Potas w jedzeniu

Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego najważniejszą funkcją jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Jeśli odczuwasz nieregularne bicie serca, puchną ci ręce i nogi, masz nadciśnienie, to musisz uważać. Powodem takich dolegliwości może być niedobór potasu. Jest to najlepszy moment, by wzbogacić swoją dietę w jego źródła – banany, suszone owoce, pomidory i ziemniaki.

Polecane wideo:

1. Rola potasu w organizmie

Potas jest elektrolitem, podobnie jak sód i chlor. Rozpuszcza się w wodzie i przenosi ładunki elektryczne. W naszym organizmie, który składa się z wody, znajduje się niemal wszędzie: we krwi, w komórkach, w chłonce, w przestrzeni międzykomórkowej. Potas pełni wiele funkcji w organizmie, bez których nie mógłby on prawidłowo funkcjonować. Dzięki temu, że łatwo przemieszcza się przez błony komórkowe, dostarcza komórkom substancji odżywczych, jednocześnie zabierając zbędne produkty przemiany materii.

Ponadto potas bierze udział w spalaniu białek i węglowodanów oraz pobudza wydzielanie insuliny. Pozwala prawidłowo funkcjonować układowi nerwowemu, mięśniom, pomaga w dotlenieniu mózgu. Potas jest pierwiastkiem, który poprawia koncentrację i zdolność myślenia. Jednak główną jego funkcją jest kontrolowanie pracy nerek, ciśnienia krwi i regulowanie gospodarki wodnej.

2. Objawy niedoboru potasu

Niedobór potasu w organizmie może objawiać się podenerwowaniem lub zmęczeniem. Innymi symptomami są puchnące nogi i ręce, nadciśnienie, nieregularne bicie serca. Jeżeli po wysiłku lub w upalne dni pojawiają się skurcze mięśni nóg, to również może być objaw niedoboru potasu. Organizm w ten sposób informuje nas, że mamy braki i że należy je uzupełnić. Dzienne zapotrzebowanie na potas dla dorosłej osoby to 2000-3000 mg.

Środki moczopędne, leki nasercowe i leki stosowane przy nadciśnieniu, zażywane przez długi czas, mogą powodować, że z moczem będziemy wydalać potas. Osoby na diecie odchudzającej, cierpiące na biegunki i wymioty, stosujące środki przeczyszczające są również narażeni na niedobór potasu.

Preparaty z potasem czasami zaleca się chorym na cukrzycę, aby poprawić ich wrażliwość na insulinę. Preparaty te powinny być zażywane zawsze w porozumieniu z lekarzem. Nadmiar potasu może zaszkodzić, np. osobom z chorymi nerkami. Przy ich nieprawidłowej pracy może dojść do gromadzenia się jonów, co zaburza pracę serca i może zagrozić nawet życiu chorego. Ponadto, zbyt duża ilość potasu w organizmie w połączeniu z niektórymi lekami na arytmię i niewydolność serca oraz nadciśnienie może doprowadzić do poważnych zaburzeń pracy serca.

3. Pokarmy bogate w potas

Potas to pierwiastek, który występuje we wszystkich produktach, oprócz cukrów i tłuszczów. Suszone owoce mają go najwięcej: figi, morele, rodzynki, jabłka. Dużo tego pierwiastka zawierają również banany, awokado, pomidory, ziemniaki, cytrusowe owoce, zielone warzywa liściaste.

Największe źródła potasu w 100 g produktu:

  • morele suszone – 1666 mg,
  • figi suszone – 938 mg,
  • banany – 395 mg,
  • awokado – 600 mg,
  • seler – 320 mg,
  • grejpfruty – 277 mg,
  • ziemniaki – 357 mg,
  • pomidory – 282 mg,
  • kiwi – 290 mg.

Nasz organizm potrzebuje regularnego dostarczania mu potasu, aby funkcjonował prawidłowo. Niedobór potasu poważnie zaburza działanie organizmu, a można tego w prosty sposób uniknąć. Prawidłowa dieta, także wspomagana suplementacją, już w niedługim czasie pozwoli pozbyć się niedoborów.

Bożena Szalko, 6 miesięcy temu

Składniki mineralne

Polecane wideo:

Komentarze (7)
~figa
~figa

Za dużo potasu to po nerkach. Podawanie przez lekarzy wartości ciśnienia 120/80 jako prawidłowe a wszelkie odchylenia to prochy to to samo jak podawanie wzrostu 165 cm jako prawidłowe a odchylenie, w górę to topór w w dół operacja przedłużająca, to to samo. Nie ma na świecie ludzi takich samych pod względem wzrostu , wagi, wyglądu jak i ciśnienia. Sztuczne obniżanie i sztuczne podwyższanie jest gorsze niż to co mamy, oczywiste, mówię o normalnym , typowym człowieku. Fakt objadania się albo odchudzanie to patologia i w typowe zachowanie wchodzi, te osoby muszą się wpierw doprowadzić do swojego naturalnego wyglądu a potem mierzyć ciśnienie..

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

czytać etykiety produktów spożywczych. Na opakowaniach widnieje informacja, ile dziennego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy można uzupełnić

Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu

Niedobór potasu, czyli inaczej hipokaliemia, oznacza, że poziom potasu w organizmie spadł poniżej 3,5 mmoli/litr krwi. Taki długotrwały stan może doprowadzić do chorób serca, a nawet paraliżu. Hipokaliemia może być spowodowana stosowaniem leków, które...

Składniki mineralne

Witaminy na poprawę odporności

-zimowy przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce i warzywa. Jakie witaminy i składniki (...) mineralne należy uwzględnić w codziennym menu? Witaminy...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających kwiaty zwierząt. Problem (...) w tym, że ilość naturalnych zapylaczy spada z dnia na dzień,...

Składniki mineralne

Chrom organiczny

Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie...

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony komórkowe...