Truskawki - właściwości, odchudzanie, uroda

Kto z nas nie lubi truskawek? Wiele osób, gdy tylko robi się cieplej, zastanawia się, kiedy będzie mogło spróbować tych pysznych, czerwonych owoców. Jednak smak to nie jedyna zaleta truskawek. Mają one wiele cennych właściwości, dzięki którym możemy poprawić stan zdrowia.

Truskawki - właściwości

Truskawki są źródłem witaminy C – mają jej więcej niż grejpfrut czy cytryna. Witamina ta wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Jest niezbędna do zachowania zdrowego stanu uzębienia. Jej niedobór grozi depresją, osłabieniem, bólami mięśni i stawów, a nawet osteoporozą. Pamiętajmy, że zjadając 10 dag truskawek, zaspokajamy dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Truskawki zawierają również w swoim składzie witaminę A, która poprawia wygląd skóry. Działa antynowotworowo, a także bardzo dobrze wpływa na oczy. Ponadto w tych owocach znajdują się witaminy z grupy B oraz witamina E.

Kobiety, u których stwierdzono niedobór żelaza, powinny częściej jeść truskawki. Są one cennym źródłem tego pierwiastka. Dodatkowo zawarta w nich witamina C przyspiesza jego przyswajanie. Jeśli zaś często zdarzają się nam skurcze, mamy problemy z koncentracją, to również powinniśmy włączyć do swojej diety truskawki. W ich składzie zawarty jest magnez, który doskonale wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Truskawki zawierają również fosfor i wapń, dzięki czemu wspierają funkcjonowanie układu mięśniowego oraz kostnego.

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C – 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze.

Truskawki - odchudzanie

Specjaliści od żywienia radzą, aby w dietach odchudzających nie spożywać dużych ilości owoców – niektóre z nich są bowiem tuczące. Tak nie jest z truskawkami. Zawierają one naprawdę niewiele kalorii. W 100 g owoców znajduje się 28 kcal. Ponadto truskawki działają oczyszczająco i moczopędnie. Dzięki temu, że regulują pracę nerek, szybciej pozbywamy się z naszego organizmu wszystkiego, co zbędne. W efekcie tracimy niechciane kilogramy.

Osoby, które nie chcą jeść słodkich produktów ze względu na dietę czy jakieś schorzenia, nie muszą rezygnować z truskawek. Znajdziemy w nich glukozę i fruktozę, czyli cukry, które bardzo dobrze się przyswajają. Indeks glikemiczny truskawek wynosi tylko 40, co oznacza, że można je spożywać nawet codziennie.

Truskawki na urodę

Właściwości zdrowotne truskawek to nie wszystko. Owoce te mają również zbawienny wpływ na urodę.

Truskawki są bardzo często wykorzystywane do produkcji kosmetyków. Nic dziwnego, mają one właściwości: odżywcze, ściągające, przeciwzmarszczkowe, rozświetlające, bakteriobójcze, a ponadto chronią przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Pomagają pozbyć się nieestetycznych przebarwień skórnych. Jeśli mamy problemy takie jak: łuszczenie skóry, przesuszenie cery i wspomniane przebarwienia, to dobrym pomysłem jest stosowanie kosmetyków z truskawkami lub stosowanie domowych maseczek na bazie tych owoców.

Przygotowanie domowej maseczki z truskawek jest bardzo proste. Wystarczy rozgnieść około 10 dag truskawek i dodać 15 ml oleju sojowego. Tak przygotowaną papkę należy nałożyć na twarz na 20 minut. Maseczka ta ma działanie przeciwzmarszczkowe.

Jeśli nie zależy nam na pozbyciu się oznak starzenia, ale mamy szarą cerę i chcielibyśmy nieco ją rozświetlić, to możemy przygotować maseczkę na bazie truskawek (10 dag), soku z cytryny (ok. 2,5 łyżki) oraz jogurtu naturalnego (15 g). Po rozdrobnieniu i dokładnym wymieszaniu, nakładamy papkę na twarz na 10 minut.

Truskawki w kuchni

Truskawki są najzdrowsze wtedy, gdy są spożywane na surowo, bez takich dodatków, jak bita śmietana czy cukier. Jednak jedzenie owoców nieustannie w tej samej postaci może nam po prostu się znudzić.

Truskawki można wykorzystać nie tylko do kuszących deserów, ale również na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Aby dobrze zacząć dzień, proponujemy jogurt naturalny z truskawkami i miodem lub przygotować sobie sycący shake z tymi owocami. Przejdźmy teraz do obiadu. Zdrową propozycją na wczesne popołudnie może być sałatka z rukolą i truskawkami polana aromatycznym sosem, pierogi z truskawkami lub makaron z rozgniecionymi truskawkami i jogurtem naturalnym. Na podwieczorek lub kolację doskonałe będą naleśniki z waniliowym serkiem i truskawkami. Jeśli chodzi o ciasta i inne słodkości, to na pewno nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że truskawki są ich doskonałym uzupełnieniem. Możemy dodać je do sernika na zimno, biszkoptu z bitą śmietaną, rogalików oraz bułeczek drożdżowych.

Pomysłów na wykorzystanie truskawek w kuchni jest naprawdę mnóstwo. Jedyne co nas ogranicza, to tylko nasza wyobraźnia. Jeśli więc uwielbiamy truskawki, to warto pokusić się o eksperymenty w kuchni. Pamiętajmy, że codzienne spożywanie truskawek z pewnością przysłuży się do poprawy naszego stanu zdrowia.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

4 znaki, które świadczą o tym, że jesz za dużo owoców

4 znaki, które świadczą o tym, że jesz za dużo owoców

Owoce - nie zawsze zdrowie Są zdrowe, stanowią doskonałą przekąskę, zawierają witaminy i antyoksydanty. Jadamy je dość często. Wolimy je od warzyw (...) , bo są słodkie i bardziej soczyste. Owoce. Choć te wszystkie rzeczy...