Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości śliwek

Właściwości śliwek są wielorakie. Chcesz uregulować swoje trawienie? W łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki. Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wybór mamy ogromny, są: węgierki, mirabelki czy renklody, które są zarówno bardzo smacznym dodatkiem do wielu potraw, jak i bardzo zdrowym. Śliwki są polecane zwłaszcza kobietom po trzydziestce w celu przyspieszenia metabolizmu.

Wpływ śliwek na organizm

Zdrowa dieta nie obejdzie się bez śliwek. Te wpływają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Warto dawać je niejadkom, gdyż poprawiają apetyt, a także regulują trawienie, zapobiegając zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie rakiem jelita grubego. Działają w ten sposób dzięki dużej zawartości pektyn (rodzaj błonnika), które razem z kwasami organicznymi wpływają na przewód pokarmowy i obniżają cholesterol. Zdrowotny wpływ śliwek został wykorzystany również w farmakologii – wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest do produkcji leków.

Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze, natomiast różnią się zawartością kalorii. Mogą mieć ich od 80-120 w 100 gramach. W takiej porcji śliwek mamy około 12-14,6 g węglowodanów. Zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty. Mają sporo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają łagodząco na nasz układ nerwowy. Śliwki wykazują także działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zawarta w ich pestkach amigdalina uznawana jest za związek pomocny w walce z rakiem. Badania udowodniły, że zdrowe są nie tylko owoce, ale również kora drzew. Wyciąg z kory śliwy stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty. Natomiast wyciąg ze śliwki japońskiej zakwasza mocz, co zapobiega bakteryjnemu zapaleniu pęcherza. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić taki koncentrat.

Wykorzystanie śliwek w kuchni

Suszone śliwki zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże. Ponadto, mają silne działanie przeczyszczające. Zjadanie trzech suszonych śliwek dziennie lub picie kompotu z suszu reguluje pracę układu pokarmowego. Niestety, suszone śliwki mają również minusy – zawierają aż 360 kalorii w 100 g. Śliwki można suszyć samodzielnie w domu. Najlepiej wybrać te, w których skórka przy szypułce marszczy się. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na sitach i suszymy przez 24 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 60 stopni Celsjusza. Później przez kolejną dobą suszymy je w przewiewnym miejscu.

Śliwki doskonale nadają się do przygotowania powideł, dżemów albo kompotów. Warto zwrócić uwagę przy wyborze owoców do przetworów, czy łatwo oddziela się w nich pestka od miąższu, gdyż pestki zawierają trującą dla organizmu amygdalinę, dlatego wybierajmy te łatwo oddzielające się. Świetnie nadają się na przetwory mirabelki. Liczba odmian śliwek jest ogromna. Należą do nich renklody, mirabelki czy popularne u nas węgierki. Idealne do przetworów są odmiany renklod: althana, zielona, ulena lub węgierek: łowicka, włoska, zwykła.

Śliwki tradycyjnie stosowane są do wyrobu dżemów, kompotów, marmolad, powideł. Stanowią dodatek do ciast, sorbetów, knedli, pierogów, ale również można z nich robić sosy i marynaty do mięs. Śliwka jest podstawą bardzo popularnej u nas śliwowicy i tarniówki czy bałkańskiej rakiji. Śliwki należy jeść z umiarem. Jedzone zbyt rzadko albo zbyt często mogą powodować wzdęcia lub rozwolnienia. Podobnie jest z kompotem śliwkowym. Najlepiej jeść kilka dziennie, wtedy nie narazimy się na problemy.

Martyna Kosienkowska,
Komentarze (4)
~Pestki są zdrowe !
~Pestki są zdrowe !

Co to za antyekspert pisał ten artykuł? który twierdzi, że pestki śliwek są trujące? Ja jem pestki śliwek i żyję!!! i cieszę się dobrym zdrowiem

Odpowiedz
~Cyjanek
~Cyjanek

To się zatrujesz kiedyś cyjankiem jak będziesz dalej jadł pestki ze śliwek.

Odpowiedz
~Zielarka
~Zielarka

Jako dzieci po zjedzeniu śliwek braliśmy kamień i rozbijaliśmy pestki aby zjadać migdałowe nasionka. Zjadaliśmy kilka czy kilkanaście bo więcej tego nie dało się zjeść bo były gorzkie,ale miały też uwielbiany przez nas migdałowy smak. Do dziś jako osoby dorosłe żyjemy i nic nam nie było. Organizm też się uodparnia na trucizny przyjmując je w niewielkich dawkach.To tak jak ze szczepionkami.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości orzecha włoskiego

Właściwości orzecha włoskiego

(...) czy balsamów brązujących. Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która ... w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...

Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

(...) jedną z najlepszych dla zdrowia herbat. Jakie są jej właściwości? Zdrowe serce Owoce mangostanu są źródłem bardzo silnych ... zachować młody wygląd. Skuteczne odchudzanie Owoce mangostanu mają mało kalorii, ale za to dużo błonnika, dlatego polecane są ... wyzwaniem, ale suszone owoce możesz kupić przez Internet albo w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne są również gotowe...

Owoce

Właściwości oliwek

Właściwości oliwek

(...) oliwnego rosnącego w krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewko oliwne rośnie wolno, a pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 10 ... drzew oliwkowych, których owoce mają charakterystyczny smak i zapach, dlatego też oliwa z oliwek może posiadać smak...

Owoce

Właściwości aronii

(...) takiej możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Owoce w diecie Starzenie się ... antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze. Rozwiązaniem ... dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów ... aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały wzrost...

Owoce

Owoce leśne

(...) ich w lesie to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie. Właściwości poziomek ... . Takie smakują nam najbardziej. Niemowlakom można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce ... to owoce leśne, które są równie smaczne jak poziomki i równie szybko się psują. Leśne odmiany owocują w lipcu i sierpniu oraz...

Owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Dlaczego warto jeść owoce?

(...) w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby ... owoców Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu 0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz 41-50 kcal pomarańcza, brzoskwinia, jabłko 51-70 kcal ananas, winogrona 71-100 kcal banan Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane ... błonnika zawierają maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce,...

Owoce

Wpływ żurawiny na zdrowie człowieka

(...) jednak ich najbogatszym źródłem są spożywane owoce oraz warzywa. Dotyczy to zwłaszcza okresów wzmożonego stresu i przeziębienia, kiedy osłabiony ... powodujących próchnicę zębów. Warto wykorzystać sezon na żurawinę, kiedy w sklepach dostać możemy świeże owoce –...

Owoce

Pyszne i zdrowe przepisy owocowe!

Owoce zawierają mnóstwo witamin i błonnika. W swoim składzie mogą się poszczycić bogactwem minerałów. Kwasy owocowe wpływają pozytywnie na naszą urodę i pomagają odmłodzić skórę. Owoce, wraz z warzywami powinny pojawić się na naszych talerzach około 5 razy dziennie. Prezentujemy przepisy, które nie pozwolą Wam znudzić się pysznymi i zdrowymi owocami!Zobacz, jakie wyśmienite dania można przygotować z jabłek: ciasto jabłkowe z dodatkami; mus jabłkowo-miętowy; kisiel jabłkowy; włoski placek z jabłkami; mus...