Sód w organizmie

Sód jest mikropierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Reguluje gospodarkę wodną organizmu. Jego niedobór powoduje zaburzenia pracy serca oraz odwodnienie organizmu. Natomiast nadmiar prowadzi do nadciśnienia tętniczego.

Rola sodu w organizmie

Sód jest mikropierwiastkiem niezbędnym do życia, ponieważ pełni wiele funkcji. Przede wszystkim reguluje gospodarkę wodną organizmu. Odpowiada za stan uwodnienia komórek i tkanek oraz odgrywa istotną rolę w utrzymaniu odpowiedniej pobudliwości komórek nerwowych oraz mięśniowych. Razem z potasem jest odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia osmotycznego we krwi. Chroni organizm przed nadmierną utratą płynów.

Niedobór sodu (hiponatremia) w organizmie jest najczęściej spowodowany biegunką lub wymiotami. Duża utrata jonów sodu następuje z potem, zwłaszcza podczas pracy fizycznej w upalne dni. Hiponatremia objawia się zaburzeniami pracy serca, następują skurcze mięśni, bóle i zawroty głowy, a nawet utrata przytomności. Długotrwały niedobór sodu może prowadzić do śmierci. Z kolei nadmiar sodu w organizmie zwiększa ciśnienie tętnicze krwi, stanowi bezpośrednią przyczynę obrzęków, które są spowodowane przewodnieniem komórek.

Polecane wideo:

Produkt Zawartość sodu w mg/100 g Produkt Zawartość sodu w mg/100 g
Mleko 3,2% 44 Polędwica sopocka 748
Kefir 38 Kasza gryczana 5
Ser gouda 898 Ryż brązowy 10
Ser feta 1100 Chleb żytni 456
Ser twarogowy 41 Jabłko 2
Kurczak 61 Pomarańcza 3
Wątróbka kurczaka 89 Paluszki 1093
Parówki 889 Sezamki 84

Główne źródło sodu w organizmie stanowią produkty wysoko przetworzone (zupy z torebki, gotowe dania), przyprawy typu Vegeta, kostki bulionowe, sery żółte, wędliny, pasztety, parówki.

Nadciśnienie tętnicze

Osoby cierpiące z powodu nadciśnienia tętniczego powinny stosować dietę ubogosodową, tzw. DASH. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że dieta zawierająca około 6 g soli kuchennej, czyli około 2,4 g sodu, powoduje zmniejszenie ciśnienia skurczowego o 2,2 mmHg, a rozkurczowego o 0,1 mmHg. Ograniczenie ilości soli w diecie przynosi większe korzyści, gdy równocześnie następuje zwiększenie ilości potasu i magnezu, czyli produktów w nie bogatych: banany, pomidory, orzechy, kasza gryczana, ryż brązowy. Ponadto wykazano, że dieta zawierająca spore ilości soli kuchennej prowadzi także do wielu zaburzeń metabolicznych, w tym insuliooporności, podwyższenia cholesterolu we krwi. Dlatego też stosowanie diety DASH nie tylko zapobiega nadciśnieniu, ale również cukrzycy i zaburzeniom lipidowym. Nieleczone nadciśnienie tętnicze jest najczęstszą przyczyną udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego, które bezpośrednio zagrażają życiu.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki mineralne
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Składniki mineralne
Składniki mineralne

Zapylanie roślin

Zapylanie roślin

Warzywa i owoce, które dostarczają największej porcji witamin i minerałów, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających zwierząt.

Składniki mineralne

Jedzenie bogate w potas

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten...

Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem

Składniki mineralne

Wapń w diecie dziecka

czytać etykiety produktów spożywczych. Na opakowaniach widnieje informacja, ile dziennego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy można uzupełnić

Składniki mineralne

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

Czy owoce i warzywa przestaną być zdrowe?

największej porcji witamin i składników mineralnych oraz błonnika, są w dużej mierze zależne od pszczół i innych zapylających kwiaty zwierząt. Problem (...) w tym, że ilość naturalnych zapylaczy spada z dnia na dzień,...

Składniki mineralne

Niedobór potasu

Niedobór potasu

Niedobór potasu, czyli inaczej hipokaliemia, oznacza, że poziom potasu w organizmie spadł poniżej 3,5 mmoli/litr krwi. Taki długotrwały stan może doprowadzić do chorób serca, a nawet paraliżu. Hipokaliemia może być spowodowana stosowaniem leków, które...

Składniki mineralne

Witaminy na poprawę odporności

-zimowy przynosi apatię i przemęczenie. Nasze funkcjonowanie możemy poprawić dzięki diecie bogatej w owoce i warzywa. Jakie witaminy i składniki (...) mineralne należy uwzględnić w codziennym menu? Witaminy...

Składniki mineralne

Selen w organizmie

Selen w organizmie

Selen jest pierwiastkiem śladowym w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto ważne funkcje selenu. Selen pomaga w produkcji specjalnego enzymu. Ów enzym sprawia, że błony komórkowe...

Składniki mineralne

Chrom organiczny

Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on odchudzanie...