Szpinak - właściwości lecznicze, przyrządzanie

Szpinak niesłusznie został okryty złą sławą i uznany za jedną z najgorszych potraw dla dzieci. Ta zielona roślina jest podstawowym składnikiem zdrowej diety, a do tego przyrządzona w prawidłowy sposób jest niesamowicie smaczna. Szpinak, zasługuje na główne miejsce przy obiadowym stole. Warto przekonać się do szpinaku, ponieważ ma właściwości zdrowotne – m.in. wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób, przede wszystkim nowotworowych.

Polecane wideo:

Szpinak - właściwości lecznicze

Warzywa bogate w żelazo

Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa i żelazowa, dodatkowo jego wartość energetyczna jest bardzo niska, warto więc uwzględnić go w swojej codziennej...

Szpinak odkryty został już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Jednak zanim poznali go Europejczycy, minęło wiele lat. Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się pielęgniarki, które podawały napar z liści szpinaku osobom słabym, a te w niewyjaśniony sposób powracały do sił. Sława szpinaku szybko przedostała się do Stanów Zjednoczonych, gdzie jego zdrowotne działanie zostało udowodnione naukowo.

Wykazano, że gdy chodzi o produkty bogate w żelazo, to szpinak zawiera jego ogromną ilość, więc warto spożywać go przy takiej chorobie jak anemia. Jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Naukowcy udowodnili również, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Jedzenie szpinaku chroni też przed inną chorobą starczą – chorobą Parkinsona. To zielone warzywo może być stosowane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Pamiętajmy, zdrowa dieta, to dieta ze szpinakiem. Zaletą szpinaku jest jego niska kaloryczność. Dlatego polecany jest osobom z nadwagą lub otyłością, a także osobom z nadciśnieniem tętniczym. Szpinak powinny spożywać również osoby palące papierosy oraz bierni palacze, ze względu na działanie antyoksydacyjne. Właściwości pozytywne szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.

Szpinak - przyrządzanie

Szpinak jako zdrowa żywność kojarzy się z czymś niesmacznym, a to nieprawda! Miłośnicy kuchni mogą go przyrządzić na wiele sposobów. Najprostszym przepisem jest dodanie do niego soli, pieprzu, śmietany, jajek i gotowe – świetna pasta nawet na kanapki. Gdy dodamy do niego jeszcze trochę pieczarek i ulubionego sera, mamy gotowy sos do spaghetti. Smakowite są na przykład płaty lasagne nadziewane szpinakiem.

Jednak gdy nie lubimy gotować, to na rynku jest duży wybór gotowych produktów. W sklepach ze zdrową żywnością są do wyboru – pierogi czy naleśniki ze szpinakiem. Zdrowe odżywianie nie obejdzie się bez szpinaku, więc jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji spróbować tego przepysznego zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie smakował w dzieciństwie, czas powrócić do niego teraz.

Komentarze (6)
~Bakteria
~Bakteria 12 miesięcy temu

Bardzo niefachowy artykul. Juz od kilku lat wiadomo, ze bajki o zawartosci zelaza sa nieprawda, to samo z wapniem. Kto to pisal? Poza tym szpinak moze byc bardzo szkodliwy, gdy spozywany czesto i w duzych ilosciach.

Odpowiedz
~ela
~ela ponad rok temu

Szpinaku nie powinny stosować osoby z chorobami reumatycznymi ze względu na blokowanie wchłaniania wapnia! Ponadto często mówi się, że szpinak taki zdrowy i delikatny dla układu pokarmowego, a właśnie nie można go jeść przy nadkwasocie!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Dynia to zdrowie i uroda

Dynia to zdrowie i uroda

W ostatnich latach warzywo to stało się bardzo popularne i przestało być tylko amerykańską specjalnością. Zupa krem z dyni, placki, ciasto - to tylko niektóre potrawy z dodatkiem pomarańczowego miąższu. Czy wiesz jednak, że dynia jest bogata w witaminy...

Warzywa

Właściwości lecznicze kadi patta, czyli liści curry

Właściwości lecznicze kadi patta, czyli liści curry

Liście curry Kadi patta najbardziej aromatyczne są zaraz po zerwaniu. Mają ostry, sosnowo-cytrynowy zapach. Można wyczuć w nich także nutę mandarynki. Po wysuszeniu tracą intensywność. Można je stosować w całości, zgniatać oraz siekać. Liście curry zawierają...

Warzywa

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą?

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki

Warzywa

Właściwości gorzkiego melona

Właściwości gorzkiego melona

Dlaczego warto jeść melony? Gorzki melon zawiera wiele składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Najbardziej znane właściwości zdrowotne to pomoc w kontrolowaniu cukrzycy oraz poprawa zdrowia układu oddechowego i odpornościowego. Co więcej,...

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

i mung. W Polsce do najpopularniejszych dań z wykorzystaniem tego warzywa zalicza się: fasolkę po bretońsku, zupę fasolową oraz wegetariański pasztet (...) w leczeniu cukrzycy. Jeśli jednak wybierasz naturalną fasolę, zamiast tej ukrytej...

Warzywa

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

z daleka świeże, acz z koniecznościkonserwowane warzywa. Każdego dnia powinniśmy spożywać około 300-400 gramów jarzyn. Mrożenie to jedna z najlepszych (...) mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących. Ekologiczne...

Warzywa

Właściwości soku z ziemniaków

Właściwości soku z ziemniaków

właściwości ziemniaków. Wywar z obierek warzywa zalecany jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową. Kruszy i rozpuszcza kamienie nerkowe. Umyte

Warzywa

Właściwości roślin strączkowych

Właściwości roślin strączkowych

. Naukowcy z Harvard School of Public Health wykazali, że kobiety, które jadły fasolę i inne warzywa strączkowe co najmniej dwa razy w tygodniu, rzadziej