Chrom - właściwości, źródła, stosowanie

Chrom jest polecany wszystkim, którzy próbują zrzucić zbędne kilogramy. Dlaczego? Odpowiednia dawka chromu w diecie sprawia, że nie mamy ochoty na słodycze i napadów głodu, a tkanka tłuszczowa znika w szybszym tempie.

Chrom - co to?

Chrom jest pierwiastkiem chemicznym, który został odkryty w 1797 roku. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa „chroma”, czyli kolor. Chrom utleniając się, tworzy wiele związków, które mają różne barwy.

Polecane wideo:

Badania nad chromem w latach 60. XX wieku wykazały, że jest on ważnym pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

8 sposobów na zwalczenie uzależnienia od słodyczy

Smak cukru sprawia, że w organizmie wytwarzają się endorfiny, które nas relaksują i wytwarzają naturalne uniesienie. Nie jest więc zaskakujące, że wiele...

Chrom - właściwości

Chrom to mikroelement, który pełni wiele funkcji w organizmie. Najważniejsze to uczestnictwo w procesie metabolizmu glukozy. Dzięki niemu organizm ma mniejsze zapotrzebowanie na insulinę. Zapewniając sobie odpowiednią dawkę chromu, możemy obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i podnieść poziom dobrego (HDL). Dieta bogata w ten składnik może ochronić nas przed miażdżycą, cukrzycą i chorobami serca.

Zobacz także: Jak uchronić się przed miażdżycą?

Chrom w organizmie jest też składnikiem wielu enzymów trawiennych i uczestniczy w procesach przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów. Poza tym zmniejsza apetyt (zwłaszcza na słodycze), łagodzi bóle głowy i uspokaja.

Chrom - źródła

Chociaż pierwiastek ten jest obecny w naszym środowisku (glebie, powietrzu, wodzie) to w pożywieniu znajdują się niewielkie ilości chromu. Jeśli jednak zależy nam na wzbogaceniu diety o ten mikroelement, to powinniśmy sięgnąć po naturalne źródła chromu, czyli:

  • produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo, kasze, płatki);
  • owoce morza (krewetki, małże, ostrygi);
  • ryby;
  • orzechy brazylijskie;
  • drożdże;
  • jaja;
  • gotowaną wołowinę;
  • chude mięso;
  • jabłka;
  • niektóre warzywa i zioła (groszek zielony, sałata, szparagi, karczoch, brokuły, kiełki pszenicy).

Chrom - niedobór

Współczesna dieta, często oparta na gotowych i przetworzonych produktach, jest uboga w składniki mineralne, w tym chrom. Pierwszym sygnałem świadczącym o tym, że możemy cierpieć na braki tego pierwiastka są bóle głowy oraz wzmożona drażliwość, niepokój i zmęczenie. U niektórych obserwuje się też spadek nastroju, nudności, wzrost poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. Również większa niż zwykle ochota na „coś” słodkiego oraz alkohol, mogą świadczyć o niedoborze chromu.

Przyjmuje się, że dorosły człowiek potrzebuje od 0,05 do 0,2 mg chromu na dzień. Większe zapotrzebowanie na chrom mają osoby uprawiające sport, pracujące fizycznie i będące na diecie wysokocukrowej. Eksperci twierdzą, że zdrowa i dobrze zbilansowana dieta jest w stanie zapewnić nam odpowiednią dawkę chromu i nie ma wtedy potrzeby suplementacji.

Jakie są skutki niedoboru chromu? Przede wszystkim zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę, miażdżycę oraz choroby układu krążenia.

Chrom - nadmiar

Chrom organiczny, pochodzący z pożywienia, nie wywiera negatywnego skutku dla zdrowia i nie można go przedawkować. Problem pojawia się jednak w przypadku suplementów zawierających ten pierwiastek. Nadmiar chromu może mieć swoje konsekwencje w postaci uszkodzeń DNA, a nawet zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworu. Zbyt duża ilość chromu może zaburzać procesy tworzenia insuliny oraz zmniejszać przyswajalność cynku oraz żelaza.

Chrom na odchudzanie

Chrom to jeden z najczęściej polecanych środków wspomagających odchudzanie. Dlaczego? Chrom reguluje poziom glukozy we krwi, co ma duże znaczenie dla naszej wagi. Stabilny poziom cukru sprawia, że nie mamy nagłych ataków głodu i rzadziej sięgamy po słodycze. Suplementacja chromem to dobre rozwiązanie dla łasuchów, którym trudno opanować apetyt na „coś” słodkiego. Poza tym chrom przyspiesza tempo przemiany materii i ułatwia utratę tkanki tłuszczowej.

Zobacz także: Podpowiadamy, jak opanować nieokiełznany apetyt

W tym miejscu należy podkreślić, że sam chrom nie wystarczy, by pozbyć się nagromadzonych kilogramów. Tylko połączenie zdrowej diety, aktywności fizycznej i odpowiedniej suplementacji może zapewnić widoczne efekty.

Warto również wiedzieć, że ochota na coś słodkiego nie zawsze wynika z niedoboru chromu. Często sięgamy po ciastka, czekoladę i lody, ponieważ jesteśmy zestresowani, przygnębieni albo zwyczajnie się nudzimy. W takich przypadkach suplementy na odchudzanie z chromem nie okażą się skuteczną metodą na pozbycie się tkanki tłuszczowej.

Chrom - stosowanie

Eksperci podkreślają, że najlepiej niedobory chromu uzupełnić poprzez zdrową, zróżnicowaną dietę, bogatą w produkty zawierające ten pierwiastek. Chrom w takiej postaci lepiej się wchłania i nie ma żadnych skutków ubocznych.

Chrom w tabletkach najczęściej stosuje się, aby wspomóc proces odchudzania. Przed zastosowaniem należy zapoznać się z ulotką i zasięgnąć rady farmaceuty. Należy pamiętać, że nadmiar chromu może mieć negatywne skutki dla zdrowia i stosować go racjonalnie.

Zobacz także: Jak przyjmować suplementy diety i nie popaść w paranoję?

Sylwia Stachura, 2 tygodnie temu

Składniki mineralne

Komentarze (7)
~Maarta
~Maarta 9 miesięcy temu

Przede wszystkim należy wspomnieć,że ludzki organizm jest w stanie sam wytworzyć sobie chrom. Ja np nie mogę przyjmować chromu. Nie wiem z czego to wynika. Po zażyciu tabletki Zaczynam się czuć fatalnie. Mam dość niskie cukry i po chromie dostaję napadu hipoglikemii więc nie każdemu chrom służy.

Odpowiedz
~Majka
~Majka ponad rok temu

POLECAM W INTERNECIE moją dietetyczkę wpisz nazwę "sześć kroków wyjścia z alergii" progrma opracowany dla zdrowych i dla chorych zwłaszcza z defektami gentycznymi - wrodzone alergie, nietolerancje pokarmowe i inne problemy na tle ukł. pokarmowego....

Odpowiedz
~kaśka
~kaśka ponad rok temu

chromem nie można przesadzać...Poczytajcie sobie książkę Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Tam są informacje , które diety są niezdrowe i dlaczego, jakie spustoszenie sieją w organizmie, ale przede wszystkim dowiesz się jak jeść i ćwiczyć, by zrzucać kilogramy i być zdrowym! ja mam od wiosny 13 kilo mniej :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

ten składnik. Po miesięcznej kuracji zauważysz pierwsze pozytywne rezultaty. Inne objawy świadczące o niedoborze cynku Trudno zaprzeczyć, że cynk jest kluczowy (...) fasolę, kaszę gryczaną, migdały, groszek zielony, szpinak i kakao....

Składniki mineralne

Witaminy na poprawę odporności

przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce i warzywa. Jakie witaminy i składniki mineralne należy (...) składnikiem hemoglobiny, ponieważ odpowiada...

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony komórkowe...

Składniki mineralne

Chrom organiczny

Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie...