Pomelo - kalorie, błonnik, właściwości lecznicze

Pomelo to jeden z największych cytrusów. Charakteryzuje się grubą skórą i delikatnym miąższem. Aby obrać owoc pomelo, należy naciąć skórę wzdłuż całego owocu kilkukrotnie. Następnie należy ją ściągnąć, w kierunku od nasady owocu do dołu. Pomelo najlepiej smakuje bez gorzkich błon w białym kolorze. Przed spożyciem należy usunąć również małe pestki.

Delikatny słodko-kwaśny smak i lekki miąższ pomelo znalazł wielu amatorów. Ten przepyszny olbrzym z rodziny cytrusów pochodzi z Azji Mniejszej, jednak uprawa pomelo szybko stała się popularna także w innych krajach tropikalnych. Zwany również pulmetto, pompelą czy białą cytryną, jest prawdziwym klejnotem wśród owoców. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

1. Pomelo - smak

Trudno jednoznacznie scharakteryzować owoc pomelo. Słodycz pomarańczy miesza się tu z cierpkim posmakiem grejpfruta. Pomelo jedzone o poranku, nie tylko świetnie wzmacnia organizm, ale też pozostawia przyjemne poczucie odświeżenia. Sok z owocu pomelo może być ciekawym dodatkiem do sosów, sałatek czy marynat. Pomelo idealnie nadaje się także do sporządzania mrożonej herbaty.

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

2. Pomelo - kalorie

W pomelo nie odnajdziemy ani grama tłuszczu. Dzięki temu w przypadku pomelo kalorie to nie problem. Jedna porcja (około 200 gramów) pomelo to 72 kalorie – prawdziwa dietetyczna rozkosz dla podniebienia! Ze względu na tak małą ilość kalorii w pomelo, jest to idealna propozycja dla osób, które dbają o linię, a niekoniecznie przepadają za gorzkim smakiem grejpfruta. Obydwa owoce zawierają enzym, który odpowiedzialny jest za szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.

3. Pomelo - błonnik

Pomelo, podobnie jak wspomniane grejpfruty, zawiera spore ilości błonnika, który skutecznie przyspiesza procesy trawienne. Wystarczy zjeść tylko kilka kawałków, by pojawiło się uczucie sytości. Po owoc pomelo warto sięgnąć zatem zwłaszcza przed posiłkiem - dzięki temu zjemy mniejszą porcję. Za jego sprawą spowolnione zostaje dodatkowo wchłanianie węglowodanów, a z naszego organizmu sprawniej usuwane są toksyczne produkty przemiany materii.

Jak wybrać idealne cytrusy?
Jak wybrać idealne cytrusy? [7 zdjęć]

Zima to sezon cytrusowy. To właśnie w najchłodniejszych miesiącach do Polski przyjeżdżają dojrzewające...

zobacz galerię

4. Pomelo - witamina C

Owoce cytrusowe aż kipią od witaminy C, a pomelo nie jest wyjątkiem. 100 gramów pokrywa niemal 100 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na tę substancję. Dzięki tak dużej zawartości witaminy C, pomelo ma właściwości prozdrowotne, dzięki którym jest możliwe wzmacnienie m.in. układu odpornościowego, wspomaganie leczenia przeziębienia, zmniejszenie ryzyka wystąpienia związanych z nim powikłań, wspomaganie krążenie czy ochrona przed udarem.

5. Pomelo a serce

W przypadku pomelo właściwości prozdrowotne tego słonecznego owocu dotyczą również serca, dzięki dużej zawartości cennego dla naszego serca potasu, niezbędnego dla utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Natomiast pektyny występujące w soku z pomelo mają właściwości wspomagające usuwanie zalegającego w tętnicach osadu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zawału serca.

6. Pomelo a rak

Dzięki pomelo i jego właściwościom antynowotworowym można również zapobiegać chorobom nowotworowym. Skórki pomelo, popularne zwłaszcza w krajach azjatyckich, gdzie chętnie dodaje się je do wielu potraw, zawierają bioflawonoidy, które są cenne w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza raka trzustki i jelita. Ponadto obecne w pomelo właściwości eliminujące nadmiar estrogenu, hamują także rozprzestrzenianie się komórek raka piersi.

7. Pomelo - antyoksydanty

W pomelo właściwości spowalniające procesy starzenia są obecne dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które hamują starzenie się skóry, a dodatkowo, dzięki zwalczaniu wolnych rodników, owoce pomelo chronią przed niektórymi chorobami, zwłaszcza związanymi z układem krwionośnym.

Zobacz także

8. Pomelo - właściwości lecznicze

Dzięki właściwościom pomelo powolne żucie tego owocu pomaga uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami związanymi z kacem. Cenne są także właściwości liści pomelo – udowodniono, że zawarte w nich substancje pomagają łagodzić wrzody i obrzęki skórne. Ponadto dzięki właściwościom pomelo chińczycy tworzą na ich bazie preparaty na kaszel, niestrawność, a nawet chorobę lokomocyjną.

Wybierając pomelo, kierujmy się nie tylko intensywnością koloru owocu, ale i wagą – najsmaczniejsze i najbardziej soczyste są te owoce pomelo, które ważą najwięcej. I chociaż dotarcie do miąższu wymaga odrobiny cierpliwości, warto poświęcić dłuższą chwilę na jego obieranie. Gruba warstwa skórki chroni naprawdę cenne wnętrze.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!