Seler - substancje odżywcze, właściwości lecznicze

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe i korzeniowe są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy. Ponadto seler jest uważany za afrodyzjak ze względu na właściwości zwiększające potencję.

Zobacz film: "Seler w roli głównej"

Seler - substancje odżywcze

Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Nasiona selera posiadają ciepły, ostry smak. Są używane jako przyprawa w produktach spożywczych. Od dawna seler jest uprawiany w klimacie umiarkowanym. Nasiona selera posiadają właściwości lecznicze i zawierają wiele składników odżywczych. Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. Ponadto, w swoim składzie ma aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera jeszcze: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W ciemnozielonej łodydze naciowej zawarte są:

  • beta-karoten, witamina E – zwana witaminą miłości. Seler posiada również: fosfor, wapń,
  • potas, cynk, magnez, żelazo.

W selerze znajdują się flawonoidy. Są to związki roślinne, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczające i moczopędne. Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające.

Seler - właściwości lecznicze

Już w czasach starożytnych, za czasów Hipokratesa, seler był uważany za znakomity środek uspokajający. Polecano go również jako naturalny afrodyzjak.

Obecnie wiemy, że seler posiada wiele właściwości:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • pobudza przemianę materii,
  • usuwa uboczne efekty przemiany materii,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • koi system nerwowy,
  • działa kojąco na obolałe stawy,
  • ułatwia trawienie,
  • likwiduje zaparcia,
  • działa moczopędnie,
  • polepsza pracę nerek,
  • polepsza pracę serca,
  • pomaga trawić tłuszcze.

Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek. Można zrobić z niego napój, który doskonale orzeźwia. Mówi się, że szklanka wypitego eliksiru – sok jabłkowy połączony z selerem – daje cudowne efekty:

  • oczyszcza organizm,
  • likwiduje obrzęki,
  • nawilża skórę,
  • wzmacnia włosy,
  • nadaje aksamitną gładkość cerze,
  • chroni skórę przed nowotworami.

Aby zachował swoje właściwości, seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Dlatego seler naciowy, umyty i owinięty w plastikową torebkę, należy trzymać w lodówce. Łodygi selera powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Seler jest cudownym warzywem, które powinno znaleźć się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa.

Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi czyści organizm ze szkodliwych substancji oraz wzmacnia układ odpornościowy, który broni nas przed różnymi chronicznymi chorobami.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Seler naciowy - korzyści z jedzenia selera naciowego

Seler naciowy - korzyści z jedzenia selera naciowego

organizm z nagromadzonych w nim toksycznych substancji. Dzięki zawartości błonnika seler naciowy ma właściwości polepszające trawienie (...) . Rozwiąż TEST Seler naciowy - właściwości...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Dlaczego warto jeść brukiew?

Dlaczego warto jeść brukiew?

w niej również olejek gorczyczny, który zawiera siarkę. To ona pobudza organy trawienne oraz stosowana jest leczniczo przy chorobach wątroby, anemii, reumatyzmie (...) , które mają największe właściwości przeciwnowotworowe....

Zdrowe odżywianie

Lecznicze właściwości rosołu. Dlaczego warto go jeść?

Lecznicze właściwości rosołu. Dlaczego warto go jeść?

i syci, także wspomaga leczenie. Aromatyczny wywar swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza warzywom i przyprawom. Marchew, pietruszka, seler, cebula (...) tę zupę po macoszemu, być może ją docenisz. Powód? Rosół przedłuża...

Ciąża i dziecko

Sok, który naturalnie uśmierza ból

Sok, który naturalnie uśmierza ból

sytości i oczyszcza organizm z toksyn. Seler Kolejnym składnikiem wystepującym w soku i wykazującym właściwości lecznicze jest seler. Ze względu (...) . Ananas Bromelaina to...

Odchudzanie dla każdego

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

, że warzywo hamuje uczucie głodu na dłużej i zmniejsza ochotę na podjadanie. Co więcej, seler jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witamina C, A i K (...) także: Co jest zdrowsze - szpinak czy jarmuż? Papryczka...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Lekarstwa z parapetu

Lekarstwa z parapetu

trujące substancje z organizmu i zwalczją cellulit Awokado Pomimo tego, że jest tłuste, awokado posiada wiele właściwości zdrowotnych (...) właściwości. Dlatego warto posadzić je na parapecie, by móc...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących. Ekologiczne warzywa i owoce Mrożenie hamuje przemiany biochemiczne i chemiczne (...) w przechowywanych w ten sposób jarzynach. Zachowuje też dobrze barwę oraz składniki...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

. Właściwości lecznicze fasoli mung Fasola mung usprawnia proces eliminowania z organizmu szkodliwych substancji. Jeśli twój organizm potrzebuje (...) przez kobiety dotknięte cellulitem wodnym, którego...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

dżem. Jagody acai Zarówno świeże owoce jak i sok z jagód wykazują niezwykłe właściwości lecznicze. Najcenniejszym składnikiem tych małych kulek (...) posiadających właściwości przeciwbakteryjne oraz...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kto nie powinien jeść czosnku?

Kto nie powinien jeść czosnku?

do śmieci Jeśli jesteś przeziębiony i bierzesz leki Swoje bakteriobójcze i przeciwgrzybicze właściwości czosnek zawdzięcza alicynie. To chemiczny związek (...) korzystać. Trzeba jednak wiedzieć, że substancje w nim...