Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony komórkowe są chronione przed niebezpiecznym działaniem wolnych rodników. Na atak bakterii i wirusów jesteśmy szczególnie narażeni zimą, kiedy nasza odporność spada. Warto wiedzieć, jakie są źródła selenu. W jego dostarczaniu do organizmu pomocna będzie też zdrowa dieta i zdrowa żywność.

Polecane wideo:

1. Źródła selenu

Selen jest pierwiastkiem nietrwałym w organizmie i w zetknięciu z węglowodanami, zwłaszcza cukrami prostymi, staje się nieprzyswajalny i bezużyteczny dla organizmu. Dlatego osoby przejadające się słodyczami pozbawiają się tego cennego biopierwiastka. Bardzo dobrym źródłem selenu są drożdże piwne, pod warunkiem, że zostaną pozbawione aktywności pod wpływem wysokiej temperatury, np. zalania wrzątkiem. Spożycie dziennie około 2 gramów drożdży zapewnia odpowiednią dawkę selenu. Należy pamiętać, że witamina C osłabia wchłanianie selenu. Do takiej sytuacji dochodzi, gdy w organizmie jest jej za dużo. Inaczej niż witamina C działa witamina E. Sprawia ona, że selen łatwiej się wchłania. Selen działa synergistycznie z witaminą E, blokując szkodliwe procesy utleniania w tkankach.

Selen w sporych ilościach można znaleźć w orzechach i nasionach, takich jak słonecznik. Inne źródła selenu to wątroba, owoce morza, ryby, kiełki i warzywa z terenów, gdzie ziemia jest zasobna w selen - z tych szczególnie dużo selenu stwierdza się w grochu, fasoli, brukselce i brokułach.

Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu

Czosnek doskonale wpływa na na układ odpornościowy. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim allicynie, związkowi o silnym zapachu i równie...

Czytaj także:

2. Właściwości selenu

Selen odgrywa dużą rolę w organizmie. Wśród licznych właściwości selenu najważniejszą jest wzmacnianie układu odpornościowego. Po zaaplikowaniu optymalnych dawek selenu osobom z jego niedoborem organizm wielokrotnie zwiększa poziom wytwarzanych ciał odpornościowych, limfocytów i makrofagów, czli komórek żernych. Podobnie jak i inne mikroelementy, selen wspomaga walkę organizmu z różnymi bakteriami i wirusami. Osoby często chorujące na opryszczkę powinny szczególnie uważać, by niedobór selenu u nich nie wystąpił. Selen broni organizm przed opryszczką i półpaścem. Selen wchodzi w skład peroksydazy glutationowej, enzymu broniącego błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Unieszkodliwianie wolnych rodników zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych w tkankach i narządach.

Inne właściwości selenu wiążą się z jego działaniem przeciwzapalnym. Mikroelementy, w tym właśnie selen, powinny przyjmować osoby cierpiące na choroby przewlekłe. Wskazane jest, by zdrowa dieta, np. na reumatoidalne zapalenie stawów czy na toczeń, była bogata w selen i inne mikroelementy. Selen pomaga w wydalaniu z organizmu szkodliwych metali ciężkich i uczestniczy w wytwarzaniu hormonopodobnych substancji, prostaglandyn, zapobiegających stanom zapalnym, a zwłaszcza autoagresji reumatoidalnej.

Selen jest też zalecany osobom cierpiącym na zmiany chorobowe, wynikające z dolegliwości związanych z układem krwionośnym. Powinny brać go też osoby, które są obciążone genetycznie tego typu chorobami. Selen przeciwdziała miażdżycy. Dlatego lekarze zalecają selen w profilaktyce chorób krążeniowych. Selen chroni serce i naczynia wieńcowe przed zmianami chorobowymi.

Mikroelementy pomagają ludzkiemu organizmowi w walce ze szkodliwymi substancjami. Selen przyspiesza pozbywanie się z organizmu pierwiastków toksycznych. Regularnie przyjmowany zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty, raka odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników. Ponadto, selen zwiększa libido. Ma również wpływ na prawidłowy rozwój płodu, szczególnie jego układu nerwowego oraz odpornościowego, dlatego powinien być uwzględniany w menu przez kobiety w ciąży. Zdrowa żywność powinna być bogata w selen. Wiedzą o tym także osoby chorujące na zaćmę lub zwyrodnienie plamki żółtej oka. Selen posiada też inne właściwości: pomaga ustabilizować metabolizm hormonu tarczycy, łagodzi objawy menopauzy i dodaje energii. Selen tworzy barierę ochronną skóry przed szkodliwym działaniem słońca.

3. Niedobór i nadmiar selenu

Niedobory selenu mogą powodować bóle mięśni, osłabienie i uczucie ciągłego zmęczenia, częstsze „łapanie” infekcji, a także przyczyniać się do rozwoju chorób wątroby i trzustki. Niedobór selenu u mężczyzn może skutkować niepłodnością. Selen należy do mikroelementów, których poziom w organizmie trudno jest utrzymać w optymalnych granicach. Szkodliwy jest niedobór, jak również jego nadmiar. W dużych dawkach selen jest trujący dla ludzi i zwierząt. W Kolumbii i w niektórych rejonach Brazylii, gdzie gleba zawiera bardzo duże ilości selenu, występują choroby ludzi i bydła spowodowane jego nadmiarem w pokarmach. Selen powoduje np. ślepotę koni, wypadanie sierści, zębów, deformację rozwoju kończyn, zatrucia drobiu itp. U ludzi nadmiar selenu powoduje łysienie, uszkodzenia skóry i paznokci, nadwrażliwość, nudności i wymioty.

Beata Kłoczko, Joanna Krocz, 3 miesiące temu

Bibliografia

  • Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-360-38.

Składniki mineralne

Polecane wideo:

Komentarze (4)
~Basia89
~Basia89

Selen, Cynk.. w połączeniu z witaminą C to świetna kombinacja antyprzeziębieniowa :D Sama jak mnie coś "bierze" to biorę ulgrip hot, przeanalizowałam jego skład (zawsze czytam co kupuję..) i wiem, że ma odpowiednią ilość tego i tego, plus 10 innych składników aktywnie działających :) Warto wybierać takie preparaty, które mają w sobie te dwa składniki (cynk selen.. ).

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

czytać etykiety produktów spożywczych. Na opakowaniach widnieje informacja, ile dziennego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy można uzupełnić

Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu

Niedobór potasu, czyli inaczej hipokaliemia, oznacza, że poziom potasu w organizmie spadł poniżej 3,5 mmoli/litr krwi. Taki długotrwały stan może doprowadzić do chorób serca, a nawet paraliżu. Hipokaliemia może być spowodowana stosowaniem leków, które...

Składniki mineralne

Witaminy na poprawę odporności

-zimowy przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce i warzywa. Jakie witaminy i składniki (...) mineralne należy uwzględnić w codziennym menu? Witaminy...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających kwiaty zwierząt. Problem (...) w tym, że ilość naturalnych zapylaczy spada z dnia na dzień,...

Składniki mineralne

Chrom organiczny

Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby