Codziennie jesz banany? Tak działają na twój organizm
Lubią je dzieci, cenią sportowcy i osoby aktywne. Choć narosło wiele mitów wokół konieczności ich unikania ze względu na wysoką zawartość cukru, tak naprawdę banany mają liczne właściwości prozdrowotne, z których nie warto rezygnować bez wyraźnych wskazań. Co się zmieni, gdy będziemy jeść je regularnie?
W tym artykule:
Skąd pochodzą banany?
Banany wywodzą się z Azji Południowo-Wschodniej, a do Europy i Ameryki Południowej trafiły już w XV wieku. Są jednymi z najstarszych roślin uprawnych świata. Obecnie ich głównymi producentami są kraje Ameryki Południowej. Ciekawostką jest, że banany rosną w pęczkach na drzewach zwanych bananowcami i – z perspektywy botaniki – są klasyfikowane jako jagody.
Najczęściej spotykaną odmianą w Europie jest żółty banan deserowy, który można spożywać na surowo. Stanowi on bogate źródło węglowodanów, witamin i minerałów. Inna odmiana to banan warzywny (kochan), który jest niejadalny na surowo i wymaga gotowania lub smażenia – a popularny jest zwłaszcza w Azji i Ameryce Łacińskiej.
Z kolei banany tekstylne są uprawiane głównie w celach przemysłowych, a ich włókna wykorzystuje się do produkcji materiałów.
"Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków
Wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Według danych pochodzących z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, banany dostarczają cennych składników odżywczych. W 100 gramach banana znajduje się około 88 kalorii, na które składają się:
23 g węglowodanów,
0,3 g tłuszczu,
1,1 g białka.
Ta sama ilość banana zawiera także:
30 mg magnezu,
12 mg witaminy C,
5 mg wapnia,
i aż 358 mg potasu.
Według badania "Bioactive compounds in banana and their associated health benefits" przeprowadzonego przez naukówców z Indii, banany są źródłem silnych antyoksydantów, takich jak dopamina i katechiny, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie. Banany mogą więc wspierać ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, a co za tym idzie - spowalniać procesy starzenia i poprawiać funkcje poznawcze.
Jak sugerują dane zebrane przez Harvard School of Public Health, regularne spożywanie bananów może też być korzystne dla zdrowia nerek ze względu na wysoką zawartość potasu, który odgrywa kluczową rolę w regulacji funkcji nerek i ciśnienia krwi. Potas jest też kluczowym minerałem dla regulacji ciśnienia krwi i funkcjonowania serca.
Dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnych cukrów, banany są doskonałym źródłem energii, co doceniają sportowcy. Z tego samego powodu nadmierne spożywanie bananów faktycznie nie jest zalecane osobom z nadwagą, otyłością, zaburzeniami glikemicznymi czy cukrzycą typu 2. Nie ma jednak powodu, aby miały ich unikać osoby z właściwą glikemią.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.