Selen w organizmie

spis treści
rozwiń

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony komórkowe są chronione przed niebezpiecznym działaniem wolnych rodników. Na atak bakterii i wirusów jesteśmy szczególnie narażeni zimą, kiedy nasza odporność spada. Warto wiedzieć, jakie są źródła selenu. W jego dostarczaniu do organizmu pomocna będzie też zdrowa dieta i zdrowa żywność.

1. Źródła selenu

Selen jest pierwiastkiem nietrwałym w organizmie i w zetknięciu z węglowodanami, zwłaszcza cukrami prostymi, staje się nieprzyswajalny i bezużyteczny dla organizmu. Dlatego osoby przejadające się słodyczami pozbawiają się tego cennego biopierwiastka. Bardzo dobrym źródłem selenu są drożdże piwne, pod warunkiem, że zostaną pozbawione aktywności pod wpływem wysokiej temperatury, np. zalania wrzątkiem. Spożycie dziennie około 2 gramów drożdży zapewnia odpowiednią dawkę selenu. Należy pamiętać, że witamina C osłabia wchłanianie selenu. Do takiej sytuacji dochodzi, gdy w organizmie jest jej za dużo. Inaczej niż witamina C działa witamina E. Sprawia ona, że selen łatwiej się wchłania. Selen działa synergistycznie z witaminą E, blokując szkodliwe procesy utleniania w tkankach.

Zobacz film: "Właściwości odżywcze orzechów [Specjalista radzi]"

Selen w sporych ilościach można znaleźć w orzechach i nasionach, takich jak słonecznik. Inne źródła selenu to wątroba, owoce morza, ryby, kiełki i warzywa z terenów, gdzie ziemia jest zasobna w selen - z tych szczególnie dużo selenu stwierdza się w grochu, fasoli, brukselce i brokułach.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

2. Właściwości selenu

Selen odgrywa dużą rolę w organizmie. Wśród licznych właściwości selenu najważniejszą jest wzmacnianie układu odpornościowego. Po zaaplikowaniu optymalnych dawek selenu osobom z jego niedoborem organizm wielokrotnie zwiększa poziom wytwarzanych ciał odpornościowych, limfocytów i makrofagów, czli komórek żernych. Podobnie jak i inne mikroelementy, selen wspomaga walkę organizmu z różnymi bakteriami i wirusami. Osoby często chorujące na opryszczkę powinny szczególnie uważać, by niedobór selenu u nich nie wystąpił. Selen broni organizm przed opryszczką i półpaścem. Selen wchodzi w skład peroksydazy glutationowej, enzymu broniącego błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Unieszkodliwianie wolnych rodników zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych w tkankach i narządach.

Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu
Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu [10 zdjęć]

Czosnek doskonale wpływa na na układ odpornościowy. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim...

zobacz galerię

Inne właściwości selenu wiążą się z jego działaniem przeciwzapalnym. Mikroelementy, w tym właśnie selen, powinny przyjmować osoby cierpiące na choroby przewlekłe. Wskazane jest, by zdrowa dieta, np. na reumatoidalne zapalenie stawów czy na toczeń, była bogata w selen i inne mikroelementy. Selen pomaga w wydalaniu z organizmu szkodliwych metali ciężkich i uczestniczy w wytwarzaniu hormonopodobnych substancji, prostaglandyn, zapobiegających stanom zapalnym, a zwłaszcza autoagresji reumatoidalnej.

Zobacz także:

Selen jest też zalecany osobom cierpiącym na zmiany chorobowe, wynikające z dolegliwości związanych z układem krwionośnym. Powinny brać go też osoby, które są obciążone genetycznie tego typu chorobami. Selen przeciwdziała miażdżycy. Dlatego lekarze zalecają selen w profilaktyce chorób krążeniowych. Selen chroni serce i naczynia wieńcowe przed zmianami chorobowymi.

Mikroelementy pomagają ludzkiemu organizmowi w walce ze szkodliwymi substancjami. Selen przyspiesza pozbywanie się z organizmu pierwiastków toksycznych. Regularnie przyjmowany zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty, raka odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników. Ponadto, selen zwiększa libido. Ma również wpływ na prawidłowy rozwój płodu, szczególnie jego układu nerwowego oraz odpornościowego, dlatego powinien być uwzględniany w menu przez kobiety w ciąży. Zdrowa żywność powinna być bogata w selen. Wiedzą o tym także osoby chorujące na zaćmę lub zwyrodnienie plamki żółtej oka. Selen posiada też inne właściwości: pomaga ustabilizować metabolizm hormonu tarczycy, łagodzi objawy menopauzy i dodaje energii. Selen tworzy barierę ochronną skóry przed szkodliwym działaniem słońca.

3. Niedobór i nadmiar selenu

Niedobory selenu mogą powodować bóle mięśni, osłabienie i uczucie ciągłego zmęczenia, częstsze „łapanie” infekcji, a także przyczyniać się do rozwoju chorób wątroby i trzustki. Niedobór selenu u mężczyzn może skutkować niepłodnością. Selen należy do mikroelementów, których poziom w organizmie trudno jest utrzymać w optymalnych granicach. Szkodliwy jest niedobór, jak również jego nadmiar. W dużych dawkach selen jest trujący dla ludzi i zwierząt. W Kolumbii i w niektórych rejonach Brazylii, gdzie gleba zawiera bardzo duże ilości selenu, występują choroby ludzi i bydła spowodowane jego nadmiarem w pokarmach. Selen powoduje np. ślepotę koni, wypadanie sierści, zębów, deformację rozwoju kończyn, zatrucia drobiu itp. U ludzi nadmiar selenu powoduje łysienie, uszkodzenia skóry i paznokci, nadwrażliwość, nudności i wymioty.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!