Potas w jedzeniu

Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego najważniejszą funkcją jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Jeśli odczuwasz nieregularne bicie serca, puchną ci ręce i nogi, masz nadciśnienie, to musisz uważać. Powodem takich dolegliwości może być niedobór potasu. Jest to najlepszy moment, by wzbogacić swoją dietę w jego źródła – banany, suszone owoce, pomidory i ziemniaki.

1. Rola potasu w organizmie

Potas jest elektrolitem, podobnie jak sód i chlor. Rozpuszcza się w wodzie i przenosi ładunki elektryczne. W naszym organizmie, który składa się z wody, znajduje się niemal wszędzie: we krwi, w komórkach, w chłonce, w przestrzeni międzykomórkowej. Potas pełni wiele funkcji w organizmie, bez których nie mógłby on prawidłowo funkcjonować. Dzięki temu, że łatwo przemieszcza się przez błony komórkowe, dostarcza komórkom substancji odżywczych, jednocześnie zabierając zbędne produkty przemiany materii.

Ponadto potas bierze udział w spalaniu białek i węglowodanów oraz pobudza wydzielanie insuliny. Pozwala prawidłowo funkcjonować układowi nerwowemu, mięśniom, pomaga w dotlenieniu mózgu. Potas jest pierwiastkiem, który poprawia koncentrację i zdolność myślenia. Jednak główną jego funkcją jest kontrolowanie pracy nerek, ciśnienia krwi i regulowanie gospodarki wodnej.

2. Objawy niedoboru potasu

Niedobór potasu w organizmie może objawiać się podenerwowaniem lub zmęczeniem. Innymi symptomami są puchnące nogi i ręce, nadciśnienie, nieregularne bicie serca. Jeżeli po wysiłku lub w upalne dni pojawiają się skurcze mięśni nóg, to również może być objaw niedoboru potasu. Organizm w ten sposób informuje nas, że mamy braki i że należy je uzupełnić. Dzienne zapotrzebowanie na potas dla dorosłej osoby to 2000-3000 mg.

Środki moczopędne, leki nasercowe i leki stosowane przy nadciśnieniu, zażywane przez długi czas, mogą powodować, że z moczem będziemy wydalać potas. Osoby na diecie odchudzającej, cierpiące na biegunki i wymioty, stosujące środki przeczyszczające są również narażeni na niedobór potasu.

Preparaty z potasem czasami zaleca się chorym na cukrzycę, aby poprawić ich wrażliwość na insulinę. Preparaty te powinny być zażywane zawsze w porozumieniu z lekarzem. Nadmiar potasu może zaszkodzić, np. osobom z chorymi nerkami. Przy ich nieprawidłowej pracy może dojść do gromadzenia się jonów, co zaburza pracę serca i może zagrozić nawet życiu chorego. Ponadto, zbyt duża ilość potasu w organizmie w połączeniu z niektórymi lekami na arytmię i niewydolność serca oraz nadciśnienie może doprowadzić do poważnych zaburzeń pracy serca.

3. Pokarmy bogate w potas

Potas to pierwiastek, który występuje we wszystkich produktach, oprócz cukrów i tłuszczów. Suszone owoce mają go najwięcej: figi, morele, rodzynki, jabłka. Dużo tego pierwiastka zawierają również banany, awokado, pomidory, ziemniaki, cytrusowe owoce, zielone warzywa liściaste.

Największe źródła potasu w 100 g produktu:

  • morele suszone – 1666 mg,
  • figi suszone – 938 mg,
  • banany – 395 mg,
  • awokado – 600 mg,
  • seler – 320 mg,
  • grejpfruty – 277 mg,
  • ziemniaki – 357 mg,
  • pomidory – 282 mg,
  • kiwi – 290 mg.

Nasz organizm potrzebuje regularnego dostarczania mu potasu, aby funkcjonował prawidłowo. Niedobór potasu poważnie zaburza działanie organizmu, a można tego w prosty sposób uniknąć. Prawidłowa dieta, także wspomagana suplementacją, już w niedługim czasie pozwoli pozbyć się niedoborów.

Bożena Szalko,

Polecane wideo:

Składniki mineralne

Komentarze (6)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Selen - często zapominany pierwiastek w żywieniu człowieka

Selen jest śladowym, lecz niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka składnikiem mineralnym. Bierze on udział w wielu procesach biochemicznych i fizjologicznych. W ustroju znajduje się przede wszystkim w trzustce, tarczycy, przysadce...

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Według nowych badań, których wyniki zamieszczono w międzynarodowym magazynie internetowym „PLoS ONE" - warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych...

Składniki mineralne

Skutki niedoboru żelaza

Skutki niedoboru żelaza

Żelazo jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najczęściej jego niedobór występuje po długotrwałym wysiłku, w okresie okołoporodowym i laktacyjnym, menstruacji i rekonwalescencji po chorobie, ale również w okresie...

Składniki mineralne

Jod w diecie

(...) jednocześnie wchłania zawarte w roztworze składniki mineralne. Ma to również pozytywny wpływ na skórę, która staje się...

Składniki mineralne

Wapń w organizmie

Wapń znajduje się w mleku i produktach mlecznych oraz rybach. Wpływa na stan naszych kości już od urodzenia. Jest pierwiastkiem niezbędnym dla naszego życia, a jego niedobory mogą powodować poważne szkody dla zdrowia. Organizm dorosłego człowieka zawiera...

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

Specjaliści od żywienia alarmują, że coraz więcej dzieci spożywa za mało wapnia. Oznacza to, że nie są w stanie osiągnąć optymalnej masy kości, co przekłada się na ryzyko złamań i osteoporozy. Mocne kości są niezwykle istotne, dlatego rodzice powinni...

Składniki mineralne

Niedobór fosforu

Niedobór fosforu, czyli fosfatemia, prowadzi do zaburzeń pracy wielu narządów, w tym serca i nerek. Fosfor jest makropierwiastkiem budującym kości, dlatego też zaburzenia gospodarki fosforu prowadzą do zmniejszenia gęstości kości, a tym samym do...

Składniki mineralne

Sód w organizmie

Sód jest mikropierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Reguluje gospodarkę wodną organizmu. Jego niedobór powoduje zaburzenia pracy serca oraz odwodnienie organizmu. Natomiast nadmiar prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Rola sodu w...

Składniki mineralne

Niedobór wapnia

Niedobór wapnia

Niedobór wapnia w organizmie (hipokalcemia) prowadzi do zaburzeń pracy organizmu, osteoporozy i tężyczki u dzieci. Najczęstszą przyczyną niedoboru wapnia jest nieprawidłowo zbilansowana dieta. Przyczyny niedoboru wapnia Wapń jest makropierwiastkiem...

Składniki mineralne

Niedobór miedzi

Miedź jest pierwiastkiem występującym w śladowych ilościach w organizmie człowieka. Podstawową rolą miedzi w organizmie jest regulowanie aktywności (kofaktor) wielu enzymów, uczestniczących w procesach warunkujących życie. Niedobór miedzi prowadzi do...