Szpinak - kalorie, właściwości lecznicze, przyrządzanie

Szpinak niesłusznie został okryty złą sławą i uznany za jedną z najgorszych potraw dla dzieci. Ta zielona roślina jest podstawowym składnikiem zdrowej diety, a do tego przyrządzona w prawidłowy sposób jest niesamowicie smaczna. Szpinak, zasługuje na główne miejsce przy obiadowym stole. Warto przekonać się do szpinaku, ze względu na liczne zdrowotne właściwości szpinaku – m.in. wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób, przede wszystkim nowotworowych.

Siła szpinaku

Szpinak - kalorie

W 100 gramach szpinaku znajdują się 23 kalorie. Jednak kalorie szpinaku zależą od dania, które przygotujemy. W samym szpinaku kalorii nie jest dużo, jednak w tej postaci nadaje się głównie do sałatek i koktajli. Niestety zazwyczaj kalorie szpinaku poszybują do góry, gdy dodamy do niego śmietany, mięsa, boczku, czy jajek w czasie przygotowania różnych dań.

Szpinak - właściwości lecznicze

Warzywa bogate w żelazo

Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa i żelazowa, dodatkowo jego wartość energetyczna jest bardzo niska, warto więc uwzględnić go w swojej codziennej...

Szpinak odkryty został już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Jednak zanim poznali go Europejczycy, minęło wiele lat. Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się pielęgniarki, które podawały napar z liści szpinaku osobom słabym, a te w niewyjaśniony sposób powracały do sił. Sława szpinaku szybko przedostała się do Stanów Zjednoczonych, gdzie zdrowotne właściwości szpinaku zostały udowodnione naukowo.

Wykazano, że gdy chodzi o produkty bogate w żelazo, to szpinak zawiera jego ogromną ilość, więc warto spożywać go przy takiej chorobie jak anemia. Jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Naukowcy udowodnili również, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Jedzenie szpinaku chroni też przed inną chorobą starczą – chorobą Parkinsona. To zielone warzywo może być stosowane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Pamiętajmy, zdrowa dieta, to dieta ze szpinakiem. Zaletą szpinaku jest jego niska kaloryczność. Dlatego polecany jest osobom z nadwagą lub otyłością, a także osobom z nadciśnieniem tętniczym. Szpinak powinny spożywać również osoby palące papierosy oraz bierni palacze, ze względu na działanie antyoksydacyjne. Pozytywne właściwości szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.

Szpinak - przyrządzanie

Szpinak jako zdrowa żywność kojarzy się z czymś niesmacznym, a to nieprawda! W sieci można znaleźć wiele pomysłów, jak przygotować szpinak w ciekawy sposób. Miłośnicy kuchni mogą go przyrządzić na wiele sposobów. Najprostszym sposobem, aby przygotować szpinak, jest pasta na kanapki. Jak przygotować szpinak w tej postaci? Bardzo prosto! Wystarczy dodać do niego soli, pieprzu, śmietany, jajek i gotowe mamy pastę na kanapki.

Warto również wykorzystać w kuchni przepis na makaron ze szpinakiem. Szpinak z makaronem możemy przygotować tylko na bazie szpinaku i czosnku, ale też możemy też urozmaicić makaron ze szpinakiem, dodając np. grzyby, ser żółty, albo boczek. Smakowity jest również szpinak z makaronem lasagne.

Jednak gdy nie lubimy gotować lub nie wiemy jak przygotować szpinak, to na rynku jest duży wybór gotowych produktów. W sklepach ze zdrową żywnością są do wyboru – pierogi czy naleśniki ze szpinakiem. Zdrowe odżywianie nie obejdzie się bez szpinaku, więc jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji spróbować tego przepysznego zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie smakował w dzieciństwie, czas powrócić do niego teraz.

Komentarze (14)
~Magdalenna
~Magdalenna 5 miesięcy temu

@~ogrodnik: a ja z tym zmniejszeniem laknienia się nie zgodzę:) dzisiaj pierwszy raz zrobiłam koktajl :szpinak banan jablko kiwo gruszka i powiem szczerze po jednej porządnej szklance tego gęstego eliksiru mocy, miałam lepszy apetyt jak nigdy -co akurat mi odpowiada:) koktajl był pyszny!

Odpowiedz
~ogrodnik
~ogrodnik 5 miesięcy temu

szpinak jest dobry ja jem to jak sałate na surowo i nigdy mi nie zaszkodził ,wcale nie chodzi tu o jakąś gigantyczną zawartośc żelaza ale inne składniki zawarte tylko w żywej tkance zielonych liści-ma działanie przeciwzapalne przeciwnowotworowe i reguluje przemianę materii zmniejsza łaknienie wspomaga odchudzanie,dostarcza witamin przyczyniającychsię do zdrowego wyglądu skóry i włosów

Odpowiedz
~Bakteria
~Bakteria ponad rok temu

Bardzo niefachowy artykul. Juz od kilku lat wiadomo, ze bajki o zawartosci zelaza sa nieprawda, to samo z wapniem. Kto to pisal? Poza tym szpinak moze byc bardzo szkodliwy, gdy spozywany czesto i w duzych ilosciach.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Ziołolecznictwo

Właściwości lecznicze kwiatów polnych

oczyszczających. Przyrządzanie: jak szpinak, dodaje się ją do zup, sosów, sałatek, mięsa. Bratek polny Właściwości: jest kopalnią witaminy C (...) się je jak szpinak. Korzenie...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ranking najzdrowszych warzyw (WIDEO)

Ranking najzdrowszych warzyw (WIDEO) Odtwórz wideo

Ranking najzdrowszych warzyw Liście szpinaku mają działanie antynowotworowe, chronią przed miażdżycą, a także zapobiegają bólom głowy. Warzywo będzie odpowiednie dla wszystkich zestresowanych. Nie powinny go jednak jeść osoby z kamicą nerkową. Jakie...

Żywienie

Właściwości zdrowotne pikli

Właściwości zdrowotne pikli

i składników mineralnych. Przygotowywana w domu mieszanka skrywa w sobie wiele właściwości prozdrowotnych. Hermetycznie zamknięte w słoikach warzywa (...) . Najpopularniejszymi piklami są te przyrządzane z ogórków....

Produkty żywnościowe

Portulaka pospolita i jej wpływ na zdrowie

Portulaka pospolita i jej wpływ na zdrowie

surowej, jak i gotowanej. Ta soczysta roślina składa się w 93 proc. z wody i jest lekko słonawa i kwaśna, podobnie jak szpinak czy rukiew wodna (...) , B2, B3 oraz kwasu foliowego, miedzi i fosforu. Jest przy tym niskokaloryczna - w...

Inne napoje

"Złote mleko" - tradycyjny hinduski napój rozgrzewający

"Złote mleko" - tradycyjny hinduski napój rozgrzewający

na wiele problemów ze zdrowiem. Przyrządza się z niej również różne napoje lecznicze. Jednym z nich jest tzw. "złote mleko", które można stosować (...) Leczniczy napój Kurkuma pełni ważną funkcję w tradycyjnej...

Odchudzanie dla każdego

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

na wysokość ośmiu metrów. Czy popularna zabawa jest bezpieczna? Warzywa o zielonych liściach Sałata, jarmuż czy szpinak, również posiadają "ujemne kalorie (...) także: Co jest zdrowsze - szpinak czy...

Herbata

Właściwości herbaty

Właściwości herbaty

Picie herbaty to również sposób spędzania czasu w bliskim gronie. Wiele składników napoju ma również dobroczynny wpływ na zdrowie.

Objawy reumatoidalnego zapalenia stawów - przyczyny i objawy, zapobieganie i leczenie

Kadzidło

Kadzidło

Stare ludowe przekonanie, że kadzidło ma właściwości lecznicze, okazuje się mieć podstawy naukowe. Udowodniono, że jest skuteczne w reumatoidalnym zapaleniu stawów.