Grejpfrut

Grejpfrut to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus Polaków. I chociaż większość z nas zapomina o nim wiosną i latem, sięgając po polskie owoce, to wiele osób nie wyobraża sobie jesiennego i zimowego dnia bez połówki tego owocu na śniadanie czy szklanki soku na kolację. Pojawia się w naszej diecie zazwyczaj wtedy, gdy walczymy z obniżoną odpornością. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie inne prozdrowotne właściwości zapewnia nam ten kwaśny owoc?

Jak wybrać idealne cytrusy?

Zima to sezon cytrusowy. To właśnie w najchłodniejszych miesiącach do Polski przyjeżdżają dojrzewające w Europie pomarańcze, grejpfruty, mandarynki i wiele...

Rodzaje grejpfruta

Grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa. Mimo że każdy rodzaj grejpfruta zawiera te same witaminy i składniki odżywcze, to mogą one różnić się ilością w każdej z odmian. Do najzdrowszej, w której znajdziemy najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów, jest zaliczana odmiana czerwona. Jednocześnie jest to owoc najwyraźniejszy w smaku, najbardziej kwaśny i gorzki. O wiele łagodniejsza jest odmiana żółta i zielona, która jest również najmniej popularna w naszym kraju.

Polecane wideo:

Właściwości grejpfruta

Najbardziej znane działanie wspomagające organizm zawdzięczamy zawartej w grejpfrucie witaminie C oraz beta-karotenowi, które odpowiadają za wsparcie odporności organizmu. Już jeden owoc jest w stanie zaspokoić pełne dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C oraz zapewnić 1/3 potrzebnej dziennej dawki witaminy A, czyli beta-karotenu. Dodatkowo grejpfrut dostarcza też witamin z grupy B, witaminy E, PP, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu, manganu, fluoru oraz potasu.

To właśnie potas oraz likopen i inne silne przeciwutleniacze dbają o układ krwionośny, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają zawałom, udarom i miażdżycy. Składniki te nie tylko zapobiegają zwężaniu się naczyń, ale także odblokowują światła żył i tętnic zwężone złogami złego cholesterolu. Jednocześnie odpowiadają one za utrzymanie odpowiedniego poziomu dobrego cholesterolu. Znacznie bogatsze w likopen i karotenoidy są czerwone odmiany grejpfruta. Warto pamiętać, że równie cenne jak czerwony miąższ są też białe błonki owocu.

Grejpfrut ma także bardzo niski indeks glikemiczny (IG=20). Oznacza to, że jest nie tylko doskonałym produktem dla osób chcących utrzymać zgrabną sylwetkę, ale również dla tych, które zmagają się z problemami insulinowymi. Jego codzienne spożywanie nie tylko wyreguluje poziom glukozy we krwi, ale i zwiększy wrażliwość komórek ciała na insulinę, dlatego sprawdzi się i u cukrzyków, i u osób zmagających się z insulinoopornością. Oprócz tego, że reguluje poziom cukru we krwi, to dzięki niskiej kaloryczności nie wpływa niekorzystnie na masę ciała i jest w stanie zadbać o prawidłową przemianę materii, oczyścić organizm z niezdrowych toksyn oraz ułatwić spalanie tłuszczów, jednocześnie opóźniając procesy starzenia się skóry.

Warto pamiętać, że częste spożywanie grejpfruta w połączeniu z przyjmowaniem niektórych leków może mieć zgubne skutki. Jeśli nie mamy pewności, czy grejpfrut wchodzi w reakcję z naszymi lekami, to zawsze lepiej jest skonsultować się z lekarzem.

Ekstrakt z grejpfruta

Jak to zwykle bywa, to co najcenniejsze w danym owocu lub roślinie, znajduje się w tych najmniej smacznych lub wręcz niezjadliwych jej częściach. Tak też jest w przypadku grejpfruta. To co najbardziej drogocenne znajduje się w jego pestkach i białych błonkach, których często się pozbywamy. Naukowcy znaleźli jednak i na to receptę. Nie chcąc rezygnować z prozdrowotnych właściwości gorzkich błonek, można uzupełniać swoją dietę w ekstrakt z grejpfruta. Pozyskuje się go przez przetwarzanie owocowych pestek, skórek i błonek bogatych w naringinę – flawonoid, któremu przypisuje się działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne, a przede wszystkim przeciwnowotworowe. Badania pokazały, że jego właściwości antynowotworowe najskuteczniej wpływają na żołądek, jelita, prostatę, szyjkę macicy oraz pęcherz.

Grejpfrut w kuchni

Grejpfrut jest najczęściej spożywany na surowo – aby dostać się do jego kwaśnego miąższu, przecinamy go na pół i łyżeczką wyjadamy czerwony miąższ. Wielu z nas woli jednak jego płynną formę. Wyciskamy go, aby uzyskać zdrowy sok, który jest o wiele zdrowszy i naturalny niż jego odpowiedniki z kartonów i butelek. Na tym zazwyczaj kończą się nasze pomysły na ten tropikalny owoc. Tymczasem wystarczy wyfiletować czerwony miąższ, a jego cząstki dodać do ulubionej sałatki z serem pleśniowym i prażonymi pestkami słonecznika. Jeśli wolimy napoje, to możemy przygotować koktajl z grejpfruta. Wystarczy wyciśnięty sok i odrobina agaru, aby powstał pyszny, orzeźwiający, a co najważniejsze zdrowy napój na ciepłe dni. Grejpfrut okaże się też pysznym tropikalnym dodatkiem do duszonych mięs oraz lekkim składnikiem słodkiej grzanki.

Grejpfrut w kosmetyce

Dzięki właściwościom antybakteryjnym i spalającym tkankę tłuszczową grejpfrut znalazł swoje zastosowanie także w kosmetyce. Olej z tego owocu wcierany w skórę ud i pośladków pomoże w walce z cellulitem, a unoszący się podczas zabiegu zapach poprawi nastrój i złagodzi stres. W dodatku sok z grejpfruta doskonale rozjaśnia przebarwienia na skórze, a wysoka zawartość witaminy C pomoże usunąć powstałe smugi i plamy przy nakładaniu samoopalacza. Po kosmetyki z grejpfrutem powinny sięgać osoby, które zmagają się ze stanami zapalnymi skóry, m.in. trądzikiem. Jego działanie antybakteryjne pozwoli na szybsze wyleczenie zmian i zapobiegnie powstawaniu blizn. Dodatkowo kremy z grejpfrutem wzmocnią naczynia krwionośne, co pozwoli na uniknięcie powstawania nieestetycznych, popękanych naczynek.

Komentarze (45)
~Iza
~Iza ponad rok temu

Nie lubię grejpfruta i nigdy nie polubię. Moja rodzina, narzeczony, znajomi zachwalają, że słodki i w ogóle, a ja nigdy w życiu nie trafiłam na słodkiego grejpfruta. Nie dość, że gorzki to jeszcze często, gęsto kwaśny! A w kwestii zdrowego odzywiania mogę polecić koktajle z talieos, ale to dla tych co lubią warzywa.

Odpowiedz
~AWandaa
~AWandaa ponad rok temu

Innym wartym uwagi suplementem na odchudzanie jest z pewnością slimcea. Sama nie stosowałam, wiem jak działa bo stosowała koleżanka która od dawna miała problem z nadwagą. Ile schudła mi nie powiedziała ale widzę po niej że na prawdę sporo.

Odpowiedz
~ewa
~ewa ponad rok temu

Masz problemy z nadwagą. Brak Tobie energi i witalności. Możesz sobie pomóc stosując nasze programy, które dostosowane są indywidualnie do potrzeb każdego klienta. Nie oferujemy po prostu "następnej diety". Dajemy do dyspozycji serwis i opiekę przez cały okres kuracji. Jeżeli są Państwo zdecydowani, prosimy odwiedzić nasze strony i wypisać kwestionariusz pozwalający na stworzenie osobistego programu, który pomoże Państwu w osiągnięciu celu. http://www.idealnafigura.com/gberes

Odpowiedz
~basia
~basia ponad rok temu

MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ! - bezpiecznie - zdrowo - odżywiając się naturalnymi produktami ZYSKASZ W TEN SPOSÓB * piękną sylwetkę * doskonałą kondycję * świetne samopoczucie * zwiększoną odporność na wiele chorób * podziw otoczenia Osiągniesz to stosując EFEKTYWMY PROGRAM KONTROLI WAGI dostosowany do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia. Odwiedź stronę www.idealnafigura.com/gberes

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się :) dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Odmiany śliwek i ich zastosowanie

Odmiany śliwek i ich zastosowanie

śliw: tarniny, ałyczy i lubaszki, popularnie znanej jako mirabelka. To właśnie ich owoce tak zafascynowały Europejczyków, że postanowili uzyskać (...) , są źródłem wielu witamin i błonnika. Dowiedz się, które odmiany są najbardziej wartościowe...

Owoce

Dereń jadalny - polskie superfood

Dereń jadalny - polskie superfood

Mało znane owoce Zapomnij o jagodach goji i acai - polski dereń to prawdziwy „superowoc". Jest źródłem antyoksydantów, minerałów oraz witaminy C (...) . Jakie właściwości ma dereń i jak go stosować? Czym jest dereń? Czerwone owoce...

Owoce

Zalety jedzenia gujawy

Zalety jedzenia gujawy

Zdrowa egzotyka Gujawa jest powszechnie ceniona za liczne właściwości zdrowotne. Zawiera mnóstwo witaminy A i C, likopenu, potasu i błonnika pokarmowego. Mimo że ten piękny owoc w pełni zasługuje na okazywane mu uznanie, warto pamiętać również o liściach...

Owoce

Dlaczego warto jeść truskawki?

Dlaczego warto jeść truskawki?

. Poza tym, owoce te powinny być również regularnie spożywane przez dorosłych, gdyż zapobiegają związanej z wiekiem osteoporozie. Zapobiegają wypadaniu włosów (...) cukrzycowa czy utrudnione gojenie się ran. Owoce w...

Owoce

Odmiany jabłek i ich zastosowanie

Odmiany jabłek i ich zastosowanie

. Poznaj te najpopularniejsze i dowiedz się, do czego ulubione jabłka przydadzą ci się najbardziej. Ekologiczne warzywa i owoce Sezon jesienno-zimowy (...) , twarde, słodkie lub winne. Jabłka stołowe często są nazywane uniwersalnymi....

Owoce

Zdrowotne właściwości owocu noni

Zdrowotne właściwości owocu noni

Właściwości zdrowotne owoców noni Owoce noni, pochodzące z krzewu morwy indyjskiej, mają szerokie zastosowanie lecznicze, głównie za sprawą (...) wykazuje również właściwości antybakteryjne, tym samym pomagając zwalczać mikroby, takie...

Owoce

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

i pomidorem rzeczywiście jest dla nas zdrowa? Mimo że warzywa i owoce są niezbędnym elementem naszego codziennego jadłospisu, na temat ich właściwości krąży (...) i inne owoce cytrusowe, aby uzupełnić braki witaminy...

Owoce

Poproszę kiwi

Poproszę kiwi

Pochodzenie "chińskiego agrestu" Kiwi, znane w starożytnych Chinach jako Yang Tao, zostało docenione w tej kulturze nie tylko za smak, ale również za właściwości zdrowotne. Gdy na początku XX wieku trafiło do Nowej Zelandii, gdzie upowszechnili je misjonarze,...

Owoce

Składniki odżywcze orzechów

Składniki odżywcze orzechów

Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto są bogate w liczne składniki mineralne, m.in. magnez, potas czy fosfor oraz witaminę E.