Śliwka - wpływ na organizm, wykorzystanie w kuchni

Właściwości śliwek są wielorakie. Chcesz uregulować swoje trawienie? W łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki. Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wybór mamy ogromny, są: węgierki, mirabelki czy renklody, które są zarówno bardzo smacznym dodatkiem do wielu potraw, jak i bardzo zdrowym. Śliwki są polecane zwłaszcza kobietom po trzydziestce w celu przyspieszenia metabolizmu.

Śliwka - wpływ na organizm

Zdrowa dieta nie obejdzie się bez śliwek. Te wpływają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Warto dawać je niejadkom, gdyż poprawiają apetyt, a także regulują trawienie, zapobiegając zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie rakiem jelita grubego. Działają w ten sposób dzięki dużej zawartości pektyn (rodzaj błonnika), które razem z kwasami organicznymi wpływają na przewód pokarmowy i obniżają cholesterol. Zdrowotny wpływ śliwek został wykorzystany również w farmakologii – wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest do produkcji leków.

Polecane wideo:

Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze, natomiast różnią się zawartością kalorii. Mogą mieć ich od 80-120 w 100 gramach. W takiej porcji śliwek mamy około 12-14,6 g węglowodanów. Zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty. Mają sporo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają łagodząco na nasz układ nerwowy. Śliwki wykazują także działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zawarta w ich pestkach amigdalina uznawana jest za związek pomocny w walce z rakiem. Badania udowodniły, że zdrowe są nie tylko owoce, ale również kora drzew. Wyciąg z kory śliwy stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty. Natomiast wyciąg ze śliwki japońskiej zakwasza mocz, co zapobiega bakteryjnemu zapaleniu pęcherza. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić taki koncentrat.

Śliwka - wykorzystanie w kuchni

Suszone śliwki zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże. Ponadto, mają silne działanie przeczyszczające. Zjadanie trzech suszonych śliwek dziennie lub picie kompotu z suszu reguluje pracę układu pokarmowego. Niestety, suszone śliwki mają również minusy – zawierają aż 360 kalorii w 100 g. Śliwki można suszyć samodzielnie w domu. Najlepiej wybrać te, w których skórka przy szypułce marszczy się. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na sitach i suszymy przez 24 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 60 stopni Celsjusza. Później przez kolejną dobą suszymy je w przewiewnym miejscu.

Śliwki doskonale nadają się do przygotowania powideł, dżemów albo kompotów. Warto zwrócić uwagę przy wyborze owoców do przetworów, czy łatwo oddziela się w nich pestka od miąższu, gdyż pestki zawierają trującą dla organizmu amygdalinę, dlatego wybierajmy te łatwo oddzielające się. Świetnie nadają się na przetwory mirabelki. Liczba odmian śliwek jest ogromna. Należą do nich renklody, mirabelki czy popularne u nas węgierki. Idealne do przetworów są odmiany renklod: althana, zielona, ulena lub węgierek: łowicka, włoska, zwykła.

Śliwki tradycyjnie stosowane są do wyrobu dżemów, kompotów, marmolad, powideł. Stanowią dodatek do ciast, sorbetów, knedli, pierogów, ale również można z nich robić sosy i marynaty do mięs. Śliwka jest podstawą bardzo popularnej u nas śliwowicy i tarniówki czy bałkańskiej rakiji. Śliwki należy jeść z umiarem. Jedzone zbyt rzadko albo zbyt często mogą powodować wzdęcia lub rozwolnienia. Podobnie jest z kompotem śliwkowym. Najlepiej jeść kilka dziennie, wtedy nie narazimy się na problemy.

Komentarze (6)
~Asia1212
~Asia1212 ponad rok temu

Pestki jabłek też zawierają amygdalinę tylko w mniejszej ilości. A pestki gorzkiej moreli ą uznanym lekiem w kuracji przeciwnowotworowej. Nie demonizujmy tak. Ja też wsuwam pestki od dzieciaka i żyję

Odpowiedz
~Zielarka
~Zielarka ponad rok temu

Jako dzieci po zjedzeniu śliwek braliśmy kamień i rozbijaliśmy pestki aby zjadać migdałowe nasionka. Zjadaliśmy kilka czy kilkanaście bo więcej tego nie dało się zjeść bo były gorzkie,ale miały też uwielbiany przez nas migdałowy smak. Do dziś jako osoby dorosłe żyjemy i nic nam nie było. Organizm też się uodparnia na trucizny przyjmując je w niewielkich dawkach.To tak jak ze szczepionkami.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Dlaczego warto jeść kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi?

Owoc kiwi Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych, muesli czy koktajli. Regularne spożywanie tego owocu niesie wiele korzyści dla zdrowia człowieka....

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia (...) i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce, to...

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Smaczne owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów.Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne i gorzkie...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.