Przejdź na WP

Acerola - właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie i urodę

Acerola, nazywana również wiśnią z Barbadosu (łac. Malpighia glabra), to pochodząca z Wysp Kanaryjskich cudowna roślina, która ma potężne pokłady witaminy C i w okresie przeziębień i grypy ma moc ochrony nas przed wszelkimi zachorowaniami. Warto włączyć ją do swojej diety w postaci soków, ale acerola znajduje także zastosowanie w kosmetyce, a więc może wpłynąć na naszą urodę. O czym warto wiedzieć, zanim sięgniemy po ten wspaniały owoc?

Zobacz film: "Jedzenie na lepszą odporność"

spis treści

1. Acerola - właściwości

Owoce aceroli są małe, mają czerwono-purpurowy kolor i na pierwszy rzut oka mogą przypominać wiśnię lub czereśnię. Ich miąższ jest bardzo słodki i soczysty. Dawniej acerolę stosowano podczas leczenia takich chorób jak ospa wietrzna, choroby płuc, wątroby i anemia. Jest bogactwem wielu witamin i składników odżywczych.

Oprócz witaminy C w aceroli znaleźć można witaminę A, witaminy z grupy B, a także białko, żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan, kwas jabłkowy.

Poza wyżej wymienionymi, w aceroli znajdują się także:

  • kwas foliowy
  • potas
  • sód
  • cynk
  • beta-karoten
  • flawonoidy

Acerola jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Witaminy A i C wykazują wyjątkowo wysoką aktywność, co wpływa na zwiększenie produkcji przeciwciał, a także ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami, które zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów, miażdżycy oraz choroby Alzheimera.

Regularne spożywanie aceroli lub produktów z jej dodatkiem wpływa także korzystnie na funkcjonowanie wątroby, nerek oraz serca.

1.1. Acerola a witamina C

Badania pokazują, że acerola zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców. Jej poziom trzydziestokrotnie przekracza zawartość tej witaminy np. w cytrynie. Można więc pokusić się o stwierdzenie, że acerola stoi na podium w rankingu najzdrowszych owoców na świecie. W 100 gramach świeżej aceroli znajduje się od 1000 do nawet 4500 mg czystej witaminy C. Dodatkowo ważną informacją jest to, że największe bogactwo tej witaminy można znaleźć w owocach jeszcze zielonych.

Z tego wynika, że wystarczą 3 owoce aceroli, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C, dlatego roślina ta jest szczególnie polecana w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

1.2. Acerola a dzieci

Acerola świetnie wspiera odporność organizmu, więc będzie idealna nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Nie ma żadnych przeciwwskazań, dlatego już od najmłodszych lat warto podawać dziecku produkty z aceroli, aby nie dopuścić do rozwoju grypy i przeziębień.

Zobacz także:

2. Acerola dla zdrowia

Acerolę w Polsce znacznie łatwiej dostać w postaci soku, puree owocowego lub suplementu diety – w tabletkach lub proszku. Świeże, kwaśne owoce aceroli psują się wyjątkowo szybko i tylko w Brazylii mieszkańcy spożywają je prosto z krzewu.

Warto jeść produkty z acerolą w celach zdrowotnych przez cały rok – zwłaszcza jeśli chce się uniknąć przeziębienia i grypy. Acerola podnosi naturalną odporność organizmu, stymuluje układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, które chronią  przed atakiem wirusów. W okresie większej zachorowalności warto jednak spożywać acerolę

Acerola to źródło naturalnej witaminy C, która jest znacznie skuteczniejsza niż ta dostępna w postaci tabletek. Miąższ aceroli jest polecany nie tylko dorosłym, ale również dzieciom zwłaszcza w okresie nasilonych infekcji.

Acerola będzie też dobrym rozwiązaniem dla osób, które często są przemęczone i czują ogólne osłabienie, także na skutek wszelkich chorób obniżających sprawność fizyczną i umysłową, takich jak choroby tarczycy czy chroniczny stres.

Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C
Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C [6 zdjęć]

Witamina C (inaczej nazywana kwasem askorbinowym) została odkryta przez węgierskiego fizjologa, Alberta...

zobacz galerię

2.1. Sok z aceroli - cena i dostępność

Do codziennej diety warto włączyć sok z aceroli, ponieważ już jedna szklanka może dostarczyć tyle witaminy C, co nawet 5 kilogramów truskawek czy pomarańczy.

Sok z aceroli mozna znaleźć niemal w każdej aptece, w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością, a także przez internet. Jego cena jest stosunkowo wysoka i waha się od 25 do 40 złotych za litr.

Acerolę można też uprawiać w domowycyh warunkach - jest bardzo atrakcyjną rośliną i można z niej formować podobne kształty, jak w przypadku drzewka bonsai. Jednak acerola daje owoce dopiero po kilku latach uprawy, dlatego przez wiekszość czasu będzie jedynie dekoracją.

3. Acerola dla urody

Chociaż acerola jest ceniona przede wszystkim za swoje działanie wzmacniające –  to na tym jej właściwości prozdrowotne się nie kończą. Ogromne ilości witaminy C zawarte w aceroli wpływają pozytywnie na syntezę kolagenu, co sprawia, że skóra jest lepiej nawilżona i elastyczna.

Acerola opóźnia procesy starzenia się organizmu. Chroni oczy, zmniejszając ryzyko rozwoju takich chorób jak zaćma czy degeneracja siatkówki, a także obniża ciśnienie tętnicze oraz natężenie stresu oksydacyjnego u osób palących papierosy. Dodatkowo pozwala utrzymać zdrowe dziąsła.

W medycynie naturalnej świeże owoce i sok z aceroli stosowano w leczeniu ospy wietrznej, czerwonki, biegunki czy wspomnianych wcześniej chorób układu oddechowego.

3.1. Domowe kosmetyki z aceroli

Acerola może też znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, jako dodatek do kremów, toników, balsamów i olejków pielęgnacyjnych. Można także wykorzystać sok z aceroli do zrobienia domowego kosmetyku.

Przede wszystkim soku z aceroli można używać jako toniku, do przemywania twarzy. Zawarta w aceroli witamina C odżywi skóre i pomoże w walce z przebarwieniami, a także nieznacznie rozjaśni cerę.

Można także kupić zestaw bawełnianych płacht (w internecie są dostępne już od kilku złotych za nawet 50 sztuk), nasączać je sokiem z aceroli i nakładać na oczyszczoną skórę na mniej więcej 15-20 minut. Taki zabieg warto powtarzać co tydzień albo co dwa, aby efekt był trwalszy.

Wysoka zawartość beta-karotenu w aceroli sprawia, że jest doskonałym sposobem na walkę z trądzikiem.

4. Surowa acerola - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 98 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 32,0 kcal 31,4 kcal
Białko 0,40 g 0,39 g
Węglowodany 7,69 g 7,54 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 1,10 g 1,08 g
Tłuszcz 0,30 g 0,29 g
Tłuszcze nasycone 0,07 g 0,07 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,08 g 0,08 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,09 g 0,09 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 1,678 mg 1,644 mg

Porównaj wartości z innym produktem:

Acerola - właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie i urodę
Acerola - właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie i urodę (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy