Pigwa - pochodzenie, uprawa, właściwości, zastosowanie

W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę wiele osób sięga po pigwę. Nic dziwnego, owoce pigwy są bogate w witaminę C, co czyni pigwę skutecznym naturalnym lekiem na różne infekcje. Sprawdź, jaką jeszcze inną moc kryje w sobie owoc pigwy.

Zobacz film: "Odpowiednia dieta a wygląd"

1. Pigwa - pochodzenie i uprawa

Pigwa należy do roślin z rodziny różowatych. Dawniej pigwa była uprawiana głównie w Azji, z czasem jednak owoce pigwy zaczęły zdobywać popularność również w innych krajach, zdobiąc ogródki, sady, parki itp. Jednak pigwa spełnia nie tylko funkcje dekoracyjne. Najbardziej ceni się owoce pigwy, których dojrzewanie przypada na przełom września i października. Owoce pigwy mają wówczas żółte zabarwienie i swoim wyglądem przypominają nieco niektóre odmiany gruszek lub jabłek. Pigwa może mieć różny kształt i wielkość w zależności od odmiany. Surowe owoce pigwy ze względu na swój kwaśny smak nie nadają się jednak do jedzenia. W związku z tym owoce pigwy spożywa się głównie w postaci różnych przetworów.

Uprawa pigwy nie należy jednak do najtrudniejszych. Pigwa wymaga jednak odpowiednio wilgotnej gleby, poza tym jest średnio odporna na niskie temperatury, w związku z tym powinno się sadzić pigwę głównie w takich miejscach, gdzie nie będzie narażona na silny wiatr czy mróz. Pigwa kwitnie z końcem maja lub początkiem czerwca. Zazwyczaj pigwa osiąga wysokość 3–4 metrów.

2. Pigwa - właściwości

Mało kto przypuszczałby, że tak niepozorny owoc jak pigwa ma tyle cennych zdrowotnych właściwości. Dzięki zawartości witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, jak wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo, skutecznie chroni organizm przed przeziębieniem i grypą. Pigwa wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Poza tym w owocach pigwy znajdziemy m.in. pektyny, garbniki oraz aminokwasy. Miąższ pigwy można stosować w formie okładów na skórę. Pigwa przyspiesza jej regenerację i zapobiega wysuszeniu. Po owoce pigwy powinny sięgać przede wszystkim osoby z obniżoną odpornością, których często dopadają różne infekcje.

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców
Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców [6 zdjęć]

Czy cytryna faktycznie zawiera najwięcej witaminy C? Czy kartofle mogą tuczyć? Czy kanapka z ogórkiem...

zobacz galerię

Wiele właściwości leczniczych mają także nasiona pigwy. Warto je stosować w przypadku niestrawności, zgagi oraz refluksu. Nasiona pigwy mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, zwalczając stany zapalne. Dodatkowo wpływają pozytywnie na procesy trawienne, przyspieszając metabolizm, dlatego spożycie nasion pigwy zaleca się osobom, którym zależy na zgubieniu kilku zbędnych kilogramów. Nasiona pigwy mają również wpływ na pracę wątroby.

Z kolei zawarte w miąższu pigwy pektyny sprzyjają oczyszczeniu organizmu z toksyn i metali ciężkich oraz ograniczają wchłanianie cukru. Ważną rolę odgrywają polifenole. Są to przeciwutleniacze, które zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników i tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Największa ich ilość występuje w skórce pigwy. Dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom działają kojąco na podrażnienia skóry i pomagają w walce z infekcjami. Szczególnie jest zalecane picie soku z pigwy, który jest skutecznym środkiem na kaszel.

Pigwa jest bazą dla wielu smacznych przetworów
Pigwa jest bazą dla wielu smacznych przetworów (Shutterstock)

3. Pigwa - zastosowanie

Pigwa ze względu na swoje cenne właściwości jest stosowana zarówno do celów kulinarnych, jak i kosmetycznych. Kobiety chętnie sięgają po kosmetyki na bazie tej rośliny. Kremy z pigwy nadają się do różnych typów cery, skutecznie chroniąc ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Pigwa wpływa na jej nawilżenie, zapewniając piękny i młody wygląd. Owoce pigwy doskonale sprawdzają się również jako środek do pielęgnacji włosów. Dzięki zawartych w pigwie składnikach mineralnych znakomicie odżywiają cebulki, sprawiają, że włosy stają się mocniejsze i pełne blasku.

Do odświeżania cery idealnie nadaje się ekstrakt z nasion z pigwy. Bogactwo antyoksydantów spowalnia procesy starzenia się skóry oraz zapobiega pojawianiu się zmarszczek. Zawarta w pigwie witamina C odżywia cerę i wzmacnia naczynka. Kosmetyki z zawartością pigwy można także przygotować w domowym zaciszu. Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim domowe maseczki do twarzy. Z kolei z połączenia skórek pigwy, wody oraz niewielkiej ilości alkoholu można uzyskać tonik do pielęgnacji twarzy.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Także pasjonaci sztuki kulinarnej doceniają właściwości pigwy. Chociaż owoce pigwy nie nadają się do spożycia w wersji surowej, to jest ona podstawowym składnikiem różnych przetworów. Z owoców pigwy wytwarza się m.in. marmoladę, powidła, dżemy czy miód. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim soki i nalewki z pigwy, którym przypisuje się działanie lecznicze. Olejek z miąższu i skórki pigwy idealnie podkreśla smak oraz zapach dań mięsnych. Ze względu na intensywny zapach pigwy nie powinniśmy przechowywać jej obok innych produktów.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!