Pomarańcza - kalorie, wartości odżywcze, właściwości, sok z pomarańczy

Owoc należący do rodziny cytrusów. Jego uprawy można znaleźć w klimatach tropikalnych i subtropikalnych, a najbardziej zaawansowanymi produkcyjnie krajami są Chiny, Brazylia i USA. Pomarańcza to nie tylko produkt spożywczy. Używa się jej także w przemyśle kosmetycznym.

Pomarańcza - kalorie

W 100 gramach pomarańczy znajduje się około 47 kalorii.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Pomarańcza - wartości odżywcze

Pomarańcza w około 90 proc. złożona jest z wody. Ponadto znajdziemy w niej śladowe ilości witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Składnikiem pomarańczy są także węglowodany, błonnik, witamina A i P, wapń, magnez, pektyny, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor i potas. Całość uzupełnia woda, która spełnia ważną rolę w procesie wypłukiwania toksyn z organizmu.

Pomarańcza - właściwość lecznicze

Witamina C, która jest najbardziej cenionym składnikiem pomarańczy jako antyoksydant minimalizuje objawy stresu, a także chroni przed chorobami nowotworowymi. Wpływa też na kontrolę ciśnienia krwi. Codzienne odpowiednie dostarczanie witaminy C bardzo dobrze chroni przed chorobami serca i działa na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu. Spożywanie pomarańczy wspomaga przemianę materii dzięki błonnikowi. Chroni on także przed chorobami krążenia. Flawony zabezpieczają organizm przed chorobami nowotworowymi, ale także minimalizują ryzyko wystąpienia stanów zapalnych.

Pomarańcze zawierają też niewielkie ilości witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy, ciśnienie krwi i pracę serca. Korzystnie też działają na skórę. Spożywanie pomarańczy powoduje wzmocnienie odporności organizmu, wpływa na polepszenie wzroku,  odstresowuje, poprawia pracę mózgu, wspomaga funkcjonowanie żołądka i jelit oraz jest dobrym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą.

Skutki braku wystarczającej ilości warzyw i owoców w diecie

Warzywa i owoce to doskonały dodatek do mięs, ryb, jogurtów, sałatek, deserów czy makaronów. Dietetycy i lekarze są jednak zdania, że nie mogą być bagatelizowane...

Pomarańcza - zastosowanie

Przy spożyciu pomarańczy najprościej jest po prostu obrać je ze skórki i rozpocząć od razu delektowanie się nimi. Aromat i smak znajdzie wielu miłośników. Skórki jednak nie należy wyrzucać. Można ją dodawać do ciast, po wcześniejszym smażeniu. Oczywiście najpierw należy owoc dokładnie umyć, najlepiej ciepłą wodą, gdyż w celach konserwujących spryskuje się te cytrusy środkami chemicznymi. Pomarańcze znajdują swoje zastosowanie również przy wyrobach esencji zapachowych do ciast, a także konfitur. Świetnie sprawdzają się podawane do deserów np. lodów.

Z tych owoców pod wpływem obierania skórki, wydzielają się olejki aromatyczne. Wpływają one bardzo korzystnie na psychikę. Powodują odprężenie, poprawiają nastrój i ogólne samopoczucie, a nawet można je stosować u osób z depresją lub przeciwdziałając tej chorobie. Olejek z pomarańczy wykazuje właściwości antybakteryjne. Stosuje się go przy przeziębieniach i stanach zapalnych. Pomaga w leczeniu trądziku.

Sok z pomarańczy

Można samemu za pomocą wyciskarki pozyskiwać sok z pomarańczy lub też kupić gotowy. Najlepiej jednak jest spożywać go na świeżo, gdyż przechowywany traci witaminy już po ok. ośmiu godzinach. Sok z pomarańczy usprawnia przemianę materii. Ze względu na występowanie witaminy C doskonale wzmacnia układ odpornościowy organizmu, zwłaszcza w okresie zimowym warto go spożywać zmniejszając ryzyko infekcji. W stanach gorączkowych pozwala na obniżenie temperatury ciała. Poza tym bardzo dobrze sprawdza się jako lekarstwo na szkorbut oraz przy dolegliwościach wątrobowych.

Jeśli chodzi o przeciwwskazania, to soku z pomarańczy nie powinny pić osoby z  nadkwaśnością żołądka, a także chorujący na artretyzm.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...

Owoce

Zdrowotne właściwości klementynek

Zdrowotne właściwości klementynek

ich skórka mocniej trzyma się miąższu. Owoce wyróżnia jednak nie tylko nietuzinkowy smak. Jedzone regularnie wszechstronnie wpływają na nasz organizm (...) działanie antydepresyjne. Warto jednak sięgać po nie tylko w stanach obniżonego...