Kantalupa - charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Kantalupa jest odmianą słodkiego i pełnego beta-karotenu melona, nazywanego też siatkowym. Jego gramatura sięga 1 kilograma, ma zieloną skórę z zewnątrz, a pomarańczowy miąższ wewnątrz. Posiada niesamowite właściwości. Warto z nich korzystać!

spis treści

1. Kantalupa - charakterystyka

Owoce kantalupa pochodzą z dwóch kontynentów: Afryki i Azji, natomiast w Europie zaczęto jest uprawiać w miasteczku Cantalupo, położonego niedaleko Rzymu. W Europie uprawiany i znany od XV wieku. Jego właściwości znane były w czasach starożytnych.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Kantalupa należy do rodziny owoców dyniowatych, jego część jadalną stanowi owoc. Skóra kantalupy jest zielona, twarda i przypomina skorupę pełną bruzd i gródek, natomiast miąższ jest pomarańczowy, miękki i bardzo słodki, w przeciwieństwie do pozostałych odmian melonów, których smaki są raczej neutralne. Dojrzałego i idealnego melona kantalupa rozpoznamy po zapachu (musi być słodki i intensywny) oraz po ciężkości (gdy weźmiemy do ręki, to musi być cięższy, niż wydaje się gdy leży).

Kantalupa jest idealna na upały, ma dużo wody
Kantalupa jest idealna na upały, ma dużo wody (123RF)

Melon kantalupa zawiera w swoim składzie wiele wody, bardzo dużo potasu, witaminy A oraz witaminy C. Jest owocem niskokalorycznym, w 100 gramach znajdziemy jedynie 34 kalorie. Kantalupę trzeba spożyć dosyć szybko, gdyż jest owocem delikatnym i nietrwałym.

2. Kantalupa - właściwości

Kantalupa jest bardzo zdrowym owocem, którego właściwości są nie do końca znane i doceniane. Dzięki temu, że jest niskokalorycznym produktem, to może być jedzony bez wyrzutów sumienia.

ZOBACZ TAKŻE:

Dzięki kantalupie i jej miąższowi dostarczymy swojemu organizmowi duże ilości beta - karotenu, który obniża niezdrowy cholesterol oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca.

Chroni nasz układ immunologiczny, który odpowiedzialny jest za obronę przed niebezpiecznymi infekcjami. Beta-karoten przyczynia się także do zatrzymywania chorób nowotworowych, niektórych partii ciała i organów (warg, płuc).

W kantalupie występują duże ilości potasu, który poprawia naszą pamięć i koncentrację. Zapobiega obrzękom stawów oraz wspomaga pracę serca. Potas obniża ciśnienie krwi oraz przyśpiesza przemianę materii.

Ta odmiana melona bogata jest w witaminę C, która wymiata z organizmu wolne rodniki, co pomaga cieszyć się młodszą i zdrowszą skórą przez dłuższy okres.

Właściwości gorzkiego melona
Właściwości gorzkiego melona [5 zdjęć]

Gorzki melon zawiera wiele składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Najbardziej znane...

zobacz galerię

3. Kantalupa - zastosowanie

Kantalupa doskonale pomaga w upalne dni, dostarcza nam dużo wody i jest bardzo orzeźwiającym owocem, jego słodki smak jest kolejnym jego atutem. Możemy dodawać kantalupę do dań i przekąsek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, nadając im wyjątkowego smaku. Będzie dobrym rozwiązaniem do deserów. Kantalupa sprawdzi się także jako główne źródło witamin w odżywczych koktajlach.

Melon kantalupa znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce, dodawany jest do kremów, które mają opóźniać procesy starzenia się skóry.

Kantalupa ma wiele cennych wartości odżywczych, warto korzystać z dobrodziejstw, które wynikają z jego spożycia. Ma w sobie bardzo dużo wody, przez co doskonale sprawdza się w upalne dni, pomaga w walce z wieloma chorobami. Korzystajmy z jego dużej ilości witamin zarówno latem, jak i zimą.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy