Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Witamina B3 (PP, niacyna) - rola, zapotrzebowanie, nadmiar, niedobór

Avatar placeholder
31.03.2021 15:02
Witamina B3, lub witaina PP albo niacyna
Witamina B3, lub witaina PP albo niacyna (Shutterstock)

Witamina PP, znana także jako niacyna lub witamina B3, produkowana jest w organizmie z tryptofanu. Witamina PP produkowana jest w organizmie jednak tylko w ograniczonych, niewielkich ilościach, zatem jej najważniejszym źródłem musi być nasza dieta. Witamina PP odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka, współdziałając w syntezie oraz rozkładzie węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych i wielu innych procesach. Witamina PP reguluje również cholesterol, a jej niedobór przynosi groźne skutki.

spis treści

1. Rola witraminy B3 w organizmie

Witamina B3 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Stanowi substrat do syntezy koenzymów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania komórek. Witamina PP warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych (estrogeny, progesteron, testosteron, hydrokortyzol) oraz hormonów tarczycy – tyroksyny, i trzustki – insuliny.

Witamina B3 należy do najbardziej trwałych witamin, jest bowiem mało wrażliwa na wysoką temperaturę oraz działanie tlenu i promieni UV. Główne źródło witaminy B3 to mięso, ryby, nasiona zbóż oraz roślin strączkowych, a także mleko, zielone liściaste warzywa (natka pietruszki, koperek, sałata, szpinak, szczaw). Witamina B3 w niewielkich ilościach znajduje się również w kawie i herbacie.

Witamina PP bierze także udział w rozkładzie i syntezie kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz aminokwasów, a także wpływa na przemiany metaboliczne mające na celu uwalnianie energii. Uczestniczy dodatkowo w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi, a w przypadku zatrucia hamuje toksyczne działanie niektórych związków chemicznych oraz leków.

Zobacz film: "Jak zdrowo uzupełnić niedobór witamin?"

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Witamina PP to ważny uczestnik procesu regulacji stężenia cholesterolu we krwi. Oprócz tego, witamina PP rozszerza naczynia krwionośne, korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy i ogólnie poprawia samopoczucie psychiczne.

1.1. Występowanie witaminy PP

Witamina PP występuje głównie w drożdżach, otrębach pszennych oraz orzeszkach ziemnych Witamina PP występuje także w dużych ilościach w rybach, a zwłaszcza wędzonej makreli oraz w łososiu. Innym źródłem witaminy PP mogą również być produkty białkowe chude, pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego.

Chude mięsa, które zawierają witaminę PP, to głównie cielęcina (6,00-6,50 mg/100 g), indyk (3,26 mg/100 g) i kurczak (2,78 mg/100 g). Oprócz tego znajdziemy ją również w wieprzowinie, podrobach, nabiale, soi, migdałach, grochu i fasoli. W wypadku niedoborów można ją uzupełniać preparatami witaminowymi będące suplementami. Chrom zwiększa wchłanianie witaminy PP.

Witamina B3 jest zawarta w następujących produktach żywnościowych (w mg/100 g):

ProduktWitamina B3 -stężenieProduktWitamina B3 - stężenie
Drożdże40-50Pomidory0,6
Otręby pszenne30-35Cebula0,7-1,8
Orzeszki ziemne17,2Mięso wieprzowe0,8-8,8
Grzyby4,6Mięso cielęce6,5-17
Ziemniaki1,5Mięso wołowe7,6-8,4
Sery1,2Mięso drobiowe4,7-14,7
Mleko0,1Ryby morskie8,0

2. Jakie jest zapotrzebowanie na Witaminę B3?

Zapotrzebowanie na witaminę B3 wzrasta w czasie karmienia piersią, u kobiet stosujących środki antykoncepcyjne, u chorych na nowotwór oraz u osób z niedoborem białka.

Zapotrzebowanie na witaminę B3 waha się w zależności od płci i wieku danej osoby. Inne jest także zapotrzebowanie na tę witaminę dla kobiet w ciąży.

Witamina B3 powinna być stosowana w następujących dawkach:

  • 6-10 mg na dzień dla dzieci w wieku 1-3 lat,
  • 8-16 mg na dzień dla dzieci w wieku 4-8 lat,
  • 14 mg na dzień dla kobiet,
  • 16 mg na dzień dla mężczyzn,
  • 17-18 mg na dzień dla kobiet w ciąży.

3. Nadmiar witaminy B3

Nadmiar witaminy B3 pojawia się przy przyjmowaniu powyżej 35 mg tej witaminy na dzień. Dzieje się tak zwykle, gdy witamina B3 przyjmowana jest w tabletkach.

Witamina B3 daje następujące objawy nadmiaru:

  • swędzenie skóry,
  • zaczerwienienie skóry,
  • przesuszenie skóry,
  • wysypki,
  • bóle brzucha,
  • mdłości,
  • niewydolność wątroby,
  • hiperglikemia,
  • arytmia.

4. Niedobór witaminy B3?

Główna przyczyna niedoboru witaminy PP to niedożywienie organizmu lub dieta zawierająca niedostateczną ilość niacyny lub tryptofanu. Inną popularną przyczyną niedoboru witaminy PP jest alkoholizm.

Do pozostałych przyczyn należą również między innymi długotrwałe zażywanie leków przeciwgruźliczych z grupy izoniazydów, upośledzenie procesu wchłaniania z przewodu pokarmowego, spożywanie dużych ilości cukrów, które prowadzi do zwiększenia zapotrzebowania na witaminę PP.

Witaminy obniżają ryzyko wystąpienia raka. Co należy włączyć do diety oraz jakich nowotworów można uniknąć?
Witaminy obniżają ryzyko wystąpienia raka. Co należy włączyć do diety oraz jakich nowotworów można uniknąć? [6 zdjęć]

Specjaliści twierdzą, że blisko 30 proc. zgonów spowodowanych nowotworami złośliwymi, można było uniknąć

zobacz galerię

Do skutków niedoborów witaminy PP należy obniżona odporność na zimno, ponieważ w razie niedoboru, niacyna powoduje spowolnienie metabolizmu. Również poważna choroba, pelagra, jest skutkiem niedoboru witaminy PP.

Charakterystyczne objawy tej choroby to tak zwany "zespół 4d", czyli dermatitis (zapalenie skóry), diarrhoea (biegunka), dementia (otępienie), death (śmierć). Inne objawy niedoboru witaminy PP to hiperpigmentacja, pogrubienie skóry, zapalenie ust lub języka, zespół krowiego języka, a także zaburzenia układu pokarmowego. Objawy psychiczne to poirytowanie, amnezja majaczenie, omamy i halucynacje, napady lęków apatia i depresja.

4.1. Niedobór witaminy PP a inne choroby

Ponadto zaburzony metabolizm witaminy B3 stwierdzany jest w wielu schorzeniach, na przykład schizofrenii, chorobie Hodkingsa, w hipercholesterolemi i depresji. Rakowiak, zwiększający produkcję serotoniny, także powoduje sprawia, że witamina B3 ma zbyt niski poziom w organizmie.

Początkowo niewielki niedobór witaminy B3 wywołuje tylko spowolnienie metabolizmu, co skutkuje na przykład obniżeniem tolerancji na zimno. Jeśli witamina B3 występuje w niedoborze, powoduje to pojawienie się choroby o nazwie pelagra. Inaczej tę chorobę określa się jako rumień lombardzki. Na świecie pelagra jest często spotykana w Indiach, Chinach oraz Afryce, gdzie głównym źródłem pożywienia jest kukurydza.

Do charakterystycznych objawów pelagry należą:

  • wysypka występująca na skórze nieosłoniętej przed promieniami słonecznymi,
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego – zaparcia, biegunki, wymioty,
  • jasnoczerwone zabarwienie języka,
  • dolegliwości układu nerwowego – depresja, apatia, bóle głowy, trudności z koncentracją uwagi izapamiętywaniem.

Pelagra, którą powoduje witamina B3, w przypadku braku leczenia jest chorobą śmiertelną.

5. Zastosowanie witaminy B3 w medycynie

W medycynie witamina B3 jest stosowana w terapii zaburzeń metabolizmu lipidów oraz lipoprotein, które są główną przyczyną rozwoju miażdżycy. W dawkach powyżej 1 grama na dobę zwiększa we krwi poziom cholesterolu HDL oraz jednocześnie zmniejsza poziom triglicerydów oraz cholesterolu LDL.

Ponadto, w komórkach tłuszczowych witamina B3 zwiększa wytwarzanie hormonu adiponektyny, który wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. W badaniach klinicznych dowiedziono również, że witamina B3 ma właściwości przeciwmigrenowe. Ponadto witamina B3 pomaga usunąć objawy migreny.

Jednakże jeśli witamina B3 przyjmowana jest w zbyt dużych dawkach (>100 mg/dobę), wywołuje to szereg objawów niepożądanych. Należą do nich: nagłe zaczerwienienie skóry twarzy, uczucie gorąca, mrowienie i swędzenie skóry twarzy, ramion i klatki piersiowej. Ponadto u niektórych osób występują dolegliwości żołądkowo-jelitowe, w tym nudności, wymioty, wzdęcia, biegunka, a także może wystąpić nasilenie choroby wrzodowej.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze