Kasza jaglana - zalety, właściwości, dieta bezglutenowa, przepisy

Kasza jaglana wróciła na polskie stoły w nowej odsłonie. Jest tania i smaczna, dlatego coraz częściej zastępuje ziemniaki i makaron. W czym tkwi sekret popularności kaszy jaglanej? Jest zdrowa i bardzo uniwersalna, przez co doskonale nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Odkryj zalety kaszy jaglanej i jedz ją częściej!

Kasza jaglana – co to jest?

Małe, żółte ziarenka kaszy jaglanej to tak naprawdę łuskane ziarna prosa. To najstarszy gatunek kaszy, ponieważ proso uprawiano już w neolicie, czyli 4 000 lat temu. Bywa nazywana „polskim ryżem” i „królową kasz”, ponieważ od wieków dostarcza energii i wartości odżywczych.

Polecane wideo:

Chociaż kasza jaglana była zapomniana przez wiele lat, popularność zdrowego trybu życia przywróciła ją do łask. Walory smakowe i zdrowotne kaszy jaglanej doceniło wielu miłośników zdrowego odżywiania, a także wegetarianie i weganie.

Kasza jaglana - właściwości dla zdrowia

Czym wyróżnia się kasza jaglana spośród innych kasz? Jej sekret to bogactwo składników mineralnych – ma ich więcej niż pszenica, jęczmień czy żyto. Kasza jaglana jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu. Poza tym znajduje się w niej wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6).

Kasza jaglana - dieta bezglutenowa

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest idealnym produktem dla osób cierpiących na celiakię. Jeśli nietolerancja glutenu sprawia, że musisz rezygnować z wielu produktów, sięgnij właśnie po kaszę jaglaną. Jest lekkostrawna, pożywna, pełna witamin i łatwiej dostępna niż amarantus czy komosa ryżowa.

Kasza jaglana - właściwości odkwaszające

Na tym jednak właściwości kaszy jaglanej dla zdrowia się nie kończą. Kasza jaglana działa odkwaszająco, umożliwiając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Kasza jaglana ma odczyn zasadowy, przez co neutralizuje toksyny pochodzące z zakwaszających produktów, takich jak alkohol, kawa, słodycze.

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Zanim zajmiemy się szczegółowo dietą bezglutenową, warto dowiedzieć się, czym jest gluten. To rodzaj białka, ale taki, który nie występuje w jajkach czy...

Kasza jaglana - profilaktyka przeciwnowotworowa

Dzięki dużej ilości witamin i minerałów kasza jaglana może być składnikiem diety antyrakowej. Regularne jedzenie kaszy jaglanej zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, ponieważ antyoksydanty likwidują wolne rodniki.

Kasza jaglana - recepta na zdrowie

Jeśli nie wiesz, co jeść, gdy jesteś przeziębiona, powinnaś sięgnąć właśnie po kaszę jaglaną. Szybciej uporasz się z katarem, kaszlem i innymi objawami przeziębienia, ponieważ kasza jaglana usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Poza tym działa antywirusowo i rozgrzewająco, co może skrócić czas infekcji.

Kasza jaglana - jak jeść?

Wielką zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność. Można ją jeść o każdej porze – rano na ciepło (zastępując nią płatki owsiane), na obiad (zamiast ziemniaków albo w zupie), na kolację w sałatce, a nawet na deser!

Kluczem do sukcesu kulinarnego jest odpowiednie przygotowanie kaszy jaglanej. Zanim przystąpisz do eksperymentów, przelej ją zimną, a później gorącą wodą. Można również namoczyć kaszę jaglaną, zalewając ją na noc wodą z dodatkiem soku z cytryny. Te zabiegi mają na celu pozbycie się gorzkiego smaku żółtych ziarenek.

Kasza jaglana - przepisy

Przepisów na dania z kaszy jaglanej jest mnóstwo, ale my szczególnie polecamy kotlety z kaszy jaglanej. Od czego zacząć? Ugotuj 1 kilogram ziemniaków i 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Na małej ilości oleju podsmaż 2 posiekane cebule. Ziemniaki przepuść przez praskę i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Do mieszaniny dodaj cebulę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj kotleciki i w zależności od preferencji usmaż lub upiecz w piekarniku.

Kasza jaglana na słodko? Tak, kasza jaglana idealnie sprawdza się jako składnik deserów. Jeśli masz ochotę na słodkie co nieco, przygotuj kaszę jaglaną z masłem orzechowym i bananem. Przepis jest banalnie prosty – do 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej dodaj łyżkę masła orzechowego i 1 banana. Całość świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.

Kasza jaglana to świetny produkt dla wszystkich, którzy chcą dbać o zdrowie, jeść lekko i szukać nowych pomysłów na podanie znanego od tysięcy lat tradycyjnego produktu.

Z czym jecie kaszę jaglaną? Podzielcie się swoimi pomysłami również na naszym forum.

Komentarze (7)
~Jesio
~Jesio ponad rok temu

Mój przepis na kaszę jaglaną porcja dla dwóch dorosłych osób: 3 szklanki wody, 2 marchewki,2 pietruszki ,1 cebula ,wszystko pokrojone w słupki gotuje 20 minut .Dodaje 3/4 szklanki kaszy jaglanej lekko opłukanej zimną woda. Gotuje to jeszcze 20 minut. Na koniec dodaje trz3 a jak ktoś lubi to 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę i olej lniany naturalny toczony na zimno około 4 duże łyżki. Trochę solę . Danie rewelacyjne na wszelkie dolegliwości dla chcących pozbyć się nadmiaru wagi i odzyskać dobre zdrowie.Polecam

Odpowiedz
~PKO
~PKO ponad rok temu

kASZA JAGLANA MOZESZ ZASTAPIC ZIEMNIAKI, I PODALI PRZYKŁADOWY PRZEPIS NA DANIE Z KASZY JAGLANEJ: kotlety z kaszy jaglanej ZROBIONE Z 1 kilogramA ziemniaków i 1,5 szklanki kaszy jaglanej. SUPER POMYSŁ NA ZASTAPIENIE ZIEMNIAKÓW HEHE

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Właściwości sezamu, o których nie miałeś pojęcia

Właściwości sezamu, o których nie miałeś pojęcia

Właściwości sezamu Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Oto kilka zalet sezamu, o których...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , żelaza, magnezu, kwasu foliowego. To prawdziwa bomba prozdrowotnych...

Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i odkwasić go. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

. Jednak do jego przygotowania zwykle oczyszcza się mąkę. Makarony pełnoziarniste - W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż (...) oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem....

Zboża

Mikstura, która usunie pasożyty z organizmu

Mikstura, która usunie pasożyty z organizmu

Wzmocni odporność, oczyści organizm z toksyn i pasożytów, a przy okazji odchudzi. Ta cudowna mikstura pomaga na wiele dolegliwości, a składa się tylko z dwóch składników, w dodatku tanich i łatwo dostępnych. Przepis na miksturę oczyszczającą organizm By...

Zboża

6 alternatywnych rodzajów mąki do bezglutenowego pieczenia

6 alternatywnych rodzajów mąki do bezglutenowego pieczenia

. W Polsce można kupić ją za ok. 10 złotych za 1 kg. Mąka amarantusowa To zboże, którego wiek szacuje się na 8 tys. lat. Amarantus był pożywieniem (...) używanym w rytuałach religijnych Azteków, dlatego często nazywany jest „zbożem...

Zboża

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna

nazwa wskazuje, jest wytwarzana z ziaren jęczmienia - zboża, które jest znane także jako pasza dla zwierząt i podstawa do produkcji słodu jęczmiennego

Zboża

Czy wiesz, jak zdrowy jest twój chleb?

Czy wiesz, jak zdrowy jest twój chleb?

Większość z nas kocha smak chleba, jednak na co dzień staramy się ograniczać jego ilość w diecie ze względu na zawartość węglowodanów. Czy strach przed pieczywem jest uzasadniony? Produkty zbożowe to podstawa piramidy żywienia, dlatego nie powinniśmy...