Jeżyny - wartości odżywcze i właściwości

Z leczniczych właściwości jeżyn korzystano już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. W tych czarnych owocach znajduje się bowiem wiele cennych składników, m.in. witamin, związków mineralnych i silnych antyoksydantów. Dlaczego warto wykorzystać sezon i jak najczęściej jeść jeżyny?

spis treści

Zobacz film: "Które owoce nie pójdą nam w biodra?"

1. Jeżyny - wartości odżywcze

Owoce jeżyny są źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz witamin A, B6, C, E i K. W składzie posiadają także kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego. Oprócz tego są skarbnicą żelaza, potasu, wapnia i magnezu – składników odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie komórek w organizmie.

Lecznicze zastosowanie mają także liście jeżyny, w skład których wchodzą garbniki, pektyny oraz kwasy organiczne. Przygotowany z nich napar działa kojąco przy zgadze, wzdęciach oraz zaparciach.

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się! [10 zdjęć]

Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią...

zobacz galerię

2. Jeżyny - właściwości

2.1. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Korzenie jeżyny zawierają wiele garbników, czyli substancji wykazujących silne działanie antybakteryjne. W składzie znajduje się także tanina, która daje efekt ściągający. Pomaga ona w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego.

Nalewkę oraz herbata z jeżyn pomaga przy biegunkach, hemoroidach oraz problemach jelitowych. Dodanie jeżyn do diety wpłynie także na wzmocnienie układu immunologicznego.

2.2. Higiena jamy ustnej

Niektóre środki przeznaczone do higieny jamy ustnej w swoim składzie zawierają ekstrakt z korzeni, liści lub owoców jeżyn, który zabija bakterie. Mogą one być pomocne w leczeniu bólu gardła, zapalenia dziąseł oraz owrzodzeń jamy ustnej. Jeżyny mogą wspomóc terapię grzybicy oraz hamują rozwój drożdży.

123rf
123rf

2.3. Właściwości antyrakowe

Badania amerykańskich naukowców z 2012 roku wykazały, że składniki znajdujące się w smacznych owocach unieszkodliwiają patogeny wywołujące choroby. Jedzenie jeżyn zapobiega rakowi płuc, jelita grubego czy przełyku. W składzie znajdują się także mikroelementy, które hamują rozwój komórek nowotworowych.

3. Leczenie ran

Jeżyny, ze względu na swoje właściwości, znalazły zastosowanie w leczeniu ran. Garbniki i tanina działają ściągająco i pomagają w zwężaniu naczyń krwionośnych. Na drobne krwawienia, zamiast wody utlenionej i bandaża, pomoże więc okład z jeżyn.

Zobacz także:

3.1. Źródło antyoksydantów

Jeżyny zawierają antocyjany, czyli barwniki bogate w naturalne przeciwutleniacze. Występują one także w herbacie, winie, orzechach, kakao oraz w innych owocach. Antyoksydanty hamują działanie szkodliwych wolnych rodników, wzmacniają odporność organizmu, a nawet obniżają zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Przeciwutleniacze zawarte w jeżynach regenerują także wątrobę oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Dzięki polifenolom w owocach wolniej się starzejemy.

3.2. Skarbnica błonnika

Czarne owoce są idealną przekąską dla osób dbających o sylwetkę. Filiżanka jeżyn (ok. 65 g) zawiera ponad 5 g błonnika, dzięki czemu dłużej czujemy sytość i nie mamy ochoty na podjadanie. Ciemne owoce są także niskokaloryczne – ich garść dostarczy tylko 46 kcal. Błonnik pochodzący z jeżyn reguluje także częstotliwość wypróżnień oraz utrzymuje poziom glukozy na optymalnym poziomie.

3.3. Pestki jeżyn w kosmetyce

Badania z 2015 roku przeprowadzone m.in. przez polskich naukowców z Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu wykazały, że ekstrakt z pestek jeżyn może być stosowany w kosmetyce. Te części owoców do tej pory uznawane była za odpad, jednak zawierają wiele cennych dla urody składników, m.in. flawonoidów i garbników. Nowa metoda pozyskiwania ekstraktu wykonywana jest na zimno, by żadna wartościowa substancja nie uległa uszkodzeniu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy