Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: mgr inż. Katarzyna Krupińska

Seler - substancje odżywcze, właściwości lecznicze

Avatar placeholder
29.10.2024 16:22
Seler - substancje odżywcze, właściwości lecznicze
Seler - substancje odżywcze, właściwości lecznicze (Shutterstock)

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe i korzeniowe są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy. Ponadto uważany jest za afrodyzjak ze względu na właściwości zwiększające potencję.

spis treści

1. Substancje odżywcze w selerze

Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Nasiona selera posiadają ciepły, ostry smak. Są używane jako przyprawa w produktach spożywczych. Od dawna seler jest uprawiany w klimacie umiarkowanym. Nasiona selera posiadają właściwości lecznicze i zawierają wiele składników odżywczych.

Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. Ponadto, w swoim składzie ma aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera jeszcze: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W ciemnozielonej łodydze naciowej zawarte są:

Zobacz film: "Seler w roli głównej"

Seler to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Seler jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Poza tym seler naciowy, jak większość warzyw, jest niskokaloryczny – 100 g tego warzywa dostarcza tylko 17 kcal.

W selerze znajdują się flawonoidy. Są to związki roślinne, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczające i moczopędne. Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające. Warto zauważyć, że jadalne są wszystkie części selera: korzeń, łodyga, liście i nasiona.

2. Właściwości lecznicze selera

Już w czasach starożytnych, za czasów Hipokratesa, seler był uważany za znakomity środek uspokajający. Polecano go również jako naturalny afrodyzjak.

Obecnie wiemy, że seler posiada wiele właściwości:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • pobudza przemianę materii,
  • usuwa uboczne efekty przemiany materii,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • koi system nerwowy,
  • działa kojąco na obolałe stawy,
  • ułatwia trawienie,
  • likwiduje zaparcia,
  • działa moczopędnie,
  • polepsza pracę nerek,
  • polepsza pracę serca,
  • pomaga trawić tłuszcze.

Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Zawiera niewiele kalorii, dużo wody, co sprawia, że jest sycący oraz spore ilości błonnika, który wspomaga trawienie, co jest istotne w procesie odchudzania.

Selera naciowego możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek. Można zrobić z niego napój, który doskonale orzeźwia. Mówi się, że szklanka wypitego eliksiru – sok jabłkowy połączony z selerem – daje cudowne efekty:

  • oczyszcza organizm,
  • likwiduje obrzęki,
  • nawilża skórę,
  • wzmacnia włosy,
  • nadaje aksamitną gładkość cerze,
  • chroni skórę przed nowotworami.

Aby zachował swoje właściwości, seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Dlatego seler naciowy, umyty i owinięty w plastikową torebkę, należy trzymać w lodówce. Łodygi selera powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Seler jest cudownym warzywem, które powinno znaleźć się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa.

Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi czyści organizm ze szkodliwych substancji oraz wzmacnia układ odpornościowy, który broni nas przed różnymi chronicznymi chorobami.

2.1. Seler korzeniowy a zdrowie układu pokarmowego

Seler korzeniowy jest znany ze swoich korzystnych właściwości dla układu pokarmowego. Oto kilka kluczowych aspektów:

  • Wysoka zawartość błonnika - seler korzeniowy jest bogaty w błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit. Błonnik pomaga w regulacji trawienia, zapobiega zaparciom oraz wspiera zdrową florę bakteryjną jelit.
  • Działanie moczopędne - seler korzeniowy ma naturalne działanie moczopędne, co pomaga w eliminacji toksyn z organizmu.
  • Obniżenie ryzyka chorób jelit - regularne spożycie selera korzeniowego może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób jelit, takich jak choroba wrzodowa, a także wspierać zdrowie układu trawiennego w ogóle.

2.2. Jak seler korzeniowy wspiera zdrowie serca?

Seler korzeniowy ma wiele właściwości, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca. Przede wszystkim, dzięki związkom chemicznym takim jak ftalidy, obniża ciśnienia krwi. Jest także dobrym źródłem potasu, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania serca.

Potas pomaga regulować rytm serca oraz wspiera zdrowe ciśnienie krwi. Seler ma również działanie przeciwutleniające - dostarcza antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko chorób serca i stanów zapalnych.

3. Przepisy z selerem korzeniowym

Oto trzy przepisy na dania z selerem korzeniowym, które są zdrowe i smaczne:

Zupa krem z selera korzeniowego i jabłka

  • 1 średni seler korzeniowy, obrany i pokrojony w kostkę,
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj pokrojony seler i jabłko, smaż przez kilka minut. Wlej bulion, gotuj przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.

Zblenduj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj gorąco, posypane natką pietruszki.

Sałatka z selera korzeniowego, marchwi i orzechów

  • 1 mały seler korzeniowy, starty na tarce,
  • 2 marchewki, starte na tarce,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych,
  • 2 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem naturalnym),
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

W dużej misce wymieszaj starty seler korzeniowy, marchew i orzechy. W osobnej miseczce połącz majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj.

Podawaj schłodzoną jako lekki posiłek lub dodatek do obiadu.

Seler korzeniowy pieczony z przyprawami

  • 1 średni seler korzeniowy, obrany i pokrojony w kostkę,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. W dużej misce wymieszaj seler korzeniowy z oliwą i przyprawami. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 25-30 minut, aż seler będzie złocisty i miękki.

Podawaj jako dodatek do mięsa lub jako samodzielną przekąskę.

4. Możliwe skutki uboczne i przeciwwskazania do spożycia selera korzeniowego

Seler korzeniowy jest ogólnie bezpieczny do spożycia, ale w niektórych przypadkach mogą wystąpić skutki uboczne lub przeciwwskazania. Niektóre osoby mogą być uczulone na seler, co może prowadzić do objawów alergicznych, takich jak wysypka, swędzenie czy problemy z oddychaniem.

Seler korzeniowy może wpływać na działanie niektórych leków, takich jak leki moczopędne czy leki przeciwzakrzepowe. Osoby przyjmujące takie leki powinny skonsultować się z lekarzem przed włączeniem selera do diety.

Uniektórych osób seler korzeniowy może powodować wzdęcia lub dyskomfort żołądkowy, zwłaszcza w większych ilościach.

Zawsze warto zwracać uwagę na reakcje organizmu i skonsultować się z lekarzem w przypadku wątpliwości.

5. Ile kalorii ma surowy seler

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 156 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 42,0 kcal 65,5 kcal
Białko 1,50 g 2,34 g
Węglowodany 9,20 g 14,35 g
Cukier 1,60 g 2,50 g
Błonnik 1,80 g 2,81 g
Tłuszcz 0,30 g 0,47 g
Tłuszcze nasycone 0,08 g 0,12 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,06 g 0,09 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,15 g 0,23 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 8,00 mg 12,48 mg

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Następny artykuł: Pietruszka
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze