Właściwości żurawiny

Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie ma ono właściwości i że jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Jej działanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. Wszystko to dzięki bardzo silnym przeciwutleniaczom, poliantocyjanidom. Te owoce w diecie powinny mieć swoje stałe miejsce.

Polecane wideo:

1. Co zawiera żurawina?

Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Kwas benzoesowy sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną.

Owoce żurawiny wykazują wiele właściwości leczniczych. Skoncentrowany sok z żurawiny zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Owoce żurawiny mają także nieoceniony wpływ na układ moczowy – pomagają zwalczać infekcje dróg moczowych czy zapalenie pęcherza. Ponadto mają właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu skutecznie chronią zęby przed powstawaniem próchnicy. Dodatkowo zmniejszają ryzyko występowania choroby wieńcowej, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i powstawaniu groźnych dla życia zakrzepów krwi.

2. Działanie żurawiny

Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę. Flawonoidy z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol). Owoce żurawiny dobrze oczyszczają organizm z toksyn – są zatem idealnym składnikiem każdej diety. To także dobre owoce na odchudzanie.

Owoce tego niepozornego krzewu są przyrządzane w różnej formie, np. jako wyciąg z żurawiny, suszona żurawina, sos do polania mięsa, syrop żurawinowy czy herbatka z żurawiny. Trzeba pamiętać, że aby żurawina zachowała swoje zdrowotne właściwości, musi być rzeczywiście zawarta w powyższych produktach. Aromat żurawinowy, choćby i identyczny z naturalnym, nie ma żadnych prozdrowotnych właściwości.

Istnieje cała lista zaburzeń i chorób, na które lekarstwem może być żurawina.

  • Infekcje dróg moczowych. Żurawina zmniejsza ilość bakterii E. coli, która wywołuje stany zapalne tych miejsc, a przy tym osłania drogi moczowe, by E. cola nie osadzała się na nich. Owoc pomaga także osobom, które mają problemy ze zbyt częstym oddawaniem moczu i niewypróżnianiem pęcherza do końca. Żurawina jest zalecana osobom szczególnie narażonym na infekcje dróg moczowych, np. po udarze lub cierpiącym na zaburzenia neurologiczne.
  • Choroby dziąseł. Owoce żurawiny w znaczącym stopniu przeciwdziałają rozwojowi bakterii często występujących w jamie ustnej. Dzięki temu rzadziej występują choroby dziąseł, przyzębia i śluzówki.
  • Wrzody żołądka. Podobnie jak w przypadku dróg moczowych, substancje zawarte w żurawinie stanowią barierę przed osiadaniem na ścianach narządów wewnętrznych bakterii.
  • Choroby serca. Żurawina nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca, ale także dzięki blokowaniu utleniania się cholesterolu, nie pozwala na zatykanie się naczyń krwionośnych oraz powstanie zakrzepów. Działanie żurawiny rozszerza także naczynia krwionośne, co sprawia, że zdrowa dieta dla osób zagrożonych ryzykiem miażdżycy i zakrzepów powinna zawierać ich jak najwięcej.

Podobne właściwości mają także inne owoce zawierające poliantocyjanidy, takie jak dzikie czarne jagody, śliwki, truskawki, czerwone jabłka, jeżyny, maliny i zielone winogrona. Żurawiny jednak zawierają najwięcej tych silnych przeciwutleniaczy. Żurawina jest owocem, który pełni kluczową rolę w zdrowej diecie. Powinna w różnej formie na stałe zagościć w jadłospisie, byśmy mogli czerpać korzyści z cennych właściwości leczniczych żurawiny.

Polecane wideo:

Komentarze (9)
~Henia
~Henia

Hej Zuza : Mnie również pomógł żurascinuro, zażywałam tabletki przez 5 dni i dolegliwości ustąpiły, zamówiłam teraz zapas soku z żurawiny w tej samej firmie. Pije profilaktycznie szklankę dziennie i od 3 miesięcy ani śladu zapalenia pęcherza :D

Odpowiedz
~Kasia
~Kasia

właśnie teraz czyli wczesną jesienią żurawinę można znaleźć na bagnach, oczywiście nie wszędzie ale jeśli komuś zależy to najlepiej poszukać po wsiach znajdujących się w pobliżu np Biebrzy tam ludzie zbierają te owoce i sprzedają.

Odpowiedz
~Bartek
~Bartek

W aptekach można kupić sok z żurawiny. Jest co prawda drogi (ok 14 zł za butelkę 500 ml), ale to 100% żurawiny i jest na tyle cierpki, że nie pije się go szklankami. Mam skłonności do infekcji pęcherza, tak jak oboje moich rodziców i babcie i lekarz polecił, żeby pić przy zapaleniach i profilaktycznie (Przy zapaleniach dodatkowo furaginę zaleca, albo ostatecznie antybiotyk). Ponoć żurawina usuwa ok. 80 % bakterii chorobotwórczych z układu moczowego. Najciekawsze jest to, że lekarze, którzy w większości przypadków uznają naturalne (roślinne) sposoby leczenia za mało skuteczne, ufając głównie syntetycznym lekom, w przypadku żurawiny zgodnie i bardzo chętnię ją polecają przy dolegliwościach ukłądu moczowego. W lepszych sklepach, albo z lokalnymi produktami, albo w delikatesach można kupić całkiem dobrą konfiturę z żurawiny do mięs i serów, która w swoim składzie ma większość żurawiny. Taką można też kupić w górach u niektórych ulicznych sprzedawców oscypków (u tych co podawają je z żurawiną własnej roboty). Dużą przewagą takiej konfitury, poza mniejszą zawartością cukru i braku sztucznych dodatków, jest jej długa przydatność do spożycia, ponieważ żurawina zawiera naturalny konserwant (kwas benzoesowy). Moja babcia żurawinę kupioną od górala (dość duży słoik) miała w lodówce otwartą przez kilka miesięcy i wciąż była przepyszna, chociaż lepiej nie kusić losu i tak długo nie trzymać :) Świeżą to niestety jesienią i wczesną zimą można jedynie dostać i wtedy najlepiej się zaopatrzyć. Wtedy moja mama robi nalewkę z żurawiny z goździkiem, którą używamy jedynie w celach leczniczych, bo szkoda takiego dobrego leku na rekreacyjne picie. Każdy kto ma problemy z pęcherzem, ten zna ten ból, jakby żyletki przechodziły przez cewkę. Po spożyciu kieliszka takiej nalewki, ew. 2-óch, w ciągu kilku minut ten ból w moim przypadku zostaje całkowicie wyeliminowany.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Składniki odżywcze orzechów

Składniki odżywcze orzechów

Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto są bogate w liczne składniki mineralne, m.in. magnez, potas czy fosfor oraz witaminę E.

Owoce

Sok z cytryny - właściwości i zastosowanie

Sok z cytryny - właściwości i zastosowanie

Świeży i zdrowy sok z cytryny Cytryny są nie tylko doskonałym źródłem witaminy C, ale także witaminy E, witamin z grupy B, potasu, magnezu, sodu, żelaza oraz beta-karotenu. Znajdziesz w nich rutynę, olejki eteryczne, limonen, terpeny pobudzające wytwarzanie...

Owoce

Poproszę kiwi

Poproszę kiwi

Pochodzenie "chińskiego agrestu" Kiwi, znane w starożytnych Chinach jako Yang Tao, zostało docenione w tej kulturze nie tylko za smak, ale również za właściwości zdrowotne. Gdy na początku XX wieku trafiło do Nowej Zelandii, gdzie upowszechnili je misjonarze,...

Owoce

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

, który świadczy o obecności zmian nowotworowych.Granaty leczą zmiany trądzikowe Owoce te działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dzięki czemu wiele

Owoce

Dereń jadalny - polskie superfood

Dereń jadalny - polskie superfood

Mało znane owoce Zapomnij o jagodach goji i acai - polski dereń to prawdziwy „superowoc". Jest źródłem antyoksydantów, minerałów oraz witaminy C (...) . Jakie właściwości ma dereń i jak go stosować?Czym jest dereń? Czerwone owoce...

Owoce

Zalety jedzenia gujawy

Zalety jedzenia gujawy

Zdrowa egzotyka Gujawa jest powszechnie ceniona za liczne właściwości zdrowotne. Zawiera mnóstwo witaminy A i C, likopenu, potasu i błonnika pokarmowego. Mimo że ten piękny owoc w pełni zasługuje na okazywane mu uznanie, warto pamiętać również o liściach...