Właściwości śliwek

Właściwości śliwek są wielorakie. Chcesz uregulować swoje trawienie? W łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki. Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wybór mamy ogromny, są: węgierki, mirabelki czy renklody, które są zarówno bardzo smacznym dodatkiem do wielu potraw, jak i bardzo zdrowym. Śliwki są polecane zwłaszcza kobietom po trzydziestce w celu przyspieszenia metabolizmu.

Wpływ śliwek na organizm

Zdrowa dieta nie obejdzie się bez śliwek. Te wpływają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Warto dawać je niejadkom, gdyż poprawiają apetyt, a także regulują trawienie, zapobiegając zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie rakiem jelita grubego. Działają w ten sposób dzięki dużej zawartości pektyn (rodzaj błonnika), które razem z kwasami organicznymi wpływają na przewód pokarmowy i obniżają cholesterol. Zdrowotny wpływ śliwek został wykorzystany również w farmakologii – wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest do produkcji leków.

Polecane wideo:

Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze, natomiast różnią się zawartością kalorii. Mogą mieć ich od 80-120 w 100 gramach. W takiej porcji śliwek mamy około 12-14,6 g węglowodanów. Zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty. Mają sporo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają łagodząco na nasz układ nerwowy. Śliwki wykazują także działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zawarta w ich pestkach amigdalina uznawana jest za związek pomocny w walce z rakiem. Badania udowodniły, że zdrowe są nie tylko owoce, ale również kora drzew. Wyciąg z kory śliwy stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty. Natomiast wyciąg ze śliwki japońskiej zakwasza mocz, co zapobiega bakteryjnemu zapaleniu pęcherza. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić taki koncentrat.

Wykorzystanie śliwek w kuchni

Suszone śliwki zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże. Ponadto, mają silne działanie przeczyszczające. Zjadanie trzech suszonych śliwek dziennie lub picie kompotu z suszu reguluje pracę układu pokarmowego. Niestety, suszone śliwki mają również minusy – zawierają aż 360 kalorii w 100 g. Śliwki można suszyć samodzielnie w domu. Najlepiej wybrać te, w których skórka przy szypułce marszczy się. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na sitach i suszymy przez 24 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 60 stopni Celsjusza. Później przez kolejną dobą suszymy je w przewiewnym miejscu.

Śliwki doskonale nadają się do przygotowania powideł, dżemów albo kompotów. Warto zwrócić uwagę przy wyborze owoców do przetworów, czy łatwo oddziela się w nich pestka od miąższu, gdyż pestki zawierają trującą dla organizmu amygdalinę, dlatego wybierajmy te łatwo oddzielające się. Świetnie nadają się na przetwory mirabelki. Liczba odmian śliwek jest ogromna. Należą do nich renklody, mirabelki czy popularne u nas węgierki. Idealne do przetworów są odmiany renklod: althana, zielona, ulena lub węgierek: łowicka, włoska, zwykła.

Śliwki tradycyjnie stosowane są do wyrobu dżemów, kompotów, marmolad, powideł. Stanowią dodatek do ciast, sorbetów, knedli, pierogów, ale również można z nich robić sosy i marynaty do mięs. Śliwka jest podstawą bardzo popularnej u nas śliwowicy i tarniówki czy bałkańskiej rakiji. Śliwki należy jeść z umiarem. Jedzone zbyt rzadko albo zbyt często mogą powodować wzdęcia lub rozwolnienia. Podobnie jest z kompotem śliwkowym. Najlepiej jeść kilka dziennie, wtedy nie narazimy się na problemy.

Komentarze (5)
~Asia1212
~Asia1212

Pestki jabłek też zawierają amygdalinę tylko w mniejszej ilości. A pestki gorzkiej moreli ą uznanym lekiem w kuracji przeciwnowotworowej. Nie demonizujmy tak. Ja też wsuwam pestki od dzieciaka i żyję

Odpowiedz
~Zielarka
~Zielarka

Jako dzieci po zjedzeniu śliwek braliśmy kamień i rozbijaliśmy pestki aby zjadać migdałowe nasionka. Zjadaliśmy kilka czy kilkanaście bo więcej tego nie dało się zjeść bo były gorzkie,ale miały też uwielbiany przez nas migdałowy smak. Do dziś jako osoby dorosłe żyjemy i nic nam nie było. Organizm też się uodparnia na trucizny przyjmując je w niewielkich dawkach.To tak jak ze szczepionkami.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

, które z nich warto jeść nie tylko od święta.Męczennica jadalna - marakuja Aromatyczne w smaku, fioletowe, czerwone lub żółte owoce marakui są doskonałym (...) źródłem witamin C i A oraz potasu i błonnika. Jeden owoc zawiera tylko 16...

Owoce

Jakie właściwości lecznicze ma kalina?

Jakie właściwości lecznicze ma kalina?

od stuleci wykorzystuje się korę oraz owoce tej rośliny. Zawierają one wiele cennych dla zdrowia substancji. Nazywa się ją często "lekiem kobiecym (...) i dwunastnicy.Naturalny lek na przeziębienie Ciemnoczerwone owoce...

Owoce

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych Pół kubka soku cytrynowego każdego dnia zwiększa poziom cytrynianów w moczu. Badania wykazały, że spożywanie cytryny może zapobiec powstawaniu wapniowych kamieni w nerkach.Normalizacja pH Jeśli dieta bogata jest...

Owoce

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

starzenia się, przez co wyglądamy młodziej. Poza pomarańczami, jedz inne owoce i warzywa, aby mieć piękną skórę.Polepszenie wzroku Nie tylko skóra

Owoce

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

kwiaty zakwitają w okolicy wczesnej wiosny, a jego owoce stanowią właśnie migdały - podłużne pestkowce o spłaszczonym kształcie.Kakaowiec właściwy (...) są zakończone pięknymi, niebieskimi kwiatami, które wzbogacają otaczający je krajobraz....

Owoce

Owoc kaki (persymona)

Owoc kaki (persymona)

warunki dla owocujących drzew, a więc w Azji Środkowej, południowej Europie, USA oraz w Korei Południowej. Te pomarańczowe owoce obrastają gałęzie (...) , pozbawiona uszkodzeń i przebarwień. Najlepiej jest wybierać owoce...

Owoce

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

górzystych. Te rosnące na dużych, rozgałęzionych drzewach owoce z przypominającą łuskę skórką uchodzą za prawdziwy przysmak kuchni łacińskiej

Owoce

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Bananowe zdrowie Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie są zalety spożywania bananów.Wzrost mięśni Jeśli po treningu czujesz, że twoje mięśnie są obolałe lub ich wzrost nie jest zadowalający,...

Owoce

Dlaczego warto jeść tangerynki?

Dlaczego warto jeść tangerynki?

owoce do złudzenia przypominają zwykłe klementynki lub mandarynki, ale są większe, mają ciemniejszą skórkę i charakterystyczne wydłużenie z jednej (...) , ale również ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie.Przeciw wolnym rodnikom Smaczne,...

Owoce

Najdziwniejsze owoce świata

Najdziwniejsze owoce świata

do afrodyzjaków.Yangmei Inaczej chińskie drzewo truskawkowe. Chociaż owoce wykorzystywane są bardzo często jako element dekoracyjny, to zawierają dużą dawkę