Witamina K - rola, objawy nadmiaru i niedoboru, źródła

Witamina K to jedna z substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór witaminy K u dorosłych występuje rzadko, ale u noworodków jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Co warto wiedzieć o witaminie K, jakie są objawy jej niedoboru i nadmiaru?

Witamina K znajduje się w zielonych warzywach. Witamina K znajduje się w zielonych warzywach.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Charakterystyka witaminy K

Witamina K to grupa organicznych związków chemicznych. W naturze występuje, jako:

  • witamina K1 (filochinon, fitomenadion, fitonation) - jest dostarczana razem z produktami pochodzenia roślinnego, przyswajalność wynosi 30-70%,
  • witamina K2 (menachinon) - wykazuje prawie 100% przyswajalności, jest wytwarzana przez drobnoustroje obecne w układzie pokarmowym.

Syntetyczna witamina K jest określana symbolem K3 (menadion). W przeciwieństwie do powyższych form rozpuszcza się w wodzie. Witamina K została odkryta w latach 30. XX wieku przez Henrika Dama i Edwarda Adelberta Doisy'ego.

Rola witaminy K

Witamina K jest niezbędna do procesu syntezy czynników krwi oraz białka (protrombiny). Niedobór czynników sprawia, że krew krzepnie zbyt wolno, a krwawienie trudno zatrzymać.

Witamina K ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, przede wszystkim uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki temu rzadziej dochodzi do ich pękania, a miesiączka jest zdecydowanie mniej obfita.

Związek ten jest potrzebny do zaistnienia równowagi wapnia w organizmie. Układ szkieletowy z pomocą witaminy K wychwytuje cząsteczki wapnia, niezbędne do budowania tkanki kostnej.

Dodatkowo witamina K ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Niektórzy są zdania, że regularna suplementacja zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K

  • dzieci do 1. roku życia - 8 µg,
  • dzieci 1-3 lata - 15 µg,
  • dzieci 3-6 lat - 20 µg,
  • dzieci 7-9 lat - 25 µg,
  • 10-12 lat - 40 µg,
  • 13-15 lat - 50 µg,
  • 16-18 lat - 55 µg,
  • mężczyźni od 19. roku życia - 65 µg,
  • kobiety od 19. roku życia - 55 µg,
  • kobiety w ciąży oraz okresie laktacji - 55 µg.

Niedobór witaminy K

Niedobór witaminy K u dorosłych występuje rzadko, ponieważ flora bakteryjna jelit zaspokaja większość dziennego zapotrzebowania, a pozostałą część uzupełniamy wraz z pokarmem.

Poziom witaminy K powinny regularnie kontrolować osoby z poważnymi chorobami jelit i wątroby oraz zespołem złego wchłaniania, a także pacjenci chorzy na celiakię, cholestazę, mukowiscydozę lub przewlekłe zapalenie trzustki.

Niedobór może być też spowodowany długotrwałym przyjmowaniem antybiotyków, leków przeciwzakrzepowych lub przeciwdrgawkowych, a także niedożywieniem czy dietą ubogą w zielone warzywa.

Objawy niedoboru witaminy K:

  • obfite miesiączki,
  • krwotoki z nosa lub układu pokarmowego,
  • częste pojawianie się siniaków, nawet przy lekkim uderzeniu,
  • problem z zatamowaniem krwi,
  • biegunki,
  • krwiomocz,
  • podatność na infekcje bakteryjne.

Po zaobserwowaniu kilku z powyższych objawów warto wykonać badania krwi. Przedłużający się niedobór witaminy K może prowadzić do osteoporozy, anemii, problemów z wątrobą, żółtaczki i zwapnienia naczyń krwionośnych.

Niedobór witaminy K u noworodka

Niedobór witaminy K u dzieci występuje bardzo często, ze względu na niewielką ilość bakterii w układzie pokarmowym. W efekcie może dojść do choroby krwotocznej noworodków, która zagraża życiu.

Z tego powodu dzieciom w ciągu 6 godzin od przyjścia na świat podaje się 1 mg witaminy K domięśniowo. Zaleca się również, by niemowlęta karmione piersią przyjmowały witaminę K do 3. miesiąca życia.

Nadmiar witaminy K

Nadmiar witaminy K występuje u osób, które stosują suplementy bez wcześniejszego wykonania badań krwi. Objawy nadmiaru witaminy K to nadmierna potliwość, uczucie gorąca, bóle serca i wątroby, U noworodków natomiast - anemia hemolityczna, hiperbilirubinemia lub żółtaczka.

Źródła witaminy K

  • brokuły,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • brukselka,
  • sałata,
  • rukola,
  • roszponka,
  • kapusta włoska,
  • szparagi,
  • natka pietruszki,
  • botwinka,
  • seler naciowy,
  • awokado,
  • szczaw,
  • ogórki,
  • cukinia,
  • bób,
  • groszek,
  • pomidory,
  • marchew,
  • ziemniaki,
  • brzoskwinie,
  • truskawki.

W mniejszych ilościach substancja ta znajduje się w wątrobie wołowej, jajkach, mleku i nabiale. Witamina K jest odporna na wpływ temperatury, a jej przyswajalność znacznie zwiększa towarzystwo tłuszczów - oleju, oliwy, orzechów czy pestek.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"