Buraki – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne

Buraki mogą być spożywane w swej naturalnej postaci, jak również być składnikiem sałatek czy soków. Buraki były znane i cenione już w starożytności. Dla przykładu starożytni Rzymianie wiedzieli, że buraki są nie tylko smaczne, ale i pożywne.

1. Buraki – wartości odżywcze

 Buraki mają kilka odmian i tak wyróżniamy: buraki pastewne, buraki ćwikłowe i buraki cukrowe. Buraki zawierają barwnik zwany antocyjanem, który występuje również w czerwonym winie.

Buraki nie zawierają dużej ilości żelaza (zaledwie 1,7 mg w 100 g produktu), ale są idealnym środkiem krwiotwórczym. Dodatkowo buraki mogą zapobiegać anemii. Niektórzy twierdzą, że buraki wspomagają leczenie białaczki. Grupa barwników, które zawierają buraki to bardzo mocne przeciwutleniacze, które powodują, że tlen jest znacznie lepiej przyswajany przez komórki. Dlatego lekarze uważają, że buraki wpływają bardzo pozytywnie na układ krwionośny.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Innym składnikiem, który w dużych ilościach zawierają buraki jest kwas foliowy. Jest to kwas, który powinna zażywać nie tylko kobieta w ciąży, ale także kobieta ją planująca. Kwas foliowy, który zawierają buraki warunkuje właściwy rozwój płodu, a także jest czynnikiem, dzięki któremu ze krwi eliminowana jest homocysteina.

Buraki to cenne źródło łatwo przyswajalnego żelaza
Buraki to cenne źródło łatwo przyswajalnego żelaza

2. Buraki – właściwości zdrowotne

Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że buraki pod każdą postacią mają lecznicze właściwości i powinny być składnikiem diety każdego, komu zależy na prawidłowym funkcjonowaniu swojego organizmu. Lekarze sugerują osobom, których ciśnienie tętnicze jest wysokie, dietę, w której jednym ze składników są właśnie buraki. Sok z buraków znacznie podnosi poziom tlenku azotu.

Dlaczego warto pić sok z buraków?
Dlaczego warto pić sok z buraków? [7 zdjęć]

Zawiera kwas foliowy, błonnik, witaminy i związki mineralne. Szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem...

zobacz galerię

Czerwone pigmenty (np. betanina), które zawierają buraki są w stanie niszczyć wolne rodniki mogące wpływać destrukcyjnie na DNA powodując tym samym nowotwory. Dlatego dla przykładu buraki w postaci soku wspomagają organizm poddany chemioterapii. Buraki bez względu na postać wzmacniają odporność organizmu na wszelkiego rodzaju wirusy. W ciężkich stanach chorobowych mogą znacznie złagodzić przebieg choroby. Buraki wspomagają także organizm np. przy kaszlu wykrztuśnym. Inne zalety, jakie posiadają buraki to właściwości zasadotwórcze, dzięki którym może być przywrócona równowaga kwasowo-zasadowa. Buraki mogą także pomóc złagodzić skutki nadużycia alkoholu.

To też warto wiedzieć

Buraki są niskokaloryczne, mają zaledwie 38 kcal w 100 g produktu. Potrawy, których składnikiem są buraki mogą łagodzić objawy menopauzy dla przykładu kobiety spożywające buraki w różnej postaci potwierdzają, że zmniejszyły się migrenowe bóle głowy, a uderzenia gorąca są mniej dokuczliwe. Niestety buraki nie są zalecane dla osób, które cierpią na cukrzycę, ponieważ posiadają wysoki indeks glikemiczny. Jednak mimo wysokiej zawartości cukru ze względu na wiele wartości odżywczych zalecane są do diety dla kobiet w ciąży, a także dzieci.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Kapusta

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!