Seler - substancje odżywcze, właściwości lecznicze

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe i korzeniowe są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy. Ponadto seler jest uważany za afrodyzjak ze względu na właściwości zwiększające potencję.

Polecane wideo:

Seler - substancje odżywcze

Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Nasiona selera posiadają ciepły, ostry smak. Są używane jako przyprawa w produktach spożywczych. Od dawna seler jest uprawiany w klimacie umiarkowanym. Nasiona selera posiadają właściwości lecznicze i zawierają wiele składników odżywczych. Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. Ponadto, w swoim składzie ma aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera jeszcze: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W ciemnozielonej łodydze naciowej zawarte są:

  • beta-karoten, witamina E – zwana witaminą miłości. Seler posiada również: fosfor, wapń,
  • potas, cynk, magnez, żelazo.

W selerze znajdują się flawonoidy. Są to związki roślinne, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczające i moczopędne. Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające.

Seler - właściwości lecznicze

Już w czasach starożytnych, za czasów Hipokratesa, seler był uważany za znakomity środek uspokajający. Polecano go również jako naturalny afrodyzjak.

Obecnie wiemy, że seler posiada wiele właściwości:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • pobudza przemianę materii,
  • usuwa uboczne efekty przemiany materii,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • koi system nerwowy,
  • działa kojąco na obolałe stawy,
  • ułatwia trawienie,
  • likwiduje zaparcia,
  • działa moczopędnie,
  • polepsza pracę nerek,
  • polepsza pracę serca,
  • pomaga trawić tłuszcze.

Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek. Można zrobić z niego napój, który doskonale orzeźwia. Mówi się, że szklanka wypitego eliksiru – sok jabłkowy połączony z selerem – daje cudowne efekty:

  • oczyszcza organizm,
  • likwiduje obrzęki,
  • nawilża skórę,
  • wzmacnia włosy,
  • nadaje aksamitną gładkość cerze,
  • chroni skórę przed nowotworami.

Aby zachował swoje właściwości, seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Dlatego seler naciowy, umyty i owinięty w plastikową torebkę, należy trzymać w lodówce. Łodygi selera powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Seler jest cudownym warzywem, które powinno znaleźć się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa.

Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi czyści organizm ze szkodliwych substancji oraz wzmacnia układ odpornościowy, który broni nas przed różnymi chronicznymi chorobami.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Odchudzanie dla każdego

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

Tajemnica niesamowitych właściwości ostrej papryki tkwi w kapsaicynie i kapsaicynoidach. To substancje chemiczne, które odpowiadają (...) jest grejpfrut, okazuje się jednak, że nie tylko on jest sprzymierzeńcem osób...

Medycyna naturalna

Sok, który naturalnie uśmierza ból. Zrób go sam!

Sok, który naturalnie uśmierza ból. Zrób go sam!

właściwości lecznicze jest seler. **Warzywo to znajduje się w większości diet odchudzających**. Jak się okazuje, seler posiada dwa razy więcej witaminy C (...) organizmu. ### Ananas Bromelaina...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

dżem. Jagody acai Zarówno świeże owoce jak i sok z jagód wykazują niezwykłe właściwości lecznicze. Najcenniejszym składnikiem tych małych kulek (...) posiadających właściwości przeciwbakteryjne oraz...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących. Ekologiczne warzywa i owoce Mrożenie hamuje przemiany biochemiczne i chemiczne (...) w przechowywanych w ten sposób jarzynach. Zachowuje też dobrze barwę oraz składniki...

Zioła i przyprawy

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

pomaga leczyć zaparcia. W jej nasionach i łuskach znajdują się substancje, które pod wpływem wody produkują duże ilości śluzu. Dzięki jej właściwościom (...) sobie z oparzeniami, zapaleniami, biegunką. Ich właściwości...

Leczenie grypy

Domowe sposoby na przeziębienie - inhalacje

jest jedynie miska, nad którą pochyla się z ręcznikiem i wdycha lecznicze opary. W przygotowanym roztworze powinny znaleźć się substancje o działaniu leczniczym (...) wykrztuszanie. Olejki eteryczne...

Żywienie

Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami

Nieskomplikowana potrawa, której składniki tworzą zdrową, bogatą w witaminy i substancje odżywcze, południową przekąskę.

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść kolendrę?

Dlaczego warto jeść kolendrę?

, która jest składnikiem curry czy garam masala. Zarówno świeże zioło, jak i zmielone nasiona mają wiele prozdrowotnych właściwości. Roślina od wieków (...) była wykorzystywana w medycynie ludowej. Dlaczego warto przyprawiać potrawy...

Warzywa

Dlaczego warto jeść brukiew?

Dlaczego warto jeść brukiew?

w niej również olejek gorczyczny, który zawiera siarkę. To ona pobudza organy trawienne oraz stosowana jest leczniczo przy chorobach wątroby, anemii, reumatyzmie (...) , które mają największe właściwości przeciwnowotworowe....