Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości śliwek

Właściwości śliwek są wielorakie. Chcesz uregulować swoje trawienie? W łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki. Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wybór mamy ogromny, są: węgierki, mirabelki czy renklody, które są zarówno bardzo smacznym dodatkiem do wielu potraw, jak i bardzo zdrowym. Śliwki są polecane zwłaszcza kobietom po trzydziestce w celu przyspieszenia metabolizmu.

Wpływ śliwek na organizm

Zdrowa dieta nie obejdzie się bez śliwek. Te wpływają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Warto dawać je niejadkom, gdyż poprawiają apetyt, a także regulują trawienie, zapobiegając zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie rakiem jelita grubego. Działają w ten sposób dzięki dużej zawartości pektyn (rodzaj błonnika), które razem z kwasami organicznymi wpływają na przewód pokarmowy i obniżają cholesterol. Zdrowotny wpływ śliwek został wykorzystany również w farmakologii – wyciąg ze śliwek wykorzystywany jest do produkcji leków.

Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze, natomiast różnią się zawartością kalorii. Mogą mieć ich od 80-120 w 100 gramach. W takiej porcji śliwek mamy około 12-14,6 g węglowodanów. Zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty. Mają sporo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają łagodząco na nasz układ nerwowy. Śliwki wykazują także działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zawarta w ich pestkach amigdalina uznawana jest za związek pomocny w walce z rakiem. Badania udowodniły, że zdrowe są nie tylko owoce, ale również kora drzew. Wyciąg z kory śliwy stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty. Natomiast wyciąg ze śliwki japońskiej zakwasza mocz, co zapobiega bakteryjnemu zapaleniu pęcherza. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić taki koncentrat.

Wykorzystanie śliwek w kuchni

Suszone śliwki zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże. Ponadto, mają silne działanie przeczyszczające. Zjadanie trzech suszonych śliwek dziennie lub picie kompotu z suszu reguluje pracę układu pokarmowego. Niestety, suszone śliwki mają również minusy – zawierają aż 360 kalorii w 100 g. Śliwki można suszyć samodzielnie w domu. Najlepiej wybrać te, w których skórka przy szypułce marszczy się. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na sitach i suszymy przez 24 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 60 stopni Celsjusza. Później przez kolejną dobą suszymy je w przewiewnym miejscu.

Śliwki doskonale nadają się do przygotowania powideł, dżemów albo kompotów. Warto zwrócić uwagę przy wyborze owoców do przetworów, czy łatwo oddziela się w nich pestka od miąższu, gdyż pestki zawierają trującą dla organizmu amygdalinę, dlatego wybierajmy te łatwo oddzielające się. Świetnie nadają się na przetwory mirabelki. Liczba odmian śliwek jest ogromna. Należą do nich renklody, mirabelki czy popularne u nas węgierki. Idealne do przetworów są odmiany renklod: althana, zielona, ulena lub węgierek: łowicka, włoska, zwykła.

Śliwki tradycyjnie stosowane są do wyrobu dżemów, kompotów, marmolad, powideł. Stanowią dodatek do ciast, sorbetów, knedli, pierogów, ale również można z nich robić sosy i marynaty do mięs. Śliwka jest podstawą bardzo popularnej u nas śliwowicy i tarniówki czy bałkańskiej rakiji. Śliwki należy jeść z umiarem. Jedzone zbyt rzadko albo zbyt często mogą powodować wzdęcia lub rozwolnienia. Podobnie jest z kompotem śliwkowym. Najlepiej jeść kilka dziennie, wtedy nie narazimy się na problemy.

Martyna Kosienkowska,
Komentarze (4)
~Pestki są zdrowe !
~Pestki są zdrowe !

Co to za antyekspert pisał ten artykuł? który twierdzi, że pestki śliwek są trujące? Ja jem pestki śliwek i żyję!!! i cieszę się dobrym zdrowiem

Odpowiedz
~Cyjanek
~Cyjanek

To się zatrujesz kiedyś cyjankiem jak będziesz dalej jadł pestki ze śliwek.

Odpowiedz
~Zielarka
~Zielarka

Jako dzieci po zjedzeniu śliwek braliśmy kamień i rozbijaliśmy pestki aby zjadać migdałowe nasionka. Zjadaliśmy kilka czy kilkanaście bo więcej tego nie dało się zjeść bo były gorzkie,ale miały też uwielbiany przez nas migdałowy smak. Do dziś jako osoby dorosłe żyjemy i nic nam nie było. Organizm też się uodparnia na trucizny przyjmując je w niewielkich dawkach.To tak jak ze szczepionkami.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

Właściwości aronii

(...) możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Spis treści Owoce w diecie Starzenie się ... , a w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze ... jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu ... . Badania aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały...

Owoce

Sok z aronii

(...) Kobiety często łudzą się, że to pomoże im zachować młodość i urodę. Tymczasem wszystko zaczyna się wewnątrz organizmu. Owoce ... . Poza tym, te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii. Właściwości soku z aronii Właściwości soku z aronii są nieocenione. Sok ... właściwości neutralizujące szkodliwe działanie promieniu UV. Można stosować te owoce w diecie także pod inną postacią. Można wzbogacić jej smakiem sok z brzozy. Popularna jest także nalewka z aronii. Owoce i przyprawy (goździki, laska wanilii, mielony kardamon,...

Owoce

Owoce leśne

(...) to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie. Spis treści Właściwości ... . Takie smakują nam najbardziej. Niemowlakom można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce ... to owoce leśne, które są równie smaczne jak poziomki i równie szybko się psują. Leśne odmiany owocują w lipcu i sierpniu oraz...

Owoce

Właściwości orzecha włoskiego

Właściwości orzecha włoskiego

(...) czy balsamów brązujących. Spis treści Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych ... w wielu krajach w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...

Owoce

Właściwości ananasa

Właściwości ananasa

(...) z puszki. Obecnie możesz kupić świeże owoce nawet w osiedlowym warzywniaku. O właściwościach ananasa wiedzieli już Francuzi ... . Plantatorzy rozmnażają ananasy, odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Owoce są wykorzystywane w przemyśle ... owoce) i witaminę C. Zawierają też kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz estry kwasu kawowego i p ... . Ananas w kosmetyce Ananas to nie tylko zdrowa dieta, ale także ważny składnik kosmetyków. Owoce ananasów cenione...

Owoce

Właściwości żurawiny

Właściwości żurawiny

(...) infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. Wszystko to dzięki bardzo silnym przeciwutleniaczom, poliantocyjanidom. Te owoce ... zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną. Działanie żurawiny Owoce żurawiny mają działanie ... , układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL...

Owoce

Właściwości gruszki

Właściwości gruszki

(...) Kwiaty gruszy zebrane są w baldachogrona, a płatki kwiatowe prawie zawsze mają biały kolor. Owoce gruszy są często wydłużone ... średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Można dzięki temu stosować te owoce w diecie...

Owoce

Bakalie

Migdały - cenne źródło białka to wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe przekąski. Właściwości bakalii sprawiają, że może je jeść każdy, także osoby dbające o linię. Oczywiście, mowa tu głównie o orzechach, gdyż rodzynki i inne suszone owoce zawierają ... Orzechy włoskie są to owoce drzewa często spotykanego w naszym klimacie. Doskonale stymulują pracę mózgu i koncentrację - zaleca ... B. Właściwości bakalii Inne bakalie to różnego rodzaju kandyzowane lub suszone owoce. Nie są to już dietetyczne...