Żurawina - charakterystyka, właściwości

Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości są ukryte w żurawinie, a warto jeść żurawinę, ponieważ jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Jedząc żurawinę zmniejszamy ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. Wszystko to dzięki bardzo silnym przeciwutleniaczom, poliantocyjanidom, które znajdziemy w żurawinie. Warto wiedzieć, dlatego należy umieścić żurawinę w diecie na stałe.

Zobacz film: "Zalety żurawiny"

Żurawina - charakterystyka

Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. W żurawinie znajduje się dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Dieta bogata w żurawinę zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Kwas benzoesowy w żurawinie sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają żurawinie kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną.

Żurawina - właściwości

Owoce żurawiny mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się spożywać żurawinę przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę. Flawonoidy w żurawinie z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Dzięki swoim właściwościom żurawina pomaga też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol). Owoce żurawiny mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn – są zatem idealnym składnikiem każdej diety. To także dobre owoce na odchudzanie.

Moc ukryta w owocach żurawiny

Od wieków używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej – jako pokarm, lekarstwo, a nawet barwnik do farbowania tkanin. W kulturze Indian była...

Owoce tego niepozornego krzewu są przyrządzane w różnej formie, np. jako wyciąg z żurawiny, suszona żurawina, sos do polania mięsa, syrop żurawinowy czy herbatka z żurawiny. Trzeba pamiętać, że aby żurawina zachowała swoje zdrowotne właściwości, musi być rzeczywiście zawarta w powyższych produktach. Aromat żurawinowy, choćby i identyczny z naturalnym, nie ma żadnych prozdrowotnych właściwości.

Istnieje cała lista zaburzeń i chorób, na które lekarstwem może być żurawina.

  • Infekcje dróg moczowych. Żurawina zmniejsza ilość bakterii E. coli, która wywołuje stany zapalne tych miejsc, a przy tym dzięki swoim właściwościom żurawina osłania drogi moczowe, by E. cola nie osadzała się na nich. Żurawinę zaleca się także osobom, które mają problemy ze zbyt częstym oddawaniem moczu i niewypróżnianiem pęcherza do końca. Żurawina jest zalecana osobom szczególnie narażonym na infekcje dróg moczowych, np. po udarze lub cierpiącym na zaburzenia neurologiczne.
  • Choroby dziąseł. Owoce żurawiny w znaczącym stopniu przeciwdziałają rozwojowi bakterii często występujących w jamie ustnej. Dzięki temu rzadziej występują choroby dziąseł, przyzębia i śluzówki.
  • Wrzody żołądka. Podobnie jak w przypadku dróg moczowych, substancje zawarte w żurawinie stanowią barierę przed osiadaniem na ścianach narządów wewnętrznych bakterii.
  • Choroby serca. Żurawina nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca, ale także dzięki blokowaniu utleniania się cholesterolu, nie pozwala na zatykanie się naczyń krwionośnych oraz powstanie zakrzepów. Działanie żurawiny rozszerza także naczynia krwionośne, co sprawia, że zdrowa dieta dla osób zagrożonych ryzykiem miażdżycy i zakrzepów powinna zawierać ich jak najwięcej.

Podobne do żurawiny właściwości mają także inne owoce zawierające poliantocyjanidy, takie jak dzikie czarne jagody, śliwki, truskawki, czerwone jabłka, jeżyny, maliny i zielone winogrona. Żurawiny jednak zawierają najwięcej tych silnych przeciwutleniaczy. Żurawina jest owocem, który pełni kluczową rolę w zdrowej diecie. Powinna w różnej formie na stałe zagościć w jadłospisie, byśmy mogli czerpać korzyści z cennych leczniczych właściwości żurawiny.

W sieci można znaleźć dużo przepisów z żurawiną. Przepisy z żurawiną to nie tylko ciasta, ale też różne dodatki do mięsa. Żurawina do mięsa to świetne rozwiązanie. Smak żurawiny w przepisach na różne mięsa sprawdza się idealnie, dlatego, jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości, warto urozmaicić obiad i przygotować właśnie żurawinę do mięsa.

Komentarze (10)
~Henia
~Henia ponad rok temu

Hej Zuza : Mnie również pomógł żurascinuro, zażywałam tabletki przez 5 dni i dolegliwości ustąpiły, zamówiłam teraz zapas soku z żurawiny w tej samej firmie. Pije profilaktycznie szklankę dziennie i od 3 miesięcy ani śladu zapalenia pęcherza :D

Odpowiedz
~Kasia
~Kasia ponad rok temu

właśnie teraz czyli wczesną jesienią żurawinę można znaleźć na bagnach, oczywiście nie wszędzie ale jeśli komuś zależy to najlepiej poszukać po wsiach znajdujących się w pobliżu np Biebrzy tam ludzie zbierają te owoce i sprzedają.

Odpowiedz
~Bartek
~Bartek ponad rok temu

W aptekach można kupić sok z żurawiny. Jest co prawda drogi (ok 14 zł za butelkę 500 ml), ale to 100% żurawiny i jest na tyle cierpki, że nie pije się go szklankami. Mam skłonności do infekcji pęcherza, tak jak oboje moich rodziców i babcie i lekarz polecił, żeby pić przy zapaleniach i profilaktycznie (Przy zapaleniach dodatkowo furaginę zaleca, albo ostatecznie antybiotyk). Ponoć żurawina usuwa ok. 80 % bakterii chorobotwórczych z układu moczowego. Najciekawsze jest to, że lekarze, którzy w większości przypadków uznają naturalne (roślinne) sposoby leczenia za mało skuteczne, ufając głównie syntetycznym lekom, w przypadku żurawiny zgodnie i bardzo chętnię ją polecają przy dolegliwościach ukłądu moczowego. W lepszych sklepach, albo z lokalnymi produktami, albo w delikatesach można kupić całkiem dobrą konfiturę z żurawiny do mięs i serów, która w swoim składzie ma większość żurawiny. Taką można też kupić w górach u niektórych ulicznych sprzedawców oscypków (u tych co podawają je z żurawiną własnej roboty). Dużą przewagą takiej konfitury, poza mniejszą zawartością cukru i braku sztucznych dodatków, jest jej długa przydatność do spożycia, ponieważ żurawina zawiera naturalny konserwant (kwas benzoesowy). Moja babcia żurawinę kupioną od górala (dość duży słoik) miała w lodówce otwartą przez kilka miesięcy i wciąż była przepyszna, chociaż lepiej nie kusić losu i tak długo nie trzymać :) Świeżą to niestety jesienią i wczesną zimą można jedynie dostać i wtedy najlepiej się zaopatrzyć. Wtedy moja mama robi nalewkę z żurawiny z goździkiem, którą używamy jedynie w celach leczniczych, bo szkoda takiego dobrego leku na rekreacyjne picie. Każdy kto ma problemy z pęcherzem, ten zna ten ból, jakby żyletki przechodziły przez cewkę. Po spożyciu kieliszka takiej nalewki, ew. 2-óch, w ciągu kilku minut ten ból w moim przypadku zostaje całkowicie wyeliminowany.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

4 znaki, które świadczą o tym, że jesz za dużo owoców

4 znaki, które świadczą o tym, że jesz za dużo owoców

Owoce - nie zawsze zdrowie Są zdrowe, stanowią doskonałą przekąskę, zawierają witaminy i antyoksydanty. Jadamy je dość często. Wolimy je od warzyw (...) , bo są słodkie i bardziej soczyste. Owoce. Choć te wszystkie rzeczy...