Potas - rola, niedobór, źródła

Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najważniejszą funkcją potasu jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Jeśli odczuwasz nieregularne bicie serca, puchną ci ręce i nogi, masz nadciśnienie, to musisz uważać. Powodem takich dolegliwości może być niedobór potasu. Jest to najlepszy moment, by wzbogacić swoją dietę w produkty o wysokim poziomie potasu – banany, suszone owoce, pomidory i ziemniaki.

Potas - rola

Potas jest elektrolitem, podobnie jak sód i chlor. Potas rozpuszcza się w wodzie i przenosi ładunki elektryczne. W naszym organizmie, który składa się z wody, potas znajduje się niemal wszędzie: we krwi, w komórkach, w chłonce, w przestrzeni międzykomórkowej. Odpowiedni poziom potasu pełni ważne funkcje w organizmie, bez których nie mógłby on prawidłowo funkcjonować. Dzięki temu, że łatwo przemieszcza się przez błony komórkowe, dostarcza komórkom składników odżywczych, jednocześnie wpływając na usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.

Ponadto potas bierze udział w spalaniu białek i węglowodanów oraz pobudza wydzielanie insuliny. Pozwala prawidłowo funkcjonować układowi nerwowemu, mięśniom, pomaga w dotlenieniu mózgu. Potas jest pierwiastkiem, który poprawia koncentrację i zdolność myślenia. Prawidłowy poziom potasu jest odpowiedzialny za kontrolowanie pracy nerek, ciśnienia krwi i regulowanie gospodarki wodnej.

Czy cierpisz na niedobór potasu? Sprawdź te 4 objawy

Kiedy mowa o składnikach odżywczych ważnych dla zdrowia, potas nie jest jednym z pierwszych, które przychodzą na myśl. A powinien. Ten kluczowy minerał...

Badanie na stężenie potasu w organizmie we krwi zleca się, gdy odczuwamy osłabienie i zaburzenia pracy serca. Poziom potasu w organizmie bada się na czczo. Warto pamiętać o tym, aby ostatni posiłek zjeść we wczesnych godzinach wieczornych dnia poprzedniego. Normy potasu są podane na wyniku. Potas w normie oznacza, że wynik zawiera się w przedziale 3,5–5,5 mmol/l.

Potas - niedobór

Niedobór potasu w organizmie może objawiać się podenerwowaniem lub zmęczeniem. Innymi symptomami zbyt niskiego poziomu potasu są puchnące nogi i ręce, nadciśnienie, nieregularne bicie serca. Jeżeli po wysiłku lub w upalne dni pojawiają się skurcze mięśni nóg, to również może być objaw niedoboru potasu. Organizm w ten sposób informuje nas, że mamy braki potasu i że należy je uzupełnić. Dzienne zapotrzebowanie na potas dla dorosłej osoby to 2000-3000 mg.

Środki moczopędne, leki nasercowe i leki stosowane przy nadciśnieniu, zażywane przez długi czas, mogą powodować, że z moczem będziemy wydalać potas. Osoby na diecie odchudzającej, cierpiące na biegunki i wymioty, stosujące środki przeczyszczające są również narażone na niedobór potasu.

Preparaty z potasem czasami zaleca się chorym na cukrzycę, aby poprawić ich wrażliwość na insulinę. Preparaty te powinny być zażywane zawsze w porozumieniu z lekarzem, ponieważ nadmiar potasu również ma swoje konsekwencje. Nadmiar potasu może zaszkodzić, np. osobom z chorymi nerkami. Przy ich nieprawidłowej pracy może dojść do gromadzenia się nadmiaru potasu, co zaburza pracę serca i może zagrozić nawet życiu chorego. Ponadto, nadmiar potasu w organizmie w połączeniu z niektórymi lekami na arytmię i niewydolność serca oraz nadciśnienie może doprowadzić do poważnych zaburzeń pracy serca.

Potas - źródła

Potas to pierwiastek, który występuje we wszystkich produktach, oprócz cukrów i tłuszczów. Suszone owoce mają go najwięcej: figi, morele, rodzynki, jabłka.

Największe źródło potasu w 100 g produktu to suszone morele – 1666 mg oraz figi – 938 mg. Bardzo dużo potasu znajdziemy również w bananach – 395 mg. Innym produktem, w którym znajdziemy dużo potasu jest awokado – 600 mg. Dużo potasu zawiera również seler – 320 mg, grejpfruty – 277 mg, ziemniaki – 357 mg, pomidory – 282 mg i kiwi – 290 mg.

Jeśli pomimo diety poziom potasu we krwi nadal jest za niski, należy się udać do lekarza. Lekarz po obejrzeniu wyniku potasu we krwi może zalecić nam przyjmowanie potasu w tabletkach. Potas w tabletkach można bez problemu dostać w każdej aptece, jednak nie powinno się ich przyjmować na własną rękę.

Nasz organizm potrzebuje regularnego dostarczania mu potasu, aby funkcjonował prawidłowo. Niedobór potasu poważnie zaburza działanie organizmu, a można tego w prosty sposób uniknąć. Prawidłowa dieta, także wspomagana suplementacją potasu w tabletkach, już w niedługim czasie pozwoli pozbyć się niedoborów.

Bożena Szalko, 1 tydzień temu

Składniki mineralne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

się, że nic tak nie wzmacnia struktury paznokcia, jak ten pierwiastek. Możesz też wykorzystać suplementy diety zawierające ten składnik. Po miesięcznej kuracji zauważysz (...) zielony, szpinak i kakao. Możemy także wspomóc się suplementami...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Magnez - przyczyny i skutki niedoboru, rola magnezu, dieta

ten powinien być elementarnym składnikiem zdrowej diety. W połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby, zapobiegając osteoporozie. Jeśli więc jesz (...) laskowe | 140 | Magnez jest składnikiem...

Składniki mineralne

Potas a koncentracja

Potas a koncentracja

Gatunek ludzki jest jedynym zdolnym do świadomego, jednopunktowego skupiania uwagi. Kiedy mówimy o koncentrowaniu się, mówimy o możliwości koncentrowania się przez określony czas na określonej czynności lub przedmiocie. * Potas - trzy mrożące krew...

Składniki mineralne

Witaminy dla kobiety

przeznaczone dla kobiet ciężarnych. Takie preparaty witaminowo-mineralne mają bowiem odpowiednio dobrane proporcje składników. Normalne preparaty witaminowe (...) Witaminy to bardzo cenne składniki produktów...