Brzoskwinia - kalorie, walory zdrowotne, dieta

Brzoskwinia to nazwa drzewa uprawianego dziś do pozyskiwania słodkich i bogatych składniki odżywcze owoców. Brzoskwinia pochodzi prawdopodobnie z Chin i należy do rodziny różowatych. Owoce brzoskwini polecane są osobom na dietach odchudzających, ponieważ mają one działanie zasadotwórcze i moczopędne. Brzoskwinia ma uspokajające działanie, a zawarty w niej bor podnosi również poziom estrogenu, dzięki czemu przeciwdziała osteoporozie.

1. Brzoskwinia - walory zdrowotne

Oprócz swoich walorów zdrowotnych, owoce brzoskwini są niezwykle soczyste i słodkie. Zawierają związki magnezu, fosforu, potasu, witaminy A i C oraz witaminy z grupy B.

Brzoskwinie dodać możemy do ciast, możemy także zrobić z nich kompot, dżem lub je ususzyć. Pestki brzoskwini służą dowyrabiania dość rzadkiego oleju o delikatnym zapachu migdałów. Brzoskwinie powinniśmy spożywać ze skórą, ponieważ to w niej zawarta jest największa ilość składników odżywczych.

Zobacz film: "Chcesz żyć dłużej? Jedz więcej owoców i warzyw"

Brzoskwinie w diecie kobiet w ciąży wspomagają zdrowy rozwój dziecka po narodzinach za sprawą zawartości związków kwasu foliowego. Brzoskwinie zapobiegają również wytwarzaniu się wad genetycznych okresu płodowego.

Brzoskwinie stosuje się także w kosmetologii, używa się ich do wyrobu kremów, toników, maseczek i tym podobnych kosmetyków. Brzoskwinia ma działanie odżywiające skórę i odmładzające.

Dzięki zawartości beta-karotenu brzoskwinia wpływa na naszą skórę czyniąc ją bardziej zdrową i nadając atrakcyjny kolor. Regularne spożywanie owoców brzoskwini oczyści nasz organizm z toksyn i pozostałości przemiany materii, przez co poleca się je nie tylko w celach upiększających, a także osobom z chorobami nerek i reumatyzmem.

8 najlepszych letnich owoców i warzyw
8 najlepszych letnich owoców i warzyw [8 zdjęć]

Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C – 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce...

zobacz galerię

2. Brzoskwinia - dieta

Brzoskwinia zawiera stosunkowo niewiele cukru, przez co polecana jest jako słodka przekąska w dietach, która nie spowoduje przybrania na wadze. Brzoskwinie oprócz tego, że działają moczopędnie, pobudzają przemianę materii i napędzają organizm do szybszego spalania tłuszczu, co daje dodatkowy efekt odchudzający. W stu gramach brzoskwini znajdziemy 46 kcal, 11 gramów węglowodanów i 2 gramy błonnika pokarmowego.

Jeden owoc brzoskwini ma około 1,2 miligrama jodu, co stanowi sto proc. dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby. Należy jednak jeść świeże brzoskwinie, ponieważ brzoskwinie w puszkach są przetworzone i zawierają znacznie mniej wartości odżywczych.

Koniecznie przeczytaj

Brzoskwinie wspomagają pracę jelit ponieważ zawierają dużo błonnika i wody, co sprawia, że zapobiegają zaparciom. Są one lekkostrawne, zatem mogą je spożywać osoby z problemami żołądkowymi bądź z chorobami wątroby. Nie obciążają naszego układu pokarmowego.

Kobiety w okresie menopauzy powinny włączyć do swojej diety brzoskwinie, ponieważ dzięki zawartości boru podnoszącego poziom estrogenu łagodzą one nieprzyjemne objawy menopauzy.

Brzoskwinie w kuchni możemy stosować jako dodatek do ciast, drożdżówek, galaretek, lodów, można z nich także wykonywać bardzo orzeźwiające i zdrowe koktajle. Brzoskwinie dobrze komponują się w kuchni z produktami mlecznymi, bakaliami oraz miodem. Można z nich wyrabiać również konfitury oraz kompoty.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.