Żurawina - charakterystyka, właściwości

Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie ma ono właściwości i że jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Jej działanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. Wszystko to dzięki bardzo silnym przeciwutleniaczom, poliantocyjanidom. Te owoce w diecie powinny mieć swoje stałe miejsce.

Żurawina - charakterystyka

Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Kwas benzoesowy sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną.

Polecane wideo:

Żurawina - właściwości

Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę. Flawonoidy z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol). Owoce żurawiny dobrze oczyszczają organizm z toksyn – są zatem idealnym składnikiem każdej diety. To także dobre owoce na odchudzanie.

Moc ukryta w owocach żurawiny

Od wieków używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej – jako pokarm, lekarstwo, a nawet barwnik do farbowania tkanin. W kulturze Indian była...

Owoce tego niepozornego krzewu są przyrządzane w różnej formie, np. jako wyciąg z żurawiny, suszona żurawina, sos do polania mięsa, syrop żurawinowy czy herbatka z żurawiny. Trzeba pamiętać, że aby żurawina zachowała swoje zdrowotne właściwości, musi być rzeczywiście zawarta w powyższych produktach. Aromat żurawinowy, choćby i identyczny z naturalnym, nie ma żadnych prozdrowotnych właściwości.

Istnieje cała lista zaburzeń i chorób, na które lekarstwem może być żurawina.

  • Infekcje dróg moczowych. Żurawina zmniejsza ilość bakterii E. coli, która wywołuje stany zapalne tych miejsc, a przy tym osłania drogi moczowe, by E. cola nie osadzała się na nich. Owoc pomaga także osobom, które mają problemy ze zbyt częstym oddawaniem moczu i niewypróżnianiem pęcherza do końca. Żurawina jest zalecana osobom szczególnie narażonym na infekcje dróg moczowych, np. po udarze lub cierpiącym na zaburzenia neurologiczne.
  • Choroby dziąseł. Owoce żurawiny w znaczącym stopniu przeciwdziałają rozwojowi bakterii często występujących w jamie ustnej. Dzięki temu rzadziej występują choroby dziąseł, przyzębia i śluzówki.
  • Wrzody żołądka. Podobnie jak w przypadku dróg moczowych, substancje zawarte w żurawinie stanowią barierę przed osiadaniem na ścianach narządów wewnętrznych bakterii.
  • Choroby serca. Żurawina nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca, ale także dzięki blokowaniu utleniania się cholesterolu, nie pozwala na zatykanie się naczyń krwionośnych oraz powstanie zakrzepów. Działanie żurawiny rozszerza także naczynia krwionośne, co sprawia, że zdrowa dieta dla osób zagrożonych ryzykiem miażdżycy i zakrzepów powinna zawierać ich jak najwięcej.

Podobne właściwości mają także inne owoce zawierające poliantocyjanidy, takie jak dzikie czarne jagody, śliwki, truskawki, czerwone jabłka, jeżyny, maliny i zielone winogrona. Żurawiny jednak zawierają najwięcej tych silnych przeciwutleniaczy. Żurawina jest owocem, który pełni kluczową rolę w zdrowej diecie. Powinna w różnej formie na stałe zagościć w jadłospisie, byśmy mogli czerpać korzyści z cennych właściwości leczniczych żurawiny.

Komentarze (9)
~Henia
~Henia 12 miesięcy temu

Hej Zuza : Mnie również pomógł żurascinuro, zażywałam tabletki przez 5 dni i dolegliwości ustąpiły, zamówiłam teraz zapas soku z żurawiny w tej samej firmie. Pije profilaktycznie szklankę dziennie i od 3 miesięcy ani śladu zapalenia pęcherza :D

Odpowiedz
~Kasia
~Kasia ponad rok temu

właśnie teraz czyli wczesną jesienią żurawinę można znaleźć na bagnach, oczywiście nie wszędzie ale jeśli komuś zależy to najlepiej poszukać po wsiach znajdujących się w pobliżu np Biebrzy tam ludzie zbierają te owoce i sprzedają.

Odpowiedz
~Bartek
~Bartek ponad rok temu

W aptekach można kupić sok z żurawiny. Jest co prawda drogi (ok 14 zł za butelkę 500 ml), ale to 100% żurawiny i jest na tyle cierpki, że nie pije się go szklankami. Mam skłonności do infekcji pęcherza, tak jak oboje moich rodziców i babcie i lekarz polecił, żeby pić przy zapaleniach i profilaktycznie (Przy zapaleniach dodatkowo furaginę zaleca, albo ostatecznie antybiotyk). Ponoć żurawina usuwa ok. 80 % bakterii chorobotwórczych z układu moczowego. Najciekawsze jest to, że lekarze, którzy w większości przypadków uznają naturalne (roślinne) sposoby leczenia za mało skuteczne, ufając głównie syntetycznym lekom, w przypadku żurawiny zgodnie i bardzo chętnię ją polecają przy dolegliwościach ukłądu moczowego. W lepszych sklepach, albo z lokalnymi produktami, albo w delikatesach można kupić całkiem dobrą konfiturę z żurawiny do mięs i serów, która w swoim składzie ma większość żurawiny. Taką można też kupić w górach u niektórych ulicznych sprzedawców oscypków (u tych co podawają je z żurawiną własnej roboty). Dużą przewagą takiej konfitury, poza mniejszą zawartością cukru i braku sztucznych dodatków, jest jej długa przydatność do spożycia, ponieważ żurawina zawiera naturalny konserwant (kwas benzoesowy). Moja babcia żurawinę kupioną od górala (dość duży słoik) miała w lodówce otwartą przez kilka miesięcy i wciąż była przepyszna, chociaż lepiej nie kusić losu i tak długo nie trzymać :) Świeżą to niestety jesienią i wczesną zimą można jedynie dostać i wtedy najlepiej się zaopatrzyć. Wtedy moja mama robi nalewkę z żurawiny z goździkiem, którą używamy jedynie w celach leczniczych, bo szkoda takiego dobrego leku na rekreacyjne picie. Każdy kto ma problemy z pęcherzem, ten zna ten ból, jakby żyletki przechodziły przez cewkę. Po spożyciu kieliszka takiej nalewki, ew. 2-óch, w ciągu kilku minut ten ból w moim przypadku zostaje całkowicie wyeliminowany.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

kwiaty zakwitają w okolicy wczesnej wiosny, a jego owoce stanowią właśnie migdały - podłużne pestkowce o spłaszczonym kształcie. Kakaowiec właściwy (...) są zakończone pięknymi, niebieskimi kwiatami, które wzbogacają otaczający je krajobraz....

Owoce

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Bananowe zdrowie Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie są zalety spożywania bananów. Wzrost mięśni Jeśli po treningu czujesz, że twoje mięśnie są obolałe lub ich wzrost nie jest zadowalający,...

Owoce

Dlaczego warto jeść tangerynki?

Dlaczego warto jeść tangerynki?

owoce do złudzenia przypominają zwykłe klementynki lub mandarynki, ale są większe, mają ciemniejszą skórkę i charakterystyczne wydłużenie z jednej (...) , ale również ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Przeciw wolnym rodnikom...

Owoce

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

proces starzenia się, przez co wyglądamy młodziej. Poza pomarańczami, jedz inne owoce i warzywa, aby mieć piękną skórę. Polepszenie wzroku Nie tylko skóra

Owoce

Marakuja - egzotyczny dar natury

Marakuja - egzotyczny dar natury

, ale również właściwości zdrowotne. Okazuje się, że niepozorne owoce o fioletowej lub żółtej skórce skrywają moc leczniczych składników. Ochrona (...) przed chorobami Owoce passiflory zawierają wiele substancji,...

Owoce

Miłośnicy gruszek są szczuplejsi i zdrowsi

Miłośnicy gruszek są szczuplejsi i zdrowsi

spożywanie gruszek również niesie ze sobą wiele korzyści. Naukowcy wykazali, że osoby jedzące te owoce są mniej zagrożone otyłością (...) mogą być właśnie gruszki. Po przeanalizowaniu danych medycznych zebranych od ponad 20 tysięcy...

Owoce

Właściwości zdrowotne mandarynek

Właściwości zdrowotne mandarynek

to na obiad? Te zdrowe dodatki niszczą twoje kości) Smaczne i niskokaloryczne To owoce doskonałe dla osób odchudzających się. 100 g mandarynek

Owoce

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych Pół kubka soku cytrynowego każdego dnia zwiększa poziom cytrynianów w moczu. Badania wykazały, że spożywanie cytryny może zapobiec powstawaniu wapniowych kamieni w nerkach. Normalizacja pH Jeśli dieta bogata jest...

Owoce

Jarzębina - symbol jesieni pełen witaminy C

Jarzębina - symbol jesieni pełen witaminy C

we wrześniu, stała się symbolem jesieni ze względu na czerwone owoce, z których w dzieciństwie tworzyliśmy korale czy bukiety. Tymczasem okazuje (...) także potas, sód, miedź i magnez. Ponadto zarówno owoce, jak i kwiaty...

Owoce

Owoc kaki (persymona)

Owoc kaki (persymona)

warunki dla owocujących drzew, a więc w Azji Środkowej, południowej Europie, USA oraz w Korei Południowej. Te pomarańczowe owoce obrastają gałęzie drzew (...) i przebarwień. Najlepiej jest wybierać owoce w pełni dojrzałe,...