Maliny - kalorie, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie

To jedne z ulubionych owoców Polaków. Odmiany uprawne rosną niemal w całej Europie i Azji, różnią się nie tylko nazwą, ale też smakiem i kolorem. Obecnie na świecie możemy spotkać owoce pomarańczowe, białe, żółte i czarne. Najczęściej maliny stanowią zdrową przekąskę, ale wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast, placków, naleśników oraz deserów. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że oprócz wyjątkowego smaku, maliny gwarantują nam też szereg właściwości korzystnych dla naszego zdrowia.

Polecane wideo:

Maliny - kalorie

W 100 gramach malin znajdziemy 52,6 kalorii.

Maliny - wartości odżywcze

Owoce malin bogate są przede wszystkim w cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy. To także bogate źródło witamin, m.in. witamin z grupy B oraz witamin C i E, a także wielu składników mineralnych, spośród których możemy wymienić wapń, magnez, żelazo i potas. Jednak właściwości odżywcze dla naszego organizmu mają nie tylko owoce, ale także liście malin. Te z kolei bogate są w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy oraz związki żywicowe i garbniki.

Maliny - właściwości zdrowotne

Prozdrowotny wpływ malin na ludzki organizm jest znany od tysiącleci. Już starożytni przyrządzali z nich lecznicze soki, które pomagały na zakażenia organizmu i nerwicę. W naszej tradycji ludowej malina uchodziła za lek pomagający w niedokrwistości. Już od XVI wieku syrop malinowy stosowano jako środek wzmacniający zdrowie i odporność. Roztarte kwiaty malin miały pomagać na spuchnięte i ropiejące oczy, a wodę z gotowania liści wykorzystywano do przemywania zmienionych chorobowo miejsc na skórze. Obecnie z malin często przyrządza się sok lub syrop pomocne przy leczeniu dolegliwości związanych z przeziębieniem bądź grypą.

Ostatnio dowiedziono, że doskonale sprawdzają się jako składnik diety odchudzającej  - spalają tkankę tłuszczową. Takie właściwości malina zawdzięcza jednemu ze swoich składników – ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych i usprawnia metabolizm organizmu. Ponadto słodkie owoce stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszają trawienie pokarmów, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zaparć i wzdęć.

 

Dzięki obecności kwasu salicylowego i benzoesowego maliny są uznawane za naturalną aspirynę. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe oraz antybakteryjne i antywirusowe. Zwalczają pierwsze objawy przeziębienia i grypy, obniżają gorączkę oraz pomagają pozbyć się bólu gardła. W dodatku obniżają ciśnienie tętnicze, przez co polecane są przy nadciśnieniu i innych schorzeniach układu krążenia.

 

Maliny - zastosowanie w kosmetyce

Maliny wpływają na nasze zdrowie nie tylko od wewnątrz, ale także stosowane zewnętrznie. W wielu kosmetykach obecnych na rynku znajdziemy wyciągi z tych czerwonych owoców.

Ekstrakt z malin doskonale tonizuje, nawilża i zmiękcza skórę, pozostawiając ją gładką i jędrną. Zawartość kwasu salicylowego sprawia, że łagodzą stany zapalne i pomagają przy trądziku czy łupieżu. Maliny działają antybakteryjnie i ściągająco, dlatego redukują ilość wydzielanego sebum i zapobiegają powstawaniu wyprysków.

Wyciągi z malin znajdziemy też w szamponach i odżywkach, których zadaniem jest nadanie miękkości i połysku włosom, ale także w żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, solach oraz mydłach.

Aby odżywić skórę twarzy lub pozbyć się stanu zapalnego w postaci nieestetycznych krost, można przygotować malinową maseczkę samodzielnie w domu. Wystarczy zgnieść kilka malin i tak powstałą papkę nałożyć na twarz i szyję. Uważajmy jednak na okolice oczu – kwasy zawarte w malinach mogą podrażniać. Zmyjmy ją po 30 minutach lekko ciepłą wodą. Aby wygładzić cerę, do 3 łyżeczek rozdrobnionych malin warto dodać 4 łyżeczki jogurtu naturalnego. Taką maseczkę należy trzymać na twarzy dopóki nie wyschnie. Warto wykonać ją raz w tygodniu, aby odżywić i odświeżyć cerę. Jeśli naszym problemem są nieestetyczne zaskórniki, to maliny poradzą sobie także z nimi. Maseczka wykonana z garści malin, miodu i żółtka jaja odblokuje pory i sprawi, że staną się mniej widoczne.

Maliny - zastosowanie w kuchni

Nie tylko świeże maliny mają w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych. Równie korzystne dla naszego organizmu będą te suszone, dlatego warto mieć je w swojej kuchni. Do wysuszenia wybierzmy bardzo dojrzałe i nieuszkodzone owoce. W przeciwnym razie zamiast odpowiednio się wysuszyć, spleśnieją. Dla wsparcia odporności warto przez cały rok pić raz dziennie napar z suszonych malin. Aby go przygotować będziemy potrzebować dwie łyżki malin, które należy zalać szklanką gorącej wody.

Komentarze (1)
~Korniszonek
~Korniszonek 9 miesięcy temu

Pasteryzowanie soku w wysokiej temperaturze niszcz dużo właściwości prozdrowotnych dlatego jak jak tylko już cukier wićiagnie sok z malin ... rozlewam do małych pojemniczków/słoiczków i do zamrażarki , potem tylko w razie potrzeb wyciągam jeden :-)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ciąża i dziecko
najnowsze pytania

Pomocni lekarze

Artykuły Ciąża i dziecko
Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

, która jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Kalafior powinien znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży - to właśnie cholina odpowiada za prawidłowy rozwój (...) mózgu dziecka. Jedzenie kalafiora przyniesie korzyści...

Ciąża i dziecko

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

Najważniejsze badania, które powinna wykonać każda kobieta O tym, że zdrowie jest najważniejsze, nie musimy nikogo przekonywać. Właśnie dlatego nie warto bagatelizować symptomów takich jak zaburzenia miesiączkowania, chroniczne zmęczenie czy bóle brzucha....

Ciąża i dziecko

Obalamy mity na temat endometriozy

Obalamy mity na temat endometriozy

, że endometrioza całkowicie przekreśla szanse na poczęcie dziecka i szczęśliwe donoszenie ciąży. Istnieją skuteczne metody leczenia niepłodności związanej (...) , jajowodów czy jelit. Choroba ta często dotyka kobiety...

Ciąża i dziecko

Grzyby trujące zawierające amanitynę

Grzyby trujące zawierające amanitynę Odtwórz wideo

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego jedne grzyby są smaczne i jadalne, a inne powodują niebezpieczne dla zdrowia i życia zatrucia? Wszystko przez znajdujące się w leśnych skarbach toksyczne substancje, z których najbardziej groźną dla człowieka...

Ciąża i dziecko

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Powrót do korzeni Bańki, pijawki i naturalne mikstury - świat oszalał na punkcie tradycyjnych metod leczniczych. Nic dziwnego - to proste i skuteczne sposoby na walkę z objawami chorób i wzmocnienie odporności. Stosują je nawet celebryci i sportowcy,...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Zdrowie na talerzu Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu,...

Ciąża i dziecko

Lubczyk - ziele miłości

Lubczyk - ziele miłości

Zdrowie z natury Liście lubczyku nie tylko dodają aromatu potrawom, ale również pozytywnie wpływają na zdrowie. Popularne zioło od wieków wykorzystywane jest jako naturalne remedium na wiele dolegliwości. Pozytywnie działa na układ pokarmowy, moczowy...

Ciąża i dziecko

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Poznaj freekeh Freekeh (inaczej frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy - produktu znanego najbardziej w Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce oraz krajach arabskich. Jest to jeden z rodzajów gruboziarnistej kaszy produkowanej...