Pigwa - pochodzenie, właściwości, zastosowanie

W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę wiele osób sięga po pigwę. Nic dziwnego, owoce pigwy są bogate w witaminę C, co czyni pigwę skutecznym naturalnym lekiem na różne infekcje. Sprawdź, jaką jeszcze inną moc kryje w sobie owoc pigwy.

Pigwa - pochodzenie i uprawa

Pigwa należy do roślin z rodziny różowatych. Dawniej pigwa była uprawiana głównie w Azji, z czasem jednak owoce pigwy zaczęły zdobywać popularność również w innych krajach, zdobiąc ogródki, sady, parki itp. Jednak pigwa spełnia nie tylko funkcje dekoracyjne. Najbardziej ceni się owoce pigwy, których dojrzewanie przypada na przełom września i października. Owoce pigwy mają wówczas żółte zabarwienie i swoim wyglądem przypominają nieco niektóre odmiany gruszek lub jabłek. Pigwa może mieć różny kształt i wielkość w zależności od odmiany. Surowe owoce pigwy ze względu na swój kwaśny smak nie nadają się jednak do jedzenia. W związku z tym owoce pigwy spożywa się głównie w postaci różnych przetworów.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Uprawa pigwy nie należy jednak do najtrudniejszych. Pigwa wymaga jednak odpowiednio wilgotnej gleby, poza tym jest średnio odporna na niskie temperatury, w związku z tym powinno się sadzić pigwę głównie w takich miejscach, gdzie nie będzie narażona na silny wiatr czy mróz. Pigwa kwitnie z końcem maja lub początkiem czerwca. Zazwyczaj pigwa osiąga wysokość 3–4 metrów.

Pigwa - właściwości

Mało kto przypuszczałby, że tak niepozorny owoc jak pigwa ma tyle cennych zdrowotnych właściwości. Dzięki zawartości witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, jak wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo, skutecznie chroni organizm przed przeziębieniem i grypą. Pigwa wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Poza tym w owocach pigwy znajdziemy m.in. pektyny, garbniki oraz aminokwasy. Miąższ pigwy można stosować w formie okładów na skórę. Pigwa przyspiesza jej regenerację i zapobiega wysuszeniu. Po owoce pigwy powinny sięgać przede wszystkim osoby z obniżoną odpornością, których często dopadają różne infekcje.

Wiele właściwości leczniczych mają także nasiona pigwy. Warto je stosować w przypadku niestrawności, zgagi oraz refluksu. Nasiona pigwy mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, zwalczając stany zapalne. Dodatkowo wpływają pozytywnie na procesy trawienne, przyspieszając metabolizm, dlatego spożycie nasion pigwy zaleca się osobom, którym zależy na zgubieniu kilku zbędnych kilogramów. Nasiona pigwy mają również wpływ na pracę wątroby.

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Czy cytryna faktycznie zawiera najwięcej witaminy C? Czy kartofle mogą tuczyć? Czy kanapka z ogórkiem i pomidorem rzeczywiście jest dla nas zdrowa? Mimo...

Z kolei zawarte w miąższu pigwy pektyny sprzyjają oczyszczeniu organizmu z toksyn i metali ciężkich oraz ograniczają wchłanianie cukru. Ważną rolę odgrywają polifenole. Są to przeciwutleniacze, które zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników i tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Największa ich ilość występuje w skórce pigwy. Dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom działają kojąco na podrażnienia skóry i pomagają w walce z infekcjami. Szczególnie jest zalecane picie soku z pigwy, który jest skutecznym środkiem na kaszel.

Pigwa - zastosowanie

Pigwa ze względu na swoje cenne właściwości jest stosowana zarówno do celów kulinarnych, jak i kosmetycznych. Kobiety chętnie sięgają po kosmetyki na bazie tej rośliny. Kremy z pigwy nadają się do różnych typów cery, skutecznie chroniąc ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Pigwa wpływa na jej nawilżenie, zapewniając piękny i młody wygląd. Owoce pigwy doskonale sprawdzają się również jako środek do pielęgnacji włosów. Dzięki zawartych w pigwie składnikach mineralnych znakomicie odżywiają cebulki, sprawiają, że włosy stają się mocniejsze i pełne blasku.

Do odświeżania cery idealnie nadaje się ekstrakt z nasion z pigwy. Bogactwo antyoksydantów spowalnia procesy starzenia się skóry oraz zapobiega pojawianiu się zmarszczek. Zawarta w pigwie witamina C odżywia cerę i wzmacnia naczynka. Kosmetyki z zawartością pigwy można także przygotować w domowym zaciszu. Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim domowe maseczki do twarzy. Z kolei z połączenia skórek pigwy, wody oraz niewielkiej ilości alkoholu można uzyskać tonik do pielęgnacji twarzy.

Także pasjonaci sztuki kulinarnej doceniają właściwości pigwy. Chociaż owoce pigwy nie nadają się do spożycia w wersji surowej, to jest ona podstawowym składnikiem różnych przetworów. Z owoców pigwy wytwarza się m.in. marmoladę, powidła, dżemy czy miód. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim soki i nalewki z pigwy, którym przypisuje się działanie lecznicze. Olejek z miąższu i skórki pigwy idealnie podkreśla smak oraz zapach dań mięsnych. Ze względu na intensywny zapach pigwy nie powinniśmy przechowywać jej obok innych produktów.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości

Moc ukryta w skórce Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...

Owoce

Zdrowotne właściwości klementynek

Zdrowotne właściwości klementynek

ich skórka mocniej trzyma się miąższu. Owoce wyróżnia jednak nie tylko nietuzinkowy smak. Jedzone regularnie wszechstronnie wpływają na nasz organizm (...) działanie antydepresyjne. Warto jednak sięgać po nie tylko w stanach obniżonego...