Kasza jaglana - wartości odżywcze i zastosowanie

Kasza jaglana wróciła na polskie stoły w nowej odsłonie. Kasza jaglana jest tania i smaczna, dlatego coraz częściej zastępuje ziemniaki i makaron. W czym tkwi sekret popularności kaszy jaglanej? Jest zdrowa i bardzo uniwersalna, przez co kasza jaglana doskonale nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Odkryj zalety kaszy jaglanej i jedz ją częściej!

Kasza jaglana - zalety

Małe, żółte ziarenka kaszy jaglanej to tak naprawdę łuskane ziarna prosa. Kasza jaglana to najstarszy gatunek kaszy, ponieważ proso uprawiano już w neolicie, czyli 4 000 lat temu. Kasza jaglana bywa nazywana „polskim ryżem” i „królową kasz”, ponieważ od wieków dostarcza energii i wartości odżywczych.

Właściwości kaszy jaglanej

Chociaż kasza jaglana była zapomniana przez wiele lat, popularność zdrowego trybu życia przywróciła ją do łask. Walory smakowe i zdrowotne kaszy jaglanej doceniło wielu miłośników zdrowego odżywiania, a także wegetarianie i weganie.

Kasza jaglana - właściwości

Czym wyróżnia się kasza jaglana spośród innych kasz? Jej sekret to bogactwo składników mineralnych – ma ich więcej niż pszenica, jęczmień czy żyto. Kasza jaglana jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu. Poza tym w kaszy jaglanej znajduje się wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6).

Na tym jednak właściwości kaszy jaglanej dla zdrowia się nie kończą. Kasza jaglana działa odkwaszająco, umożliwiając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Kasza jaglana ma odczyn zasadowy, przez co neutralizuje toksyny pochodzące z zakwaszających produktów, takich jak alkohol, kawa, słodycze. Dieta jaglana pozwoli na szybkie pozbycie się toksyn z organizmu.

Detoks jaglany jest prosty i co ważne nie wywołuje pogorszenia samopoczucia. Dieta jaglana jest doskonałą propozycją dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na oczyszczanie sokami, czy głodówkę ze względu na pracę.

Dzięki dużej ilości witamin i minerałów kasza jaglana może być składnikiem diety antyrakowej. Regularne jedzenie kaszy jaglanej zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, ponieważ antyoksydanty likwidują wolne rodniki.

Jeśli nie wiesz, co jeść, gdy jesteś przeziębiona, powinnaś sięgnąć właśnie po kaszę jaglaną. Dzięki kaszy jaglanej szybciej uporasz się z katarem, kaszlem i innymi objawami przeziębienia, ponieważ kasza jaglana usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Poza tym kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może skrócić czas infekcji.

Kasza jaglana - dieta bezglutenowa

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest idealnym produktem dla osób cierpiących na celiakię. Jeśli nietolerancja glutenu sprawia, że musisz rezygnować z wielu produktów, sięgnij właśnie po kaszę jaglaną. Jest lekkostrawna, pożywna, pełna witamin i łatwiej dostępna niż amarantus czy komosa ryżowa. Łatwo znajdziesz dużo przepisów z kaszą jaglaną w internecie, więc szybko przekonasz się, że kaszę jaglaną można w kuchni wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Zanim zajmiemy się szczegółowo dietą bezglutenową, warto dowiedzieć się, czym jest gluten. To rodzaj białka, ale taki, który nie występuje w jajkach czy...

Kasza jaglana - przepisy

Wielką zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność. Kaszę jaglaną można ją jeść o każdej porze – rano na ciepło (zastępując nią płatki owsiane), na obiad (zamiast ziemniaków albo w zupie), na kolację w sałatce, a nawet na deser!

Kluczem do sukcesu kulinarnego jest odpowiednie przygotowanie kaszy jaglanej. Zanim przystąpisz do eksperymentów, przelej ją zimną, a później gorącą wodą. Można również namoczyć kaszę jaglaną, zalewając ją na noc wodą z dodatkiem soku z cytryny. Te zabiegi mają na celu pozbycie się gorzkiego smaku z kaszy jaglanej.

Przepisów na dania z kaszy jaglanej jest mnóstwo, ale my szczególnie polecamy kotlety z kaszy jaglanej. Od czego zacząć? Ugotuj 1 kilogram ziemniaków i 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Na małej ilości oleju podsmaż 2 posiekane cebule. Ziemniaki przepuść przez praskę i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Do mieszaniny z kaszą jaglaną dodaj cebulę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj kotleciki jaglane i w zależności od preferencji usmaż lub upiecz w piekarniku. Kotlety jaglane można podawać z sałatką na obiad.

Kasza jaglana na słodko? Tak, kasza jaglana idealnie sprawdza się jako składnik deserów. Jeśli masz ochotę na słodkie co nieco, przygotuj kaszę jaglaną z masłem orzechowym i bananem. Przepis na ten deser jaglany jest banalnie prosty – do 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej dodaj łyżkę masła orzechowego i 1 banana. Gotowy deser jaglany świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.

Świetnym pomysłem na deser jest również budyń jaglany. Budyń jaglany potrzebujemy z połowy szklanki kaszy jaglanej, szklanki mleka i soku jabłkowego oraz 1 łyżki miodu.

Kaszę gotujemy w rondelku. Odcedzamy, zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia płynu. Następnie dodajemy kaszy sok i 1 łyżkę miodu i miksujemy do gładkiej konsystencji. Budyń jaglany można podawać z miodem, rodzynkami, orzechami lub pokrojonym jabłkiem. Budyń jaglany może być idealną propozycją na podwieczorek.

Kasza jaglana to świetny produkt dla wszystkich, którzy chcą dbać o zdrowie, jeść lekko i szukać nowych pomysłów na podanie znanego od tysięcy lat tradycyjnego produktu.

Z czym jecie kaszę jaglaną? Podzielcie się swoimi pomysłami również na naszym forum.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zboża
Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

- W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem (...) . Dlaczego? Zboża oczyszczone zawierają dużo mniej substancji odżywczych,...

Zboża

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - właściwości Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Nasiona sezamu są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Z nasion sezamu...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. To prawdziwa...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i go odkwasić. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Chleb w każdym polskim domu Chleb od wielu dziesięcioleci jest podstawowym produktem spożywczym w każdym polskim domu. Uwielbiamy ten jeszcze ciepły, posmarowany masłem bądź dżemem i białym serem. Coraz częściej jednak słyszymy opinie, że pieczywo powoduje...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...