Pomarańcza - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, sok z pomarańczy

Pomarańcza to owoc należący do rodziny cytrusów. Jego uprawy można znaleźć w klimatach tropikalnych i subtropikalnych, a najbardziej zaawansowanymi produkcyjnie krajami są Chiny, Brazylia i USA. Pomarańcza to nie tylko produkt spożywczy. Używa się jej także w przemyśle kosmetycznym.

Zobacz film: "Lubisz pomarańcze? Wiemy jak wybrać najlepsze"

1. Pomarańcza - kalorie i wartości odżywcze

W 100 gramach pomarańczy znajduje się około 47 kalorii. Pomarańcza w około 90 proc. złożona jest z wody. Ponadto znajdziemy w niej śladowe ilości witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.

Pomarańcza to źródło witaminy C
Pomarańcza to źródło witaminy C

Składnik pomarańczy to także węglowodany, błonnik, witamina A i P, wapń, magnez, pektyny, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor i potas. Całość uzupełnia woda, która spełnia ważną rolę w procesie wypłukiwania toksyn z organizmu.

2. Pomarańcza - właściwość lecznicze

Witamina C, która jest najbardziej cenionym składnikiem pomarańczy jako przeciwutleniacz, minimalizuje objawy stresu, a także chroni przed nowotworami. Wpływa też na kontrolę ciśnienia krwi. Codzienne odpowiednie dostarczanie witaminy C zawartej m.in w pomarańczach bardzo dobrze chroni przed chorobami serca i działa na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu.

Spożywanie pomarańczy wspomaga przemianę materii dzięki błonnikowi. Chroni on także przed chorobami krążenia. Flawony zabezpieczają organizm przed chorobami nowotworowymi, ale także minimalizują ryzyko wystąpienia stanów zapalnych.

Pomarańcze zawierają też niewielkie ilości witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy, ciśnienie krwi i pracę serca. Korzystnie też działają na skórę.

Spożywanie pomarańczy powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, wpływa na polepszenie wzroku, odstresowuje, poprawia pracę mózgu, wspomaga funkcjonowanie żołądka i jelit oraz jest dobrym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą.

Skutki braku wystarczającej ilości warzyw i owoców w diecie
Skutki braku wystarczającej ilości warzyw i owoców w diecie [6 zdjęć]

Warzywa i owoce to doskonały dodatek do mięs, ryb, jogurtów, sałatek, deserów czy makaronów. Dietetycy...

zobacz galerię

3. Pomarańcza - zastosowanie

Przy spożyciu pomarańczy najprościej jest po prostu obrać je ze skórki i rozpocząć od razu delektowanie się nimi. Aromat i smak znajdzie wielu miłośników. Skórki pomarańczy jednak nie należy wyrzucać. Można ją dodawać do ciast, po wcześniejszym smażeniu. Oczywiście najpierw należy owoc dokładnie umyć, najlepiej ciepłą wodą, gdyż w celach konserwujących spryskuje się te cytrusy środkami chemicznymi.

Pomarańcze znajdują swoje zastosowanie również przy wyrobach esencji zapachowych do ciast, a także konfitur. Świetnie sprawdzają się podawane do deserów np. lodów.

Z pomarńczy pod wpływem obierania skórki wydzielają się olejki aromatyczne. Wpływają one bardzo korzystnie na psychikę. Powodują odprężenie, poprawiają nastrój i ogólne samopoczucie, a nawet można je stosować u osób z depresją lub przeciwdziałając tej chorobie. Olejek z pomarańczy wykazuje właściwości antybakt

eryjne. Stosuje się go przy przeziębieniach i stanach zapalnych. Pomaga w leczeniu trądziku.

To musisz wiedzieć

  1. Czerwone pomarańcze  - naturalny zastrzyk witaminy C
  2. Pomarańcze to nie tylko witamina C. Poznaj ich niezwykłe właściwości
  3. Koktail pomarańczowy
  4. Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości
  5. Dlaczego warto jeść pomarańcze

4. Pomarańcza - sok

Można samemu za pomocą wyciskarki pozyskiwać sok z pomarańczy lub też kupić gotowy. Najlepiej jednak jest spożywać go na świeżo, gdyż przechowywany traci witaminy już po ok. ośmiu godzinach. Sok z pomarańczy usprawnia przemianę materii. Ze względu na występowanie witaminy C doskonale wzmacnia układ odpornościowy organizmu, zwłaszcza w okresie zimowym warto go spożywać zmniejszając ryzyko infekcji.

W stanach gorączkowych pozwala na obniżenie temperatury ciała. Poza tym bardzo dobrze sprawdza się jako lekarstwo na szkorbut oraz przy dolegliwościach wątrobowych.

Jakie są przeciwwskazania do picia soku z pomarańczy? Nie powinny spożywać go osoby z  nadkwaśnością żołądka, a także chorujący na artretyzm.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!