Właściwości jeżyn – sezonowych owoców pełnych antyoksydantów

Z leczniczych właściwości jeżyn korzystano już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. W tych czarnych owocach znajduje się bowiem wiele cennych składników, m.in. witamin, związków mineralnych i silnych antyoksydantów. Dlaczego warto wykorzystać sezon i jak najczęściej jeść jeżyny?

Zobacz film: "Które owoce nie pójdą nam w biodra?"

1. Co zawierają jeżyny?

Owoce jeżyny są źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz witamin A, B6, C, E i K. W składzie posiadają także kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego. Oprócz tego są skarbnicą żelaza, potasu, wapnia i magnezu – składników odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie komórek w organizmie.

Lecznicze zastosowanie mają także liście tego krzewu, w skład których wchodzą garbniki, pektyny oraz kwasy organiczne. Przygotowany z nich napar działa kojąco przy zgadze, wzdęciach oraz zaparciach.

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się! [10 zdjęć]

Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią...

zobacz galerię

2. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Korzenie jeżyny zawierają wiele garbników, czyli substancji wykazujących silne działanie antybakteryjne. W składzie znajduje się także tanina, która daje efekt ściągający. Pomaga ona w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego.

Nalewkę oraz herbatę z czarnych owoców stosuje się przy biegunkach, hemoroidach oraz problemach jelitowych. Dodanie jeżyn do diety wpłynie także na wzmocnienie układu immunologicznego.

3. Higiena jamy ustnej

Niektóre środki przeznaczone do higieny jamy ustnej w swoim składzie zawierają ekstrakt z korzeni, liści lub owoców jeżyn, który zabija bakterie. Mogą one być pomocne w leczeniu bólu gardła, zapalenia dziąseł oraz owrzodzeń jamy ustnej. Jeżyny mogą wspomóc terapię grzybicy oraz hamują rozwój drożdży.

123rf
123rf

4. Właściwości antyrakowe

Badania amerykańskich naukowców z 2012 roku wykazały, że składniki znajdujące się w smacznych owocach unieszkodliwiają patogeny wywołujące choroby. Jedzenie jeżyn zapobiega rakowi płuc, jelita grubego czy przełyku. W składzie znajdują się także mikroelementy, które hamują rozwój komórek nowotworowych.

5. Leczenie ran

Jeżyny, ze względu na swoje właściwości, znalazły zastosowanie w leczeniu ran. Garbniki i tanina działają ściągająco i pomagają w zwężaniu naczyń krwionośnych. Na drobne krwawienia, zamiast wody utlenionej i bandaża, pomoże więc okład z jeżyn.

Zobacz także:

6. Źródło antyoksydantów

Jeżyny zawierają antocyjany, czyli barwniki bogate w naturalne przeciwutleniacze. Występują one także w herbacie, winie, orzechach, kakao oraz w innych owocach. Antyoksydanty hamują działanie szkodliwych wolnych rodników, wzmacniają odporność organizmu, a nawet obniżają zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Przeciwutleniacze zawarte w jeżynach regenerują także wątrobę oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Dzięki polifenolom w owocach wolniej się starzejemy.

7. Skarbnica błonnika

Czarne owoce są idealną przekąską dla osób dbających o sylwetkę. Filiżanka jeżyn (ok. 65 g) zawiera ponad 5 g błonnika, dzięki czemu dłużej czujemy sytość i nie mamy ochoty na podjadanie. Ciemne owoce są także niskokaloryczne – ich garść dostarczy tylko 46 kcal. Błonnik pochodzący z jeżyn reguluje także częstotliwość wypróżnień oraz utrzymuje poziom glukozy na optymalnym poziomie.

8. Pestki jeżyn w kosmetyce

Badania z 2015 roku przeprowadzone m.in. przez polskich naukowców z Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu wykazały, że ekstrakt z pestek jeżyn może być stosowany w kosmetyce. Te części owoców do tej pory uznawane była za odpad, jednak zawierają wiele cennych dla urody składników, m.in. flawonoidów i garbników. Nowa metoda pozyskiwania ekstraktu wykonywana jest na zimno, by żadna wartościowa substancja nie uległa uszkodzeniu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!