływa na zdrowie?

Cynk - objawy niedoboru w organizmie

Do najczęstszych symptomów świadczących o niedoborze cynku należą:

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść owoce morza?"

  • brak apetytu,
  • suchość w ustach,
  • choroby skóry,
  • zmniejszenie libido,
  • podatność na infekcje wirusowe,
  • utrata smaku i węchu,
  • pogorszenie pamięci,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • uczucie znużenia,
  • zmniejszenie tolerancji na alkohol.

Cynk - właściwości

Cynk jest mikroelementem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni i bierze udział w tworzeniu insuliny. Cynk umożliwia utrzymywanie optymalnego stężenia witaminy A we krwi i jej zużycia przez tkanki. Poprawia sprawność intelektualną, szczególnie u osób w podeszłym wieku. Uczestniczy w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek. Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego. Poza tymi właściwościami, cynk:

  • pobudza pracę trzustki, grasicy, prostaty,
  • uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów,
  • jest naturalną obroną przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami,
  • wzmacnia odporność, pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych,
  • poprawia sprawność intelektualną,
  • zapobiega demencji,
  • wspomaga leczenie depresji,
  • chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem i zmniejsza uczucie dzwonienia w uszach,
  • wpływa korzystnie na płodność,
  • reguluje miesiączkowanie,
  • przeciwdziała chorobom prostaty,
  • wspomaga leczenie cukrzycy i niedoczynności tarczycy,
  • łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit, choroby wrzodowej,
  • przyśpiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia skóry,
  • jest skuteczny w leczeniu trądziku różowatego i trądziku młodzieńczego (składnik diety na trądzik), poparzeń, wyprysków,
  • wzmacnia włosy i paznokcie.

Cynk w jedzeniu

Zalecane dzienne spożycie cynku waha się od 4 do 15 mg. Podczas gdy niemowlętom wystarczy mniejsza ilość związku, nastolatkowie i osoby dorosłe powinny włączać do diety większe jego ilości. Pordukty zawierające cynk to przede wszystkim małże, ostrygi wędzone, zarodki pszenne, wątroba wieprzowa, pieczeń wołowa, migdały, fasola, węgorz, groszek zielony. Zdrowa żywność, bogata w cynk, jest niezbędna dla twoich włosów. Pragniesz, aby były piękne, zdrowe i lśniące? Dostarczaj do organizmu jak najwięcej witamin i mikroelementów. Pamiętaj, że włosy są twoim barometrem zdrowia.

Jeżeli masz problemy ze zbilansowaniem diety i doświadczasz takich objawów, jak obniżenie odporności, łamliwe włosy i paznokcie, być może niebędna będzie suplementacja cynku odpowiednimi preparatami. Pomocne będą zioła, m.in pokrzywa i łopian, których działanie przywróci twoim włosom zdrowy wygląd.

Wchłanianie cynku bywa utrudnione, jeśli spożywamy alkohol, cukier i otręby, produkty wzbogacane w miedź i żelazo. Na niedobór cynku narażone są osoby z chorobami alkoholowymi, wegetarianie, makrobiotycy, amatorzy słodyczy, sportowcy. Jedz zdrowe jedzenie zawierające cynk, a twoje włosy i paznokcie będą mocne.

Weronika Buczkowska, 3 tygodnie temu

Składniki mineralne

Komentarze (1)
~anusia
~anusia ponad rok temu

Na przeziębienie jest bardzo dobry :) Zawsze kiedy kupuję coś rozgrzewającego kiedy mnie zaczyna tzw łamać wybieram preparaty, które mają w sobie cynk. Dobry pod tym względem jest ulgrip hot, ma 15mg cynku a oprócz tego 11 innych składników czynnie działających. Szybko potrafi postawić na nogi ;)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Chrom organiczny

Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

spożywczych. Na opakowaniach widnieje informacja, ile dziennego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy można uzupełnić poprzez spożycie danego produktu

Składniki mineralne

Witaminy na poprawę odporności

przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce i warzywa. Jakie witaminy i składniki mineralne należy (...) składnikiem hemoglobiny, ponieważ odpowiada...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających kwiaty zwierząt. Problem (...) w tym, że ilość naturalnych zapylaczy spada z dnia na dzień, co może zmniejszyć...

Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu

natomiast u osób, które mają nadciśnienie, zażywają diuretyki, cierpią na zatrucie pokarmowe lub uprawiają aktywnie sport i nie uzupełniają tego składnika