Cykoria - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, przyrządzanie

Sałata masłowa, kapusta pekińska, roszponka i rukola to sałaty, które goszczą na stołach milionów Polaków nie tylko od święta. Zapominamy tymczasem o jednej z najzdrowszych, której przewagą nad innymi jest to, że smakuje pysznie nie tylko na surowo, ale także w wersji smażonej i pieczonej. Co jednak ważniejsze, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników odżywczych, których działanie na nasz organizm jest znane już od setek lat.

Cykoria - charakterystyka

Cykoria była znana już w starożytności, kiedy to stosowano ją w celu oczyszczenia organizmu, usuwania toksyn oraz leczenia dolegliwości skórnych. Chociaż popularna już wiele lat temu, swoje odrodzenie zawdzięcza Belgom, którzy w XIX wieku zaczęli uprawiać ją na swoich terenach. Wraz z rozwojem popularności cykorii zaczęto uprawiać różne gatunki tej rośliny. Obecnie najbardziej znane są trzy – cykoria sałatowa, popularna ze względu na smak jej liści, cykoria korzeniowa, której wysuszony korzeń stanowi bezkofeinowy zamiennik kawy oraz cykoria korzeniowa biała uprawiana dla jej żółtawych jadalnych korzeni.

Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

6 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe

Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować swojej rodzinie dania z dodatkiem zakupionych warzyw,...

Cykoria - wartości odżywcze

Cykoria to obowiązkowy składnik diety dla wszystkich tych, którzy pragną zadbać o szczupłą sylwetkę – w 100 g tej zielonej rośliny znajdziemy zaledwie 21 kalorii. Ponadto zawiera ona szereg cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, w tym witaminy A, B1, B2, C, E i K. Regularne spożywanie cykorii uzupełnia też ubytki składników odżywczych w organizmie, takich jak fosfor, żelazo, selen, mangan, cynk, magnez, wapń i potas. Dzięki zawartości kwasu foliowego jest polecana kobietom w ciąży, a duża ilość błonnika sprzyja eliminacji zaparć i poprawia perystaltykę jelit.

Cykoria - właściwości

Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych właściwości cykorii mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Obecnie cykoria jest stosowana najczęściej ze względu na lekkostrawność i niską kaloryczność. Zawarte w cykorii właściwości sprawiają, że na stałe zagościła ona w dietach odchudzających i odtruwających organizm. Poprawia przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Jest polecana też karmiącym mamom – wspomaga i zwiększa ilość produkowanego mleka. Właściwości cykorii wspomagają też pracę wątroby. Dzięki zawartości lektucyny i laktukopikryny, które odpowiadają za jej gorzki smak, reguluje pracę wątroby i stymuluje ją do wydzielania większej ilości żółci.

Cykoria pomoże zadbać także o piękny wygląd. Dzięki zawartości witaminy A cykoria ma właściwosći odmładzające i wygładzające skórę, zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień, a ponadto wpływa na dobrą kondycję paznokci i włosów, zapobiegając ich łamliwości. Samodzielnie wykonany tonik z liści cykorii pomoże w leczeniu stanów zapalnych, trądziku i łuszczycy.

Cykoria - jak kupować?

Kiedy zdecydujemy się na włączenie cykorii do naszego jadłospisu, podczas jej kupna zwróćmy przede wszystkim uwagę na to, aby sałata była świeża, jasnozielona i chrupiąca. Liście powinny być zwinięte i zbite w twardą główkę. Nie wybierajmy tych, których liście mają choćby najdrobniejsze przebarwienia czy brązowe plamki – to pierwszy znak tego, że nie jest już pierwszej świeżości. Świeża cykoria powinna być przechowywana w lodówce nie dłużej niż pięć dni. W Polsce najłatwiej znaleźć ją w sklepach pomiędzy listopadem a kwietniem.

Cykoria - przyrządzanie

Cykoria będzie doskonale komponować się w bukiecie innych sałat z pomidorem, kulkami mozzarelli i sosem winegret, dlatego często można znaleźć cykorię w przepisach na wiosenne i letnie sałatki. Można również wykorzystać cykorię w przepisach na zdrową przekąską podaną z domowym sosem czosnkowym. Cykoria sprawdza się też doskonale po obróbce termicznej. Można ją dusić i zapiekać, a jej smak i właściwości cykorii zostają zachowane. Cykoria doskonale pasuje do przepisów na dziczyznę i ryby, ale także faszerowana owocami morza lub kaszą jęczmienną. Prawdziwe bogactwo smaków uzyskamy, gdy połączymy cykorię w przepisach z jabłkiem, czosnkiem, cebulą, orzechami, serami pleśniowymi i winogronami. Cykorię znajdziemy też w przepisach na zupy i zapiekanki.

Najprostszym i najsmaczniejszym pomysłem na obiad będzie przepis z cykorią na zapiekankę. Ten przepis z cykorią jest łatwy w wykonaniu. Do jego przygotowania będziemy potrzebować pełnoziarnistego makaronu rurki, sześciu cykorii, żółtego sera, nieco gotowanej szynki oraz masła, mleka i gałki muszkatołowej. Makaron należy ugotować, a cykorię zblanszować w lekko osolonej wodzie przez trzy minuty, a następnie przelać zimną wodą. Z mleka, masła i gałki muszkatołowej przygotować sos beszamelowy. Wszystkie pokrojone składniki należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, posypać serem i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 220 st. C.

Cykorię można wykorzystać również jako substytut kawy. Napar, czyli kawa z cykorii jest nie tylko bardzo aromatyczny, ale też zdrowy. Kawa z cykorii jest niskokaloryczna i ma wszystkie zalety cykorii. Ponadto kawa z cykorii pomoże pozbyć się cellulitu i spalić nadmiar tkanki tłuszczowej.

Komentarze (14)
~Jan
~Jan ponad rok temu

@~majka: tak a później trafisz na stół operacyjny, bo Twoje jelita nie będą potrafiły już pracować bez wspomagaczy. Wszyscy łykają te tabletki bezmyślnie, nie zastanawiając się czym to grozi a dupę ciężko ruszyć większości z was, żeby chociaż 30 minut dziennie się poruszać...

Odpowiedz
~marta
~marta ponad rok temu

Przecież nie będziemy jeść samej cykorii.Oczywiście są świetne i mają dużo wartości odżywczych. Ale jak nie zmienimy nawyków żywieniowych to nie obniżymy cholesterol czy schudniemy. Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi.Nie mam już z tym problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness:idealnafigura.com/gberes, schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.

Odpowiedz
~adaf
~adaf ponad rok temu

Mi waga spadała znacznie jak stosowałam slimcea. Był to efekt diety ograniczającej tłuszcze, niewielkiego ruchu (raz w tygodniu bieganie ) no i tabletek Slimcea. Udawało mi sie nieraz chudnąć nawet 5kg miesięcznie.

Odpowiedz
~Olaf
~Olaf ponad rok temu

Dla zabieganych i zapracowanych; chcących się zdrowo odżywiać; ceniących zdrowy tryb życia polecam koktajle z talieos. Odżywiają, odchudzają, oczyszczają, czyli dla każdego coś dobrego. Pełne witamin i wartości odżywczych przekąski typu instant. Można je zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę czy daleką podróż autem. Zdrowa przekąska zawsze pod ręką.

Odpowiedz
~beata
~beata ponad rok temu

Wiele można zrobić z rodzimymi produktami i ziołami. Nie ma co rzucać sie na drogie wynalazki. Można przy okazji żyć zdrowiej i zrzucic trochę wagi. Sama wiem po sobie bo schudłam już 18 kg od końca zeszłego lata i jem właściwie tylko polskie produkty w normalnych cenach. Trzeba żyć zdrowo ale nie dać sie zwariować i nie wydawać niepotrzebnie masy pieniędzy rujnując sobie zdrowie. Poczytajcie sobie książkę Odchudzanie z elementamii fizjologii i biochemii. Tam jest mnóstwo cennych informacji powszechnie nie znanych. Kiedyś stosowałam diety cud i było zaje..e jojo. Teraz jest super i nie robię sobie krzywdy tymi "cudami", a czuje sie po prostu Super! :D Do tego cholesterol i morfologie mam idealne!

Odpowiedz
~Rycho
~Rycho ponad rok temu

Taki certyfikat można kupić. A ten kto go wystawia, przede wszystkim chce na tym zarobić. Jak najwięcej zarobić. Bo warzyw hodować nie chce, nie potrafi, nie lubi. Woli sprzedawać papier, bo spod niego obornika nie trzeba wybierać i nie trzeba go roztrząsać po polu. To niech robią głupki które będą się później prosić o ten eko-certyfikat. Jak zapłacą to dostaną.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą? (WIDEO)

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą? (WIDEO) Odtwórz wideo

, w której nie mają kontaktu z ziemią, a więc są praktycznie pozbawione wartości smakowych i odżywczych. (...) Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych...

Mięso

Właściwości mięsa strusiego

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Charakterystyka mięsa strusiego (...) Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

pochodzących z owoców. Wartości odżywcze, a sposób przyrządzania potraw W zależności od sposobu przyrządzania danych potraw, może się zmieniać zawartość (...) Czy można zwiększyć wartości...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ranking najzdrowszych warzyw (WIDEO)

Ranking najzdrowszych warzyw (WIDEO) Odtwórz wideo

Ranking najzdrowszych warzyw Liście szpinaku mają działanie antynowotworowe, chronią przed miażdżycą, a także zapobiegają bólom głowy. Warzywo będzie odpowiednie dla wszystkich zestresowanych. Nie powinny go jednak jeść osoby z kamicą nerkową. Jakie...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

jej przyrządzania. Gotowanie w wodzie warto zamienić na parowar. Zrobiona w nim fasolka będzie równie smaczna, a przy tym zachowa swoje cenne właściwości (...) . Warzywo nadaje się również znakomicie jako dodatek do...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Te produkty powinny być na talerzu razem

Te produkty powinny być na talerzu razem

Czy można zwiększyć wartości odżywcze poszczególnych produktów spożywczych? Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć (...) ich wartości odżywcze. To bardzo ważne,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Rzepa

Rzepa

. Wartości odżywcze rzepy Nie bez powodu rzepa kojarzy nam się z siłą i krzepą - niepozorne bulwy kryją bogactwo witamin i minerałów (...) Niedoceniana rzepa często błędnie jest zaliczana do warzyw korzeniowych. Ma...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Cała prawda o łososiu (WIDEO)

Cała prawda o łososiu (WIDEO) Odtwórz wideo

, którego kupujemy w naszych sklepach, posiada jakiekolwiek wartości odżywcze? Ten materiał rozwieje wszelkie wątpliwości!