Szpinak - kalorie, właściwości lecznicze, przyrządzanie

Szpinak niesłusznie został okryty złą sławą i uznany za jedną z najgorszych potraw dla dzieci. Ta zielona roślina jest podstawowym składnikiem zdrowej diety, a do tego przyrządzona w prawidłowy sposób jest niesamowicie smaczna. Szpinak, zasługuje na główne miejsce przy obiadowym stole. Warto przekonać się do szpinaku, ponieważ ma właściwości zdrowotne – m.in. wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób, przede wszystkim nowotworowych.

Polecane wideo:

Szpinak - kalorie

W 100 gramach szpinaku znajdują się 23 kalorie.

Szpinak - właściwości lecznicze

Warzywa bogate w żelazo

Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa i żelazowa, dodatkowo jego wartość energetyczna jest bardzo niska, warto więc uwzględnić go w swojej codziennej...

Szpinak odkryty został już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Jednak zanim poznali go Europejczycy, minęło wiele lat. Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się pielęgniarki, które podawały napar z liści szpinaku osobom słabym, a te w niewyjaśniony sposób powracały do sił. Sława szpinaku szybko przedostała się do Stanów Zjednoczonych, gdzie jego zdrowotne działanie zostało udowodnione naukowo.

Wykazano, że gdy chodzi o produkty bogate w żelazo, to szpinak zawiera jego ogromną ilość, więc warto spożywać go przy takiej chorobie jak anemia. Jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Naukowcy udowodnili również, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Jedzenie szpinaku chroni też przed inną chorobą starczą – chorobą Parkinsona. To zielone warzywo może być stosowane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Pamiętajmy, zdrowa dieta, to dieta ze szpinakiem. Zaletą szpinaku jest jego niska kaloryczność. Dlatego polecany jest osobom z nadwagą lub otyłością, a także osobom z nadciśnieniem tętniczym. Szpinak powinny spożywać również osoby palące papierosy oraz bierni palacze, ze względu na działanie antyoksydacyjne. Właściwości pozytywne szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.

Szpinak - przyrządzanie

Szpinak jako zdrowa żywność kojarzy się z czymś niesmacznym, a to nieprawda! Miłośnicy kuchni mogą go przyrządzić na wiele sposobów. Najprostszym przepisem jest dodanie do niego soli, pieprzu, śmietany, jajek i gotowe – świetna pasta nawet na kanapki. Gdy dodamy do niego jeszcze trochę pieczarek i ulubionego sera, mamy gotowy sos do spaghetti. Smakowite są na przykład płaty lasagne nadziewane szpinakiem.

Jednak gdy nie lubimy gotować, to na rynku jest duży wybór gotowych produktów. W sklepach ze zdrową żywnością są do wyboru – pierogi czy naleśniki ze szpinakiem. Zdrowe odżywianie nie obejdzie się bez szpinaku, więc jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji spróbować tego przepysznego zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie smakował w dzieciństwie, czas powrócić do niego teraz.

Komentarze (12)
~Magdalenna
~Magdalenna 2 miesiące temu

@~ogrodnik: a ja z tym zmniejszeniem laknienia się nie zgodzę:) dzisiaj pierwszy raz zrobiłam koktajl :szpinak banan jablko kiwo gruszka i powiem szczerze po jednej porządnej szklance tego gęstego eliksiru mocy, miałam lepszy apetyt jak nigdy -co akurat mi odpowiada:) koktajl był pyszny!

Odpowiedz
~ogrodnik
~ogrodnik 3 miesiące temu

szpinak jest dobry ja jem to jak sałate na surowo i nigdy mi nie zaszkodził ,wcale nie chodzi tu o jakąś gigantyczną zawartośc żelaza ale inne składniki zawarte tylko w żywej tkance zielonych liści-ma działanie przeciwzapalne przeciwnowotworowe i reguluje przemianę materii zmniejsza łaknienie wspomaga odchudzanie,dostarcza witamin przyczyniającychsię do zdrowego wyglądu skóry i włosów

Odpowiedz
~Bakteria
~Bakteria ponad rok temu

Bardzo niefachowy artykul. Juz od kilku lat wiadomo, ze bajki o zawartosci zelaza sa nieprawda, to samo z wapniem. Kto to pisal? Poza tym szpinak moze byc bardzo szkodliwy, gdy spozywany czesto i w duzych ilosciach.

Odpowiedz
~ela
~ela ponad rok temu

Szpinaku nie powinny stosować osoby z chorobami reumatycznymi ze względu na blokowanie wchłaniania wapnia! Ponadto często mówi się, że szpinak taki zdrowy i delikatny dla układu pokarmowego, a właśnie nie można go jeść przy nadkwasocie!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Ziołolecznictwo

Właściwości lecznicze kwiatów polnych

oczyszczających. Przyrządzanie: jak szpinak, dodaje się ją do zup, sosów, sałatek, mięsa. Bratek polny Właściwości: jest kopalnią witaminy C (...) się je jak szpinak. Korzenie...

Żywienie

Właściwości zdrowotne pikli

Właściwości zdrowotne pikli

i składników mineralnych. Przygotowywana w domu mieszanka skrywa w sobie wiele właściwości prozdrowotnych. Hermetycznie zamknięte w słoikach warzywa (...) . Najpopularniejszymi piklami są te przyrządzane z ogórków....

Inne napoje

"Złote mleko" - tradycyjny hinduski napój rozgrzewający

"Złote mleko" - tradycyjny hinduski napój rozgrzewający

na wiele problemów ze zdrowiem. Przyrządza się z niej również różne napoje lecznicze. Jednym z nich jest tzw. "złote mleko", które można stosować (...) Leczniczy napój Kurkuma pełni ważną funkcję w tradycyjnej...

Produkty żywnościowe

Portulaka pospolita i jej wpływ na zdrowie

Portulaka pospolita i jej wpływ na zdrowie

surowej, jak i gotowanej. Ta soczysta roślina składa się w 93 proc. z wody i jest lekko słonawa i kwaśna, podobnie jak szpinak czy rukiew wodna (...) , B2, B3 oraz kwasu foliowego, miedzi i fosforu. Jest przy tym niskokaloryczna - w...

Odchudzanie dla każdego

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

cholesterolu. Warzywa o zielonych liściach Sałata, jarmuż czy szpinak, również posiadają "ujemne kalorie", a ich skład to 50 proc. wody i 50 proc (...) Na czym polega ujemny bilans energetyczny? Określenie „ujemne kalorie"...

Herbata

Właściwości herbaty

Właściwości herbaty

Picie herbaty to również sposób spędzania czasu w bliskim gronie. Wiele składników napoju ma również dobroczynny wpływ na zdrowie.

Objawy reumatoidalnego zapalenia stawów - przyczyny i objawy, zapobieganie i leczenie

Kadzidło

Kadzidło

Stare ludowe przekonanie, że kadzidło ma właściwości lecznicze, okazuje się mieć podstawy naukowe. Udowodniono, że jest skuteczne w reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

pieczonego kurczaka w mące migdałowej lub z cieciorki. Zalety: wyeliminujesz mnóstwo kalorii i węglowodanów, a zyskasz dodatkowe składniki odżywcze (...) oraz błonnik. Pieczenie zamiast smażenia znacznie ogranicza kalorie...