Papaja – właściwości odżywcze, zastosowanie w kuchni

Papaja to inaczej melonowiec właściwy. Jest to egzotyczny owoc, który pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Papaja jest również uprawiana na południowych terenach Ameryki Północnej. Jakie dokładnie ma właściwości papaja? Jak może być podawana?

Papaja ma korzenny, słodki smak doskonale komponujący się z produktami mlecznymi
Papaja ma korzenny, słodki smak doskonale komponujący się z produktami mlecznymi (123RF)
spis treści

Zobacz film: "Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą"

Ze względu na swój niepowtarzalny smak, ale i liczne właściwości odżywcze, papaja jest też coraz częściej spotykana na plantacjach w południowej Europie.

1. Papaja – właściwości odżywcze

Coraz częściej papaja jest włączana do diety osób, którym zależy na podniesieniu odporności organizmu, redukcji stresu.

Papaja jest także zalecana osobom chorym na raka, przykładowo raka prostaty czy raka szyjki macicy.

Według naukowców z Japonii, papaja, a dokładnie napar z liści papai hamuje wzrost komórek rakowych przykładowo raka piersi.

Nie jest jeszcze do końca zbadane, który składnik papai ma właściwości antynowotworowe.

To też warto wiedzieć

Papaja posiada również składnik, który w większych ilościach chroni organizm przed chorobami układu krążenia - jest to likopen.

Dodatkowo papaja redukuje ryzyko wystąpienia zawału czy wylewu. Papaja zalecana jest też osobom, które mają problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu, ponieważ likopen pomaga likwidować tzw. „zły” cholesterol.

Papaja ma składniki, które działają w podobny sposób, jak wytwarzana przez organizm pepsyna, czyli składnik żołądkowego soku, z tą różnicą, że papaina działa w każdym środowisku nie tylko w kwaśnym.

Papaja może być idealną przekąską po posiłku zawierającym dużą ilość białka, która uniemożliwia właściwe strawienie pokarmu.

Inną zaletą papai jest łagodzenie większości przypadłości układu pokarmowego. Papaja to niskokaloryczny owoc, dlatego należy ją włączyć do diety osób odchudzających się.

Dodatkowo wpływa pozytywnie na sam proces trawienia, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Papaja ułatwia odkwaszanie organizmu, oczyszczanie z wszelkich toksyn. Jest też pomocna przy zaparciach czy wzdęciach.

W sklepach z produktami pochodzenia naturalnego dostępny jest też żel z liści papai, łodygi i miąższ papai, którego zadaniem jest przyspieszenie procesu gojenia ran.

2. Papaja – zastosowanie w kuchni

Papaja ma specyficzny korzenny smak, lekko słodkawy. Dlatego niektórzy decydują się na połączenie owocu papai z produktami mlecznymi np. zmiksowana papaja może być dodana do jogurtu naturalnego tworząc pożywny koktajl.

Najzdrowsze owoce
Najzdrowsze owoce [7 zdjęć]

To mit, że banany są najlepszym źródłem potasu. Dwie małe brzoskwinie albo nektarynki zawierają go więcej...

zobacz galerię

Papaja może być też dodatkiem do lodowych deserów czy sałatek owocowych. Ponieważ ziarenka papai w smaku przypominają pieprz, dlatego mogą być dodawane np. do sosu typu salsa. Niektórzy dodają owoc papai do dżemów, soków czy syropów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy