Suplementacja cynku szkodzi, zamiast pomagać? Może prowadzić do niedoboru ważnego pierwiastka
Cynk pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jego prawidłowy poziom wspiera układ odpornościowy i pomaga zachować piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Należy jednak uważać z jego suplementacją. Nadmiar tego pierwiastka może być groźny.
1. Dlaczego cynk jest tak ważny w organizmie?
Cynk jest jednym z tych mikroelementów, które mają olbrzymi wpływ na funkcjonowanie organizmu oraz działanie układu odpornościowego i zmysłów smaku oraz węchu. Jest też sprzymierzeńcem w walce z problemami cery wrażliwej – niweluje podrażnienia i usuwa zaczerwienienia.
Zapotrzebowanie na ten pierwiastek zależy między innymi od płci i wieku. Eksperci podkreślają, jak ważne jest stosowanie miedzi przy dłuższej suplementacji cynku. Niektóre badania naukowe sugerują, że zarówno za duże, jak i za małe stężenie cynku może odbić się na naszym zdrowiu. Nadmiar tego pierwiastka odkłada się w nerkach i wątrobie, co więcej może zakłócać wchłanianie miedzi i powodować jej niedobór.
2. Niedobór miedzi w organizmie
Niedobór miedzi może wpływać na funkcjonowanie mózgu i wiąże się z chorobami neurologicznymi. Do innych jego objawów zalicza się m.in. nadpobudliwość, osłabienie mięśni, częste infekcje, problemy z koncentracją i pamięcią oraz zaburzenia ciśnienia krwi. Natomiast przewlekły brak miedzi w organizmie prowadzi do anemii.
Niedobór miedzi grozi nie tylko osobom zażywającym za duże ilości cynku, ale również tym, którzy cierpią na przewlekłe biegunki, zaburzenia wchłaniania miedzi czy chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Zbyt wysoka ilość miedzi w organizmie jest również szkodliwa dla zdrowia. Wtedy mogą wystąpić objawy takie jak: bóle mięśni, bóle żołądka, mdłości, zaburzenia pracy wątroby, serca i układu oddechowego.
Zobacz także: Suplementujesz kwasy omega-3? Naukowcy mają dla ciebie złą wiadomość
3. Cynk w jedzeniu
Suplementacja cynkiem to rzecz warta rozważenia, ale należy ją skonsultować z lekarzem. Do utrzymania odpowiedniej zawartości tego składnika w organizmie nie wystarczy wyłącznie spożywanie produktów bogatych w cynk. W celu zwiększenia jego przyswajalności powinno się łączyć pokarmy bogate w cynk np. z białkami zwierzęcymi oraz wprowadzić do diety produkty zawierające kwas cytrynowy takie jak: cytrusy, maliny, porzeczki i truskawki. Tym sposobem nastąpi znaczny wzrost biodostęponości cynku.
Cynk można znaleźć w takich produktach jak:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.