Pierwiastek życia. Gdy go brakuje, cierpi cały organizm
Cynk jest niezwykle istotnym dla zdrowia człowieka pierwiastkiem i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych. Warto dowiedzieć się nieco więcej na jego temat, gdyż odpowiedni poziom w organizmie może pomóc wyeliminować wiele dolegliwości.
1. Pierwiastek kluczowy dla zdrowia
Temat cynku poruszył dietetyk dr Bartek Kulczyński. W jednym z nagrań opublikowanych na YouTube obszernie wyjaśnił, dlaczego pierwiastek jest tak ważny i jakimi dolegliwościami może skutkować jego niedobór.
Niektórzy powinni też rozważyć suplementację, gdyż cynk ma wiele cennych właściwości. Wpływ, jaki ma pierwiastek na organizm może przyczynić się do złagodzenia niektórych problemów zdrowotnych i zapobiegać wielu chorobom.
Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Pomaga w produkcji i aktywacji komórek układu odpornościowego, które są kluczowe w walce z infekcjami.
- Wpływa na aktywność tymuliny - hormonu uwalnianego przez grasicę, który pobudza aktywność komórek odpornościowych, takich jak limfocyty T i komórki NK (tzw. naturalnych zabójców). Odpowiednie wysycenie ciała cynkiem pomaga ustrzec nas przed infekcjami dróg oddechowych, a dostarczenie cynku w razie zakażenia pozwala skrócić czas trwania infekcji i objawów jej towarzyszących - wyjaśnia specjalista w nagraniu.
2. Cynk chroni przed wieloma chorobami
Pierwiastek jest też niezwykle ważny dla zdrowego funkcjonowania mózgu. Cynk odgrywa rolę w przekazywaniu sygnałów nerwowych i korzystnie wpływa na funkcje poznawcze i pamięć.
Niedobór cynku może być związany z problemami ze skupieniem uwagi, a nawet z depresją. Działa ochronnie na układ nerwowy, a to przekłada się na poprawę nastroju. Włączenie pierwiastka w trakcie leczenia depresji może pomóc złagodzić objawy choroby.
Cynk wykazuje też właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników i chroni przed rozwojem chorób metabolicznych oraz uszkodzeniom komórek.
- Ma zdolność do obniżania stężenia cząsteczek prozapalnych w naszym organizmie. Ogólnoustrojowy i przewlekły stan zapalny o niskim stopniu nasilenia tworzy doskonałe środowisko do rozwoju chorób cywilizacyjnych - dodaje dietetyk.
Ten pierwiastek odgrywa też istotną rolę w procesie gojenia ran. Jest niezbędny do produkcji kolagenu, białka potrzebnego do tworzenia struktury skóry, tkanki łącznej i naczyń krwionośnych.
3. Wspomaga metabolizm i dba o serce
Na suplementacji cynkiem skorzystają osoby z cukrzycą. Cynk uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, w tym w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Pomaga w przyswajaniu wielu składników odżywczych z pożywienia.
- Cynk jest niezbędny dla osób z cukrzycą, pomaga uregulować glikemię i utrzymywać prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Dzieje się tak dlatego, że hamuje wchłanianie i produkcję glukozy w organizmie. Dostarczanie wysokich ilości cynku przez osoby z cukrzycą pozwala obniżyć poziom cukru we krwi nawet aż o 23 mg/dl - tłumaczy ekspert.
Ponadto skutecznie obniża poziom trójglicerydów, redukuje też stężenie VLDL, czyli lipoprotein o bardzo niskiej gęstości, które biorą udział w powstawaniu blaszki miażdżycowej. Wykazuje też działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie krwi.
Badania pokazały, że suplementacja cynku zapobiega przedwczesnej śmierci spowodowanej chorobami sercowo-naczyniowymi. Zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i pomaga kontrolować stężenie cholesterolu.
4. Z czym najlepiej łączyć cynk?
Cynk ma korzystne działanie u osób, które zmagają się z niedoczynnością tarczycy. Suplementacja pierwiastka pomaga podnieść jeden z hormonów, FT4. Najlepiej łączyć go z witaminą A i magnezem.
Co do łączenia ze sobą składników, cynk doskonale współdziała też z witaminą D.
- Suplementacja cynkiem sprzyja podniesieniu stężenia witaminy D. Z kolei witamina A nasila wchłanianie cynku z przewodu pokarmowego. Jeśli zależy nam na wysokiej skuteczności działania cynku i witaminy D, warto ze sobą połączyć te dwa składniki - radzi dr Kulczyński.
Warto też zauważyć, że cynk jest ważny dla zdrowia skóry. Pomaga w regulacji produkcji sebum i zapobiega trądzikowi. Warto też suplementować go w trosce o wzrok.
- Zapobiega niekorzystnym zmianom spowodowanym promieniowaniem UV. Dostarczanie cynku pomaga spowolnić rozwój chorób oczy, m.in. zwyrodnienia plamki żółtej.
Najwięcej cyku znajdziemy w wątróbce, ostrygach, krabach, rybach (wędzona makrela, śledzie, tuńczyk). Dużo zawierają go także jajka, kasza gryczana, ryż, nasiona słonecznika i pestki dyni.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.