Czereśnia - kalorie, wartości odżywcze, właściwości wiśni, przetwory

Czereśnia i wiśnia to owoce lata. Są one nie tylko aromatyczne, ale i bogate w składniki odżywcze. Czereśnia i wiśnia są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. Niestety, sezon na czereśnie i wiśnie jest krótki. Aby dłużej się nimi cieszyć, wiele osób sięga po gotowe przetwory z tymi owocami lub przyrządza własne. Przetwory z wiśni są bardziej popularne niż przetwory z czereśni, co ma związek z faktem, że wiśnie zyskują na obróbce, a czereśnie są najsmaczniejsze prosto z drzewa. Jakie wartości odżywcze kryje czereśnia i jakie są jej właściwości?

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Czereśnia - kalorie

W 100 gramach czereśni znajduje się około 50 kalorii.

Czereśnia - wartości odżywcze

Czereśnia zawiera potas, który usuwa nadmiar soli, dlatego dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy. W czereśniach znajdują się witaminy z grupy B, a przed wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu. Czereśnia zawiera witaminę A i C, które działają na organizm oczyszczająco i odtruwająco. Witaminy poprawiają wygląd skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnia, zwłaszcza czerwona, jest zaliczana do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Porcja czereśni dostarcza nam wapnia, żelaza i dużej dawki jodu. Jod wzmaga produkcję hormonów tarczycy, które między innymi regulują przemianę materii. Czereśnie są doskonałe także na stawy. Właściwości czereśni dostrzegli już galijscy przodkowie. Zauważyli, że są skuteczne w walce z artretyzmem oraz chorobami pęcherza moczowego. Artretyzm dotyka osób z niedoborem witaminy B5, który czereśnia jest w stanie uzupełnić. Czereśnie poleca się na opuchnięte i zwyrodniałe stawy. Aby skomponować zdrową dietę, włącz czereśnie do codziennego jadłospisu, szczególnie latem.

Czereśnia - właściwości wiśni

 

Właściwości zdrowotne wiśni dostrzeżono już dawno. Działają przeciwzapalnie, m.in. zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układu krążenia, a tym samym – przed chorobami serca. Niedawno odkryto antynowotworowe właściwości wiśni. Znajdują się w nich substancje hamujące rozrost komórek rakowych. Natomiast wyjątkowe właściwości wiśni odkryto również w liściach, ogonkach i korze drzew. Napar z suszonych kwiatków wiśni jest od dawna ceniony w medycynie ludowej. Stosuje się go jako środek napotny w zapaleniu płuc oraz wspomagająco przy leczeniu zapalenia spojówek. Kwiaty wiśni zaparzone z mniszkiem lekarskim, perzem, miętą poprawiają przemianę materii, pomagają regulować poziom cukru we krwi i usuwają toksyny z organizmu. Z drewna kory wiśni, po wysuszeniu i sproszkowaniu, parzy się herbatki uspokajające i nasenne. A odwar z młodych gałązek drzewa wiśniowego, popijany w ciągu dnia i dodany do kąpieli, pomaga łagodzić bóle reumatyczne.

Czereśnia - witaminy w słoiku

Wiśnie wykorzystywane są na soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki i likiery. W formie przetworów zachowują swoje właściwości. Najbardziej aromatyczne soki z wiśni robimy z odmiany serockiej. Również z czereśni robi się przetwory. Najlepsze są żółte i twarde odmiany czereśni, na przykład różowa wielka lub hiszpańska biała. Najlepiej jednak spożywać owoce sezonowe w okresie ich występowania w przyrodzie. Nawet najsmaczniejszy dżem z wiśni lub czereśni nie oddaje smaku tych owoców zerwanych z drzewa. Dlatego też jedz wiśnie i czereśnie w lecie. Sezon na te owoce jest krótki, a korzyści dla zdrowia ogromne. Źródło witamin i soli mineralnych wzmocni twój organizm i doda sił. Zdrowe odżywianie latem jest tak samo ważne jak dostarczanie witamin zimą.

Czereśnia i wiśnia to niemal symbole lata. Owoce te lubią niemal wszyscy, zarówno świeżo zerwane, jak i podane w cieście, dżemie lub kompocie. Czereśnie i wiśnie warto spożywać w sezonie, mają wówczas najwięcej składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że przetwory z tymi owocami są bezwartościowe. Wręcz przeciwnie, dostarczają ważnych dla organizmu witamin.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...

Owoce

Zdrowotne właściwości klementynek

Zdrowotne właściwości klementynek

ich skórka mocniej trzyma się miąższu. Owoce wyróżnia jednak nie tylko nietuzinkowy smak. Jedzone regularnie wszechstronnie wpływają na nasz organizm (...) działanie antydepresyjne. Warto jednak sięgać po nie tylko w stanach obniżonego...