Niedobór selenu zwiększa ryzyko raka wątroby
Ryzyko zachorowania na raka wątroby jest znacznie wyższe u osób z niedoborem selenu w organizmie – tak wynika z najnowszych badań opublikowanych w "American Journal of Clinical Nutrition".
1. Selen – ważny pierwiastek mineralny
Selen jest pierwiastkiem mineralnym występującym w glebie, produktach zwierzęcych i roślinnych. Znajdziemy go również w owocach morza, orzechach brazylijskich, podrobach, mleku i jajkach.
Zawartość selenu w tych produktach nie jest stała. Zależy od ilości roślin spożywanych przez zwierzęta oraz od tego, w jakiej ziemi te rośliny rosną.
Selen, według National Institutes of Health, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wzmacnia układ immunologiczny oraz bierze udział w procesie syntezy DNA. Ma także właściwości przeciwutleniające.
Chroni organizm przed stresem oksydacyjnym – procesem, w którym dochodzi do zaburzeń pomiędzy ilością przeciwutleniaczy a wolnymi rodnikami. Ten niebezpieczny stan może doprowadzić do różnego rodzaju chorób układu krążenia, a także do nowotworów.
2. Selen a nowotwory
Najnowsze badania wskazują związek pomiędzy niedoborem tego pierwiastka a rozwijaniem się raka w organizmie. Brak selenu powoduje bowiem zmniejszenie ochrony przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. W efekcie dochodzi do namnażania się komórek rakowych.
Potwierdza to prof. Lutz Schomburg z Instytutu Endokrynologii Doświadczalnej w Berlinie. Wraz z grupą badaczy zajął się on zależnością pomiędzy selenem a ryzykiem zachorowalności na raka wątroby.
3. Rak wątroby
Zespół prof. Schomburga przeanalizował dane ok. 477 tys. dorosłych. Wśród nich znalazło się 121 pacjentów z rakiem wątroby, 100 z rakiem pęcherzyka żółciowego i zewnątrzwątrobowych dróg żółciowych oraz 40 pacjentów z rakiem wewnątrzwątrobowych dróg żółciowych. Wszyscy pacjenci zachorowali w ciągu ostatnich 10 lat.
Próbki krwi chorych na raka zbadano pod względem poziomu selenu. Następnie porównano je z krwią osób zdrowych.
Wyniki były jednoznaczne. Wszyscy pacjenci zmagający się z nowotworem mieli zaniżony poziom tego pierwiastka we krwi. Osoby z wysokim stężeniem selenu zdecydowanie rzadziej zapadały na tego rodzaju choroby.
Naukowcy doszli do wniosku, że deficyt tego pierwiastka zwiększa ryzyko raka wątroby nawet dziesięciokrotnie. Poziom selenu nie jest jednak w żadnym stopniu związany z podwyższonym ryzykiem występowania raka pęcherzyka żółciowego oraz zewnątrzwątrobowych dróg żółciowych.
Badacze podkreślają, że nie chodzi tutaj o bezpośrednią suplementację tego pierwiastka. Liczy się zdrowa dieta wzbogacona o naturalne produkty zawierające selen.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.