Żurawina - charakterystyka, właściwości

Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości są ukryte w żurawinie, a warto jeść żurawinę, ponieważ jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Jedząc żurawinę zmniejszamy ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca.

Żurawina ze względu na swoje dobroczynne działanie dla zdrowia, powinna znaleźć się na stałe w naszej diecie. Żurawina jest bowiem bogata w bardzo silnym przeciwutleniacze i poliantocyjanidy.

1. Żurawina - charakterystyka

Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. W żurawinie znajduje się dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy.

Zobacz film: "Zalety żurawiny"

Dieta bogata w żurawinę zalecana jest przy niedoborach witaminy B, witaminy C, a także przy niedoborach witaminy E. Żurawina jest również pomocna w leczeniu niektórych schorzeń jak na przykład w schorzeniach układu moczowego.

Owoce żurawiny wykazują wiele właściwości leczniczych. Skoncentrowany sok z żurawiny zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Owoce żurawiny mają także nieoceniony wpływ na układ moczowy – pomagają zwalczać infekcje dróg moczowych czy zapalenie pęcherza. Ponadto mają właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu skutecznie chronią zęby przed powstawaniem próchnicy. Dodatkowo zmniejszają ryzyko występowania choroby wieńcowej, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i powstawaniu groźnych dla życia zakrzepów krwi.

Kwas benzoesowy w żurawinie sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają żurawinie kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną.

2. Żurawina - właściwości

Owoce żurawiny mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się spożywać żurawinę przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę. Flawonoidy w żurawinie z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Dzięki swoim właściwościom żurawina pomaga też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol).

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Owoce żurawiny mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn – są zatem idealnym składnikiem każdej diety. To także dobre owoce na odchudzanie.

Owoce żurawiny, jak mogłoby się zdawać niepozornego krzewu, są przyrządzane w różnej formie, np. jako wyciąg z żurawiny, suszona żurawina, sos do polania mięsa, syrop żurawinowy czy herbatka z żurawiny. Trzeba pamiętać, że aby żurawina zachowała swoje zdrowotne właściwości, musi być rzeczywiście zawarta w powyższych produktach.

Aromat żurawinowy, choćby i identyczny z naturalnym, nie ma żadnych prozdrowotnych właściwości. Dlatego przed zakupem produktu powinniśmy dokładnie przeczytać jego skład.

3. Żurawina - lekarstwo na zdrowie

Istnieje cała lista zaburzeń i chorób, na które lekarstwem może być żurawina.

  • Infekcje dróg moczowych. Żurawina zmniejsza ilość bakterii E. coli, która wywołuje stany zapalne tych miejsc, a przy tym dzięki swoim właściwościom żurawina osłania drogi moczowe, by E. cola nie osadzała się na nich.

Żurawinę zaleca się także osobom, które mają problemy ze zbyt częstym oddawaniem moczu i niewypróżnianiem pęcherza do końca. Żurawina jest zalecana osobom szczególnie narażonym na infekcje dróg moczowych, np. po udarze lub cierpiącym na zaburzenia neurologiczne.

  • Choroby dziąseł - Owoce żurawiny w znaczącym stopniu przeciwdziałają rozwojowi bakterii często występujących w jamie ustnej. Dzięki temu rzadziej występują choroby dziąseł, przyzębia i śluzówki.
Moc ukryta w owocach żurawiny
Moc ukryta w owocach żurawiny [6 zdjęć]

Od wieków używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej – jako pokarm, lekarstwo, a nawet barwnik...

zobacz galerię
  • Wrzody żołądka - Podobnie jak w przypadku dróg moczowych, substancje zawarte w żurawinie stanowią barierę przed osiadaniem na ścianach narządów wewnętrznych bakterii.

  • Choroby serca - Żurawina nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca, ale także dzięki blokowaniu utleniania się cholesterolu, nie pozwala na zatykanie się naczyń krwionośnych oraz powstanie zakrzepów. Działanie żurawiny rozszerza także naczynia krwionośne, co sprawia, że zdrowa dieta dla osób zagrożonych ryzykiem miażdżycy i zakrzepów powinna zawierać ich jak najwięcej.

Zobacz także

Podobne do żurawiny właściwości mają także inne owoce zawierające poliantocyjanidy, takie jak dzikie czarne jagody, śliwki, truskawki, czerwone jabłka, jeżyny, maliny i zielone winogrona. Żurawiny jednak zawierają najwięcej tych silnych przeciwutleniaczy.

Żurawina jest owocem, który pełni kluczową rolę w zdrowej diecie. Powinna w różnej formie na stałe zagościć w jadłospisie, byśmy mogli czerpać korzyści z cennych leczniczych właściwości żurawiny. Żurawinę możemy jeść suszoną, ale bardzo zdrowy jest także sok z żurawiny.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

W sieci można znaleźć dużo przepisów z żurawiną. Przepisy z żurawiną to nie tylko ciasta, ale też różne dodatki do mięsa. Żurawina do mięsa to świetne rozwiązanie. Smak żurawiny w przepisach na różne mięsa sprawdza się idealnie, dlatego, jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości, warto urozmaicić obiad i przygotować właśnie żurawinę do mięsa.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Buraki

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!