Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Buraki – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne

Buraki pod każdą postacią mają lecznicze właściwości
Buraki pod każdą postacią mają lecznicze właściwości (Shutterstock)

Buraki - choć często niedoceniane - powoli wracają do łask i częściej trafiają na nasze stoły. Niepozorne warzywo jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Buraki obniżają ciśnienie i wzmacniają odporność, a ponadto buraki możemy przyrządzić na wiele sposobów.

spis treści

1. Odmiany buraków

Buraki pochodzą z Bliskiego Wschodu. Istnieje wiele ich odmian, na początku były to rośliny dzikie, dopiero później człowiek zorientował się, że są nie tylko jadalne, ale i smaczne.

Wśród odmian buraków wyróżnia się przede wszystkim buraki liściowe, czyli popularną botwinkę, a także tradycyjne buraki korzeniowe. Wyróżnia się także buraki cukrowe, które wykorzystuje się do produkcji białego cukru i buraki pastewne, służące do karmienia zwierząt.

Na naszych talerzach często królują także buraki ćwikłowe, które są świetnym dodatkiem do dań obiadowych.

Zobacz film: "Zakwas buraczany. Jakie są jego właściwości?"

Buraki uprawia się głównie w celach spożywczych, ale nie tylko. Dzięki bogactwu witamin i minerałów, buraki to też ceniony składnik farmaceutyczny, a nawet surowiec kosmetyczny.

Pyszne dania z buraków
Pyszne dania z buraków [9 zdjęć]

Jest to szybka i prosta w przyrządzeniu propozycja wegetariańska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku

zobacz galerię

2. Wartości odżywcze buraków

Buraki nie zawierają dużej ilości żelaza (zaledwie 1,7 mg w 100 g produktu), ale są idealnym środkiem krwiotwórczym. Dodatkowo buraki mogą zapobiegać anemii. Niektórzy twierdzą, że buraki wspomagają leczenie białaczki.

Grupa barwników, które zawierają buraki to bardzo mocne przeciwutleniacze, które powodują, że tlen jest znacznie lepiej przyswajany przez komórki. Dlatego lekarze uważają, że buraki wpływają bardzo pozytywnie na układ krwionośny.

Innym składnikiem, który w dużych ilościach zawierają buraki, jest kwas foliowy. Jest to kwas, który powinna zażywać nie tylko kobieta w ciąży, ale także kobieta ją planująca. Kwas foliowy, który zawierają buraki, warunkuje właściwy rozwój płodu, a także jest czynnikiem, dzięki któremu z krwi eliminowana jest homocysteina.

Buraki mają bardzo mało kalorii – tylko 38 kcal w 100 g produktu. Jest za to bogaty w witaminy i minerały. Korzeń buraka zawiera witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A oraz beta-karoten.

W burakach znajdziemy w nim również bardzo dużo różnych składników mineralnych, m.in.:

Zawiera również dwa rzadko występujące składniki: rubid i cez.

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 136 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 43,0 kcal 58,5 kcal
Białko 1,61 g 2,19 g
Węglowodany 9,56 g 13,00 g
Cukier 6,76 g 9,19 g
Błonnik 2,80 g 3,81 g
Tłuszcz 0,17 g 0,23 g
Tłuszcze nasycone 0,03 g 0,04 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,03 g 0,04 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,06 g 0,08 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 4,90 mg 6,66 mg

3. Właściwości zdrowotne buraków

Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że buraki pod każdą postacią mają lecznicze właściwości i powinny być składnikiem diety każdego, komu zależy na prawidłowym funkcjonowaniu swojego organizmu. Lekarze sugerują osobom z nadciśnieniem dietę, w której jednym ze składników są właśnie buraki. Sok z buraków znacznie podnosi poziom tlenku azotu.

Regularne jedzenie buraków pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu oraz kondycję naczyń krwionośnych, co przekłada się na zdrowie układu krążenia.

Buraki są także polecane osobom cierpiącym na anemię, ze względu na swoje właściwości krwiotwórcze. Poza tym stymulują produkcję czerwonych krwinek, a także naturalnie oczyszczają krew.

Betaina odpowiedzialna za intensywną barwę buraków jest naturalnym antyoksydantem, który doskonale chroni przed wolnymi rodnikami. Właśnie z tego powodu buraki uważane są za świetnego sprzymierzeńca w walce z rakiem. Nie tylko chronią przez namnażaniem się komórek nowotworowych, ale także wspierają cały organizm podczas chemioterapii.

Buraki świetnie sprawdzają się także podczas odchudzania, ponieważ zawierają bardzo dużo błonnika. Dzięki temu przyspieszają przemianę materii i hamują apetyt. Dodatkowo wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu.

Należy jednak uważać, ponieważ nadmierne spożycie buraków może działać przeczyszczająco.

Ostatnio dużo się mówi także o zakwaszeniu organizmu oraz towarzyszących mu dolegliwościom i problemom z wyglądem skóry. Buraki mają właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że neutralizują kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty.

Buraki likwidują zgagę oraz łagodzą... kaca. Jeśli po imprezie budzimy się z bólem głowy, nudnościami i jesteśmy osłabieni, to powinniśmy zacząć dzień od szklanki soku z buraków lub wypić barszczyk.

Kolejnym atutem buraków jest fakt, iż doskonale wpływają na odporność organizmu. W okresie jesienno-zimowym warto profilaktycznie jeść więcej buraków albo sięgać po świeżo wyciskany sok z marchwi i buraków, by uniknąć sezonowych infekcji.

Regularne jedzenie buraków może także pomóc złagodzić dolegliwości związane z menopauzą. Kobiety, które w swojej diecie mają dużo buraków, mówią o tym, że rzadziej cierpią na migreny i uderzenia gorąca.

4. Zastosowanie buraków

Najwięcej cennych substancji zyskamy jedząc buraki na surowo. Buraki świetnie nadają się do surówek oraz sałatek (dobrze komponuje się z różnymi serami, np. oscypkiem czy fetą). Jeśli lubimy kuchenne eksperymenty, to powinniśmy przygotować carpaccio z buraków, które na pewno zachwyci każdego smakosza.

Buraki są najbardziej znane z tego, że robimy z nią bożonarodzeniowy przyszmak - barszcz czerwony. Jednak to nie jedyne ich zastosowanie. Buraki możemy wykorzystywać do wielu potraw, a także używać jako dodatek. Świetnie sprawdzają się także do produkcji ciast - najczęściej stosuje się je w przypadku brownie i ciast czekoladowych.

Liście buraków można wykorzystać do przygotowania chłodnika i barszczu ukraińskiego, a także dodać do sałatek.

Popularne są także napoje i koktajle z buraków, a także świeżo wyciskane soki. Korzeń buraka idealnie nadaje się do wyciskania, a sok z buraków to bomba witamin i antyoksydantów.

Można pić sok wyłącznie z czerwonych bulw buraków lub łączyć go z innymi warzywami i owocami, np. marchewką, jabłkiem czy pomarańczą.

5. Przepisy z burakami

Sałatka z burakiem, rukolą i kozim serem

  • 2 średnie buraki,
  • garść rukoli,
  • 50 g koziego sera (lub feta),
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Ugotuj buraki (lub upiecz w folii w piekarniku) do miękkości, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Na talerzu ułóż rukolę, dodaj plastry buraka i pokruszony kozi ser. Posyp sałatkę orzechami.

W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Polej dressingiem sałatkę.

Smoothie z burakiem, jabłkiem i imbirem

  • 1 mały burak (ugotowany lub surowy),
  • 1 jabłko,
  • 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm),
  • sSok z 1/2 cytryny,
  • 1 szklanka wody (lub wody kokosowej),
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.

Obierz buraka i jabłko, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Imbir obierz i drobno posiekaj. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, dodaj wodę i sok z cytryny. Zblenduj na gładki koktajl.

Jeśli smoothie wydaje się za gęste, dodaj więcej wody.

Pieczone buraki z tymiankiem i czosnkiem

  • 4 średnie buraki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego),
  • sól i pieprz do smaku.

Obierz buraki i pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj buraki z oliwą, posiekanym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Przełóż buraki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 30-40 minut, aż będą miękkie i lekko chrupiące na brzegach.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Następny artykuł: Kapusta
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze