Miechunka - właściwości, zastosowanie

Mały, okrągły i pomarańczowy owoc, który z wyglądu przypomina pomidora. Jako dekoracja do potraw często otoczony jest niby papierową otoczką. Spotkałeś go kiedyś? To miechunka. Bogactwo składników mineralnych, pełnia zdrowia i przede wszystkim – oryginalny smak.

Miechunka, czyli brazylijski rodzynek

Europa nie jest krajem "rodzinnym" miechunki. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, uparwiana jest głównie w Wenezueli, Kolumbii, Peru i Ekwadorze.

Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?

W Polsce najbardziej znana jest miechunka rozdęta, ale najsmaczniejsza jest miechunka peruwiańska. Można jeść ją surową, gotowaną, suszoną. W sklepie spotkamy ją pod takimi nazwami jak: rodzynki brazylijskie, złote jagody Inków, wiśnie peruwiańskie czy jagody inkaskie.

Choć najbardziej popularna jest w Ameryce Południowej, miechunkę uprawiać można także w Polsce. Doceniamy jej walory wizualne, sadzimy jako roślinę ozdobną, jednoroczną.

Miechunka jest bardzo oryginalna – jej owoce chowają się w charakterystycznych listkach w kształcie serca, któregdy owoc dojrzewa, zaczynają przypominać papier. Same owoce z kolei podobne są do pomidorów, pochodzą z resztą z tej samej rodziny psiankowatych. Żółte lub pomarańczowe kuleczki są kwaskowate w smaku.

Miechunka – właściwości

Miąższ miechunki bogaty jest w składniki odżywcze. Zawiera witaminę A i C, jest także źródłem fitosteroli, białka, pektyn, żelaza i fosforu. Co więcej – znajdują się w nim polifenole i kartenoidy. Związki te są niezwykle ważne, ponieważ wpomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Miechunkę powinny jeść osoby, które mają problemy z układem moczowym. Jej owoce działają moczopędnie, a co za tym idzie – pomagają oczyścić drogi moczowe. Również osoby mające problemy z sercem nie powinny omijać miechunki.

Składniki pomarańczowych, kwaskowatych owoców oczyszczają krew, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, obniżają odpowiedzialny za występowanie wielu chorób cholesterol.

Lekarze zalecają spożywanie miechunki także przy schorzeniach prostaty, problemach z nerwami – w tym przypadku owoce mają właściwości uspokajające.

Warto je także podawać dzieciom. Wysoka zawartość witaminy C działa wzmacniająco na odporność – szczególnie jesienią i zimą, gdy notuje się największą liczbę infekcji wirusowych gardła i jamy ustnej.

Jak jeść miechunkę?

Miechunkę warto jeść na surowo. Jest delikatna, kwaskowata, a jednocześnie słodkawa. Można ją dodawać do wielu potraw: z makaronu, ryżu czy kasz lub przygotować sałatkę:

Składniki:

  • 4 niewielkie miechunki pomidorowe,
  • 2 papryki,
  • pęczek dymki,
  • łyżka oliwy,
  • przyprawy do smaku.

Wszystkie składnki należy pokroić i wymieszać. Całość odstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać z chrupkim pieczywem.

Dzieciom do gustu powinna przypaść miechunka w czekoladzie. Z powodzeniem może ona zastąpić żelki, batony czy chipsy.

Składniki:

  • 5 owoców miechunki pomidorowej,
  • 2 tabliczki czekolady,
  • łyżka mleka.

Czekoladę rozkruszyć, dodać łyżkę mleka i całość roztopić w kąpieli wodnej. Owoce miechunki nabić na patyczki do szaszłyków. Gdy czekolada się rozpuści, maczać miechunkę i układać na papierze do pieczenia. Odsatwić do zastygnięcia. Można też zjadać maczając miechunkę w gorącej czekoladzie.

Ale miechunka to także dobry materiał na zdrowotne nalewki lub napary. Nalewkę przyrządzoną na bazie wina (100 g pokrojonego owocu na 0,5 l ciepłego wina) można pić dwa razy dziennie po 15 ml. Wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu.

Z kolei napar można stosować do przemywania skóry lub płukania włosów. Działa przeciwzapalnie, odżywczo, tonizująco, regenerująco. Pomaga walczyć z wypryskami, łupieżem, trądzikiem, wybiela skórę.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...