Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś

Jeżyny - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kalorie

Jeżyny - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kalorie
Jeżyny - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kalorie

Z leczniczych właściwości jeżyn korzystano już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. W tych czarnych owocach znajduje się bowiem wiele cennych składników, między innymi witamin, związków mineralnych i silnych antyoksydantów. Dlaczego warto jak najczęściej jeść jeżyny?

spis treści

1. Wartości odżywcze jeżyn

Jeżyny to źródło substancji, takich jak:

  • tiamina,
  • ryboflawina,
  • niacyna,
  • witamina A,
  • witamina B6,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • potas,
  • wapń),
  • magnez.

Lecznicze zastosowanie mają także liście jeżyny, w skład których wchodzą garbniki, pektyny oraz kwasy organiczne. Przygotowany z nich napar działa kojąco przy zgadze, wzdęciach oraz zaparciach.

Zobacz film: "Które owoce nie pójdą nam w biodra?"
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się! [10 zdjęć]

Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią

zobacz galerię

2. Właściwości lecznicze jeżyn

2.1. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Korzenie jeżyny zawierają wiele garbników, czyli substancji wykazujących silne działanie antybakteryjne. W składzie znajduje się także tanina, która daje efekt ściągający i pomaga w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego.

Nalewka oraz herbata z jeżyn ma świetne zastosowanie w przypadku biegunek, hemoroidów oraz problemów jelitowych. Dodanie jeżyn do diety wpłynie także na wzmocnienie układu immunologicznego.

2.2. Higiena jamy ustnej

Niektóre środki przeznaczone do higieny jamy ustnej w swoim składzie zawierają ekstrakt z korzeni, liści lub owoców jeżyn, który zabija bakterie. Mogą one być pomocne w leczeniu bólu gardła, zapalenia dziąseł oraz owrzodzeń jamy ustnej. Jeżyny mogą wspomóc terapię grzybicy oraz hamują rozwój drożdży.

Jeżyny są źródłem wielu wartościowych składników.
Jeżyny są źródłem wielu wartościowych składników. (123rf)

2.3. Działanie antyrakowe

Badania amerykańskich naukowców z 2012 roku wykazały, że składniki znajdujące się w tych owocach unieszkodliwiają patogeny wywołujące choroby. Jedzenie jeżyn zapobiega rakowi płuc, jelita grubego czy przełyku. Dodatkowo mikroelementy hamują rozwój komórek nowotworowych.

2.4. Leczenie ran

Jeżyny znalazły również zastosowanie w leczeniu ran. Garbniki i tanina działają ściągająco i pomagają w zwężaniu naczyń krwionośnych. Na drobne krwawienia, zamiast wody utlenionej i bandaża pomoże więc okład z jeżyn.

Zobacz także:

2.5. Źródło antyoksydantów

Jeżyny zawierają antocyjany, czyli barwniki bogate w naturalne przeciwutleniacze. Występują one także w herbacie, winie, orzechach, kakao oraz w innych owocach.

Antyoksydanty hamują działanie szkodliwych wolnych rodników, wzmacniają odporność organizmu, a nawet obniżają zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Przeciwutleniacze regenerują także wątrobę oraz poprawiają pamięć i koncentrację.

2.6. Źródło błonnika

Czarne owoce są idealną przekąską dla osób dbających o sylwetkę. Filiżanka jeżyn (ok. 65 g) zawiera ponad 5 g błonnika, dzięki czemu dłużej czujemy sytość i nie mamy ochoty na podjadanie.

Ciemne owoce są także niskokaloryczne – ich garść dostarczy tylko 46 kcal. Błonnik pochodzący z jeżyn reguluje także częstotliwość wypróżnień oraz utrzymuje poziom glukozy na optymalnym poziomie.

2.7. Pestki jeżyn w kosmetyce

Badania z 2015 roku przeprowadzone między innymi przez polskich naukowców z Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu wykazały, że ekstrakt z pestek jeżyn może być stosowany w kosmetyce.

Te części owoców do tej pory uznawane była za odpad, jednak zawierają wiele cennych dla urody składników, m.in. flawonoidów i garbników. Nowa metoda pozyskiwania ekstraktu wykonywana jest na zimno, by żadna wartościowa substancja nie uległa uszkodzeniu.

3. Składniki odżywcze surowych jeżyn

Surowe jeżyny w 100 gramach posiada wartość energetyczną 43,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 1,39 g białka,
  • 9,61 g węglowodanów,
  • 4,88 g cukrów,
  • 5,30 g błonnika.

Surowe jeżyny ma w 100 g 0,49 g tłuszczów, w tym:

  • 0,01 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,28 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

4. Surowe jeżyny – jakie ma witaminy?

Surowe jeżyny to produkt zawierający 21,0 mg witaminy C, 11,00 µg RAE witaminy A, 1,17 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 19,80 µg witaminy K.

Surowe jeżyny zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,02 mg witaminy B1,
  • 0,03 mg witaminy B2,
  • 0,65 mg witaminy B3,
  • 8,50 mg witaminy B4,
  • 0,28 mg witaminy B5,
  • 0,03 mg witaminy B6,
  • 25,0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

5. Surowe jeżyny – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowe jeżyny ma w sobie:

  • 29,0 mg wapnia,
  • 0,62 mg żelaza,
  • 20,0 mg magnezu,
  • 22,0 mg fosforu,
  • 162 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 1,00 mg sodu, 0,53 mg cynku, 0,17 mg miedzi, 0,65 mg manganu i 0,40 µg selenu.

6. Kalorie i wartości odżywcze surowych jeżyn

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 144 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 43,0 kcal 61,9 kcal
Białko 1,39 g 2,00 g
Węglowodany 9,61 g 13,84 g
Cukier 4,88 g 7,03 g
Błonnik 5,30 g 7,63 g
Tłuszcz 0,49 g 0,71 g
Tłuszcze nasycone 0,01 g 0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,05 g 0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,28 g 0,40 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 21,0 mg 30,2 mg

7. Kalorie i wartości odżywcze surowych dzikich jeżyn

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 157 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 52,0 kcal 81,6 kcal
Białko 0,84 g 1,32 g
Węglowodany 9,84 g 15,45 g
Cukier 3,65 g 5,73 g
Błonnik 3,20 g 5,02 g
Tłuszcz 1,07 g 1,68 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0 g 0 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 4,70 mg 7,38 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze