Maliny

To jedne z ulubionych owoców Polaków. Odmiany uprawne rosną niemal w całej Europie i Azji, różnią się nie tylko nazwą, ale też smakiem i kolorem. Obecnie na świecie możemy spotkać owoce pomarańczowe, białe, żółte i czarne. Najczęściej maliny stanowią zdrową przekąskę, ale wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast, placków, naleśników oraz deserów. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że oprócz wyjątkowego smaku, maliny gwarantują nam też szereg właściwości korzystnych dla naszego zdrowia.

Polecane wideo:

Co znajdziemy w malinach?

Owoce malin bogate są przede wszystkim w cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy. To także bogate źródło witamin, m.in. witamin z grupy B oraz witamin C i E, a także wielu składników mineralnych, spośród których możemy wymienić wapń, magnez, żelazo i potas. Jednak właściwości odżywcze dla naszego organizmu mają nie tylko owoce, ale także liście malin. Te z kolei bogate są w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy oraz związki żywicowe i garbniki.

Właściwości zdrowotne malin

Prozdrowotny wpływ malin na ludzki organizm jest znany od tysiącleci. Już starożytni przyrządzali z nich lecznicze soki, które pomagały na zakażenia organizmu i nerwicę. W naszej tradycji ludowej malina uchodziła za lek pomagający w niedokrwistości. Już od XVI wieku syrop malinowy stosowano jako środek wzmacniający zdrowie i odporność. Roztarte kwiaty malin miały pomagać na spuchnięte i ropiejące oczy, a wodę z gotowania liści wykorzystywano do przemywania zmienionych chorobowo miejsc na skórze. Obecnie z malin często przyrządza się sok lub syrop pomocne przy leczeniu dolegliwości związanych z przeziębieniem bądź grypą.

Ostatnio dowiedziono, że doskonale sprawdzają się jako składnik diety odchudzającej  - spalają tkankę tłuszczową. Takie właściwości malina zawdzięcza jednemu ze swoich składników – ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych i usprawnia metabolizm organizmu. Ponadto słodkie owoce stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszają trawienie pokarmów, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zaparć i wzdęć.

 

Dzięki obecności kwasu salicylowego i benzoesowego maliny są uznawane za naturalną aspirynę. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe oraz antybakteryjne i antywirusowe. Zwalczają pierwsze objawy przeziębienia i grypy, obniżają gorączkę oraz pomagają pozbyć się bólu gardła. W dodatku obniżają ciśnienie tętnicze, przez co polecane są przy nadciśnieniu i innych schorzeniach układu krążenia.

 

Maliny w kosmetyce

Maliny wpływają na nasze zdrowie nie tylko od wewnątrz, ale także stosowane zewnętrznie. W wielu kosmetykach obecnych na rynku znajdziemy wyciągi z tych czerwonych owoców.

Ekstrakt z malin doskonale tonizuje, nawilża i zmiękcza skórę, pozostawiając ją gładką i jędrną. Zawartość kwasu salicylowego sprawia, że łagodzą stany zapalne i pomagają przy trądziku czy łupieżu. Maliny działają antybakteryjnie i ściągająco, dlatego redukują ilość wydzielanego sebum i zapobiegają powstawaniu wyprysków.

Wyciągi z malin znajdziemy też w szamponach i odżywkach, których zadaniem jest nadanie miękkości i połysku włosom, ale także w żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, solach oraz mydłach.

Aby odżywić skórę twarzy lub pozbyć się stanu zapalnego w postaci nieestetycznych krost, można przygotować malinową maseczkę samodzielnie w domu. Wystarczy zgnieść kilka malin i tak powstałą papkę nałożyć na twarz i szyję. Uważajmy jednak na okolice oczu – kwasy zawarte w malinach mogą podrażniać. Zmyjmy ją po 30 minutach lekko ciepłą wodą. Aby wygładzić cerę, do 3 łyżeczek rozdrobnionych malin warto dodać 4 łyżeczki jogurtu naturalnego. Taką maseczkę należy trzymać na twarzy dopóki nie wyschnie. Warto wykonać ją raz w tygodniu, aby odżywić i odświeżyć cerę. Jeśli naszym problemem są nieestetyczne zaskórniki, to maliny poradzą sobie także z nimi. Maseczka wykonana z garści malin, miodu i żółtka jaja odblokuje pory i sprawi, że staną się mniej widoczne.

Maliny w kuchni

Nie tylko świeże maliny mają w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych. Równie korzystne dla naszego organizmu będą te suszone, dlatego warto mieć je w swojej kuchni. Do wysuszenia wybierzmy bardzo dojrzałe i nieuszkodzone owoce. W przeciwnym razie zamiast odpowiednio się wysuszyć, spleśnieją. Dla wsparcia odporności warto przez cały rok pić raz dziennie napar z suszonych malin. Aby go przygotować będziemy potrzebować dwie łyżki malin, które należy zalać szklanką gorącej wody.

Komentarze (1)
~Korniszonek
~Korniszonek 8 miesięcy temu

Pasteryzowanie soku w wysokiej temperaturze niszcz dużo właściwości prozdrowotnych dlatego jak jak tylko już cukier wićiagnie sok z malin ... rozlewam do małych pojemniczków/słoiczków i do zamrażarki , potem tylko w razie potrzeb wyciągam jeden :-)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ciąża i dziecko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ciąża i dziecko
Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

, która jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Kalafior powinien znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży - to właśnie cholina odpowiada za prawidłowy rozwój (...) mózgu dziecka. Jedzenie kalafiora przyniesie korzyści...

Ciąża i dziecko

Nocne moczenie - jak pomóc dziecku?

Nocne moczenie - jak pomóc dziecku?

Czy nocne moczenie dziecka powinno budzić niepokój? Moczenie nocne jest często normalną częścią dorastania. Większość dzieci moczy się w nocy mniej (...) więcej do 3 roku życia. Sporadycznie dolegliwości te mogą utrzymywać...

Ciąża i dziecko

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

Najważniejsze badania, które powinna wykonać każda kobieta O tym, że zdrowie jest najważniejsze, nie musimy nikogo przekonywać. Właśnie dlatego nie warto bagatelizować symptomów takich jak zaburzenia miesiączkowania, chroniczne zmęczenie czy bóle brzucha....

Ciąża i dziecko

Obalamy mity na temat endometriozy

Obalamy mity na temat endometriozy

, że endometrioza całkowicie przekreśla szanse na poczęcie dziecka i szczęśliwe donoszenie ciąży. Istnieją skuteczne metody leczenia niepłodności związanej (...) , jajowodów czy jelit. Choroba ta często dotyka kobiety...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Zdrowie na talerzu Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu,...

Ciąża i dziecko

Grzyby trujące zawierające amanitynę

Grzyby trujące zawierające amanitynę Odtwórz wideo

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego jedne grzyby są smaczne i jadalne, a inne powodują niebezpieczne dla zdrowia i życia zatrucia? Wszystko przez znajdujące się w leśnych skarbach toksyczne substancje, z których najbardziej groźną dla człowieka...

Ciąża i dziecko

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Poznaj freekeh Freekeh (inaczej frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy - produktu znanego najbardziej w Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce oraz krajach arabskich. Jest to jeden z rodzajów gruboziarnistej kaszy produkowanej...

Ciąża i dziecko

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Powrót do korzeni Bańki, pijawki i naturalne mikstury - świat oszalał na punkcie tradycyjnych metod leczniczych. Nic dziwnego - to proste i skuteczne sposoby na walkę z objawami chorób i wzmocnienie odporności. Stosują je nawet celebryci i sportowcy,...

Ciąża i dziecko

Jak usprawnić pracę układu limfatycznego?

Jak usprawnić pracę układu limfatycznego?

- naczyniowego oraz kobietom w ciąży. By usprawnić pracę układu limfatycznego, warto również masować ciało okrężnymi ruchami za pomocą suchej szczotki