Histamina - charakterystyka, alergia, leki przeciwhistaminowe stosowane w alergiach

Świat jest pełen czynników wywołujących reakcje alergiczne. Układ odpornościowy musi się bardzo starać, by ochronić nas przed wszystkimi szkodliwymi wirusami, bakteriami i roztoczami. Histamina jest zagrożeniem wewnętrznym. Uwolniona z komórek tłuszczowych, zapoczątkowuje zapalenie alergiczne.

1. Histamina - charakterystyka

Histamina to organiczny związek chemiczny. Jest przechowywana w komórkach tłuszczowych pod nieaktywną postacią. Uwolniona histamina silnie wpływa na ludzki organizm. Może powodować wstrząs anafilaktyczny, astmę, uciążliwy katar sienny oraz pokrzywkę. Histamina wywołuje rozwój zapalenia alergicznego. Dlatego w leczeniu alergii pomocne są leki przeciwhistaminowe. Histamina wpływa niepokojąco na:

  • sekrecję i perystaltykę przewodu pokarmowego,
  • ciśnienie krwi – powoduje rozkurczanie naczynek krwionośnych,
  • wzrost przepuszczalności naczyń krwionośnych – powoduje obrzęki i bąble, a także pokrzywkę,
  • zwiększenie wydzielania śluzu,
  • skurcz drzewa oskrzelowego.

Zobacz film: "Jak leczyć alergię?"

Ile tak naprawdę wiemy o katarze siennym?
Ile tak naprawdę wiemy o katarze siennym? [7 zdjęć]

Większość z nas cieszy się na wieść o nadchodzącym lecie. Dla niektórych jednak ciepłe dni oznaczają...

zobacz galerię

2. Histamina - alergia

Histamina jest czynnikiem wywołującym zapalenie alergiczne. Pomaga w wydzielaniu cytokin, białek i peptyd powodujących reakcje alergiczne. Cytokiny są tworzone przez komórki układu odpornościowego. Histamina powoduje nadmierne uwalnianie cytokin, które kontrolują przebieg procesów zapalnych.

3. Histamina - leki przeciwhistaminowe stosowane przy alergiach

Receptor histaminowy H1 – najczęściej stosowany lek. Z receptorem H1 współdziałają receptory H2 i H3. One wszystkie zaliczane są do grupy receptorów błonowych i sprzęgają się z białkiem G. Kiedy pobudzenie przez receptor H1 jest zbyt duże, występują następujące objawy:

  • zwiększone stężenie cGMP,
  • skurcz mięśni gładkich (żołądka, oskrzeli, jelit),
  • zwiększona przepuszczalność naczyń (występuje obrzęk),
  • świąd,
  • synteza prostaglandyn.

Zobacz także:

Histamina może być spożywana w pokarmach. Nie ulega wówczas procesowi obróbki termicznej. W przewodzie pokarmowym zostaje obniżona jej toksyczność. Dzieje się tak dzięki diamino-oksydazie zawartej w przewodzie. Kiedy diamino-oksydaza nie wystarczająco spełnia swoja rolę, wówczas histamina może być toksyczna.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Sposoby leczenia alergii

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!