Dieta bezglutenowa - charakterystyka, gluten, zdrowie, stosowanie

Dieta bezglutenowa jest stosowana przez osoby uczulone na gluten i chorujące na celiakię. Nie zaleca się jej jednak ludziom zdrowym, dlatego że wykluczenie z jadłospisu zbóż bogatych w gluten idzie w parze ze zbyt małą ilością węglowodanów, potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli nie jesteś alergikiem ani nie chorujesz na celiakię, staraj się jednak, by gluten pojawiał się jako stały składnik w twoim menu i nie stosuj diety bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa - charakterystyka glutenu

Gluten to białko roślinne, występujące w ziarnach zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa. Gluten stanowi składnik mąki i sprawia, że po zmieszaniu z wodą staje się ona ciągliwa i kleista. Poza tym jest on dobrym nośnikiem dla aromatów. Ze względu na właściwości zachowywania zapachów, gluten jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. Występuje np. w wędlinach, jogurtach, sosach, przyprawach, czekoladzie, a nawet w niektórych lekach. Osoby, które przestrzegają diety bezglutenowej, muszą wykluczyć ze swojego menu wszystko, co posiada choćby najmniejszą ilość glutenu. Są to nie tylko potrawy mączne. Jak widać, wiele produktów żywnościowych zawiera w swym składzie gluten, więc unikanie go w pokarmach, a więc dieta bezglutenowa, stanowi niemały problem.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Dieta bezglutenowa - stosowanie

Dieta bezglutenowa jest stosowana przez około 1% polskiego społeczeństwa. Ludzie traktują ją jako wybawienie. Dla nich jest to jak najbardziej zdrowa dieta. Do osób stosujących dietę bezglutenową zaliczają się chorzy na celiakię oraz uczuleni na gluten. By uchronić się przed niepożądanymi objawami i dolegliwościami, muszą oni sięgać po produkty bezglutenowe. Na szczęście produkty te są dostępne w sklepach, jednak ich cena jest zazwyczaj o wiele wyższa od normalnych wyrobów spożywczych. Produkty bezglutenowe, które zaleca się spożywać przy diecie bezglutenowej, (chleb, makaron, ciasteczka itp.) są oznaczane na opakowaniach za pomocą międzynarodowego symbolu, którym jest przekreślony kłos.

Dieta bezglutenowa zalecana jest przy alergii na gluten. Jest ona często przejściowa. Może pojawić się u niemowląt lub we wczesnym dzieciństwie, ale później zwykle ustępuje samoistnie. Alergia na gluten u niemowląt i dzieci objawia się zwykle suchą, swędzącą skórą. U dorosłych zaś przejawia się najczęściej pokrzywką lub biegunką. Do innych objawów alergii na gluten zalicza się wymioty i katar. Aby zdiagnozować alergię na gluten i móc zacząć stosować dietę bezglutenową, stosuje się badanie poziomu immunoglobulin E (IgE) oraz przeprowadza się pokarmową próbę prowokacyjną. W sprawdzeniu, czy mamy uczulenie na gluten pomaga też wykluczenie go z pokarmów na pewien czas i obserwowanie reakcji organizmu.

Dieta bezglutenowa jest również stosowana przez osoby cierpiące na celiakię. Choroba ta polega na nieprawidłowej reakcji systemu immunologicznego i prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i znacznego utrudnienia przyswajania przez organizm substancji odżywczych. Objawy celiakii to m.in.: niedowaga, osłabienie apetytu, duży, wystający brzuch oraz miękkie i brzydko pachnące stolce. U dorosłych poważnymi konsekwencjami celiakii mogą być zaburzenia miesiączkowania i niepłodność. Choroba ta najczęściej ujawnia się we wczesnym dzieciństwie i oznacza konieczność całkowitego wyeliminowania z diety glutenu, czyli przejście na dietę bezglutenową. W diagnostyce celiakii stosuje się badanie krwi i biopsję. Nieleczona celiakia może doprowadzić do raka w obrębie przewodu pokarmowego, najczęściej jest to chłoniak jelita.

Dieta bezglutenowa - wpływ na zdrowie

Dieta bezglutenowa jest zalecana osobom z alergią na gluten lub z celiakią. Rezygnacja z glutenu, w przypadku tych osób, prowadzi do ustąpienia objawów choroby. Stosowanie diety bezglutenowej nie jest natomiast wskazane u osób zdrowych. Wykluczenie zbóż i potraw mącznych z jadłospisu wiąże się z dostarczaniem zbyt małej ilości węglowodanów oraz błonnika, którego niedobór może skutkować problemami z wypróżnianiem. Poza tym, dieta bezglutenowa jest uboga w witaminę B oraz żelazo, dlatego zaleca się, by osoby chore na celiakię jadły w miejsce zbóż więcej warzyw i owoców.

Komentarze (6)
~Manna
~Manna ponad rok temu

Alf33, czytelnik i Ewa - dziękuje za komentarze. Lekarz radzi mi przejście na dietę bezglutenowa, ze wzgl na chorobę autoimmunologiczna, i inne czynniki. Po powyższym artykule byłabym w stanie łykać kilogramy tabletek niż po prostu zmieścić dietę.

Odpowiedz
~Ewa
~Ewa ponad rok temu

Widzę, że według autorki musimy jeść gluten, aby nie stracić węglowodanów zawartych w zbożach glutenowych... Bełkot totalny, wstyd!
Gluten jest nam zbędny, nie trawimy go. Zboża glutenowe zaś można spokojnie zastąpić wieloma innymi produktami, jak kasze (gryczana, jaglana) czy choćby zboża, które nie zawierają w sobie glutenu (tak, są takie - np. kukurydza czy ryż).

Odpowiedz
~czytelnik
~czytelnik ponad rok temu

Czy autorki tej notki czyta jakiekolwiek badania naukowe? W ostatnich latach jest około 200badan, wielokrotnie powtórzonych że gluten uszkadza trzustkę powodując cukrzycę, wszelkie wysypki nieokreślonego pochodzenia to również radzą odstawić gluten, choroby jelit - odstawić gluten, nadciśnienie również odstawić zboża, bóle stawów, mięśni migreny, bo to nie tylko gluten szkodzi ale amylopektyna, gliadyna itd.
Tak samo jak są badania, które pokazują, że błonnik przyczynia się do chorób jelit i tak naprawdę to takie samo medialne kłamstwo ja zbijanie cholesterolu.
Autorkom życzę smacznego glutenu ale jak coś je będzie bolało to lepiej niech odstawią zboża glutenowe:-)

Odpowiedz
~Alf33
~Alf33 ponad rok temu

"Jeśli nie jesteś alergikiem ani nie chorujesz na celiakię, staraj się jednak, by gluten pojawiał się jako stały składnik w twoim menu."
To ktoś napisał dla żartu czy na poważnie? - jakie jest merytoryczne uzasadnienie zdania, że ta substancja powinna się pojawiać w diecie? Gluten to białko nie trawione przez człowieka - ale mające realny wpływ na organizm: sprzyja otyłości i zachorowalności na kilkanaście chorób co zostało potwierdzone naukowo.
"Wykluczenie zbóż i potraw mącznych z jadłospisu wiąże się z dostarczaniem zbyt małej ilości węglowodanów oraz błonnika, którego niedobór może skutkować problemami z wypróżnianiem. Poza tym, dieta bezglutenowa jest uboga w witaminę B oraz żelazo"
To już całkiem brzmi jak komedia. Ludzie rezygnując z chleba nie zastępują go powietrzem (wbrew temu co sugeruje artykuł) ale kaszami, orzechami i warzywami.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta na zaparcia
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta na zaparcia
Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia u dzieci

przez kilka kolejnych dni. Przyczyn zaparć jest wiele, ale najczęstsza to niewłaściwa dieta. Istnieje wiele domowych sposobów na zaparcia (...) wprowadzić odpowiednią dietę na zaparcia u dzieci. Przyczyny...

Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia w ciąży

Zaparcia to dosyć częste zmartwienie kobiet ciężarnych. Są one w dużej mierze spowodowane zmianami hormonalnymi podczas ciąży. Wydzielane (...) ? W walce z zaparciami niezwykle ważna jest dieta. Przede wszystkim trzeba...

Dieta na zaparcia

Błonnik na zaparcia

zaparciom. Należy spożywać mniej białego pieczywa, natomiast dużo bogatych w błonnik pokarmowy warzyw oraz świeżych owoców. Dieta na zaparcia Większość osób (...) zawiera błonnik. Znajdziesz go w suszonych owocach,...

Dieta na zaparcia

Jak radzić sobie z zaparciami?

oraz uczucie niepełnego wypróżnienia. Do czynników, które wpływają na zaparcia, należą: płeć żeńska, wiek powyżej 65 roku życia, dieta uboga (...) Zaparcia stanowią najczęstszy problem dotyczący...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO)

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO) Odtwórz wideo

jest tylko jedno - dieta bezglutenowa. Oznacza to całkowite wykluczenie z jadłospisu glutenu. W diecie tej stosuje się zamienniki produktów (...) sprawdzeniu czy nie jest do nich dodawany gluten...

Diety dla alergików

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Czym jest dieta bezglutenowa? Zanim zajmiemy się szczegółowo dietą bezglutenową, warto dowiedzieć się, czym jest gluten. To rodzaj białka, ale taki (...) bezglutenowa...