Brzoskwinia - kalorie, walory zdrowotne, dieta

Brzoskwinia to nazwa drzewa uprawianego dziś do pozyskiwania słodkich i bogatych składniki odżywcze owoców. Brzoskwinia pochodzi prawdopodobnie z Chin i należy do rodziny różowatych. Owoce brzoskwini polecane są osobom na dietach odchudzających, ponieważ mają one działanie zasadotwórcze i moczopędne. Brzoskwinia ma uspokajające działanie, a zawarty w niej bor podnosi również poziom estrogenu, dzięki czemu przeciwdziała osteoporozie.

Brzoskwinia - kalorie

W 100 gramach brzoskwiń znajduje się około 39 kalorii.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Brzoskwinia - walory zdrowotne

Oprócz swoich walorów zdrowotnych, owoce brzoskwini są niezwykle soczyste i słodkie. Zawierają związki magnezu, fosforu, potasu, witaminy A i C oraz witaminy z grupy B.

Brzoskwinie dodać możemy do ciast, możemy także zrobić z nich kompot, dżem lub je ususzyć. Z pestek brzoskwini wyrabia się dość rzadki olej o delikatnym zapachu migdałów. Brzoskwinie powinniśmy spożywać ze skórą, ponieważ to w niej zawarta jest największa ilość składników odżywczych.

Brzoskwinie w diecie kobiet w ciąży wspomagają zdrowy rozwój dziecka po narodzinach za sprawą zawartości związków kwasu foliowego. Brzoskwinie zapobiegają również wytwarzaniu się wad genetycznych okresu płodowego.

Brzoskwinie stosuje się także w kosmetologii, używa się ich do wyrobu kremów, toników, maseczek i tym podobnych kosmetyków. Brzoskwinia ma działanie odżywiające skórę i odmładzające. Dzięki zawartości beta-karotenu brzoskwinia wpływa na naszą skórę czyniąc ją bardziej zdrową i nadając atrakcyjny kolor. Regularne spożywanie owoców brzoskwini oczyści nasz organizm z toksyn i pozostałości przemiany materii, przez co poleca się je nie tylko w celach upiększających, a także osobom z chorobami nerek i reumatyzmem.

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C – 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze.

Brzoskwinia - dieta

Brzoskwinia zawiera stosunkowo niewiele cukru, przez co polecana jest jako słodka przekąska w dietach, która nie spowoduje przybrania na wadze. Brzoskwinie oprócz tego, że działają moczopędnie, pobudzają przemianę materii i napędzają organizm do szybszego spalania tłuszczu, co daje dodatkowy efekt odchudzający. W stu gramach brzoskwini znajdziemy 46 kcal, 11 gramów węglowodanów i 2 gramy błonnika pokarmowego.

Jeden owoc brzoskwini ma około 1,2 miligrama jodu, co stanowi sto proc. dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby. Należy jednak jeść świeże brzoskwinie, ponieważ brzoskwinie w puszkach są przetworzone i zawierają znacznie mniej wartości odżywczych.

Brzoskwinie wspomagają pracę jelit ponieważ zawierają dużo błonnika i wody, co sprawia, że zapobiegają zaparciom. Są one lekkostrawne, zatem mogą je spożywać osoby z problemami żołądkowymi bądź z chorobami wątroby. Nie obciążają naszego układu pokarmowego. Kobiety w okresie menopauzy powinny włączyć do swojej diety brzoskwinie, ponieważ dzięki zawartości boru podnoszącego poziom estrogenu łagodzą one nieprzyjemne objawy menopauzy.

Brzoskwinie w kuchni możemy stosować jako dodatek do ciast, drożdżówek, galaretek, lodów, można z nich także wykonywać bardzo orzeźwiające i zdrowe koktajle. Brzoskwinie dobrze komponują się w kuchni z produktami mlecznymi, bakaliami oraz miodem. Można z nich wyrabiać również konfitury oraz kompoty.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Właścwości młodego kokosa

Właścwości młodego kokosa

Dlaczego warto jeść młode kokosy? O kokosie powiedziano już wiele. Wiemy, że ten egzotyczny orzech jest pełen właściwości odżywczych. Z kolei woda kokosowa to naturalny napój izotoniczny dla osób aktywnych fizycznie. Okazuje się jednak, że im kokos młodszy,...

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują. Jagoda kamczacka to przede wszystkim (...) bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Kiwi - charakterystyka i właściwości

Kiwi - charakterystyka i właściwości

uszkodzeń w obrębie DNA komórek. Owoce kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz witaminy C znajdziemy w kiwi witaminę E, a także witaminy z grupy B

Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...