Kasza jaglana - zalety, właściwości, dieta bezglutenowa, przepisy

Kasza jaglana wróciła na polskie stoły w nowej odsłonie. Kasza jaglana jest tania i smaczna, dlatego coraz częściej zastępuje ziemniaki i makaron. W czym tkwi sekret popularności kaszy jaglanej? Jest zdrowa i bardzo uniwersalna, przez co kasza jaglana doskonale nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Odkryj zalety kaszy jaglanej i jedz ją częściej!

Kasza jaglana - zalety

Małe, żółte ziarenka kaszy jaglanej to tak naprawdę łuskane ziarna prosa. Kasza jaglana to najstarszy gatunek kaszy, ponieważ proso uprawiano już w neolicie, czyli 4 000 lat temu. Kasza jaglana bywa nazywana „polskim ryżem” i „królową kasz”, ponieważ od wieków dostarcza energii i wartości odżywczych.

Polecane wideo:

Chociaż kasza jaglana była zapomniana przez wiele lat, popularność zdrowego trybu życia przywróciła ją do łask. Walory smakowe i zdrowotne kaszy jaglanej doceniło wielu miłośników zdrowego odżywiania, a także wegetarianie i weganie.

Kasza jaglana - właściwości

Czym wyróżnia się kasza jaglana spośród innych kasz? Jej sekret to bogactwo składników mineralnych – ma ich więcej niż pszenica, jęczmień czy żyto. Kasza jaglana jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu. Poza tym w kaszy jaglanej znajduje się wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6).

Na tym jednak właściwości kaszy jaglanej dla zdrowia się nie kończą. Kasza jaglana działa odkwaszająco, umożliwiając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Kasza jaglana ma odczyn zasadowy, przez co neutralizuje toksyny pochodzące z zakwaszających produktów, takich jak alkohol, kawa, słodycze.

Dzięki dużej ilości witamin i minerałów kasza jaglana może być składnikiem diety antyrakowej. Regularne jedzenie kaszy jaglanej zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, ponieważ antyoksydanty likwidują wolne rodniki.

Jeśli nie wiesz, co jeść, gdy jesteś przeziębiona, powinnaś sięgnąć właśnie po kaszę jaglaną. Dzięki kaszy jaglanej szybciej uporasz się z katarem, kaszlem i innymi objawami przeziębienia, ponieważ kasza jaglana usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Poza tym działa antywirusowo i rozgrzewająco, co może skrócić czas infekcji.

Kasza jaglana - dieta bezglutenowa

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest idealnym produktem dla osób cierpiących na celiakię. Jeśli nietolerancja glutenu sprawia, że musisz rezygnować z wielu produktów, sięgnij właśnie po kaszę jaglaną. Jest lekkostrawna, pożywna, pełna witamin i łatwiej dostępna niż amarantus czy komosa ryżowa.

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Zanim zajmiemy się szczegółowo dietą bezglutenową, warto dowiedzieć się, czym jest gluten. To rodzaj białka, ale taki, który nie występuje w jajkach czy...

Kasza jaglana - przepisy

Wielką zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność. Kaszę jaglaną można ją jeść o każdej porze – rano na ciepło (zastępując nią płatki owsiane), na obiad (zamiast ziemniaków albo w zupie), na kolację w sałatce, a nawet na deser!

Kluczem do sukcesu kulinarnego jest odpowiednie przygotowanie kaszy jaglanej. Zanim przystąpisz do eksperymentów, przelej ją zimną, a później gorącą wodą. Można również namoczyć kaszę jaglaną, zalewając ją na noc wodą z dodatkiem soku z cytryny. Te zabiegi mają na celu pozbycie się gorzkiego smaku z kaszy jaglanej.

Przepisów na dania z kaszy jaglanej jest mnóstwo, ale my szczególnie polecamy kotlety z kaszy jaglanej. Od czego zacząć? Ugotuj 1 kilogram ziemniaków i 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Na małej ilości oleju podsmaż 2 posiekane cebule. Ziemniaki przepuść przez praskę i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Do mieszaniny dodaj cebulę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj kotleciki i w zależności od preferencji usmaż lub upiecz w piekarniku.

Kasza jaglana na słodko? Tak, kasza jaglana idealnie sprawdza się jako składnik deserów. Jeśli masz ochotę na słodkie co nieco, przygotuj kaszę jaglaną z masłem orzechowym i bananem. Przepis jest banalnie prosty – do 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej dodaj łyżkę masła orzechowego i 1 banana. Całość świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.

Kasza jaglana to świetny produkt dla wszystkich, którzy chcą dbać o zdrowie, jeść lekko i szukać nowych pomysłów na podanie znanego od tysięcy lat tradycyjnego produktu.

Z czym jecie kaszę jaglaną? Podzielcie się swoimi pomysłami również na naszym forum.

Komentarze (7)
~Jesio
~Jesio ponad rok temu

Mój przepis na kaszę jaglaną porcja dla dwóch dorosłych osób: 3 szklanki wody, 2 marchewki,2 pietruszki ,1 cebula ,wszystko pokrojone w słupki gotuje 20 minut .Dodaje 3/4 szklanki kaszy jaglanej lekko opłukanej zimną woda. Gotuje to jeszcze 20 minut. Na koniec dodaje trz3 a jak ktoś lubi to 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę i olej lniany naturalny toczony na zimno około 4 duże łyżki. Trochę solę . Danie rewelacyjne na wszelkie dolegliwości dla chcących pozbyć się nadmiaru wagi i odzyskać dobre zdrowie.Polecam

Odpowiedz
~PKO
~PKO ponad rok temu

kASZA JAGLANA MOZESZ ZASTAPIC ZIEMNIAKI, I PODALI PRZYKŁADOWY PRZEPIS NA DANIE Z KASZY JAGLANEJ: kotlety z kaszy jaglanej ZROBIONE Z 1 kilogramA ziemniaków i 1,5 szklanki kaszy jaglanej. SUPER POMYSŁ NA ZASTAPIENIE ZIEMNIAKÓW HEHE

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 17 godzin temu

1

Joga

olaa1993 • ostatni post 20 godzin temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste

Produkty zbożowe stanowią podstawę żywienia i dostarczają niezbędnych składników mineralnych.

Zboża

Pyszny, ale czy zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb

Pyszny, ale czy zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb

Powszedni czy od święta? 30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Zmniejszenie popytu może też wynikać z przeświadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych składników. Czy tak...

Zboża

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Jaki chleb jest najzdrowszy?

. Ziarna zbóż zawierają składniki odżywcze, a najwięcej z nich znajduje się tuż pod skórką, w tzw. warstwie aleuronowej. Tej najbardziej wartościowej

Zboża

Kalorie w kromce chleba - chleb graham, chleb pszenny, chleb żytni

Mało kto wyobraża sobie spożywanie posiłków bez chleba. Pieczywo jest wręcz wszechobecne i odgrywa ogromną rolę w żywieniu każdego człowieka. Kromka chleba pojawia się prawie w każdym śniadaniu, czy kolacji. Również dietetycy w jadłospisach, które komponują...

Zboża

Jaki chleb wybrać podczas odchudzania?

Produkty pełnoziarniste to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie,...