Hibiskus - charakterystyka, wzmocnienie odporności, lek na mdłości

Kwiat hibiskusa zachwyca swoją barwą i wyglądem. Roślina ta obfituje ponadto w wiele cennych dla zdrowia składników. Wzmacnia odporność i obniża ryzyko zawału serca.

1. Hibiskus - charakterystyka

Hibiskus nie bez przyczyny nazywany jest czerwonym złotem faraonów. Już w starożytnym Egipcie znano i ceniono napar z tej rośliny. Mocno zaparzony i odpowiednio przyprawiony, np. imbirem i cynamonem, zastępował wino. Do dzisiaj pije się go powszechnie na terenie Afryki i Azji. Hibiskus doceniono również w polskiej medycynie naturalnej. Wyciąg z suszonych kielichów tej rośliny kupić można w wielu sklepach. Często dodawany jest on również do herbat owocowych. Ceny suszu wahają się od kilku do kilkunastu złotych.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

Hibiskus wzmacnia serce i układ krążenia. Potwierdziły to badania przeprowadzone w 2004 roku przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego Chung Shan na Tajwanie. W składzie tej rośliny znajdują się przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu LDL i redukują nagromadzenie się złogów tłuszczowych w tętnicach. A zatem zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i ataku serca.

Zioła na obniżenie ciśnienia krwi
Zioła na obniżenie ciśnienia krwi [7 zdjęć]

Nadciśnienie jest poważną dolegliwością, której nie należy lekceważyć. Choroba często przebiega bezobjawowo,...

zobacz galerię

2. Hibiskus - wzmocnienie odporności

O walorach herbaty z hibiskusa mówi się również w kontekście profilaktyki przeziębień i grypy. Roślina ta obfituje w witaminę C, stąd nieco kwaśny smak naparu. Wspiera układ immunologiczny w walce z wirusami i bakteriami, działa przeciwzapalnie. Obniża gorączkę i łagodzi kaszel. Dodaje również siły po przebytej niedawno chorobie, a zatem po herbatę z hibiskusa warto sięgać w okresie rekonwalescencji.

Wśród składników tej rośliny znaleźć można błonnik, antocyjany, polifenole, flawonoidy, karoteny, jak również nienasycone kwasy tłuszczowe. Herbata z hibiskusa pozytywnie wpływa na trawienie, wspomaga również oczyszczanie organizmu. Dzięki tym właściwościom warto pić ją będąc na diecie odchudzającej. Efekty widać już po kilku tygodniach jej stosowania.

Hibiskus wykazuje również działanie moczopędne i przeczyszczające. Sugeruje się ponadto, że wspomaga leczenie cukrzycy i zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

W hibiskusie znaleźć można wiele przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.

3. Hibiskus - lek na mdłości

Hibiskus zawiera naturalne kwasy AHA, jak również wspomniane wcześniej polifenole, które obecne w kosmetykach wygładzają skórę i czynią ją jędrniejszą. Stąd tak często wyciąg z hibiskusa znaleźć można w preparatach dla cery naczyniowej i dojrzałej.

Zobacz także:

By skorzystać z walorów leczniczych herbaty z hibiskusa trzeba sięgać po nią regularnie. Ostrożnie spożywać muszą ją jednak osoby z niskim ciśnieniem krwi oraz kobiety w ciąży (składniki tej rośliny osłabiają mięśnie macicy, co może doprowadzić do poronienia).

Niektórzy badacze sądzą ponadto, że częste picie herbaty z hibiskusa negatywnie wpływa na płodność.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.