Właściwości ananasa

Ananas – soczysty, aromatyczny owoc, źródło cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Jest składnikiem wielu sałatek, potraw, stosowany jest także w medycynie i kosmetyce. W Polsce przez długie lata ananasy można było dostać jedynie z puszki. Obecnie możesz kupić świeże owoce nawet w osiedlowym warzywniaku. O właściwościach ananasa wiedzieli już Francuzi na dworze króla Ludwika XIV. Jeśli chcesz, aby twoja zdrowa dieta była przy okazji smaczna, do jadłospisu dodaj świeże ananasy.

Polecane wideo:

1. Ananas a zdrowa dieta

Ananas jadalny, nazywany też ananasem właściwym, to gatunek rośliny uprawnej, której plantacje występują w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. Owoc dojrzewa w okresie letnim. Osiąga masę 1-2 kg, a czasami nawet 5 kg. Plantatorzy rozmnażają ananasy, odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Owoce są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, spożywczym, zaś cenne źródło bromeliny stanowi łodyga rośliny.

Ananasy są bogate w cukry proste (jak niemal wszystkie owoce) i witaminę C. Zawierają też kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz estry kwasu kawowego i p-kumarowego z glicerolem. Ananas wydziela bromelinę, tzn. grupę enzymów proteolitycznych, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Bromelinę stosuje się do:

  • leczenia obrzęków pourazowych i pooperacyjnych (szczególnie przegrody nosowej i zatok);
  • łagodzenia bólu (szczególnie w medycynie sportowej);
  • obniżania temperatury ciała podczas gorączki;
  • zapobiegania osteoporozie, gdyż zawiera mangan, żelazo i miedź;
  • wspomagania leczenia dny moczanowej;
  • łagodzenia stanów zapalnych oskrzeli i płuc;
  • odchudzania, gdyż ananas wspomaga procesy przemiany materii, zmniejsza zgagę i inne zakłócenia ze strony żołądka, a bromelina to enzym, który jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż sam waży;
  • wspomagania rozpuszczania zakrzepów krwi;
  • wzmacniania układu immunologicznego i niszczenia zmutowanych komórek rakowych, co może zapobiec m.in. rakowi piersi, płuc, jelita grubego, jajników i skóry.

2. Ananas w kosmetyce

Ananas to nie tylko zdrowa dieta, ale także ważny składnik kosmetyków.

  • Owoce ananasów cenione są w peelingach enzymatycznych, bromelina pomaga usuwać martwe komórki naskórka bez podrażnienia skóry.
  • Ze względu na właściwości przeciwzapalne, ananasy używane są w kremach i balsamach antycellulitowych.
  • Dzięki zawartości witaminy C, ananasy wykorzystuje się do produkcji kosmetyków likwidujących przebarwienia skóry.
  • Kremy do cery naczyniowej mogą zawierać wyciąg z ananasa.
  • Sok z ananasa jest dobry na pękające wokół paznokci skórki.

Aby przygotować specjalny, naturalny krem na pękające skórki wokół paznokci, wystarczy sok ananasa połączyć z oliwą z oliwek. Do miseczki porcelanowej wyciskamy sok z ananasa, lekko podgrzewamy, łączymy go z łyżką stołową oliwy z oliwek i przez pół godziny moczymy w nim końce palców bądź całe dłonie. Efekt przyniesie regularne stosowanie tej maseczki. Witamina C zlikwiduje przebarwienia, a twoje paznokcie będą zadbane i błyszczące.

Ananas jest cennym źródłem witamin i minerałów, których wymaga zdrowa dieta. Warto o nim pomyśleć także w czasie kuracji odchudzających, gdyż ananas zawiera niewiele kalorii, a równocześnie dużo witamin i minerałów.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Dlaczego warto jeść kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi?

Owoc kiwi Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych, muesli czy koktajli. Regularne spożywanie tego owocu niesie wiele korzyści dla zdrowia człowieka....

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego.Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury.Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody goji...

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak.Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce?Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują.Jagoda kamczacka to przede wszystkim bogactwo (...) substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia (...) i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce, to...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) starzenie komórek. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia również, że owoce...