Uczulenie na gluten - celiakia, objawy, przyczyny

Jeżeli obawiamy się uczulenia na gluten, naszą uwagę powinien przykuć problem apetytu, nadmierna szczupłość i dolegliwości związane z niestrawnością. Ponadto zwiastunem uczulenia na gluten są zaburzenia odporności i pojawiające się w wyniku tego częste choroby.

Polecane wideo:

1. Uczulenie na gluten - celiakia

Uczulenie na gluten w medycynie zostało nazwana celiakią. Organizm chorego nie toleruje białka zawartego w zbożach – tzw. glutenu. Występują zaburzenia trawienia i wchłaniania jelitowego. Alergia na gluten u niemowląt i dzieci występuje najczęściej, chociaż stwierdza się także przypadki uczulenia na gluten wśród dorosłych. Celiakia to choroba trzewna, która prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Prawdopodobnie jest dziedziczona. Istotne jest postawienie diagnozy, odpowiednia dieta może spowodować cofnięcie objawów. Natomiast nieleczone uczulenie na gluten doprowadza do groźnych powikłań. W jelicie cienkim może dojść do rozwinięcia się nowotworu, głównie chłoniaka – tak dzieje się w przypadku aż 15% nieleczonych pacjentów.

2. Uczulenie na gluten - objawy

Uczulenie na gluten objawia się na różne sposoby. Najczęściej występuje przewlekła biegunka (stolec jest cuchnący i obfity), boli brzuch, powiększa się jego obwód. Chory często wymiotuje, ma niedobór masy ciała, traci łaknienie, a jego mięśnie są osłabione, drażliwe. Uczulony na gluten ma problemy z koncentracją i występuje u niego zaburzenie koordynacji ruchowej ciała. U niektórych osób ujawnia się padaczka, czasem pojawia się otępienie, upośledzenie umysłowe. Słabnie szkliwo zębowe, jama ustna staje się owrzodzona. Obserwuje się także zaburzenie rozrodczości. Niestety może to mieć charakter skrajnej niepłodności. U kobiet cierpiących z powodu alergii na gluten czasem występują poronienie i zdarzają się martwe porody. Proces menopauzy albo się opóźnia albo następuje zbyt wcześnie. Typowe objawy, jak np. biegunka i wymioty występują u dzieci. Dorośli mają do czynienia z nietypowymi objawami, dlatego przyczyn swoich dolegliwości szukają u innych lekarzy, nie tylko gastroenterologów.

3. Uczulenie na gluten - przyczyny

Statystyki naukowe mówią, że około 15-20% populacji jest nosicielem wirusa odpowiedzialnego za uczulenie na gluten. Nie u wszystkich rozwija się ten typ alergii. Grozi on niektórym kobietom w ciąży i osobom zakażonym zakażenie adenowirusem 12E1A. Podstawowym badaniem wykrywającym alergię na gluten jest badanie poziomu przeciwciał antygliadynowych i antyendomysjalnych. Ocenia się także wycinek jelita cienkiego. Testy warto wykonywać jak najwcześniej, ponieważ z wiekiem trudniej wykryć przeciwciała. Trzeba pamiętać, że samo wykonanie tego badania jest ważne, choć nie daje 100% pewności. Stanowi ono przesłankę wzmacniającą podejrzenia uczulenia na gluten.

Powinniśmy się zbadać, jeśli:

  • mamy wysypkę tylko na pośladkach i łokciach,
  • boli nas brzuch, odczuwamy brak łaknienia, cierpimy na biegunkę i wymioty,
  • wykryto u nas chłoniaka nieziarniczego jelita cienkiego,
  • cierpimy na odporną na leczenie niedokrwistość spowodowaną niedoborem żelaza,
  • odczuwamy nawracający i długo utrzymujący się ból po infekcji i zabiegach chirurgicznych,
  • nasi krewni I stopnia chorują na celiakię,
  • mamy problemy z tkanka łączną,
  • chorujemy na wrzodziejące zapalenie jamy ustnej.

Kobiety powinny wykonać te badania, jeśli po porodzie nastąpiła głęboka niedokrwistość lub jeśli mają długotrwałe problemy z zajściem w ciążę. Rzadziej spotykane schorzenia, które kwalifikują do wykonania testów na alergię glutenową to m. in.: niewydolność trzustki, zapalenie osierdzia, depresja, nerwice, łysienie plackowate.

Komentarze (3)
~Magda
~Magda 4 tygodnie temu

Jeżeli ktokolwiek myśli, że ma problem z glutenem, koniecznie powinien wykonać badania w kierunku celiakii! To naprawdę nie są żarty... Można się ostro przejechać na tak głupiej sprawie, wiem to po sobie. Ja chorowałam przez praktycznie całe życie, aż do momentu, kiedy koleżanka mnie uświadomiła, że to może być poważny problem... Na początku myślałam, że problem przedstawiał się tak: "zjem za dużo glutenu = będę miała problem, zjem troszeczkę = nic się nie stanie". I faktycznie, tak się dzieje kiedy jesteśmy wrażliwi na gluten. Gorzej jeżeli mamy celiakię. Wtedy każda nawet mikrodawka glutenu sprawia, że nasze jelita są dosłownie niszczone! Nasze kosmki jelitowe zanikają i przestajemy przyjmować substancje odżywcze z pożywienia. To prowadzi do niedoborów, które przekładają się później na suchą skórę, osteoporozę, anemie, niepłodność i mnóstwo innych okropnych chorób. Z tego co wiem najgorszą konsekwencją życia z nieleczoną celiakią są zmiany nowotworowe w jelicie cienkim, czyli wiadomo co... Warto zrobić sobie jeden szybki test naszego DNA na celiakię i wiedzieć, czy zagrażają nam prawdziwe, bardzo ciężkie konsekwencje... Chciałabym być "tylko" wrażliwa na gluten... Chętnie porozmawiam ze wszystkimi osobami borykającymi się lub zastanawiającymi się nad tym czy chorują na celiakię. Długo w tym siedzę i chętnie pomogę :) Do czasu aż przestanę nudzić się w domu :P Możecie napisać do mnie na buka.politechnika@gmail.com :)

Odpowiedz
~Małgosia
~Małgosia 3 miesiące temu

"Uczulony na gluten ma problemy z koncentracją i występuje u niego zaburzenie koordynacji ruchowej ciała. U niektórych osób ujawnia się padaczka, czasem pojawia się otępienie, upośledzenie umysłowe. " przez wiele lat w ten sposób ojawiła się u mnie migrena. Leczyłam się u gastrologa zamiast pójść do neurologa, uważajcie i obserwujcie swoje objawy!

Odpowiedz
~pyleczek45
~pyleczek45 ponad rok temu

problem pojawia się w jelitach - dlatego trzeba postawić na dietę i wzmocnić układ odpornościowy. przy nietolerancji na nabiał zamieniłam mleko na roślinne i odstawiłam gluten. jest o niebo lepiej. z leków stosuję clatrę (bilastyna) która mnie nie otumania jak inne preparaty

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
najnowsze pytania

Alergia

Odpowiada: Lek. Aneta Zwierzchowska

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
#dziejesienazywo – Zdrowie

#dziejesienazywo: Jak rozpoznać celiakię?

Celiakia to choroba dotycząca jednego procenta populacji. Niestety - w wielu przypadkach rozpoznawana jest dopiero ok 30-40 roku życia. Oznacza (...) to, że takie osoby przez dużą część swojego życia spożywają gluten,...

Objawy celiakii - przyczyny, objawy ze względu na rodzaj, diagnostyka, leczenie

Celiakia (prezentacja edukacyjna)

Celiakia (prezentacja edukacyjna)

(w życie). Nietolerancja glutenu i objawy celiakii Celiakia to przewlekła choroba charakteryzująca się nietolerancją glutenu. Gluten stanowi (...) w stolec, który...

Składniki odżywcze

Gluten

Gluten

, które nie mają alergii pokarmowej, gluten jest całkowicie bezpieczny i nie muszą z niego rezygnować. Uczulone osoby mogą się skarżyć na bóle brzucha (...) , chronicznego zmęczenia. Alergia na gluten...

Alergia

Dieta antyalergiczna

Dieta antyalergiczna

należy przeprowadzić testy krwi. Alergia a celikia Uczulenie nie jest związane z celiakią, czyli brakiem tolerancji na gluten. Celiakia to o wiele (...) jedynie leki przeciwbólowe. Długotrwałe...

Objawy celiakii - przyczyny, objawy ze względu na rodzaj, diagnostyka, leczenie

Celiakia - charakterystyka, objawy, rodzaje, diagnostyka,leczenie

Co to jest celiakia? To choroba, która dotyka jelita cienkiego. Cechą charakterystyczną celiakii jest nietolerancja glutenu, czyli białka (...) komórek krypt jelitowych. Celiakia może ujawnić się w każdym...

Objawy celiakii - przyczyny, objawy ze względu na rodzaj, diagnostyka, leczenie

Dieta bezglutenowa - fakty i mity

Dieta bezglutenowa - fakty i mity

jest ich znacznie więcej. Celiakia i nadwrażliwość na gluten to dwie różne nazwy tego samego schorzenia MIT! Między celiakią i nietolerancją glutenu (...) nie można postawić znaku równości. Celiakia...