Przejdź na WP

Pigwa - cena, właściwości, przepisy, uprawa

Pigwa jest polecana szczególnie w okresach zwiększonej zachorowalności. Owoce zawierają dużą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Przetwory z pigwy są pyszne i aromatyczne. Sok, nalewka, konfitura i ciasta mają wielu zwolenników. Czym różni się pigwa od pigwowca? Ile kosztuje pigwa? Jakie ma właściwości zdrowotne i czy nadaje się do pielęgnacji ciała? Jakie są proste i sprawdzone przepisy na wykorzystanie pigwy w kuchni?

Zobacz film: "Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie"

spis treści

1. Pigwa a pigwowiec

Pigwa to owoc rosnący na drzewie, natomiast pigwowiec jest małym, ozdobnym krzewem. Owoce pigwowca są sporo mniejsze, bardziej twarde i mają zdecydowanie bardziej wyczuwalny zapach. Można je przygotowywać tak samo jak owoce pigwy, łączyć je lub stosować zamiennie. Nie można ich jednak jeść na surowo ze względu na ich kwaśny smak. Bywają nazywane cytryną z Polski, są też dość twarde. Najlepiej smakują w różnego rodzaju przetworach i ciastach.

2. Pigwa i pigwowiec - cena

Owoce pigwy i pigwowca kosztują około 8-13 złotych za kilogram. Można je znaleźć w internecie, a także kupić u lokalnych sprzedawców. Sok z pigwy to wydatek około 20-25 złotych za 500 ml w aptece oraz w sklepach zielarskich. Suszone owoce pigwy i pigwowca można nabyć natomiast za 9-11 złotych za 100 gram.

200-gramowe konfitury są dostępne zazwyczaj w cenie 7-9 złotych. Na rynku można znaleźć również herbaty z dodatkiem pigwy, jest to wówczas wydatek w granicach 5-7 złotych.

3. Pigwa - pochodzenie i uprawa

Pigwa należy do roślin z rodziny różowatych. Dawniej była uprawiana głównie w Azji, z czasem jednak owoce pigwy zaczęły zdobywać popularność również w innych krajach. Jest uznawana za krzew dekoracyjny w ogrodach, sadach i parkach. Najważniejsze są jednak owoce pigwy, których dojrzewanie przypada na przełom września i października.

Mają wówczas żółte zabarwienie i swoim wyglądem przypominają niektóre odmiany gruszek lub jabłek. Pigwa może mieć różny kształt i wielkość w zależności od odmiany. Surowe owoce pigwy ze względu na swój kwaśny smak nie nadają się jednak do jedzenia na surowo. W związku z tym owoce pigwy spożywa się głównie w postaci różnych przetworów.

Uprawa pigwy nie należy jednak do najtrudniejszych. Wymaga jednak odpowiednio wilgotnej gleby, jest też średnio odporna na niskie temperatury. Powinna być sadzona w miejscach osłoniętych od silnego wiatru i mrozu. Pigwa osiąga wysokość 3-4 metrów. Kwitnie pod koniec maja lub na samym początku czerwca.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Pigwa - właściwości

Pigwa jest pomocna w leczeniu wielu dolegliwości. Ma dobroczynny wpływ na zdrowie i stan organizmu.

Przeziębienie:

Pigwa ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, jak wapń Ca, fosfor, magnez, potas i żelazo, skutecznie chroni organizm przed przeziębieniem i grypą.

Pigwa wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Z tego względu jest polecana szczególnie osobom, które często chorują. Sok z pigwy jest natomiast skutecznym środkiem na kaszel. Pigwa z dodatkiem miodu i cytryny wzmocni organizm oraz przyspieszy powrót do zdrowia.

Skóra:

Owoce i skórka pigwy zawiera pektyny, garbniki i aminokwasy. Dzięki temu okłady bezpośrednio na skórę wspomagają jej regenerację i utrzymują nawilżenie. Działają też dobrze na podrażnienia skóry i przyspieszają gojenie ran.

Problemy żołądkowe:

Nasiona owoców pigwy mają dobre działanie w przypadku niestrawności, zgagi oraz refluksu żołądkowo-przełykowego. Ponadto, pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych zlokalizowanych w okolicy brzucha. Pigwa usprawnia także trawienie i pracę wątroby.

Odchudzanie:

Nasiona pigwy rozkręcają przemianę materii, co utrudnia gromadzenie tkanki tłuszczowej. Są też skuteczne w pozbyciu się dodatkowych kilogramów i warto stosować je w tym celu. Pigwa utrudnia także wchłanianie cukru z pożywienia.

Nowotwór:

Pektyny znajdujące się w miąższu sprzyjają pozbyciu się toksyn i metali ciężkich z organizmu. Pigwa posiada też polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują rozwój wolnych rodników i zmniejszają szansę zachorowania na raka.

Pigwa jest bazą dla wielu smacznych przetworów
Pigwa jest bazą dla wielu smacznych przetworów (Shutterstock)

5. Pigwa - pielęgnacja ciała

Pigwa ze względu na swoje cenne właściwości jest stosowana zarówno do celów kulinarnych, jak i kosmetycznych. Kobiety chętnie sięgają po kosmetyki na bazie tej rośliny. Kremy z pigwy nadają się do różnych typów cery, skutecznie chroniąc ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Pigwa wpływa na jej nawilżenie, zapewniając piękny i młody wygląd.

Owoce pigwy doskonale sprawdzają się również jako środek do prawidłowej pielęgnacji włosów. Dzięki zawartych w pigwie składnikach mineralnych znakomicie odżywiają cebulki, sprawiają, że włosy stają się mocniejsze i pełne blasku.

Do odświeżania cery idealnie nadaje się ekstrakt z nasion z pigwy. Bogactwo antyoksydantów spowalnia procesy starzenia się skóry oraz zapobiega pojawianiu się zmarszczek. Zawarta w pigwie witamina C odżywia cerę i wzmacnia naczynka. Kosmetyki z zawartością pigwy można także przygotować w domowym zaciszu.

Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim domowe maseczki do twarzy. Z kolei z połączenia skórek pigwy, wody oraz niewielkiej ilości alkoholu można uzyskać tonik do pielęgnacji twarzy.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

6. Pigwa - przepisy

Pigwa nie nadaje się do jedzenia na surowo, konieczne jest jej przetworzenie. Na szczęście przygotowanie przetworów nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a zachwyca smakiem i aromatem. Najlepiej sprawdzą się dojrzałe owoce, ponieważ szybciej zmiękną.

6.1. Konfitura z pigwy

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy,
  • 4 szklanki wody,
  • 4 szklanki cukru,
  • cynamon.

Przygotowanie:

Pigwę dokładnie myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około pół godziny. Rozgniatamy masę za pomocą tłuczka lub przecieramy przez sitko.

Do całości dodajemy cukier, odrobinę cynamonu i trzymamy na ogniu przez 30 minut, mieszając regularnie. Konfiturę można zapasteryzować w słoikach i odstawić w chłodne, zacienione miejsce. Konfitura pigwowa smakuje wspaniale z naleśnikami, na kanapkach, a także jako dodatek do herbaty. Można ją podawać również do serów, mięs i wędlin.

6.2. Nalewka z pigwy

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 750 g cukru,
  • 1 l wódki.

Przygotowanie:

Owoce myjemy, pozbywamy się nasion i kroimy w drobne kawałki. Przekładamy je do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy naczynie na ok. 3 tygodnie, ale codziennie poruszamy słojem by wymieszać składniki.

Następnie przelewamy sok do butelki, a pozostałe owoce zalewamy wódką i odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie ponownie łączymy owoce z sokiem, wlewamy do butelek i odstawiamy na pół roku. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

6.3. Sok z pigwy

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 1,2 kg cukru.

Przygotowanie:

Pigwę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Przekładamy kawałki do naczynia, zasypujemy cukrem i przykrywamy ściereczką. Kilka razy dziennie przez tydzień mieszamy składniki. Przez ten czas powinien pojawić się sok, a cukier nie powinien być widoczny. Następnie wlewamy sok przez sitko do butelek do słoików, pasteryzujemy oraz odstawiamy w chłodne miejsce.

6.4. Kompot z pigwy

Składniki:

  • 3 duże pigwy,
  • 2 litry wody,
  • cynamon,
  • kilka goździków,
  • cukier,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Pigwę myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cynamon oraz goździki. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż całość się zagotuje. Następnie dodajemy cukier i odrobinę soku z cytryny. Gotujemy przez około 15-20 minut.

6.5. Ciasto pigwowo-orzechowe

Składniki:

  • 7-8 owoców pigwy,
  • 3 jabłka,
  • garść orzechów włoskich,
  • 60 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 opakowanie margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder,
  • 2 łyżki kakao.

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Pigwę oczyszczamy, wycinamy gniazda nasienne, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce przekładamy do rondelka, dodajemy 4 łyżki cukru, pół szklanki wody i gotujemy przez 35-40 minut. Pamiętając, żeby mieszać od czasu do czasu.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładamy margarynę i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, całe jajko, pozostały cukier, mleko i ręcznie wyrabiamy ciasto.

Masę dzielimy na mniejszą i większą część. Większy kawałek rozwałkowujemy i przekładamy na blachę, którą najlepiej zabezpieczyć papierem do pieczenia lub tłuszczem i bułką tartą. Na ciasto wykładamy owocową masę i równo rozkładamy na powierzchni.

Do odłożonego ciasta wsypujemy kakao, ugniatamy i ścieramy na tarce. Wiórkami posypujemy masę w blaszce. Na wierzchu układamy orzechy podzielone na mniejsze części. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut do momentu aż ciasto się zarumieni.

6.6. Szarlotka z pigwy

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 g margaryny,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 4 żółtka.

Składniki na masę:

  • 500 ml konfitury z pigwy,
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
  • 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy zimną margarynę, żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części: proporcje 1/4 i 3/4. Mniejszy kawałek owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Większy rozwałkowujemy, układamy w formie i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania owoców.

Do garnka przekładamy konfiturę z pigwy, wlewamy 1,5 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej ilości wody rozpuszczamy budynie. Powstały płyn dodajemy do wrzącej masy w garnku, mieszamy i ponownie czekamy aż się zagotuje. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, na wierzch wylewamy chłodną masę z owoców i ścieramy zamrożone wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można podawać je na zimno lub lekko podgrzane z dodatkiem ulubionych lodów.

Zobacz także:

7. Pigwa - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 92 g (1 owoc, bez odpadów)
Wartość energetyczna 57,0 kcal 52,4 kcal
Białko 0,40 g 0,37 g
Węglowodany 15,30 g 14,08 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 1,90 g 1,75 g
Tłuszcz 0,10 g 0,09 g
Tłuszcze nasycone 0,01 g 0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,04 g 0,03 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,05 g 0,05 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 15,00 mg 13,80 mg
Pigwa - cena, właściwości, przepisy, uprawa
Pigwa - cena, właściwości, przepisy, uprawa (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy