Miechunka - właściwości, zastosowanie

Mały, okrągły i pomarańczowy owoc, który z wyglądu przypomina pomidora. Jako dekoracja do potraw często otoczony jest niby papierową otoczką. Spotkałeś go kiedyś? To miechunka. Bogactwo składników mineralnych, pełnia zdrowia i przede wszystkim – oryginalny smak.

1. Miechunka, czyli brazylijski rodzynek

Europa nie jest krajem "rodzinnym" miechunki. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, uparwiana jest głównie w Wenezueli, Kolumbii, Peru i Ekwadorze.

W Polsce najbardziej znana jest miechunka rozdęta, ale najsmaczniejsza jest miechunka peruwiańska. Można jeść ją surową, gotowaną, suszoną. W sklepie spotkamy ją pod takimi nazwami jak: rodzynki brazylijskie, złote jagody Inków, wiśnie peruwiańskie czy jagody inkaskie.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Choć najbardziej popularna jest w Ameryce Południowej, miechunkę uprawiać można także w Polsce. Doceniamy jej walory wizualne, sadzimy jako roślinę ozdobną, jednoroczną.

Miechunka jest bardzo oryginalna – jej owoce chowają się w charakterystycznych listkach w kształcie serca, któregdy owoc dojrzewa, zaczynają przypominać papier. Same owoce z kolei podobne są do pomidorów, pochodzą z resztą z tej samej rodziny psiankowatych. Żółte lub pomarańczowe kuleczki są kwaskowate w smaku.

2. Miechunka – właściwości

Miąższ miechunki bogaty jest w składniki odżywcze. Zawiera witaminę A i C, jest także źródłem fitosteroli, białka, pektyn, żelaza i fosforu. Co więcej – znajdują się w nim polifenole i kartenoidy. Związki te są niezwykle ważne, ponieważ wpomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Miechunkę powinny jeść osoby, które mają problemy z układem moczowym. Jej owoce działają moczopędnie, a co za tym idzie – pomagają oczyścić drogi moczowe. Również osoby mające problemy z sercem nie powinny omijać miechunki.

Składniki pomarańczowych, kwaskowatych owoców oczyszczają krew, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, obniżają odpowiedzialny za występowanie wielu chorób cholesterol.

Lekarze zalecają spożywanie miechunki także przy schorzeniach prostaty, problemach z nerwami – w tym przypadku owoce mają właściwości uspokajające.

Warto je także podawać dzieciom. Wysoka zawartość witaminy C działa wzmacniająco na odporność – szczególnie jesienią i zimą, gdy notuje się największą liczbę infekcji wirusowych gardła i jamy ustnej.

3. Jak jeść miechunkę?

Miechunkę warto jeść na surowo. Jest delikatna, kwaskowata, a jednocześnie słodkawa. Można ją dodawać do wielu potraw: z makaronu, ryżu czy kasz lub przygotować sałatkę:

Składniki:

  • 4 niewielkie miechunki pomidorowe,
  • 2 papryki,
  • pęczek dymki,
  • łyżka oliwy,
  • przyprawy do smaku.

Wszystkie składnki należy pokroić i wymieszać. Całość odstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać z chrupkim pieczywem.

Dzieciom do gustu powinna przypaść miechunka w czekoladzie. Z powodzeniem może ona zastąpić żelki, batony czy chipsy.

Składniki:

  • 5 owoców miechunki pomidorowej,
  • 2 tabliczki czekolady,
  • łyżka mleka.

Czekoladę rozkruszyć, dodać łyżkę mleka i całość roztopić w kąpieli wodnej. Owoce miechunki nabić na patyczki do szaszłyków. Gdy czekolada się rozpuści, maczać miechunkę i układać na papierze do pieczenia. Odsatwić do zastygnięcia. Można też zjadać maczając miechunkę w gorącej czekoladzie.

Ale miechunka to także dobry materiał na zdrowotne nalewki lub napary. Nalewkę przyrządzoną na bazie wina (100 g pokrojonego owocu na 0,5 l ciepłego wina) można pić dwa razy dziennie po 15 ml. Wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu.

Z kolei napar można stosować do przemywania skóry lub płukania włosów. Działa przeciwzapalnie, odżywczo, tonizująco, regenerująco. Pomaga walczyć z wypryskami, łupieżem, trądzikiem, wybiela skórę.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy