Ananas - właściwości, zastosowanie

Ananas – soczysty, aromatyczny owoc, źródło cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Jest składnikiem wielu sałatek, potraw, stosowany jest także w medycynie i kosmetyce. Jakie właściwości ma ananas?

W Polsce przez długie lata ananasy można było dostać jedynie z puszki. Obecnie możesz kupić świeże ananasy nawet w osiedlowym warzywniaku. O właściwościach ananasa wiedzieli już Francuzi na dworze króla Ludwika XIV. Jeśli chcesz, aby twoja zdrowa dieta była przy okazji smaczna, do jadłospisu dodaj świeże ananasy, które mają niewiele kalorii.

Sałatka z ananasem jest doskonałym sposobem na urozmaicenie diety. Przygotowanie sałatki z ananasem jest bardzo proste, a inspiracji w internecie nie brakuje.

Zobacz film: "Znamy ten owoc od 6 tysięcy lat. Właśnie odkryto jego niezwykłą cechę"

1. Ananas - właściwości

Ananas jadalny, nazywany też ananasem właściwym, to gatunek rośliny uprawnej, której plantacje występują w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. Owoc dojrzewa w okresie letnim.

Ananas osiąga masę 1-2 kg, a czasami nawet 5 kg. Plantatorzy rozmnażają ananasy, odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Owoce ananasa są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, spożywczym, zaś cenne źródło bromeliny stanowi łodyga rośliny.

Większość osób nie ma pojęcia, jak rośnie ananas. Wielu z nas zastanawiając się nad tym, jak rośnie ananas, wyobraża sobie drzewa, jednak okazuje się, że ananas rośnie na stosunkowo niskich krzakach.

Ananasa można wyhodować nawet w doniczce we własnym domu, jeśli zapewni się mu odpowiednie warunki.

Kalorii w ananasie jest bardzo mało, pomimo że są bogate w cukry proste (jak niemal wszystkie owoce) i witaminę C. Kalorie w ananasie to jedynie 50 kcal w 100 g świeżego owocu.

Poza niewielką ilością kalorii ananasy zawierają też kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz estry kwasu kawowego i p-kumarowego z glicerolem.

Ananas wydziela bromelinę, tzn. grupę enzymów proteolitycznych, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Dzięki bromelinę właściwości ananasa to leczenie obrzęków pourazowych i pooperacyjnych (szczególnie przegrody nosowej i zatok).

Ponadto ananas ma właściwości łagodzące ból (szczególnie w medycynie sportowej). Dzięki właściwościom ananasa możliwe jest też obniżenie temperatury ciała podczas gorączki.

Zawarte w ananasie właściwości można również wykorzystać do zapobiegania osteoporozie, gdyż zawiera mangan, żelazo i miedź, wspomagania leczenia dny moczanowej oraz łagodzenia stanów zapalnych oskrzeli i płuc.

Zawarte w ananasie właściwości można również w czasie odchudzania, gdyż ananas wspomaga procesy przemiany materii.

Błonnik z ananasem są częstym składnikiem suplementów diety. Należy jednak pamiętać, że suplementy zawierające błonnik z ananasem nie są gwarancją utraty dodatkowych kilogramów.

Błonnik z ananasem jedynie wspomoże nas w odchudzaniu, ale konieczna jest zmiana diety i zwiększenie aktywności fizycznej. Same suplementy diety zawierające ananasa nie przyczynią się do spadku wagi.

Ananasy są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, między innymi witamin A, C, B1, B2, B6 oraz PP, a także kwasu foliowego, fosforu, cynku, miedzi, żelaza i manganu. W skład ananasów wchodzi enzym bromelina, który zmniejsza obrzęki, skraca procesy gojenia ran i urazów, a także zmniejsza ból towarzyszący urazom czy zabiegom medycznym. Bromelina łagodzi także procesy zapalne. Spożycie ananasów zaleca się osobom z problemami żołądkowymi i na diecie ze wzglądu na poprawę trawienia, niwelowanie niestrawności i zgagi. Ponadto enzym bromelina znacząco wspomaga trawienie białek.

Jedzenie ananasa zmniejsza również zgagę i inne zakłócenia ze strony żołądka, a bromelina to enzym, który jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż sam waży.

Ponadto ananasa można wykorzystać we wspomaganiu rozpuszczania zakrzepów krwi oraz wzmacniania układu immunologicznego i niszczenia zmutowanych komórek rakowych, co może zapobiec m.in. rakowi piersi, płuc, jelita grubego, jajników i skóry.

2. Ananas - zastosowanie

Ananas to nie tylko niski poziom kalorii i zdrowa dieta, ale także ważny składnik kosmetyków.

  • Owoce ananasa cenione są w peelingach enzymatycznych, bromelina pomaga usuwać martwe komórki naskórka bez podrażnienia skóry.
  • Ze względu na właściwości przeciwzapalne, ananasy używane są w kremach i balsamach antycellulitowych.
  • Dzięki zawartości witaminy C, ananasa wykorzystuje się do produkcji kosmetyków likwidujących przebarwienia skóry.
  • Kremy do cery naczyniowej mogą zawierać wyciąg z ananasa.
  • Sok z ananasa jest dobry na pękające wokół paznokci skórki.

Aby przygotować specjalny, naturalny krem na pękające skórki wokół paznokci, wystarczy sok ananasa połączyć z oliwą z oliwek.

Do miseczki porcelanowej wyciskamy sok z ananasa, lekko podgrzewamy, łączymy go z łyżką stołową oliwy z oliwek i przez pół godziny moczymy w nim końce palców bądź całe dłonie. Efekt przyniesie regularne stosowanie maseczki z ananasa na pękające skórki wokół paznokci.

Ponadto, witamina C z ananasa zlikwiduje przebarwienia, a twoje paznokcie będą zadbane i błyszczące.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Warto ananasa wykorzystać w czasie kuracji odchudzających, gdyż zawiera on niewiele kalorii, a równocześnie dużo witamin i minerałów. Ananas jest cennym składnikiem zdrowej diety dlatego warto, aby znalał się w naszym jadłospisie.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!