Grejpfrut - rodzaje, właściwości, ekstrakt, zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Grejpfrut czerwony to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus Polaków. I chociaż większość z nas zapomina o nim wiosną i latem, sięgając po polskie owoce, to wiele osób nie wyobraża sobie jesiennego i zimowego dnia bez połówki grejpfruta na zdrowe śniadanie czy szklanki soku na kolację. Grejpfrut pojawia się w naszej diecie zazwyczaj wtedy, gdy walczymy z obniżoną odpornością. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie inne prozdrowotne właściwości zapewnia nam ten kwaśny owoc?

spis treści

Zobacz film: "Grapefruity - dla kogo idealne, a kto powinien ich unikać?"

1. Grejpfrut - rodzaje

Grejpfrut czerwony to prawdziwa bomba witaminowa. Mimo, że każdy rodzaj grejpfruta zawiera te same witaminy i składniki odżywcze, to mogą one różnić się ilością w każdej z odmian. Do najzdrowszej, w której znajdziemy najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów, jest zaliczana odmiana czerwona. Jednocześnie jest to owoc najwyraźniejszy w smaku, najbardziej kwaśny i gorzki. O wiele łagodniejsza jest odmiana żółta i zielona grejpfruta, która jest również najmniej popularna w naszym kraju.

2. Grejpfrut - właściwości

Najbardziej znane działanie wspomagające organizm zawdzięczamy zawartej w grejpfrucie czerwonym witaminie C oraz beta-karotenowi, które odpowiadają za wsparcie odporności organizmu. Już jeden owoc jest w stanie zaspokoić pełne dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C oraz zapewnić 1/3 potrzebnej dziennej dawki witaminy A, czyli beta-karotenu.

Dodatkowo grejpfruty dostarczają też witamin z grupy B, witaminy E, PP, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu, manganu, fluoru oraz potasu.

Jak wybrać idealne cytrusy?
Jak wybrać idealne cytrusy? [7 zdjęć]

Zima to sezon cytrusowy. To właśnie w najchłodniejszych miesiącach do Polski przyjeżdżają dojrzewające...

zobacz galerię

To właśnie potas oraz likopen i inne silne przeciwutleniacze zawarte w grejpfrucie dbają o układ krwionośny, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają zawałom, udarom krwotocznym i miażdżycy.

Właściwości grejpgruta nie tylko zapobiegają zwężaniu się naczyń, ale także odblokowują światła żył i tętnic zwężone złogami złego cholesterolu. Jednocześnie odpowiadają one za utrzymanie odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu. Znacznie bogatsze w likopen i karotenoidy są czerwone odmiany grejpfruta. Warto pamiętać, że równie cenne jak czerwony miąższ grejpfruta są też białe błonki owocu.

Zobacz także:

Grejpfruty mają także bardzo niski indeks glikemiczny (IG=20). Oznacza to, że dzięki właściwościom grejpfruta jest on doskonałym produktem dla osób chcących utrzymać zgrabną sylwetkę, ale również dla tych, które zmagają się z problemami insulinowymi. Codziennie spożywanie grejpfrutów nie tylko wyreguluje poziom glukozy we krwi, ale i zwiększy wrażliwość komórek ciała na insulinę, dlatego sprawdzi się i u cukrzyków, i u osób zmagających się z insulinoopornością.

Oprócz tego, że reguluje poziom cukru we krwi, to dzięki temu, że ilość kalorii w grejpfrucie jest niska, nie wpływa niekorzystnie na masę ciała i jest w stanie zadbać o prawidłową przemianę materii, oczyścić organizm z niezdrowych toksyn oraz ułatwić spalanie tłuszczów, jednocześnie opóźniając procesy starzenia się organizmu. Mała ilość kalorii w grejpfrucie sprawia, że dietetycy polecają grejpfruta w czasie odchudzania. Ponadto właściwości odchudzające grejpfruta sprawiły, że jest on podstawą wielu diet odchudzających.

Warto pamiętać, że często spożywane grejpfruty w połączeniu z przyjmowaniem niektórych leków może mieć zgubne skutki. Jeśli nie mamy pewności, czy grejpfruty wchodzą w reakcję z naszymi lekami, to zawsze lepiej jest skonsultować się z lekarzem.

3. Grejpfrut - ekstrakt

Jak to zwykle bywa, to co najcenniejsze w danym owocu lub roślinie, znajduje się w tych najmniej smacznych lub wręcz niezjadliwych jej częściach. Tak też jest w przypadku grejpfruta. To co najbardziej drogocenne znajduje się w jego pestkach i białych błonkach, których często się pozbywamy. Naukowcy znaleźli jednak i na to receptę.

Nie chcąc rezygnować z prozdrowotnych właściwości gorzkich błonek, można uzupełniać swoją dietę w ekstrakt z grejpfrutów. Pozyskuje się go przez przetwarzanie owocowych pestek, skórek i błonek bogatych w naringinę – flawonoid, któremu przypisuje się działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.

Badania pokazały, że właściwości antynowotworowe grejpfruta najskuteczniej wpływają na żołądek, jelita, prostatę, szyjkę macicy oraz pęcherz moczowy.

4. Grejpfrut - zastosowanie w kuchni

Grejpfruty są najczęściej spożywane na surowo – aby dostać się do ich kwaśnego miąższu, przecinamy grejpfruty na pół i łyżeczką wyjadamy czerwony miąższ. Wielu z nas woli jednak płynną postać grejpfrutów. Wyciskamy grejpfruty, aby uzyskać zdrowy sok, który jest o wiele zdrowszy i naturalny niż jego odpowiedniki z kartonów i butelek. Na tym zazwyczaj kończą się nasze pomysły na ten tropikalny owoc.

Tymczasem wystarczy wyfiletować czerwony miąższ grejpfrutów, a ich cząstki dodać do ulubionej sałatki z serem pleśniowym i prażonymi pestkami słonecznika. Jeśli wolimy napoje, to możemy przygotować koktajl grejpfrutowy.

Wystarczy wyciśnięty sok i odrobina agaru, aby powstał pyszny, orzeźwiający, a co najważniejsze zdrowy napój na ciepłe dni. Grejpfrut okaże się też pysznym tropikalnym dodatkiem do duszonych mięs oraz lekkim składnikiem słodkiej grzanki.

Zobacz także:

5. Grejpfrut - zastosowanie w kosmetyce

Dzięki właściwościom antybakteryjnym i spalającym tkankę tłuszczową grejpfruty znalazły swoje zastosowanie także w kosmetyce. Olej z grejpfrutów wcierany w skórę ud i pośladków pomoże w walce z cellulitem, a unoszący się podczas zabiegu zapach poprawi nastrój i złagodzi stres. W dodatku sok z grejpfruta doskonale rozjaśnia przebarwienia skóry, a wysoka zawartość witaminy C pomoże usunąć powstałe smugi i plamy przy nakładaniu samoopalacza.

Po kosmetyki z grejpfrutem powinny sięgać osoby, które zmagają się ze stanami zapalnymi skóry, m.in. trądzikiem. Działanie antybakteryjne grejpfruta pozwoli na szybsze wyleczenie zmian i zapobiegnie powstawaniu blizn. Dodatkowo kremy z grejpfrutem wzmocnią naczynia krwionośne, co pozwoli na uniknięcie powstawania nieestetycznych, pękających naczynek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy